Canadese erwtensoep

Canadese erwtensoep

Voorbereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Magnetron koken, Soep
Land van herkomst: Canada
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 kleine winterwortel
  • 300 gram krabbetjes
  • 150 gram doperwten diepvries
  • 100 gram ham in één dikke plak
  • 100 gram spliterwten
  • 400 gram gepelde tomaten
  • 1 bos(jes) bladselderij
  • dl runderbouillon
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 2 stengels bleekselderij
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de spliterwten, week ze met het zout 3-4 uur onder water en laat ze vervolgens in een zeef uitlekken.
  • Schil de winterwortel, was hem en snijd hem in dunne plakjes.
  • Pel de ui en snipper hem grof.
  • Trek de draden van de bleekselderij, was de stengels en snijd ze in stukjes.
  • Was de bladselderij, sla het uit en hak het grof, maar houd wat blaadjes achter voor de garnering.
  • Doe de uitgelekte erwten met de schoongemaakte groenten, de krabbetjes en de bouillon in een ovenvaste schaal (inhoud 2 liter) en breng het afgedekt in ± 15 minuten op vol vermogen aan de kook.
  • Schakel terug naar een kwart van het vermogen en laat de soep (afgedekt) 40-45 minuten trekken.
  • Roer de doperwten erdoor en laat de soep afgedekt 30 minuten staan.
  • Neem het vlees van het bot en pureer de soep met de gepelde tomaten, de worcestershiresaus en naar smaak zout en peper in een keukenmachine of blender.
  • Snijd de ham in kleine blokjes en doe die, samen met hetsoepvlees en de soep, terug in de omgespoelde schaal.
  • Verwarm de soep (afgedekt) nog 14-16 minuten op vol vermogen tot ze gloeiendheet is.
  • Garneer voor het serveren met enkele blaadjes selderij.

Bindaetuk

Bindaetuk

erwten en rijst pannenkoekjes
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Rijst
Land van herkomst: Korea
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gr rondkorrelrijst
  • 150 gr doperwten
  • 2 eieren
  • 60 gr bloem
  • 1 paprika in reepjes
  • 1 tomaat in reepjes
  • sojasaus
  • 4 Groene ui gesnipperd

Instructies

  • Voeg 3 deciliter water aan de erwten en rijst toe en kook 25 minuten.
  • Controleer na een kwartier of er nog water bij moet.
  • Pureer dit mengsel in een keukenmachine en roer de bloem en eieren erdoor en zout en peper naar smaak.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en giet hoopjes met een pollepel in de pan voor kleine pannenkoekjes (zoals Amerikaanse pannenkoeken).
  • Verdeel wat paprika en tomaat over de bovenkant.
  • Bak 2 tot3 minuten, draai ze dan om en bak nog eens 2 minuten.
  • Draai de pannenkoekjes terug alvorens ze te serveren.
  • Meng de sojasaus met de groene ui en serveer deze erbij.

Groene chilisaus

Groene chilisaus

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: India, Nepal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 aardappels geschild, gekookt en in blokjes
  • 2 deciliter kokosmelk
  • 3 groene pepers gesnipperd
  • eetlepel citroensap
  • 100 gram spinazie gehakt
  • 1 eetlepel groene koriander gehakt

Instructies

  • Fruit de ui en de knoflook 5 minuten; voeg de kokosmelk toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Doe nu alle ingrediënten tezamen in een keukenmachine en pureer tot een mooie saus ontstaat.

Notities

Serveer de saus bij pakora.

Korianderchutney van Worldcook

Korianderchutney van Worldcook

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Bangladesh, Nepal
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bos(jes) groene koriander geknipt
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 groene pepers gesnipperd
  • 3 eetlepel(s) citroensap
  • ½ theelepel(s) cayennepeper
  • ½ theelepel(s) garam masala

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer tot een mooie saus ontstaat.

Notities

Chutney komt van het Indiase woord "chatni", hetgeen "sterk gekruid" betekent. Doorgaans wordt het gemaakt van stukjes fruit, suiker, azijn en pepers en/of andere specerijen. Chutney is lekker bij oosters eten maar ook bij kaas (in plaats van mosterd).
Vanuit deze definitie zou korianderchutney helemaal geen chutney moeten heten, het bevat geen suiker en is niet gekookt, maar ja, het heet hier nu eenmaal zo.

Tomatensoep van Worldcook

Tomatensoep van Worldcook

Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg tomaten in vieren gesneden
  • 2 uien gehakt
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • handje basilicum
  • 1 deciliter room

Instructies

  • Fruit de ui en de knoflook 5 minuten, voeg de tomaten toe en bak ze 5 minuten mee.
  • Doe de deksel op de pan en bak/kook de tomaten een kwartier op een heel zacht vuurtje.
  • Pureer de soep in de keukenmachine, of, beter nog, door een zeef.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Roer er vlak voor het serveren wat room door en garneer met basilicum.

Aardbeien semifreddo

Aardbeien semifreddo

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 Gram Aardbeien Schoongemaakt En In Plakjes
  • 2 Deciliter Amarula
  • ¾ Liter Vanille-IJs

Instructies

  • Pureer de aardbeien en zet de puree een uur in de vriezer.
  • Doe de puree met het ijs en de amarula in de keukenmachine en laat deze kort draaien, net tot alles gemengd is.

Maaltijdsalade met oude of overjarige Goudse

Maaltijdsalade met oude of overjarige Goudse

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 350 gram jonge spinazie
  • 200 gram Goudse kaas oude of overjarige / aan een stuk
  • 100 gram pijnboompitten
  • 50 gram Mon Chou
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels slagroom of crème fraîche
  • eetlepel limoensap - of citroensap
  • zout
  • 12 zwarte olijven ontpitte
  • 2 bosuitjes
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Spoel de spinazie enkele malen in ruim koud water, laat de groente uitlekken, maak ze daarna zo droog mogelijk (slacentrifuge) en verwijder alle stelen.
  • Verbrokkel de kaas of snijd hem in heel kleine blokjes.
  • Verhit een droge koekenpan en laat daarin de pitten onder voortdurend roeren goudbruin roosteren.
  • Neem de pan, zodra de pitten lekker beginnen te ruiken, van het vuur.
  • Spreid de pitten op een koud bord uit en laat ze volkomen afkoelen.
  • Klop met een keukenmachine een gladde saus van de roomkaas, de olijfolie, de slagroom of crème fraîche en het limoen- of citroensap en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Hak de olijven in kleine stukjes en snipper de bosuitjes.
  • Schep de spinazie, de helft van de kaas, de helft van de pijnboompitten, olijven en bosuitjes luchtig door elkaar.
  • Verdeel de salade over de borden en strooi er de rest van de kaas en van de pijnboompitten over.
  • Serveer er de kaassaus apart in een sauskom bij.

Notities

Geef er dunne sneetjes warm ciabattabrood bij.

Gemarineerde Asperges met Hollandse Garnalen

Gemarineerde Asperges met Hollandse Garnalen

Bereidingstijd29 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Moederdag, Pasen, Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • Zout
  • 1 limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 15 g verse basilicum
  • 100 ml Italiaanse olijfolie extra vierge
  • Versgemalen peper
  • 30 g rucola
  • 100 g Hollandse garnalen

Instructies

  • Schil de asperges van vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Kook de asperges in een aspergepan (of wijde pan) met zout en water gedurende ca.
  • 10 minuten met de kopjes omhoog.
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges ca.
  • 20 minuten afgedekt staan.
  • Boen de limoen schoon en rasp de groene schil eraf.
  • Pers de halve limoen uit.
  • Pel en hak de knoflook.
  • Meng in de keukenmachine de basilicum, knoflook, 1 eetlepel limoensap en olijfolie tot een gladde marinade.
  • Roer de limoenschil door de marinade en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Doe de marinade in een lage ovenschaal.
  • Haal de asperges uit de pan, laat uitlekken en leg ze in de marinade.
  • Schep de marinade erover en laat de asperges afkoelen, draai ze af en toe om.
  • Spoel de garnalen af in een zeef en laat uitlekken.
  • Scheur de rucola in stukken en verdeel over vier borden.
  • Leg de asperges uit de marinade met de kopjes naar één kant op de borden en verdeel de garnalen erover.
  • Druppel een beetje marinade over het gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Geitenkaastimbaaltjes met Paddenstoelen en Kruidige Saus

Geitenkaastimbaaltjes met Paddenstoelen en Kruidige Saus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Brunch, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g oesterzwammen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel pesto rosso Sacla
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 sneetjes oud witbrood
  • 200 g zachte Franse geitenkaas
  • 1 ei
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 ml droge witte wijn
  • ¼ kruidenbouillontablet
  • 4 kerstomaatjes
  • 2 takjes peterselie
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier.
  • Hak de helft van de champignons fijn en snijd de rest in plakjes.
  • Snijd de oesterzwammen in vieren.
  • Zet de champignonplakjes en oesterzwammen afgedekt in de koelkast.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de fijngehakte champignons en de helft van de sjalot ca. 3 minuten al omscheppend.
  • Roer de pesto erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het in de keukenmachine.
  • Snijd de geitenkaas in stukjes en voeg toe aan de keukenmachine samen met het ei en 3 eetlepels crème fraîche.
  • Pureer tot een glad mengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de timbaaltjes in en schep het kaasmengsel erin.
  • Maak in het midden een kuiltje en schep het champignonmengsel erin.
  • Strijk de bovenkant glad.
  • Zet afgedekt in de koelkast.
  • Breng in een pan 100 ml water met de wijn, het bouillontablet en de rest van de sjalot aan de kook.
  • Laat in ca. 5 minuten tot de helft inkoken.
  • Zeef het vocht boven een andere pan en roer de rest van de crème fraîche erdoor.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Was de kerstomaatjes en snijd in vieren.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Zet de timbaaltjes in een ovenschaal en schenk het kokende water in de schaal tot ca. 3 cm onder de rand van de timbaaltjes.
  • Laat de timbaaltjes in het midden van de oven in ca. 25-30 minuten stevig worden.
  • Verwarm vier borden voor.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen in ca. 3 minuten bruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de saus zachtjes gedurende ca. 2 minuten.
  • Zet een timbaaltje op elk bord, keer om, schud even en laat het timbaaltje op het bord glijden.
  • Schenk de saus om de timbaaltjes en leg de paddenstoelen in de saus.
  • Garneer met partjes tomaat en toefjes peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geitenkaas met appel

Geitenkaas met appel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 appels Granny Smith,
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 200 g zachte geitenkaas Franse
  • ½ theelepel salie
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 12 blauwe druiven
  • 2 eetlepel(s) vloeibare honing

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Appels wassen.
  • Van appels aan onderkant en bovenkant plakje wegsnijden (worden niet gebruikt).
  • Met appelboor klokhuizen eruit boren.
  • Appels elk in 4 plakken snijden.
  • In pan met ½ liter water en citroensap appelplakken net tegen de kook aan in ca. 2 à 3 minuten beetgaar laten worden.
  • In vergiet laten uitlekken. Intussen geitenkaas in stukjes snijden.
  • Kaas, salie en slagroom in keukenmachine pureren.
  • Kaasmengsel overdoen in spuitzak en tot gebruik in koelkast leggen.
  • Druiven wassen, halveren en pitjes verwijderen.

BEREIDEN:

  • Op vier borden elk 1 appelplak leggen.
  • ⅓ Deel van kaasmengsel erop spuiten.
  • Hierop weer 1 appelplak leggen.
  • Weer ⅓ deel van kaasmengsel erop spuiten.
  • Afdekken met laatste appelplak.
  • Rest van kaasmengsel als toefjes bovenop stapeltjes spuiten.
  • Honing erover sprenkelen.
  • Garneren met halve druiven.