Honinggemarineerde Kipfilet met Krokante Sla

(inclusief marineren)12 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Kip, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de kip en marinade:

  • 2 kipfilets ongeveer 400g in totaal
  • 2 eetlepels notenolie
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • Peper en zout naar smaak

Voor de sla en dressing:

  • 50 gram gemengde sla
  • 1 ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 dl arachideolie
  • ½ dl wijnazijn
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

De dag vooraf:

  • Vermeng de notenolie, honing, wijnazijn, geperste knoflook en gemberpoeder in een grote kom.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de kipfilets in de marinade, dek ze af met huishoudfolie en laat ze ongeveer 12 uur op een koele plaats intrekken.

De dag zelf:

  • Was de gemengde sla en droog deze in een slacentrifuge.
  • Klop het ei los met de mosterd en suiker.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg druppelsgewijs eerst de arachideolie en vervolgens de wijnazijn toe terwijl je blijft roeren tot een gladde vinaigrette.
  • Meng de vinaigrette door de sla en verdeel deze over 4 borden.
  • Verwarm de barbecue of grill en leg een stuk aluminiumfolie op het rooster.
  • Rooster de gemarineerde kipfilets op de aluminiumfolie tot ze gaar zijn (het folie voorkomt dat de marinade op het vuur druipt en vlammen veroorzaakt).
  • Snijd de kipfilets schuin in dunne plakjes en schik deze op de sla.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2mg | Sugar: 8g

Hemelse Pruimencakejes

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert
Porties: 6 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

  • 6 timbaaltjes,
  • huishoudfolie

Ingrediënten

  • 100 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 40 gram maïzena
  • Mespunt geraspte gember
  • 65 gram bloem
  • Ahornsiroop
  • Kwetsen of blauwe pruimen, in stukjes gesneden
  • Boter om in te vetten

Optioneel:

  • crème fraîche voor het serveren

Instructies

  • Bestrijk de timbaaltjes met boter om te voorkomen dat de cakejes blijven kleven.
  • Meng in een kom de yoghurt met eieren, suiker en vanillesuiker.
  • Voeg vervolgens het bakpoeder, maïzena, gember en bloem toe en spatel alles goed door elkaar.
  • Schenk een klein beetje ahornsiroop in elk timbaaltje en leg daarbovenop een laagje in stukjes gesneden pruimen of kwetsen.
  • Giet het beslag over de pruimen en dek de timbaaltjes af met huishoudfolie.
  • Plaats de timbaaltjes in een stoomovenpan met gaatjes en zet deze in de stoomoven.

Functie: Stomen

  • Temperatuur: 100 °C
  • Duur: 35 minuten
  • Laat de cakejes afkoelen tot ze lauw zijn voordat je ze uit de timbaaltjes stort.
  • Serveer de pruimencakejes op dessertbordjes, eventueel met een lepel crème fraîche en een compote van blauwe pruimen.

Notities

Voor een extra feestelijke toets kun je deze pruimencakejes serveren met een bolletje vanille-ijs en een scheutje ahornsiroop.
Als wijnadvies, probeer een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti voor een heerlijke combinatie met dit zoete nagerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1mg | Sugar: 18g

Chocolade Vulkanen met Tropische Twist

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht - Dessert
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 520kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • muffinvorm
  • huishoudfolie
  • Stoomovenpan met deksel, inhoud van 0,6 liter
  • Stoomoven

Ingrediënten

  • 75 gram pure chocolade
  • 100 ml plantaardige olie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje merg ervan
  • 2 eieren
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • Neutrale olie om in te vetten
  • Palmsuiker 1 eetlepel los
  • ¼ ananas geschild en kern verwijderd
  • Astina cress en jasmijnbloemen voor garnering
  • IJs kokossmaak
  • Malibu of Mekhong whisky

Instructies

  • Breek de chocolade in stukjes boven de stoomovenpan en dek de pan af met huishoudfolie.
  • Plaats de pan in de stoomoven en stoom gedurende 10 minuten op 80°C, of gebruik het automatische programma 'Chocolade Smelten'.
  • Meng ondertussen de kristalsuiker met het merg van het vanillestokje, de olie en de eieren tot de suiker is opgelost.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten chocolade toe, meng alles goed.
  • Vet de muffinvorm in met neutrale olie en bekleed met huishoudfolie om de cakejes later gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.
  • Vul de muffinvorm met het beslag en plaats deze in de stoomoven.
  • Stoom de cakejes gedurende 22-25 minuten op 100°C.
  • Laat de cakejes in de vorm afkoelen en haal ze er voorzichtig uit door aan de folie te trekken.
  • Snijd de ananas in blokjes van 1 x 1 cm.
  • Verhit een koekenpan op het fornuis en bak de ananas kort in wat olie.
  • Voeg de palmsuiker toe en laat het karamelliseren.
  • Voeg een scheut Malibu of Mekhong whisky toe en laat het gerecht koken tot de suiker is opgelost en de saus de dikte van stroop heeft.
  • Breek de chocoladecakejes in stukjes en schik ze speels op het bord.
  • Leg de ananasblokjes ertussen.
  • Serveer met bolletjes kokosijs en garneer met cress en jasmijnbloemen.

Notities

Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en exotische gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 7g | Vet: 32g | Zout: 0.2mg | Sugar: 40g

Intense Chocolade Brownies

Geniet van deze intense chocolade brownies! Serveer ze met een bolletje vanille-ijs voor een hemelse combinatie.
Inclusief koeltijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Gebak
Porties: 20 Stuks
calorieën: 240kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram chocolade minstens 72% cacao
  • 200 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 300 gram rietsuiker
  • 6 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
  • Smelt de chocolade en boter in een afgesloten stoomovenpan op 85°C gedurende 15 minuten.
  • Als je geen stoomoven hebt, smelt de chocolade dan au bain-marie.
  • Klop in een grote kom de bloem, suiker en eieren tot een dik lint.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel goed door met een garde en spatel het door de eimassa.
  • Giet het beslag in de vorm en plaats deze in een grote schaal.
  • Vul de schaal met water, zodat de taartvorm au bain-marie wordt verwarmd.
  • Kies voor de Professional-functie (3 stoominjecties, om de 10 minuten) op 180°C gedurende 40 minuten.
  • Als je geen oven met Professional-functie hebt, verleng dan de bereidingstijd met 5 minuten.
  • Laat de brownies volledig afkoelen in de koelkast, bij voorkeur een nacht lang.
  • Snijd de afgekoelde brownie in vierkantjes van 3 cm met een heet mes.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1mg | Sugar: 19g