Tussenrib op Bordelaise wijze

Tussenrib op Bordelaise wijze

Een smaakvolle en sappige tussenrib op Bordelaise wijze, met een rijke saus van sjalotten en witte wijn, perfect voor een Franse culinaire ervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg tussenribstuk
  • 6 sjalotten of 12 kleine sjalotten
  • 2 dl droge witte wijn
  • 100 g boter
  • 2 eetlepels olie
  • Peper en zout

Instructies

  • Verhit de olie in een grote pan tot deze goed heet is.
  • Leg het tussenribstuk in de pan en schroei het op hoog vuur goudbruin aan beide zijden.
  • Verlaag het vuur naar matig en voltooi de braadtijd, afhankelijk van de gewenste gaarheid (bijvoorbeeld saignant of à point).
  • Breng op smaak met zout en royaal peper.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het warm weg onder een deksel of in een voorverwarmde oven.
  • Hak de sjalotten fijn en smoor ze in een eetlepel boter in dezelfde pan tot ze licht goudbruin zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat het op hoog vuur inkoken.
  • Gebruik een houten lepel om de aanbaksels van de bodem los te schrapen en op te nemen in de saus.
  • Haal de pan van het vuur en klop de resterende boter door de saus tot deze mooi glanst.
  • Giet de saus over het vlees en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen en seizoensgroenten zoals haricots verts of worteltjes.
Wijnadvies:
Een klassieke Bordeaux zoals Saint-Émilion, Médoc of Pomerol past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g

Hartige ham-champignonsoufflé

Hartige ham-champignonsoufflé

Een luchtige soufflé met ham en champignons, een perfect hartig voorgerecht.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g gekookte ham
  • 100 g champignons de Paris
  • 4 eieren
  • 250 ml melk
  • 50 g boter
  • 50 g meel
  • Muskaatnoot
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de champignons schoon, was ze in azijnwater, hak ze fijn en stoof ze in 25 g boter tot al het vocht verdampt is.
  • Hak de ham in kleine stukjes.
  • Smelt de resterende boter in een pan, voeg het meel toe, en klop stevig tot er geen klontjes meer zijn.
  • Roer tot een smeuïge, dikke saus.
  • Haal van het vuur en voeg de eierdooiers één voor één toe.
  • Meng de ham en de gestoofde champignons door de saus.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de saus zonder te roeren.
  • Vet een soufflévorm licht in, bestrooi met meel, en vul deze tot de rand met het mengsel.
  • Plaats in een oven op 175-190 °C (thermostaat 5-6) en bak ongeveer 30 minuten.
  • Controleer de gaarheid zonder de ovendeur te openen.
  • Serveer direct zodra de soufflé mooi gerezen is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of enkele verse kruiden als garnering.
Wijnadvies:
Een lichte, rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, past perfect bij de hartige smaak van deze soufflé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Chocoladesoesjes met warme chocoladesaus

Chocoladesoesjes met warme chocoladesaus

Luchtige soezen met een decadente warme chocoladesaus, perfect voor een feestelijk dessert.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Voor de soezen:
  • 150 g meel
  • 100 g boter
  • 6 eieren
  • 50 g poedersuiker
  • 250 ml water
  • 1 snuifje zout
  • Voor de chocoladesaus:
  • 200 g fondantchocolade
  • 100 ml slagroom
  • 30 g boter

Instructies

  • Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
  • Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
  • Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
  • Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
  • Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
  • Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 3 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
  • Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
  • Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
  • Maak de chocoladesaus: Laat de chocolade smelten in een klein beetje water op laag vuur.
  • Voeg de slagroom toe en verwarm zonder het aan de kook te brengen, terwijl je voortdurend roert.
  • Haal van het vuur en voeg de boter toe.
  • Klop de saus met een kwast tot een gladde en zalvige textuur.
  • Bouw met de soezen een piramide op een schotel en giet de warme chocoladesaus erover.
  • Serveer onmiddellijk, met de resterende chocoladesaus apart in een kommetje.

Notities

Serveertip:
Serveer de soezen met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een glas Pedro Ximénez-sherry of een volle dessertwijn.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 14g

Soesjes met patisseriecrème

Soesjes met patisseriecrème

Luchtige soezen gevuld met een romige patisseriecrème, een klassieker onder de desserts.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de soezen:

  • 150 g meel
  • 100 g boter
  • 6 eieren
  • 50 g poedersuiker
  • 250 ml water
  • 1 snuifje zout

Voor de patisseriecrème:

  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • 5 eieren
  • 50 g meel
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
  • Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
  • Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
  • Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
  • Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
  • Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 7 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
  • Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
  • Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
  • Maak intussen de patisseriecrème: Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
  • Meng in een kom de eidooiers en suiker.
  • Voeg het meel toe en los alles op in de kokende melk.
  • Roer tot het mengsel glad is.
  • Giet het mengsel terug in een pan en breng al kloppend opnieuw aan de kook.
  • Haal van het vuur zodra de crème begint te koken.
  • Laat de crème afkoelen en dek af met licht beboterde aluminiumfolie om velvorming te voorkomen.
  • Vul de afgekoelde soezen met de patisseriecrème met behulp van een spuitzak.
  • Bestrooi met kristalsuiker vlak voor het opdienen.

Notities

Serveertip:
Serveer de soezen op een mooie schaal en garneer met vers fruit of een beetje poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij de romige en zoete smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g

Roereieren met Kalfsnier op Bladerdeeg

Roereieren met Kalfsnier op Bladerdeeg

Heerlijke roereieren met kalfsnier, geserveerd op knapperig bladerdeeg, voor een verfijnd gerecht dat zowel bij het ontbijt als bij de lunch past.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Kalfsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g bladerdeeg uit de diepvries
  • 250 g kalfsnier
  • 12 eieren
  • 2 el madeira
  • 3 el room
  • 100 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Zet de nier te weken in koud water.
  • Rol het bladerdeeg uit tot rechthoeken van 10 tot 12 cm lang en 5 tot 6 cm breed.
  • Prik de rechthoeken in met een vork om gelijkmatig bakken te bevorderen.
  • Schik de canapés op een beboterde en bebloemde plaat en verwarm de oven voor.
  • Droog de nier en snijd deze in plakjes.
  • Laat de nierstukjes in 40 g boter stoven met zout en peper.
  • Voeg de madeira toe en zet het op hoog vuur totdat het vocht verdampt is.
  • Houd warm.
  • Klop de eieren met zout en peper.
  • Verhit 30 g boter in een kookpot op zacht vuur en roer de eieren met een houten lepel.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de boter toe totdat de eieren romig zijn.
  • Als de eieren de neiging hebben te stollen, haal ze van het vuur en voeg een lepel room toe.
  • Wanneer de eieren de boter en room hebben opgenomen, breng dan op smaak en zet de pot onmiddellijk in koud water om de bereiding te stoppen.
  • Schuif de canapés in de oven en bak ze 4 tot 5 minuten.
  • Meng de nierstukjes met de eieren en versier de canapés hiermee zodra ze uit de oven komen.

Notities

Serveertip:
Serveer de canapés met een frisse groene salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais of Chianti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Hartige Pannenkoeken met Romige Roquefort

Hartige Pannenkoeken met Romige Roquefort

Heerlijke hartige pannenkoeken met de intense smaak van roquefort. Perfect als voorgerecht of een lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Pannenkoeken, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 pannenkoeken
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g meel
  • 3 eieren
  • 2 dl melk
  • 1 dl bier
  • 100 g roquefort
  • 50 g ongezouten boter
  • 50 g gezouten boter

Instructies

  • Doe het meel in een slakom en maak een kuiltje in het midden.
  • Breek de eieren in het kuiltje en roer met een houten lepel terwijl je beetje bij beetje de melk toevoegt.
  • Meng tot een glad en homogeen beslag.
  • Voeg vervolgens het bier toe en roer opnieuw goed door.
  • Verkruimel de roquefort met een vork en kneed deze tot een smeuïge pasta.
  • Smelt de ongezouten boter en meng deze voorzichtig met de roquefort tot een gladde massa.
  • Voeg deze kaas-pastei toe aan het beslag en roer goed door.
  • Als het beslag te dik is, kun je extra melk toevoegen om het meer vloeibaar te maken.
  • Verhit een kleine pan en bak de pannenkoeken één voor één in een klein beetje gezouten boter.
  • Houd de pannenkoeken warm in een lauwe oven terwijl je de rest bakt.
  • Bestrijk elke pannenkoek lichtjes met gezouten boter zodra deze klaar is.
  • Serveer de pannenkoeken warm, eventueel met een frisse salade als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en wat extra roquefort aan de zijkant.
Wijnadvies:
Deze hartige pannenkoeken combineren perfect met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Corbières. De frisse tonen van de wijn complementeren de zoute, romige smaak van de roquefort.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g

Kruidige Gehakt Pindasaus

Kruidige Gehakt Pindasaus

Een rijke en kruidige pindasaus met gehakt, perfect als bijgerecht bij rijst of noedels. Een heerlijke smaakexplosie op tafel!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 Spaanse peper zaadjes verwijderd, in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel olie
  • 250 g rundergehakt
  • 3 theelepels kruidenmix gehakt
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 2 dl melk
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel citroensap
  • ½ theelepel gemberwortel

Notities

Serveertip:
Serveer de kruidige gehakt pindasaus met gestoomde rijst of noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Viognier past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden

Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden

Deze geurige Creoolse Pandanrijst met Cajunkruiden, bleekselderij en ui brengt een smaakvolle twist aan elke maaltijd. Perfect als bijgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel Silvo Shake It Cajun kruiden
  • 125 g Silvo Pandan rijst
  • 1 kippenbouillontablet
  • 3 dl water
  • Silvo 4-Seizoenen peper naar smaak
  • ½ eetlepel Silvo Peterselie

Instructies

  • Pel de ui en snijd deze klein.
  • Was de bleekselderij en snijd deze in plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui en bleekselderij gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Roer de Cajunkruiden door de ui en bleekselderij.
  • Voeg de rijst toe en bak kort mee zodat de rijst de smaken opneemt.
  • Verkruimel het bouillontablet boven de rijst en voeg het water toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de rijst met deksel in ongeveer 20 minuten gaar koken.
  • Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  • Breng de rijst op smaak met Silvo 4-Seizoenen peper.
  • Roer de peterselie door de rijst vlak voor het serveren.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Creoolse rijst als bijgerecht bij gegrilde kip, pittige garnalen of een stoofpotje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij de kruidige smaken van deze rijst.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Pittige Mexicaanse Chili con Carne

Een hartverwarmende Mexicaanse klassieker met gehakt, paprika, bonen en rijke kruiden. Perfect voor een stevige maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 grote pot of blik bruine bonen
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree 140 g
  • 2 eetlepels boter of olie
  • 3 dl koud water
  • Silvo kruidenmix voor Chili con Carne

Instructies

  • Laat de bruine bonen uitlekken in een vergiet.
  • Was de paprika en snijd deze in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper deze fijn.
  • Verhit de boter of olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui en paprika in de pan tot ze zacht zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul, totdat het goudbruin is.
  • Roer de tomatenpuree door het gehaktmengsel en bak kort mee.
  • Meng de Silvo kruidenmix met 3 dl koud water en voeg dit toe aan de pan.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de bruine bonen toe en laat het gerecht ongeveer 15 minuten sudderen op laag vuur.
  • Roer af en toe door en proef voor de juiste smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer de chili con carne met warme rijst, knapperig stokbrood of tortillachips. Garneer met verse koriander en een schepje zure room voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Shiraz past uitstekend bij de rijke smaken van deze chili con carne.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Romige Champignon-Soep met Kruidenroomkaas

Romige Champignon-Soep met Kruidenroomkaas

Een heerlijke romige champignonsoep met kruidenroomkaas, perfect als warm voorgerecht tijdens koude dagen.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 125 g champignons in partjes of plakjes gesneden
  • Klontje boter of margarine
  • 500 ml koud water
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 40 g roomkaas met kruiden
  • 1 theelepel Silvo peterselie
  • Zwarte peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper het sjalotje fijn.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in partjes of plakjes.
  • Verhit een klontje boter of margarine in een pan en fruit het sjalotje en de champignons gedurende 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg het koude water en het bouillontablet toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Roer de roomkaas en peterselie door de soep.
  • Laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken totdat de roomkaas volledig is opgelost.
  • Breng op smaak met een vleugje versgemalen zwarte peper.
  • Serveer direct en geniet van deze romige soep.

Notities

Serveertip:
Serveer deze romige champignonsoep met een stuk knapperig stokbrood of geroosterde croutons voor extra textuur.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g