Ricotta-gevulde Kiprolletjes met Peterseliepuree

Ricotta-gevulde Kiprolletjes met Peterseliepuree

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Kip
Land van herkomst: Italië
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 30 g verse peterselie
  • g verse basilicum in reepjes gesneden
  • 125 g ricotta
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 kipfilets à la minute
  • 4 grote plakken rauwe ham bijv. Coburger
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukjes, was ze en kook ze gaar in 15 minuten.
  • Giet kokend water over de peterselie in een kom.
  • Laat dit 30 seconden staan en doe dan de peterselie met een schuimspaan over in een schaal met water en ijsklontjes.
  • Dep de peterselie droog en maal het fijn in een keukenmachine.
  • Meng de basilicumreepjes door de ricotta en breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrijk de kipfilets met het ricottamengsel en rol ze losjes op.
  • Omwikkel de rolletjes met een plak ham en zet vast met cocktailprikkers.
  • Giet de aardappels af (bewaar wat kookvocht) en stamp ze fijn.
  • Roer de fijngemalen peterselie, crème fraîche en indien nodig wat kookvocht erdoor.
  • Verwarm nog even door en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kiprolletjes op matig vuur in minimaal 8 minuten rondom bruin en gaar.
  • Verdeel de peterseliepuree en de kiprolletjes over vier borden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn balanceert mooi met de romigheid van de ricotta en de ham, terwijl de fruitige tonen de smaken versterken.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Mediterrane Gehaktbroodplakken met Tomatensaus

Mediterrane Gehaktbroodplakken met Tomatensaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 2 eieren losgeklopt
  • 100 g zongedroogde tomatentapenade
  • 750 g kalfsgehakt
  • 120 g groene olijven met piment in plakjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 pakje basistomatensaus bijvoorbeeld soffritto

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verkruimel het brood in een keukenmachine.
  • Kneed de broodkruimels, eieren en de helft van de tomatentapenade door het gehakt.
  • Meng de olijven, knoflook, Italiaanse kruiden, zout en peper door het gehaktmengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg het gehaktmengsel op de bakplaat en vorm het tot een 'brood'.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
  • Dep tussentijds het vet weg met keukenpapier.
  • Verhit in een pan olijfolie en bak de ui zachtjes gedurende 2-3 minuten.
  • Roer de tomatensaus en de rest van de tomatentapenade erdoor en verwarm de saus nog 2 minuten.
  • Haal het gehaktbrood uit de oven, laat het even rusten en snijd het in plakken.
  • Verdeel de plakken over vier borden en schep de tomatensaus erover.

Notities

Dit gehaktbrood smaakt heerlijk bij pasta en een groene salade.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn, zoals een Chianti, past goed bij dit gerecht. De kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van het gehaktbrood en de tomatensaus mooi aan.

Maïsburgers met Komkommersalade

Maïsburgers met Komkommersalade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 blikjes maïs à 300 g uitgelekt
  • 3 eieren
  • 300 g cervelaatworst in reepjes
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 komkommers
  • 4 grote augurken
  • 100 g bloem
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Pureer 1 blikje maïs in de keukenmachine met de bloem en de eieren.
  • Doe het mengsel in een kom en schep het andere blikje uitgelekte maïs, de cervelaatworst, gemalen komijn, fijngehakte knoflook en de helft van de ui erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
  • Schep telkens 1 flinke lepel van het maïsmengsel in de pan en bak het in 5 minuten goudbruin, keer halverwege.
  • Bak 6-8 burgertjes tegelijkertijd.
  • Snijd de komkommers en augurken in blokjes.
  • Klop een dressing van 1 eetlepel augurkenvocht met 2 eetlepels olie en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de komkommerblokjes met de overgebleven ui, augurkblokjes en de dressing.

Notities

Serveertip:

Serveer de maïsburgers met de verfrissende komkommersalade aan de kant.

Wijnadvies:

De hartige smaken van de maïsburgers passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige rosé. De frisse komkommersalade vraagt om een witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 20g | Vet: 29g | Zout: 2.3g | Sugar: 4g

Gegrilde Lamsrack met Spinazie-Pijnboompittenkorst

Gegrilde Lamsrack met Spinazie-Pijnboompittenkorst

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ pak diepvriesspinazie blad à 450 g, ontdooid
  • 3 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 65 g geroosterde pijnboompitten
  • 30 g verse peterselie
  • 100 g grofgesneden Ardennerham
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 8 lamsracks
  • 4 eetlepels pittige mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verkruimel het witbrood in een kom met behulp van een keukenmachine.
  • Maal in dezelfde keukenmachine de pijnboompitten, spinazie, peterselie, en Ardennerham fijn.
  • Meng het spinaziemengsel met de verkruimelde broodkruimels, losgeklopte eieren, geraspte citroenschil, zout en peper.
  • Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de lamsracks in 2 minuten rondom bruin.
  • Bestrooi de lamsracks met zout en peper en leg ze in een braadslede.
  • Bestrijk de bovenkant van het vlees met mosterd en verdeel het spinaziemengsel erover, druk stevig aan.
  • Bewaar het vlees gekoeld tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en laat de lamsracks op kamertemperatuur komen.
  • Bak de lamsracks in de voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat het vlees nog 5 minuten rusten in aluminiumfolie alvorens het tussen de botjes door in plakken te snijden.

Notities

Serveer deze gegrilde lamsrack met spinazie-pijnboompittenkorst met verse aardappelpuree met knolselderij en oude kaas voor een heerlijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een goede wijn om bij dit gerecht te serveren is een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Cabernet Sauvignon. Hun volle smaken passen goed bij het kruidige lamsvlees en de rijke spinaziekorst.

Gegrilde Kalfsentrecote met Rucolasalsa en Gekarameliseerde Tomaatjes

Gegrilde Kalfsentrecote met Rucolasalsa en Gekarameliseerde Tomaatjes

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kalfsentrecôtes op kamertemperatuur
  • 1 ongesneden wit brood bijv. Pain de Campagne
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 75 g rucola
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 500 g cherry trostomaten
  • eetlepel poedersuiker
  • 50 g Grano Padano pittige kaas, geraspt
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 100 g baby leaves sla

Instructies

  • Leg het brood 1 uur in de vriezer.
  • Verhit een grillpan op hoog vuur.
  • Dep de kalfsentrecôtes droog met keukenpapier en bestrijk ze met 1 eetlepel olie.
  • Gril het vlees in 4 minuten per kant rosé, halverwege draaien voor een mooi ruitpatroon.
  • Haal het vlees uit de grillpan, bestrooi met zout en peper, en laat het nog 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
  • Snijd het vetrandje van het vlees en snijd het in lange plakken.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Leg twee derde van de tomaten op een bakplaat.
  • Besprenkel met balsamicoazijn en bestrooi met poedersuiker.
  • Rooster de tomaten ongeveer 10 minuten in de oven, tot het velletje openklapt.
  • Haal de bakplaat uit de oven en ontvel de rest van de tomaten.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Maal in een keukenmachine twee derde van de rucola met de pijnboompitten fijn op laag tempo.
  • Roer de geraspte Grano Padano en de stukjes tomaat door de rucolasalsa.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd met een gekarteld broodmes 12 flinterdunne plakjes van het brood.
  • Leg ze op een bakplaat, bestrijk met 1-2 eetlepels olijfolie en bestrooi met grofgemalen zout.
  • Bak het brood in 5-10 minuten in de oven lichtbruin en krokant.
  • Verdeel de baby leaves sla over vier borden en leg een theelepel rucolasalsa in het midden (om schuiven van het brood te voorkomen).
  • Serveer de gegrilde kalfsentrecôtes naast de salade en schep de rest van de salsa in vier smalle glaasjes op het bord.
  • Garneer elk glas met een krokant broodplakje.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Italiaanse Chianti of een Spaanse Tempranillo past goed bij dit gerecht. Geniet ervan! 🍷

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Gegrilde Kalfsentrecote met Fijne Groentensalsa

Gegrilde Kalfsentrecote met Fijne Groentensalsa

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kalfsentrecôtes op kamertemperatuur
  • 1 ongesneden wit brood bijv. Pain de Campagne
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 75 g rucola
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 500 g cherry trostomaten
  • eetlepel poedersuiker
  • 50 g Grano Padano pittige kaas, geraspt
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 100 g baby leaves sla

Instructies

  • Leg het brood 1 uur in de vriezer.
  • Verhit een grillpan op hoog vuur.
  • Dep de kalfsentrecôtes droog met keukenpapier en bestrijk ze met 1 eetlepel olie.
  • Gril het vlees in 4 minuten per kant rosé, halverwege draaien voor een mooi ruitpatroon.
  • Haal het vlees uit de grillpan, bestrooi met zout en peper, en laat het nog 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
  • Snijd het vetrandje van het vlees en snijd het in lange plakken.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Leg twee derde van de tomaten op een bakplaat.
  • Besprenkel met balsamicoazijn en bestrooi met poedersuiker.
  • Rooster de tomaten ongeveer 10 minuten in de oven, tot het velletje openklapt.
  • Haal de bakplaat uit de oven en ontvel de rest van de tomaten.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Maal in een keukenmachine twee derde van de rucola met de pijnboompitten fijn op laag tempo.
  • Roer de geraspte Grano Padano en de stukjes tomaat door de rucolasalsa.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd met een gekarteld broodmes 12 flinterdunne plakjes van het brood.
  • Leg ze op een bakplaat, bestrijk met 1-2 eetlepels olijfolie en bestrooi met grofgemalen zout.
  • Bak het brood in 5-10 minuten in de oven lichtbruin en krokant.
  • Verdeel de baby leaves sla over vier borden en leg een theelepel rucolasalsa in het midden (om schuiven van het brood te voorkomen).
  • Serveer de gegrilde kalfsentrecôtes naast de salade en schep de rest van de salsa in vier smalle glaasjes op het bord.
  • Garneer elk glas met een krokant broodplakje.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Italiaanse Chianti of een Spaanse Tempranillo past goed bij dit gerecht. Geniet ervan! 🍷

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Mediterrane Spinazie-Feta Hamburgers

Mediterrane Spinazie-Feta Hamburgers

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 473kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 sneetjes volkorenbrood zonder korst of glutenvrij brood
  • ½ citroen geraspt en geperst
  • 1 ui in stukken gesneden
  • 500 g rundergehakt of plantaardig gehakt
  • 15 g verse peterselie fijngeknipt
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 2 theelepels djinten gemalen komijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 g bladspinazie diepvries (deelblokjes)
  • 50 g feta in blokjes (of lactosevrije/geitenmelk feta)

Instructies

  • Maal in een keukenmachine het brood, citroensap en -rasp, en ui tot een fijne massa.
  • Kneed het broodmengsel door het gehakt, samen met de peterselie, piment, 1 theelepel komijn en 1 eetlepel olie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm van het gehaktmengsel 8 burgers en bewaar ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verhit vlak voor het roosteren van de burgers 1 eetlepel olie in een steelpannetje en bak de pijnboompitten snel goudbruin.
  • Voeg de diepvriesspinazie toe en laat deze al roerend ontdooien op matig vuur.
  • Laat de feta in de spinaziesaus smelten en breng de saus op smaak met zout, peper en de resterende komijn.
  • Neem de pan van het vuur en houd warm op de barbecue.
  • Bestrijk de burgers aan beide kanten met de resterende olie en rooster ze op de barbecue in 6-8 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de burgers op borden en serveer met de spinaziesaus.

Notities

Wijnadvies:

Deze Mediterrane Spinazie-Feta Hamburgers passen uitstekend bij een lichte rode wijn zoals een Griekse Agiorgitiko of een Italiaanse Sangiovese. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van het gerecht aan zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 473kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Authentieke Grootmoeders Appeltaart

Authentieke Grootmoeders Appeltaart

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 175 g koude boter in blokjes
  • 2 eierdooiers losgeklopt
  • 6 appels van 2-3 verschillende rassen
  • 3 eetlepels griesmeel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 100 g rozijnen
  • 2 sneetjes wit-casinobrood ontkors

Instructies

  • Meng in een keukenmachine de bloem, 150 g basterdsuiker, boter, 1 eierdooier en een mespunt zout met 1 eetlepel koud water tot een stevig deeg.
  • Vorm het deeg tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de kwarten vervolgens in plakjes.
  • Meng in een schaal de appelplakjes met 2 eetlepels griesmeel, koek- en speculaaskruiden, rozijnen en de rest van de basterdsuiker.
  • Rol tweederde van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca.
  • 26 cm doorsnede.
  • Bekleed een ingevette springvorm met het deeg.
  • Snijd het brood in blokjes en strooi met de rest van het griesmeel over de bodem.
  • Doe het appelmengsel in de springvorm.
  • Rol het resterende deeg uit en snijd in repen.
  • Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling.
  • Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de overgebleven eierdooier.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ca.
  • 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveer de appeltaart warm of koud, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een heerlijke traktatie.

Knapperige Groente Snacks

Knapperige Groente Snacks

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Snack
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ bos bospeen
  • 500 g witte asperges dunne
  • 300 g broccoliroosjes
  • 50 g geraspte pittige kaas
  • 1 sinaasappel
  • 75 g bloem
  • 2 eetlepels milde kerriepoeder
  • 5 eiwitten
  • Olie om te frituren
  • 3 sneetjes oud witbrood zonder korst

Instructies

  • Breek de worteltjes van de bos (laat een klein stukje groen zitten) en schil ze met een dunschiller.
  • Schil de asperges van vlak onder het kopje naar beneden en snijd de uiteinden eraf.
  • Kook de wortels, asperges en broccoliroosjes in een grote pan met ruim kokend water en wat zout in 3-4 minuten beetgaar.
  • Spoel de groenten in een vergiet af onder koud stromend water en dep ze droog.
  • Verwarm de olie in een frituurpan tot 175 °C.
  • Verkruimel de sneetjes brood in een keukenmachine en meng de kaas erdoor.
  • Doe dit mengsel over op een bord.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er met een fijne rasp af.
  • Meng op een ander bord de bloem met de sinaasappelrasp, de kerriepoeder, 1-2 theelepels zout en peper naar smaak.
  • Klop in een diep bord de eiwitten los.
  • Wentel de groenten stuk voor stuk door de bloem, schud de overtollige bloem eraf en haal ze dan door het eiwit en vervolgens door het broodmengsel.
  • Zorg ervoor dat het laagje niet te dik wordt.
  • Leg 4-5 stuks groenten in het frituurmandje en laat ze in het hete vet zakken.
  • Frituur ze in 2-3 minuten knapperig en bruin.
  • Laat de groenten uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier.

Notities

Serveer de knapperige groentesnacks met zoete chilisaus gemengd met een scheutje sinaasappelsap en fijngehakte koriander.

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze knapperige groentesnacks. De wijn helpt de smaken in balans te brengen en zorgt voor een verfrissende tegenhanger voor de knapperige textuur.

Gevulde Tomaten met Ei en Geitenkaas

Gevulde Tomaten met Ei en Geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas
Servings: 4 personen
Calories: 185kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote stevige tomaten
  • 1 sneetje oud witbrood glutenvrij indien nodig
  • 1 kleine rode ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels verse basilicum fijngesneden
  • 25 g geraspte geitenkaas of lactosevrije kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 medium eieren
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Snijd van de bolle kant van de tomaten een kapje af en hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel.
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper en laat ze omgekeerd uitlekken op keukenpapier gedurende 5 minuten.
  • Verkruimel het sneetje brood (met korst) in een keukenmachine tot fijne kruimels.
  • Meng het broodkruim met de fijngesnipperde ui, basilicum en geraspte geitenkaas.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dep de binnenkant van de tomaten voorzichtig droog met keukenpapier en plaats ze in een ingevet ovenschaaltje.
  • Breek boven elke tomaat een ei en laat het ei voorzichtig in de tomaat glijden.
  • Bedek het ei met een dikke laag van het broodkruimmengsel en besprenkel met olijfolie.
  • Bak de gevulde tomaten in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer de gevulde tomaten met versgeroosterd brood.

Notities

Wijnadvies:

Probeer een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De levendige smaak zal goed samengaan met de tomaten en het ei, terwijl het de geitenkaas accentueert.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 9g | Vet: 13g | Zout: 0.7g | Sugar: 4g