Slagroomtaart met vers fruit
Calories:
Author: Cor Klaar
Springvorm 26 cm
spatels
plastic folie
schilmesje
keukenpapier
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 100 gram bloem
- 100 gram maizena
- 8 gram Bakpoeder
- Scheutje vanille extract of de zaadjes van een vanille stokje
- Ingrediënten voor de vulling en topping:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard kookpudding poeder
- 1 eidooier
- 1 liter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 125 gram poedersuiker
- 1 zakje vanille suiker
- 1 bakje aardbeien
- 1 verse ananas
- 1 bakje frambozen
- 1 bakje bramen
- 1 bakje blauwe bessen
Schenk 400 ml melk in een steelpan.
Voeg er de suiker aan toe en breng dit samen aan de kook.
De resterende 100 ml melk meng je met het puddingpoeder en het eigeel.
Roer tot een papje.
Schenk er een scheutje kokende melk bij, roer door en schenk alles terug in de pan en breng terug aan de kook.
Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
Laat de pudding volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Klop de eieren samen met de suiker en het vanille extract tot een luchtige ruban ( minimaal 10 opkloppen ).
Meng de bloem, maizena en bakpoeder samen in een kom en zeef deze al 2 keer.
Zeef ze een derde keer boven de kom met de ruban.
Spatel dit nu voorzichtig onder de ruban.
Schenk het beslag over in de ingevette en bebloemde bakvorm.
Bak de biscuit in ca 35 minuten gaar.
Doe altijd de prikkertest !!
Na het bakken direct ontvormen en de biscuit volledig laten afkoelen.
Neem het fruit erbij.
Snijd de korst van de ananas, haal de middelste kern eruit en snijd nu kleine stukjes.
Laat deze in een zeef uitlekken.
Snijd de aardbeien in stukjes maar houd er een stuk of 4 achter die je heel laat.
Het andere fruit hoef je verder niets aan te doen.
Klop de slagroom samen met de suikers en de mascarpone stijf en zet dit even aan de kant.
Neem de pudding en klop deze tot ze mooi glad en egaal is.
Voeg hier nu 2 volle eetlepels slagroom aan toe.
Roer dit met een spatel eronder.
Zet aan de kant.
Snijd de taart 3 keer door.
Neem de ananas en dep deze even droog met wat keukenrol.
Leg een laag pudding op de eerste laag en verdeel er stukjes ananas en aardbei over.
Leg de 2de laag biscuit erop en bestrijk deze met een laag slagroom.
Verdeel er ananas en aardbei over.
Leg de 3de laag biscuit erop en bestrijk deze met een laag pudding en verdeel er de ananas en aardbei over.
Leg het deksel erop en bestrijk nu de hele taart met slagroom.
Strijk het geheel zo glad mogelijk af.
Spuit met de resterende slagroom rozetten op de vlaai en versier de vlaai met het fruit.
Zet de taart een uurtje in de koelkast om verder op te stijven.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Herfstsalade met bockbierdressing
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 gram chorizo
- 3 theelepels olie
- 3 bosuitjes
- 1 blikje kidney beans
- 1 theelepel azijn
- 2 theelepels bockbier
- ½ theelepel honing
- 1 theelepel mosterd
- 3 takjes koriander
- zout
- peper
- 100 gram gemengde sla
Snijd de chorizo in reepjes.
Verhit 1 theelepel olie, bak hierin de chorizo en laat deze op keukenpapier uitdruipen.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
Spoel de kidney beans onder koud water af en laat ze uitlekken.
Klop 2 theelepels olie, de azijn, het bockbier, de honing en de mosterd door elkaar en knip de koriander erboven fijn.
Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Schep de bosuitjes en de kidney beans door de dressing en laat dit minstens een kwartier staan.
Doe de sla in een schaal, schep de kidney beans en de dressing erdoor en strooi de chorizo erover.
In plaats van koriander kunt u ook peterselie gebruiken.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Asperges met rauwe ham en eiersalade
Totale tijd45 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eieren
- ½ bos(jes) radijs
- 2 eetlepel mayonaise
- 2 eetlepel crème fraîche
- zout peper
- 8 witte asperges ± 300 gr
- 8 groene asperges ± 300 gr
- 4 plakken rauwe ham vleeswaren
- 1 doosje tuinkers
Kook de eieren in hard.
Spoel ze onder koud stromend water af, pel ze en hak ze grof.
Maak intussen de radijsjes schoon en was ze.
Houd 4 radijsjes achter voor de garnering en snijd de rest in stukjes.
Schep in een kom het ei, de radijs, de mayonaise en de crème fraîche door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Schil de witte asperges met een dunschiller van vlak onder de kop naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
Kook de witte asperges in een pan met ruim water en zout in 12-15 minuten beetgaar.
Snijd intussen de houtachtige uiteinden van de groene asperges af en kook ze in een andere pan met ruim water en zout in 8-10 minuten beetgaar.
Schep de asperges voorzichtig met een schuimspaan in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
Dep ze met keukenpapier droog.
Leg de asperges met de koppen gelijk en snijd ze aan de onderkant op gelijke lengte (neem de kortste maat).
Halveer de plakken ham in de breedte en rol steeds 2 asperges (van gelijke kleur) aan de onderkant in de plakken ham.
Verdeel de witte en groene aspergerolletjes zo over 2 borden dat de kleuren om en om liggen.
Schep de eiermayonaise ernaast.
Snijd de achtergehouden radijsjes in stukjes.
Knip de tuinkers van het bedje.
Garneer de asperges met toefjes tuinkers en radijs.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Champignonsalade van Astrid Veltman
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepel(s) citroensap
- zout
- 6 groene olijven zonder pit
- 3 eetlepel(s) mayonaise
- 3 eetlepel(s) slagroom
- 10 sprietjes bieslook
- wat verse kervel
- peper
- ½ rode paprika
- 100 gram alfalfa
Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in plakjes.
Breng in een pan 1/2 liter water, het citroensap en iets zout aan de kook en laat de champignons daarin ± 1 minuut koken.
Laat ze in een vergiet uitlekken en laat ze afkoelen.
Snijd de olijven intussen in dunne plakjes.
Roer de mayonaise en de room door elkaar, knip er de kruiden boven fijn en breng het geheel met zout en peper op smaak.
Schep de saus, de olijven en de champignons door elkaar.
Was de paprika, maak hem schoon en snijd hem in flinterdunne reepjes; halveer de reepjes.
Was de alfalfa, leg hem op een platte schaal, verdeel er de champignonsalade over en garneer met paprikareepjes.
Lekker bij steaks en gebakken krielaardappeltjes.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Berliner bollen 3
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
uitsteekvormpje Ø 6cm
- 40 gram gist verbrokkeld
- 1¼ dl melk lauwe
- 80 gram suiker
- 500 gram bloem
- 1 mespunt zout
- 2 theelepel geraspte citroenschil
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 80 gram boter
- 200 gram jam dikke
- frituurolie
- poedersuiker
Los de gist in 4 eetlepels lauwe melk op. voeg 1 theelepel suiker toe en laat het gistmengsel staan tot zich bellen vormen.
Zeef de bloem, maak een kuiltje in het midden, doe de gistoplossing, de rest van de melk, de rest van de suiker, het zout, de citroenschil, het ei, de eidooiers en de boter in het kuiltje en kneed dit met de handen tot een samenhangende deegbal die loslaat van de kom.
Laat het deeg afgedekt ± 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld.
Kneed het deeg nog even door, deel het in tweeën en rol elk deel tot een lap van ½ cm dikte uit.
Schep op 1 deeglap met 6 cm tussenruimte lepeltjes jam en leg de tweede deeglap hierop.
Druk het deeg rond de jam aan en steek er rondjes uit van 6 cm doorsnede en druk de randen aan.
Verhit de frituurolie tot 160°C en bak de bollen in gedeelten in 5-7 minuten goudgeel en gaar.
Keer ze halverwege.
Laat de bollen op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.
Serveer hierbij een glas Weisse Rössl.
U kunt de bollen in plaats van met jam ook met (ontpitte) pruimen vullen.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Oliebollen recept Astrid Veltman
Servings: 25
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram bloem
- 15 gram gist
- 1½ dl water of melk
- 25 gram suiker
- 1 snufje zout
- 1 ei
Doe de bloem in een kom.
Verbrokkel de gist en meng hem met het lauwe water of de lauwe melk.
Voeg 1 eetlepel suiker toe.
Maak een kuiltje in de bloem, giet daar het gistmengsel in en voeg er geleidelijk de lauwe melk bij.
Besla het deeg flink met een houten lepel en voeg er het ei bij.
Bedek de kom met een doek en laat het deeg 30 minuten rijzen.
Dompel, om plakken te vermijden, een lepel in vet of olie en schep daarmee het deeg uit de kom.
Bak de bollen in zeer heet frituurvet en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Dien ze op, bestrooid met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Oliebollen met krenten en sukade
Servings: 40
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- zout
- 2 dl water
- 2 dl melk
- 1 ei nr. 3
voor de vulling:
- 200 gram krenten en/of rozijnen
- 50 gram sukade
- slaolie
- poedersuiker
Laat de olie heet worden (180°C), zodat er nog net geen damp af komt.
Zeef het bakmeel en het zout in een kom.
Roer vanuit het midden de melk en het ei door het bakmeel, voeg geleidelijk het water toe en meng het tot het een glad geheel is.
Meng als laatste de goed uitgelekte rozijnen en/of krenten en de sukade door het beslag.
Vorm met 2 lepels of een ijsbolletjesschep direct bollen van het beslag en laat die voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in ± 10 minuten gaar en goudbruin en laat ze in een met enkele vellen keukenpapier beklede vergiet uitlekken.
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Oliebollen met karnemelk
Servings: 20
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 5 dl karnemelk
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 1 ei
- 500 gram bloem
- zout
- 2 zakjes gist gedroogde / Oetker
- frituurolie
- poedersuiker
Neem de karnemelk ± 15 minuten voor gebruik uit koelkast.
Spoel de rozijnen en de krenten in een zeef onder koud stromend water af.
Laat de rozijnen en krenten ± 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.
Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.
Klop intussen het ei in een kom los.
Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak
in het midden van de bloem een kuiltje.
Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.
Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
Roer de rozijnen en krenten erdoor.
Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats ± 1¼uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Roer het beslag daarna niet meer.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).
Frituur de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Drie-in-de-pan nieuwejaarkoekjes
Nieuwjaarskoekjes worden overal in het land weer anders gebakken.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 25 gram anijszaad
- 25 gram anijspoeder
- 100 gram rozijnen
- mespunt zout
- 250 gram bloem
- 3 dl halfvolle melk
- 15 gram verse gist
- boter
Schep het anijszaad en -poeder met de rozijnen en het zout om
Zeef de bloem en meng er het rozijnenmengsel door.
Verwarm de melk tot lauw en roer de gist met 2 daarvan afgenomen lepels om.
Maak een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengseltje.
Roer het om en klop het met de rest van de melk tot een beslag, dat in dikke stukken van de lepel valt.
Dek het af en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen.
Verhit in een ruime koekenpan een klontje boter, vorm met 2 lepels steeds 3 koekjes en laat die in de pan glijden.
Bak ze aan beide kanten bruin, laat ze op keukenpapier uitlekken en houd ze boven heet water warm.
Bestrooi de koekjes vlak voor het serveren met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24
Belado Tempeh
gebakken tempeh met paprika en lombok uit Sumatra
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 blik tempeh in blokjes van 1cm
- 1 grote ui gesnipperd
- ½ rode paprika in stukjes
- ½ groene paprika in stukjes
- 1 rode lombok ontpit in stukjes
- 1 groene lombok ontpit in stukjes
- 3 petehbonen in stukjes
- 1 eetlepel olie
- 1 theelepel asem
- 1 theelepel sambal oelek
- zout
- frituurolie of vet
Tempeh bestrooien met zout.
Tempeh in 3 min. goudbruin frituren (175°C) en in een vergiet met keukenpapier laten uitlekken. 1 eetlepel olie verhitten en ui 3 min. zachtjes bakken.
Dan paprika, lombok, peteh en tempeh erbij en al omscheppend 10 min. bakken. Asem erdoor roeren.
Op smaak brengen met zout en overdoen in een schaal.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 24