Focaccia van Onbekende Auteur
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 takjes rozemarijn
- 300 g tarwebloem
- 7 g gedroogde gist
- 1 tl zout
- 175 ml lauw water
- 50 g groene olijven zonder pit
- 2 tl grof zeezout
- 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge
Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd het brood kruislings in.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat het brood op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Ciabatta
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 g bloem
- 300 g griesbloem
- 5 dl lauw water
- 1 zakje gedroogde of 10 g verse gist
- 2-3 tl zout
- 2 eetlepel(s) suiker
- 2 eetlepel(s) olijfolie
In een kom de helft van de gist oplossen in lauw water (ca. 36 ºC), beslist niet te koud of te warm!
Voeg hieraan de 200 g bloem toe.
Roer dit goed door elkaar met een klein beetje suiker tot je een tamelijk vloeibare homogene massa hebt gekregen. Sluit de kom af met huishoudfolie en laat de 'lievetino' minstens 4 uur staan in een lauw-warme omgeving.
Zodra de 'lievetino' klaar is voor gebruik (sponsachtig in elkaar gaat zakken) kan het brood worden afgemaakt.
Doe de griesbloem (Semola) in een grote kom.
Los het overige deel van de gist op in 300 cl lauw water.
Gebruik een grote lepel en meng daarmee de suiker door de griesbloem en giet er dan het gistmengsel bij.
Dit even mengen, dan het zout inmengen en daarna de 'lievetino' toevoegen en inmengen tot er een zacht, slap deeg is ontstaan.
Laat het deeg nu afgedekt met folie rijzen tot het zich in ongeveer 1 à 2 uur heeft verdubbeld.
De tijd hangt af van de omgevingstemperatuur maar die mag niet hoger zijn dan ca. 25 ºC.
Bedek een bakplaat met ovenpapier en strooi er wat bloem over.
Verdeel daarop daarop het deeg in drie langwerpige ciabatta-broden.
Werk de vorm wat bij met behulp van een spatel.
Strooi nu wat griesbloem over de ciabatte en druk de broden met de hand voorzichtig ietsje in een platte vorm.
De plaat afgedekt en op een tochtvrije plaats een uur wegzetten om het deeg verder te laten rijzen.
De oven ondertussen voorverwarmen naar 240 ºC.(hete lucht op 220 graden)
Zet op de bodem van de oven een schotel met water.
De bakplaat in het midden van de oven plaatsen en de ciabatte in 20 minuten bakken.
Zet dan de oven op 180 ºC en bak het brood daarin nog eens 20 minuten.
Controleren dat het niet te hard gaat!!!.
Vóór gebruik langzaam laten afkoelen op kamertemperatuur.
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Honinggemarineerde Kipfilet met Krokante Sla
(inclusief marineren)12 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
huishoudfolie
slacentrifuge
barbecue of grill
mes
Voor de kip en marinade:
- 2 kipfilets ongeveer 400g in totaal
- 2 eetlepels notenolie
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 mespunt gemberpoeder
- Peper en zout naar smaak
Voor de sla en dressing:
- 50 gram gemengde sla
- 1 ei
- 1 eetlepel mosterd
- 1 koffielepel suiker
- 1 dl arachideolie
- ½ dl wijnazijn
- Peper en zout naar smaak
De dag vooraf:
Vermeng de notenolie, honing, wijnazijn, geperste knoflook en gemberpoeder in een grote kom.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg de kipfilets in de marinade, dek ze af met huishoudfolie en laat ze ongeveer 12 uur op een koele plaats intrekken.
De dag zelf:
Was de gemengde sla en droog deze in een slacentrifuge.
Klop het ei los met de mosterd en suiker.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg druppelsgewijs eerst de arachideolie en vervolgens de wijnazijn toe terwijl je blijft roeren tot een gladde vinaigrette.
Meng de vinaigrette door de sla en verdeel deze over 4 borden.
Verwarm de barbecue of grill en leg een stuk aluminiumfolie op het rooster.
Rooster de gemarineerde kipfilets op de aluminiumfolie tot ze gaar zijn (het folie voorkomt dat de marinade op het vuur druipt en vlammen veroorzaakt).
Snijd de kipfilets schuin in dunne plakjes en schik deze op de sla.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Amandel Speculaas Brokken
Heerlijke, zelfgemaakte speculaas brokken met amandelen. Perfect voor Sinterklaas.
exclusief rusttijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 125 gram basterdsuiker
- 175 gram koude harde roomboter (in blokjes)
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram amandelen gehalveerd
Meng het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom.
Voeg de blokjes koude boter toe en kneed tot een kruimelig deeg.
Voeg de gehalveerde amandelen toe en kneed kort door.
Vorm een platte schijf van het deeg, wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
Leg het deeg op de bakplaat.
Bak de speculaas brokken in ongeveer 25-30 minuten goudbruin.
Laat de koek afkoelen op de bakplaat en breek in stukken.
Serveertip:
Serveer de speculaas brokken bij de koffie, thee of als onderdeel van een Sinterklaas traktatie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Katenspek Soepstengels
Krokante soepstengels met katenspek, heerlijk bij de soep of als borrelhapje.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
Trommel (afgesloten)
- 150 ml water
- 200 gram katenspek in plakjes
- 250 gram mix voor witbrood
- 4 eetlepels knoflookolie
Meng de broodmix met het lauwwarme water en 2 eetlepels knoflookolie in een kom.
Kneed de ingrediënten volgens de verpakking tot een soepel deeg.
Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in 24 stukjes.
Rol de stukjes deeg tussen de handen tot worstjes en rol verder uit tot dunne 'potloden' van 20 cm.
Leg de soepstengels op de bakplaat en bestrijk met de rest van de knoflookolie.
Bak de soepstengels in het midden van de oven in 10 minuten lichtbruin en gaar.
Zet de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soepstengels nog 10 minuten krokant worden.
Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
Wikkel aan de bovenkant van elke soepstengel een plakje katenspek.
Leg de soepstengels op een schaal.
Serveertip:
Serveer de soepstengels bij erwtensoep of als borrelhapje.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappel
Zelfgemaakte marsepein met een frisse sinaasappelsmaak, perfect voor Sinterklaas. Makkelijk te maken en heerlijk om figuurtjes van te vormen.
excl. rusttijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 125 gram amandelen
- 125 gram poedersuiker
- 1 eetlepel sinaasappellikeur slijter
- 2-3 eetlepels sinaasappelsap
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Voeg de poedersuiker toe en meng goed.
Voeg sinaasappellikeur en 1 eetlepel sinaasappelsap toe.
Meng tot een soepele massa, voeg eventueel meer sap toe.
Kneed de marsepein met de hand.
Vorm een bal en verpak in huishoudfolie.
Laat de marsepein 2-3 dagen rusten in de koelkast.
Laat de marsepein op kamertemperatuur komen.
Vorm aardappeltjes of figuurtjes.
Voor marsepeinen varkentjes: kneed rode kleurstof door de marsepein.
Vorm varkentjes en gebruik zilverpillen voor de ogen.
Serveertip:
Vorm leuke figuurtjes van de marsepein, zoals varkentjes of aardappeltjes, en serveer ze als Sinterklaas snoepgoed.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de marsepein.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Zelfgemaakte Knapperige Kruidnootjes
Deze knapperige, zelfgemaakte kruidnootjes zijn heerlijk kruidig en een onmisbare traktatie tijdens Sinterklaas. Bak ze zelf en geniet van de geur!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g basterdsuiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 40 g boter in kleine stukjes
- 2 eetlepels melk
Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout boven een kom.
Voeg de boter en melk toe en wrijf met de vingers tot kruimels.
Kneed het deeg tot een stevige bal en verpak in huishoudfolie.
Laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol kleine balletjes van het deeg (ca.
1 cm doorsnede) en druk ze iets platter op de bakplaat.
Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in ca.
20 minuten goudbruin en gaar.
Laat ze afkoelen en bewaar ze luchtdicht.
Serveertip:
Meng 50 g fijngehakte pure chocolade door het deeg voor een extra lekkere twist.
Wijnadvies:
Lekker bij een glas warme chocolademelk of een kruidige glühwein.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember
Deze zachte, gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember zijn een ware traktatie. Serveer ze met crème fraîche of pruimencompote voor een verfijnde afwerking!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
6 timbaaltjes
huishoudfolie
- 100 ml yoghurt
- 2 eieren
- 50 g suiker
- 50 g vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 40 g maïzena
- 65 g bloem
- Mespunt geraspte gember
- Ahornsiroop naar smaak
- 200 g kwetsen of blauwe pruimen in stukjes gesneden
- Boter om in te vetten
Optioneel:
- Crème fraîche voor het serveren
Vet de timbaaltjes in met boter om te voorkomen dat de cakejes blijven kleven.
Meng in een kom de yoghurt, eieren, suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel.
Voeg het bakpoeder, maïzena, gember en bloem toe en spatel alles goed door elkaar.
Schenk een klein beetje ahornsiroop in elk timbaaltje en leg daarbovenop een laagje stukjes pruimen.
Giet het beslag over de pruimen in de timbaaltjes en dek ze af met huishoudfolie.
Plaats de timbaaltjes in een stoomovenpan met gaatjes.
Stel de stoomoven in op 100 °C en stoom de cakejes gedurende 35 minuten.
Laat de cakejes afkoelen tot ze lauw zijn voordat je ze uit de timbaaltjes haalt.
Serveer de pruimencakejes warm of op kamertemperatuur, eventueel met een lepel crème fraîche en een compote van blauwe pruimen.
Serveertip:
Maak het dessert extra feestelijk door de cakejes te serveren met een bolletje vanille-ijs en een scheutje ahornsiroop.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, om de fruitige en kruidige smaken van het gerecht te accentueren.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Chocolade Vulkanen met Tropische Twist
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 75 gram pure chocolade
- 100 ml plantaardige olie
- 100 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje merg ervan
- 2 eieren
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- Neutrale olie om in te vetten
- Palmsuiker 1 eetlepel los
- ¼ ananas geschild en kern verwijderd
- Astina cress en jasmijnbloemen voor garnering
- IJs kokossmaak
- Malibu of Mekhong whisky
Breek de chocolade in stukjes boven de stoomovenpan en dek de pan af met huishoudfolie.
Plaats de pan in de stoomoven en stoom gedurende 10 minuten op 80°C, of gebruik het automatische programma 'Chocolade Smelten'.
Meng ondertussen de kristalsuiker met het merg van het vanillestokje, de olie en de eieren tot de suiker is opgelost.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten chocolade toe, meng alles goed.
Vet de muffinvorm in met neutrale olie en bekleed met huishoudfolie om de cakejes later gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.
Vul de muffinvorm met het beslag en plaats deze in de stoomoven.
Stoom de cakejes gedurende 22-25 minuten op 100°C.
Laat de cakejes in de vorm afkoelen en haal ze er voorzichtig uit door aan de folie te trekken.
Snijd de ananas in blokjes van 1 x 1 cm.
Verhit een koekenpan op het fornuis en bak de ananas kort in wat olie.
Voeg de palmsuiker toe en laat het karamelliseren.
Voeg een scheut Malibu of Mekhong whisky toe en laat het gerecht koken tot de suiker is opgelost en de saus de dikte van stroop heeft.
Breek de chocoladecakejes in stukjes en schik ze speels op het bord.
Leg de ananasblokjes ertussen.
Serveer met bolletjes kokosijs en garneer met cress en jasmijnbloemen.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en exotische gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 7g | Vet: 32g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3
Intense Chocolade Brownies
Geniet van deze intense chocolade brownies! Serveer ze met een bolletje vanille-ijs voor een hemelse combinatie.
Inclusief koeltijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 20 Stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
Lage vierkante taartvorm
grote schaal
- 200 gram chocolade minstens 72% cacao
- 200 gram boter
- 100 gram bloem
- 300 gram rietsuiker
- 6 eieren
Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
Smelt de chocolade en boter in een afgesloten stoomovenpan op 85°C gedurende 15 minuten.
Als je geen stoomoven hebt, smelt de chocolade dan au bain-marie.
Klop in een grote kom de bloem, suiker en eieren tot een dik lint.
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Roer het gesmolten chocolademengsel goed door met een garde en spatel het door de eimassa.
Giet het beslag in de vorm en plaats deze in een grote schaal.
Vul de schaal met water, zodat de taartvorm au bain-marie wordt verwarmd.
Kies voor de Professional-functie (3 stoominjecties, om de 10 minuten) op 180°C gedurende 40 minuten.
Als je geen oven met Professional-functie hebt, verleng dan de bereidingstijd met 5 minuten.
Laat de brownies volledig afkoelen in de koelkast, bij voorkeur een nacht lang.
Snijd de afgekoelde brownie in vierkantjes van 3 cm met een heet mes.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 19g
Receptenplein.nl
Home / huishoudfolie / Pagina 3