Frisse Witte Koolsalade met Dragon en Rozijnen

Frisse Witte Koolsalade met Dragon en Rozijnen

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Vijzel (voor het pletten van karwijzaad)
  • Keukenmes

Ingrediënten

  • 6 eetlepels yoghurtmayonaise
  • 2 eetlepels dragonazijn
  • ½ theelepel gedroogde dragon
  • 9 g verse bieslook
  • ½ eetlepel karwijzaad
  • 300 g gesneden witte kool
  • 4 eetlepels rozijnen
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • In een grote mengkom, meng de yoghurtmayonaise met de dragonazijn en gedroogde dragon tot een gladde dressing.
  • Knip de verse bieslook in kleine stukjes boven de kom en voeg deze toe aan de dressing.
  • Plet het karwijzaad met de bolle kant van een lepel of in een vijzel en roer het door de dressing.
  • Voeg de gesneden witte kool en de rozijnen toe aan de kom en meng alles goed door elkaar zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is.
  • Breng de salade op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Dek de kom af en zet de salade minstens 1 uur in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze frisse witte koolsalade past een droge witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner. Deze wijnen hebben een frisse zuurgraad en lichte fruitige tonen die goed samengaan met de smaak van de salade.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.4g | Sugar: 8g

Hazelnoot Appel Crumble

Hazelnoot Appel Crumble

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 608kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 65 g hazelnoten
  • 150 g koude boter
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 potten appelcompote à 360 g
  • Poedersuiker voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Hak de hazelnoten grof.
  • Snijd de boter in blokjes.
  • Meng in een kom de basterdsuiker, bloem, een snufje zout en ½-1 eetlepel water tot een kruimelig deeg.
  • Meng de gehakte hazelnoten door het deeg.
  • Verdeel de appelcompote en het kruimeldeeg over de ovenschaaltjes.
  • Bak de apple crumble ongeveer 20 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de apple crumble uit de oven, bestuif met poedersuiker en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling, past goed bij dit dessert vanwege de fruitige smaken en het contrast met de knapperige textuur van de crumble.

Nutrition

Calories: 608kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 7g | Vet: 36g | Zout: 0.4g | Sugar: 38g

Mediterrane Groenterolletjes

Mediterrane Groenterolletjes

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pot geroosterde paprika's 465 g
  • 1 pakje gemarineerde artisjokken 100 g
  • 1 pakje gegrilde aubergine 100 g
  • Ca. 100 g zongedroogde tomaten in olie
  • 2 bol mozzarella kaas à 125 g (optioneel)
  • 1 courgette
  • 2 el olijfolie
  • ½ bakje verse walnootpesto à 100 g
  • ¼ zakje verse munt à 15 g

Instructies

  • Laat de paprika's, artisjokken, aubergine en zongedroogde tomaten goed uitlekken in een zeef.
  • Snijd de paprika's en aubergines in brede repen.
  • Indien gebruikt, snijd de mozzarella in repen.
  • Wikkel de repen paprika en aubergine (en mozzarella indien gebruikt) om elkaar heen.
  • Steek de rolletjes vast met een cocktailprikker, eventueel met een artisjok of zongedroogde tomaat.
  • Bak dunne, lange plakken courgette in olijfolie tot ze zacht zijn.
  • Besmeer de courgetteplakken met walnootpesto en strooi er verse munt overheen.
  • Rol de courgetteplakken op en steek ze vast met een cocktailprikker.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij deze lichte en smaakvolle groenterolletjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Geroosterde Roodbaarsfilet met Gepofte Paprika en Spinazie

Geroosterde Roodbaarsfilet met Gepofte Paprika en Spinazie

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 rode paprika's
  • 1 eetlepel knoflookpuree
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 4 sneetjes glutenvrij maïsbrood
  • 4 roodbaarsfilets à ca. 125 g
  • 2 eetlepels bloem glutenvrij indien nodig
  • 2 zakken panklare spinazie à 300 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven) of gasovenstand 5.
  • Halveer de rode paprika's in de lengte, verwijder de zaadlijsten en smeer de binnenkanten in met knoflookpuree.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de paprika's in een ovenschaal en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie.
  • Rooster de paprika's onafgedekt in de oven gedurende ongeveer 8 minuten.
  • Bedek de ovenschaal met een deksel (of aluminiumfolie) en verwarm de paprika's nog eens 12 minuten in de oven.
  • Laat ze vervolgens afkoelen in een afgedekte schaal.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 175°C (heteluchtoven) of gasovenstand 3.
  • Snijd de korstjes van het maïsbrood en snijd het brood in brede repen.
  • Bestrijk de repen met olijfolie en leg ze op een bakplaat.
  • Bak de broodrepen in de oven gedurende ongeveer 15 minuten, halverwege keren, tot ze krokant en goudbruin zijn.
  • Verwijder met een puntig mesje de velletjes van de paprika's.
  • Pureer 4 halve paprika's met 3 à 4 eetlepels olijfolie tot een smeuïge saus in een keukenmachine.
  • Verwarm de overgebleven paprika's opnieuw in de oven.
  • Dep de roodbaarsfilets droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper en haal de huidkant door de bloem.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de roodbaarsfilets met de bebloemde kant naar beneden gedurende ongeveer 3 minuten, tot ze knapperig bruin zijn.
  • Leg de visfilets op een ovenvast bord en laat ze nog ongeveer 5 minuten doorgaren in de oven.
  • Verhit ondertussen 2 eetlepels olijfolie in een wok en laat de spinazie in gedeelten al omscheppend slinken gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg op warme borden stukken gepofte paprika dakpansgewijs neer.
  • Schep de spinazie erop en leg hierop de roodbaarsfilet met de gebakken kant naar boven.
  • Serveer de paprikadip in vier kleine schaaltjes naast de vis op het bord, samen met de krokante broodrepen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uit Spanje past goed bij de geroosterde roodbaarsfilet en de gepofte paprika.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Lamskroon met Gegrilde Koolrabi en Gesmoorde Radijs

Lamskroon met Gegrilde Koolrabi en Gesmoorde Radijs

Een feestelijke lamskroon, perfect gemarineerd en gecombineerd met gegrilde koolrabi en gesmoorde radijsjes. Een verfijnd en smaakvol gerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo lamsrack
  • 2 bosjes radijs
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 koolrabi’s
  • 4 el honing
  • ½ el gehakte rozemarijn
  • ½ citroen rasp en sap
  • Grof gemalen peper naar smaak
  • Grof gemalen zeezout naar smaak
  • Klontje roomboter
  • Olijfolie scheutje
  • Scheutje lichte sojasaus
  • Scheutje Marsala
  • Takjes rozemarijn voor decoratie

Instructies

Geroosterde Lamskroon:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Snijd de lamsracks vanaf de bovenkant tussen de botjes een stukje in en bind ze als een kroon met een stukje touw aan elkaar.
  • Bestrijk de kroon royaal aan alle kanten met de marinade, plaats op een ovenrooster en bestrooi met grove peper en zout.
  • Bak de lamskroon af in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15-20 minuten.

Gegrilde Koolrabi:

  • Schil de koolrabi's en snijd ze vervolgens in plakken van een halve centimeter.
  • Meng de plakken met een scheutje olijfolie en grofkorrelig zeezout.
  • Zet de grillplaat aan of schuif de plakken bij de lamsrack in de oven.
  • Gril de plakken aan beide zijden tot ze mooi gekleurd zijn.

Gesmoorde Radijs:

  • Verwijder het blad van de radijsjes, laat een halve centimeter groen zitten.
  • Was ze en smoor ze zachtjes gedurende circa 5 minuten in een pan met een klontje roomboter.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Rioja of een Shiraz, die goed samengaat met de rijke smaken van de lamskroon en de geroosterde groenten.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Stoofpotje van Varkensniertjes met Gebakken Rapen, Spek en Rode Wodka

Stoofpotje van Varkensniertjes met Gebakken Rapen, Spek en Rode Wodka

Een gedurfde combinatie van varkensniertjes, krokant spek en gebakken rapen in een stoofpot met een verrassende saus van rode wodka en Red Bull. Een avontuurlijk gerecht voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g varkensnieren
  • Boter
  • 4 sjalotten
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 4 grote rapen
  • 2 dl rode wodka
  • 1 blik Red Bull
  • 1 dl bruine fond
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 snuifje suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Spoel de varkensnieren goed schoon en snijd ze in kleinere stukken.
  • Laat de niertjes kleuren in een pan met boter.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de in fijne repen gesneden sjalotten toe.
  • Schep het mengsel op een bord om af te koelen.
  • Bak ondertussen het spek in dezelfde pan krokant.
  • Voeg het spek bij de niertjes en sjalotten en verwijder het vet uit de pan.
  • Flambeer met de rode wodka en blus af met Red Bull en bruine fond.
  • Laat de vloeistof tot de helft inkoken.
  • Voeg de mosterd toe en laat nog even opkoken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Meng de saus met het niertjesmengsel en verwarm op een klein vuurtje.
  • Bak de geschilde en in 8 gelijke partjes gesneden rapen beetgaar in olijfolie.
  • Kruid de rapen met peper, zout en een snuifje suiker.

Notities

 
Wijnadvies:
Probeer een stevige rode wijn zoals een Syrah of een Bordeaux om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 7g

Thaise Zuur-Pittige Varkensvleessoep met Bacardi

Thaise Zuur-Pittige Varkensvleessoep met Bacardi

Deze Thaise zure en pittige varkensvleessoep met Bacardi combineert kruidige smaken met een vleugje zoet en een unieke flambétechniek. Perfect voor een exotisch diner!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stengels citroengras fijngesneden
  • 1 liter kippenbouillon
  • 600 g varkensvlees in blokjes
  • 4 theelepels rode Thaise currypasta
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 100 g witte champignons in plakjes gesneden
  • 100 g shiitake in plakjes gesneden
  • 6 koffielepels bruine suiker
  • Sap van 2 citroenen
  • 2 lente-uitjes in fijne plakjes gesneden
  • 1 verse rode Spaanse peper ontpit en fijngesneden
  • 1 handje verse koriander
  • 1 dl Bacardi

Instructies

  • Verhit een kookpot op middelhoog vuur en stoof het citroengras en de fijngehakte sjalotten kort aan.
  • Voeg de blokjes varkensvlees toe en bak ze gedurende 2 minuten mee.
  • Voeg de champignons en shiitake toe aan de pot.
  • Flambeer het geheel voorzichtig met de Bacardi.
  • Blus het gerecht met de kippenbouillon.
  • Roer de rode currypasta, het citroensap en de bruine suiker door de soep.
  • Breng de soep aan de kook en laat vervolgens 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over kommetjes.
  • Garneer met lente-uitjes, verse koriander en fijngesneden rode peper.

Notities

Serveertip:
Serveer deze pittige soep met gestoomde rijst of knapperig brood om de smaken goed in balans te brengen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de kruidige en zure tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 3g | Sugar: 8g