Chili-Kaas Oliebollen: Pittige Hartige Snack

Chili-Kaas Oliebollen: Pittige Hartige Snack

Deze hartige oliebollen met kaas en een vleugje chilipeper zorgen voor een pittige verrassing op de feesttafel!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Hartige taart, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 1 kleine chilipeper fijngehakt, zonder zaadjes
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de geraspte kaas en fijngehakte chilipeper toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer met een pittige chilimayonaise of aioli voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn of een kruidige rode wijn.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Tropische Oliebollen met Kokos en Ananas

Tropische Oliebollen met Kokos en Ananas

Tropische oliebollen met stukjes ananas en geraspte kokos brengen een exotische twist aan deze traditionele lekkernij!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml kokosmelk lauw
  • 100 g ananasstukjes klein gesneden
  • 50 g geraspte kokos
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe kokosmelk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de ananasstukjes en geraspte kokos toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoete kokossaus of mangocoulis voor extra tropische flair.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete witte wijn of een exotische cocktail.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Speculaas Oliebollen: Winterse Smaken in een Klassieke Snack

Speculaas Oliebollen: Winterse Smaken in een Klassieke Snack

Deze speculaas oliebollen combineren de rijke smaak van speculaaskruiden met de klassieke oliebol. Perfect voor koude winterdagen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Sinterklaas
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout, suiker en speculaaskruiden in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een schepje vanille-ijs of een beetje slagroom.
Wijnadvies:
Combineer met een glaasje kruidige glühwein.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g

Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw

Chocolade Oliebollen: Voor de Echte Zoetekauw

Heerlijke oliebollen met gesmolten chocolade van binnen en een knapperige korst. Een zoete verrassing!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk
  • 100 g chocolade chunks puur of melk
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de chocolade chunks toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met warme chocoladesaus of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn of warme chocolademelk.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Hartige Oliebollen met Kaas en Spek

Hartige Oliebollen met Kaas en Spek

Deze hartige oliebollen met kaas en spek zijn een verrassende variatie op de zoete klassieker. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Kaas, Snack, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk
  • 100 g geraspte kaas
  • 100 g uitgebakken spekjes
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de geraspte kaas en uitgebakken spekjes toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer met een romige knoflooksaus of aioli voor extra smaak.

Wijnadvies:

Combineer met een glas droge witte wijn of een lichte pilsener.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen

Glutenvrije Oliebollen: Smakelijk en Geschikt voor Iedereen

Heerlijke glutenvrije oliebollen die net zo luchtig en smakelijk zijn als de klassieke variant. Perfect voor iedereen aan tafel!
Bereidingstijd1 uur 27 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g glutenvrije bloem bijv. rijstmeel of een glutenvrije bakmix
  • 10 g gist glutenvrij
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml lauwe melk lactosevrij indien gewenst
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de glutenvrije bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een klein bakje jam of chocoladefondue.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met een kop warme chocolademelk.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Deze vegan oliebollen zijn heerlijk luchtig en volledig plantaardig. Perfect voor een diervriendelijk Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 350 ml plantaardige melk lauw
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg de lauwe plantaardige melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Roer de rozijnen door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met vegan slagroom voor extra feestelijkheid.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme glühwein.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Appel-Kaneel Oliebollen: Een Zoete Twist op de Klassieker

Appel-Kaneel Oliebollen: Een Zoete Twist op de Klassieker

Geniet van oliebollen met een zoete twist door stukjes appel en een vleugje kaneel toe te voegen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 1 grote appel in kleine stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout, suiker en kaneel in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Roer de stukjes appel door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met extra kaneelsuiker voor een heerlijke zoete smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme appelcider.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 7g

Klassieke Oliebollen: Traditioneel Nederlands Recept

Klassieke Oliebollen: Traditioneel Nederlands Recept

Heerlijke klassieke oliebollen, krokant van buiten en luchtig van binnen. Onmisbaar bij Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer warm, bestrooid met een royale laag poedersuiker voor de ultieme smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – serveer met warme chocolademelk of glühwein.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Geflambeerde Clementines met Vanille-ijs

Geflambeerde Clementines met Vanille-ijs

Een spectaculair dessert voor speciale gelegenheden: geflambeerde clementines geserveerd met romig vanille-ijs. Dit nagerecht combineert de frisse smaak van citrus met de rijke, zoete smaak van karamel en een vleugje mandarijnenlikeur.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 clementines
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 4 takjes munt
  • 4 eetlepels mandarijnenlikeur
  • 2 eetlepels suiker
  • Boter voor het bakken

Instructies

  • Pers 4 clementines uit en vang het sap op in een steelpannetje.
  • Pel de overige 4 clementines en verdeel ze in partjes.
  • Laat een nootje boter smelten in een flambeerpan.
  • Voeg de clementinepartjes toe aan de pan en bak ze gedurende 2 minuten totdat ze licht gekarameliseerd zijn.
  • Bestrooi de partjes met suiker en laat ze kort karamelliseren.
  • Blus de pan met mandarijnenlikeur en flambeer voorzichtig.
  • Voeg het clementinesap toe en laat het geheel goed doorkoken totdat de saus iets is ingedikt.
  • Serveer de geflambeerde clementines in een diep bord samen met een bolletje vanille-ijs.
  • Garneer het dessert met een takje munt en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit dessert met een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichte Moscato, die de zoete en citrusachtige smaken van de clementines en de likeur aanvullen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g