Kipspies gemarineerd in kerrie
Recept afdrukken
No ratings yet

Kipspies gemarineerd in kerrie

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd7 minuten
Marineertijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram kippendijen zonder bot
  • 4 st spiezen
  • 3 cl sojasaus
  • ½ el witte wijn azijn of rijstazijn
  • ½ el honing
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl gemberpoeder
  • arachideolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snijd de kip in blokjes.
  • Meng de azijn, honing, kerrie, kurkuma en gember.
  • Roer goed door en voeg de kipblokjes toe.
  • Meng het geheel goed door elkaar zodat alle kipblokjes bedekt zijn met de marinade.
  • Dek de schaal af met huishoudfolie en zet minimaal 1 uur weg in de koelkast.
  • Prik de kipblokjes aan de spiesen.
  • Bedruppel de spiesen met wat arachideolie.
  • Verhit een grillpan en grill de spiesen aan alle kanten.
  • Zet de warmtebron lager en gaar de spiesen nog even na

Notities

Serveer met witte rijst.

Handjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Handjes

Recept categorieën: Koek
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 160 gram boter niet gesmolten
  • 30 gram amandelpoeder
  • 4 gram bakpoeder
  • 80 gram ei 2 eieren maat M
  • 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
  • Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
  • Leg het een half uurtje in de diepvries.
  • Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
  • Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
  • Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
  • Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
  • Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

INVOLTINI DI POLLO CON TONNO E SPINACI
Recept afdrukken
No ratings yet

Involtini di pollo con tonno e spicaci

Kipfilet gevuld met Tonijn & Spinazie
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets
  • 1 pot tonijn stukken
  • 75 gram spinazie
  • boter of olie om in te braden
  • peper & zout
  • 100 ml room koksroom (light)
  • sap en rasp van een halve citroen
  • 2 eetlepel(s) boter voor de saus

optie:

  • 4 kleine Ansjovis filets

Instructies

  • Snijd de kipfilets open tot platte dubbel zo grote lapjes.
  • Bij grote kipfilets kun je dit soms wel twee keer doen.
  • Indien mogelijk met koksmes of houten keukenhamer en een stuk huishoudfolie de filetjes nog platter drukken of slaan.
  • Zorg dat je vier mooie platte lapjes hebt om te kunnen vullen.
  • Strooi op beide zijden een beetje zout en peper.
  • Was de spinazie en verwijder eventuele dikkere steeltjes.
  • Bedek iedere kipfilet met blaadjes spinazie en leg daarop een uitgelekt stuk tonijn.
  • Voor liefhebbers kun je op iedere stuk tonijn een ansjovisfilet leggen.
  • Rol of vouw de gevulde kipfilet. Steek vast met cocktailprikkers of gebruik rollade-touw om dicht te binden.
  • Bak op hoog vuur de gevulde kipfilets even aan en laat ze op laag vuur 10 minuten nagaren.
  • Doe er eventueel een beetje water bij.
  • Omdat de vulling bestaat uit gare tonijn en een paar blaadjes spinazie zijn ze relatief snel gaar.
  • Neem de gevulde kipfilets uit de pan en leg deze op een voorverwarmd bord en dek af met een stuk aluminiumfolie.
  • Zet het vuur hoger en maak van het overgebleven braadvocht, citroenrasp, citroensap en room een sausje.
  • Eventueel op smaak brengen met zout & peper en de saus monteren met een klontje boter, waardoor de saus een dikkere en zachtere structuur en een vollere smaak krijgt.

Notities

Tip:

goed proeven, wanneer de saus iets te zuur is, kun je een klein schepje suiker toevoegen.
Heerlijk te combineren met spinazie (of andere groene groente) en wellicht een stukje aardappel. Oh, en een glas lekkere Italiaanse witte wijn *

* wijntip:

spinazie is een moeilijke groente om te combineren met wijn, vanwege de wat ijzerachtige smaak en het zogenaamde vegetale karakter (wat lijkt op de smaak van onrijpe vruchten). Soms wordt geadviseerd een rode wijn te drinken. Indien je –net als wij kiest voor witte wijn kiest, neem dan een krachtige wijn, zoals een Sauvignon.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappel-Chocolade IJstaart

Bereidingstijd20 minuten
invriezen5 uur
Recept categorieën: Chocolade, IJs, Nagerecht
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 liter bak chocoladeroomijs biologisch
  • 1 roomboter chocoladecake met sinaasappel 450 g
  • 100 g extra pure chocolade met sinaasappel
  • 185 g sinaasappelmarmelade

Instructies

  • Laat het ijs in 30 minuten zacht worden.
  • Bekleed een schaal aan de binnenzijde met enkele lagen huishoudfolie.
  • Snijd de chocoladecake in dunne plakken.
  • Leg een plak sinaasappelcake in het midden van de bodem van de schaal.
  • Plaats de plakken cake tegen de binnenzijde van de schaal, zodat alles goed bekleed is.
  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Verwarm de sinaasappelmarmelade in de magnetron op de hoogste stand gedurende 10 seconden.
  • Roer de verwarmde marmelade en de chocoladestukjes door het ijs.
  • Schep het ijs in de schaal en strijk de bovenkant glad.
  • Zet de ijstaart ca.
  • 5 uur terug in de vriezer om opnieuw te bevriezen.
  • Voor het serveren, plaats je de schaal ondersteboven op een bord en verwijder je de schaal en de vershoudfolie.
  • Garneer de taart eventueel met slagroom en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een late harvest Riesling, vormt een perfecte aanvulling op de combinatie van sinaasappel en chocolade in dit verrukkelijke dessert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.5mg | Sugar: 30g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gerookte sneeuwbal

Recept categorieën: Vis, Zalm, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 225 gram gekookte garnalen
  • 30 gram komkommer
  • 125 gram zure room
  • 3 takjes dille gehakt
  • rasp van ¼ citroen
  • zout
  • versgemalen peper
  • 8 plakjes gerookte zalm

Instructies

Voorbereiding

  • Pel de garnalen en hak ze grof.
  • Schil de komkommer en snijd ze in stukjes.
  • Doe de garnalen, komkommer, zure room, dille en citroen in een blender en mix met korte pulsen tot een grove pasta
  • Breng op smaak met zouten peper.
  • Bekleed 4 kleine ingevette souffléschaaltjes of timbaaltjes met gerookte zalm.
  • De zalm moet overde randen hangen.
  • Verdeel het garnalenmengsel overde bakjes en vouw de zalm er over dicht.
  • Dek af met huishoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast opstijven.

Notities

Serveertips

Keer de schaaltjes om en serveer met knapperige stukjes witte toast

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemakkelijke Speculaasbrokken

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Rusten3 dagen
Recept categorieën: Koek, Snoepgoed
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 600 gra,
calorieën: 245kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 175 g koude harde roomboter in kleine blokjes
  • 50 g blanke amandelen gehalveerd

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng in een kom zelfrijzend bakmeel met bruine suiker, een halve theelepel zout en speculaaskruiden.
  • Voeg de blokjes koude boter toe en meng alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg.
  • Kneed het deeg snel met koele handen tot een samenhangende en soepele bal.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur, maar liever 2-3 dagen, rusten in de koelkast (hierdoor kan de speculaassmaak zich goed ontwikkelen).

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem.
  • Rol het speculaasdeeg uit op het werkvlak tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
  • Druk de gehalveerde amandelen in het deeg.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaas in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de speculaas afkoelen op een rooster en bewaar het vervolgens in een trommel.
  • Voor het serveren, breek de speculaas in stukken.

Notities

Deze speculaasbrokken gaan goed samen met een glas dessertwijn, zoals een zoete Riesling of een PX Sherry. De rijke en kruidige smaken van de speculaas zullen mooi samengaan met de zoetheid en complexiteit van de wijn.

Nutrition

Calories: 245kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Focaccia van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 175 ml lauw water
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 2 tl grof zeezout
  • 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge

Instructies

  • Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
  • Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
  • Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
  • Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Snijd het brood kruislings in.
  • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het brood op een rooster afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ciabatta

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 300 g griesbloem
  • 5 dl lauw water
  • 1 zakje gedroogde of 10 g verse gist
  • 2-3 tl zout
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • In een kom de helft van de gist oplossen in lauw water (ca. 36 ºC), beslist niet te koud of te warm!
  • Voeg hieraan de 200 g bloem toe.
  • Roer dit goed door elkaar met een klein beetje suiker tot je een tamelijk vloeibare homogene massa hebt gekregen. Sluit de kom af met huishoudfolie en laat de 'lievetino' minstens 4 uur staan in een lauw-warme omgeving.
  • Zodra de 'lievetino' klaar is voor gebruik (sponsachtig in elkaar gaat zakken) kan het brood worden afgemaakt.
  • Doe de griesbloem (Semola) in een grote kom.
  • Los het overige deel van de gist op in 300 cl lauw water.
  • Gebruik een grote lepel en meng daarmee de suiker door de griesbloem en giet er dan het gistmengsel bij.
  • Dit even mengen, dan het zout inmengen en daarna de 'lievetino' toevoegen en inmengen tot er een zacht, slap deeg is ontstaan.
  • Laat het deeg nu afgedekt met folie rijzen tot het zich in ongeveer 1 à 2 uur heeft verdubbeld.
  • De tijd hangt af van de omgevingstemperatuur maar die mag niet hoger zijn dan ca. 25 ºC.
  • Bedek een bakplaat met ovenpapier en strooi er wat bloem over.
  • Verdeel daarop daarop het deeg in drie langwerpige ciabatta-broden.
  • Werk de vorm wat bij met behulp van een spatel.
  • Strooi nu wat griesbloem over de ciabatte en druk de broden met de hand voorzichtig ietsje in een platte vorm.
  • De plaat afgedekt en op een tochtvrije plaats een uur wegzetten om het deeg verder te laten rijzen.
  • De oven ondertussen voorverwarmen naar 240 ºC.(hete lucht op 220 graden)
  • Zet op de bodem van de oven een schotel met water.
  • De bakplaat in het midden van de oven plaatsen en de ciabatte in 20 minuten bakken.
  • Zet dan de oven op 180 ºC en bak het brood daarin nog eens 20 minuten.
  • Controleren dat het niet te hard gaat!!!.
  • Vóór gebruik langzaam laten afkoelen op kamertemperatuur.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hemelse Pruimencakejes

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Porties: 6 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 100 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 40 gram maïzena
  • Mespunt geraspte gember
  • 65 gram bloem
  • Ahornsiroop
  • Kwetsen of blauwe pruimen, in stukjes gesneden
  • Boter om in te vetten

Optioneel:

  • crème fraîche voor het serveren

Instructies

  • Bestrijk de timbaaltjes met boter om te voorkomen dat de cakejes blijven kleven.
  • Meng in een kom de yoghurt met eieren, suiker en vanillesuiker.
  • Voeg vervolgens het bakpoeder, maïzena, gember en bloem toe en spatel alles goed door elkaar.
  • Schenk een klein beetje ahornsiroop in elk timbaaltje en leg daarbovenop een laagje in stukjes gesneden pruimen of kwetsen.
  • Giet het beslag over de pruimen en dek de timbaaltjes af met huishoudfolie.
  • Plaats de timbaaltjes in een stoomovenpan met gaatjes en zet deze in de stoomoven.

Functie: Stomen

  • Temperatuur: 100 °C
  • Duur: 35 minuten
  • Laat de cakejes afkoelen tot ze lauw zijn voordat je ze uit de timbaaltjes stort.
  • Serveer de pruimencakejes op dessertbordjes, eventueel met een lepel crème fraîche en een compote van blauwe pruimen.

Notities

Voor een extra feestelijke toets kun je deze pruimencakejes serveren met een bolletje vanille-ijs en een scheutje ahornsiroop.
Als wijnadvies, probeer een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti voor een heerlijke combinatie met dit zoete nagerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1mg | Sugar: 18g

Chocoladecakejes uit de stoomoven met kokosijs
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade Vulkanen met Tropische Twist

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 520kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 75 gram pure chocolade
  • 100 ml plantaardige olie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje merg ervan
  • 2 eieren
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • Neutrale olie om in te vetten
  • Palmsuiker 1 eetlepel los
  • ¼ ananas geschild en kern verwijderd
  • Astina cress en jasmijnbloemen voor garnering
  • IJs kokossmaak
  • Malibu of Mekhong whisky

Instructies

  • Breek de chocolade in stukjes boven de stoomovenpan en dek de pan af met huishoudfolie.
  • Plaats de pan in de stoomoven en stoom gedurende 10 minuten op 80°C, of gebruik het automatische programma 'Chocolade Smelten'.
  • Meng ondertussen de kristalsuiker met het merg van het vanillestokje, de olie en de eieren tot de suiker is opgelost.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten chocolade toe, meng alles goed.
  • Vet de muffinvorm in met neutrale olie en bekleed met huishoudfolie om de cakejes later gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.
  • Vul de muffinvorm met het beslag en plaats deze in de stoomoven.
  • Stoom de cakejes gedurende 22-25 minuten op 100°C.
  • Laat de cakejes in de vorm afkoelen en haal ze er voorzichtig uit door aan de folie te trekken.
  • Snijd de ananas in blokjes van 1 x 1 cm.
  • Verhit een koekenpan op het fornuis en bak de ananas kort in wat olie.
  • Voeg de palmsuiker toe en laat het karamelliseren.
  • Voeg een scheut Malibu of Mekhong whisky toe en laat het gerecht koken tot de suiker is opgelost en de saus de dikte van stroop heeft.
  • Breek de chocoladecakejes in stukjes en schik ze speels op het bord.
  • Leg de ananasblokjes ertussen.
  • Serveer met bolletjes kokosijs en garneer met cress en jasmijnbloemen.

Notities

Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en exotische gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 7g | Vet: 32g | Zout: 0.2mg | Sugar: 40g