Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet
Deze klassieke Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet combineert een aromatische bouillon met zachte mihoen en fijne reepjes omelet. Een heerlijke, hartverwarmende soep!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 250 gram kipfilet
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel droge sherry
- 1 eetlepel ui zeer fijngesnipperd
- 1 eetlepel selderij zeer fijngehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 dunne prei fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- 2 kippenbouillontabletten
- 1 ei
- 1 eetlepel melk of water
- 1 eetlepel olie
- 50 gram mihoen
- 1 eetlepel peterselie zeer fijngehakt
- Flinke mespunt ve-tsin
- Peper en zout naar smaak
Was de kipfilet en dep droog.
Verhit de boter in een pan en voeg de sherry, fijngesneden ui, selderij, ½ theelepel sojasaus, peper, zout en 8 eetlepels water toe.
Breng het water aan de kook en laat de kipfilet hierin 15-20 minuten zachtjes garen.
Maak de prei en ui schoon en snijd in stukken.
Maal de prei en ui zo fijn mogelijk met een vijzel of keukenmachine.
Los de bouillontabletten op in 1 liter kokend water en voeg de fijngemaakte prei en ui toe.
Snijd de kip in kleine stukjes en voeg samen met het kookvocht toe aan de bouillon.
Breng ¾ liter water aan de kook en doe de mihoen erin.
Haal de pan van het vuur en laat de mihoen wellen volgens de instructies op de verpakking.
Giet af in een vergiet, spoel met koud water en voeg toe aan de soep.
Klop het ei los met melk of water en een snufje zout.
Verhit de olie in een koekenpan en bak een dunne omelet.
Snijd de omelet in smalle reepjes en voeg toe aan de soep.
Roer de ve-tsin en fijngehakte peterselie door de soep en laat kort opkoken.
Proef en breng indien nodig extra op smaak met sojasaus, peper of zout.
Serveer direct.
Serveertip:
Bestrooi met extra verse peterselie en serveer met een paar druppels sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze soep.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 6g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Chinese flensjes met kip en hoisinsaus
Deze Chinese flensjes gevuld met gemarineerde kip, knapperige groenten en een smaakvolle hoisinsaus zijn een heerlijke Aziatische lekkernij voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de flensjes:
- 125 gram bloem gezeefd
- 2 eieren
- 1 eetlepel olie
- 3 deciliter melk
- Zout naar smaak
Voor de vulling:
- 2 dubbele kipfilets
- Peper en zout naar smaak
- Mespuntje vijfkruidenpoeder
- Scheutje lichte sojasaus
- 1 komkommer in dunne reepjes
- 3 lente-uien in dikke lucifers gesneden
- 6 gedroogde Chinese champignons 30 minuten geweekt in heet water, steeltjes verwijderd
Voor de saus:
- 4 eetlepels hoisinsaus
- 4 eetlepels suiker of minder als je candarell gebruikt
- 1 eetlepel sesamolie
Flensjes bereiden:
Meng de bloem, melk, eieren, olie en een snufje zout tot een glad beslag.
Laat het beslag even rusten.
Bak dunne flensjes in een koekenpan en dek ze af tot gebruik.
Vulling bereiden:
Snijd de kipfilets horizontaal doormidden en marineer met peper, zout, vijfkruidenpoeder, sojasaus en olie.
Verhit een grillpan en bak de kipfilets gaar.
Laat ze afkoelen en snijd in dunne reepjes.
Snijd de lente-ui en de komkommer in dikke lucifers.
Snijd de geweekte Chinese champignons in dunne reepjes.
Meng de ingrediënten voor de hoisinsaus in een kommetje.
Flensjes vullen en stomen:
Smeer een dun laagje hoisinsaus op een flensje.
Beleg met reepjes kip, komkommer, lente-ui en champignons.
Rol de flensjes strak op en leg ze op een hittebestendig bord zonder ze tegen elkaar te plaatsen.
Plaats een rekje of een klein conservenblikje met open boven- en onderkant in een wok.
Vul de wok met water tot 1 cm onder de rand van het rekje en breng aan de kook.
Zet het bord met flensjes op het rekje, sluit de wok met een deksel en laat 10 minuten stomen.
Serveer warm en geniet!
Serveertip:
Serveer met extra hoisinsaus en wat sesamzaadjes voor een nog rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Riesling past perfect bij deze hartige flensjes.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 8g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Chinese beursjes met garnalen en zoetzure saus
Deze elegante Chinese beursjes, gevuld met knapperige groenten en garnalen, worden gestoomd en geserveerd met een huisgemaakte zoetzure saus. Een heerlijke en verfijnde Aziatische traktatie!
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
schone theedoek
kookpan
stoommandje,
mes
Voor de beursjes:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 prei alleen het wit, in fijne blokjes
- 1 stengel bleekselderij in fijne blokjes
- ¼ paprika in fijne blokjes
- 75 gram sojascheuten gewassen en uitgelekt
- 100 gram gepelde grijze garnalen
- 4 takjes bieslook
- Boter om te bakken
- ½ deciliter witte wijn
- 1 eetlepel sojasaus
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 8 blaadjes rijstpapier 16 cm diameter
Voor de zoetzure saus:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- Boter om te bakken
- 1 eetlepel sojasaus
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel droge sherry
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 deciliter water
- 1 mespunt sambal oelek
- 2 koffielepels maïzena opgelost in een bodempje water
Voorbereiding van de vulling:
Pel en snipper het sjalotje.
Snijd de prei, bleekselderij en paprika in fijne blokjes.
Was de sojascheuten en laat goed uitlekken.
Verhit een beetje boter in een pan en bak het sjalotje, prei, bleekselderij en paprika kort aan.
Voeg de witte wijn en sojasaus toe en kruid met peper en zout.
Laat de groenten beetgaar stoven en uitlekken.
Beursjes maken:
Leg de rijstblaadjes 2-3 minuten in koud water tot ze soepel zijn.
Blancheer intussen de bieslooktakjes kort in heet water.
Spreid de rijstblaadjes op een schone theedoek uit en leg telkens 2 blaadjes op elkaar.
Lepel in het midden wat van het groentemengsel en verdeel de garnalen erover.
Vouw de randen van de rijstblaadjes omhoog en knoop de beursjes dicht met een sprietje bieslook.
Zoetzure saus bereiden:
Fruit het sjalotje kort in boter in een kleine pan.
Voeg de sojasaus, tomatenketchup, sherry, azijn, suiker, water en sambal toe en breng aan de kook.
Laat enkele minuten doorkoken en bind de saus met de opgeloste maïzena.
Serveertip:
Serveer met extra zoetzure saus en een snufje geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past perfect bij de delicate smaken van de beursjes en de zoetzure saus.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Geroosterd varkensvlees met kruidige marinade
Deze kruidige cha shiu, ook bekend als geroosterd Chinees varkensvlees, wordt gemarineerd in een smaakvolle mix van sherry, sojasaus, gember en steranijs. Perfect als hoofdgerecht of in een Aziatische rijstschotel!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Azië, China Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
- 350 gram magere varkenslapjes
- 1 mespunt ve-tsin
- 1 prei in lange repen gesneden
- 1 Spaanse peper zeer fijngewreven (zonder zaad)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels maïzena
- 2 eetlepels olie
- 4-6 bolletjes natte gember in dunne plakjes gesneden
- 5 eetlepels sojasaus
- 5 eetlepels tomatenpuree
- 6 eetlepels droge sherry
- 1 theelepel steranijspoeder
- Zout naar smaak
Leg het vlees in een schaal.
Meng de Spaanse peper met 4 eetlepels sherry.
Voeg de helft van het steranijspoeder, de tomatenpuree en de helft van de ve-tsin toe en verdeel dit mengsel over het vlees.
Dek af en laat 1 uur marineren, keer de lapjes af en toe om.
Breng in een koekenpan een flinke bodem water aan de kook.
Leg het gemarineerde vlees erin en draai de warmtebron laag.
Voeg de prei en de gember toe, dek de pan af en laat 10 minuten sudderen.
Neem het vlees uit de pan en leg het in een schaal met 3 eetlepels sojasaus.
Verwarm de olie en bak het vlees aan beide kanten goudbruin.
Meng de suiker, de rest van de ve-tsin en het steranijspoeder en strooi dit over het vlees.
Roer de resterende sherry en sojasaus door de prei en gember en schep dit op het vlees.
Voeg 1½ deciliter kokend water toe aan de pan en laat het vlees nog 10-15 minuten sudderen.
Meng de maïzena met een paar eetlepels water tot een dun papje.
Haal het vlees uit de pan en leg het op een voorverwarmde schotel.
Bind de saus met het maïzenapapje tot de gewenste dikte.
Breng de saus op smaak met citroensap, sojasaus, suiker en zout.
Schenk de saus over het vlees en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met jasmijnrijst en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een droge witte wijn zoals Riesling past goed bij de kruidige en zoete smaken van dit gerecht.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 32g | Vet: 15g | Zout: 2.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Krokant gefrituurde visfilets met zoetzure saus
Deze krokant gefrituurde visfilets worden geserveerd met een smaakvolle zoetzure saus en knapperige groenten. Perfect met rijst of mie voor een heerlijke Aziatische maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei losgeklopt
- 1 paprika in dunne reepjes
- 1 ui in dunne reepjes
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels sherry
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 plakjes gember fijngehakt
- 2 deciliter slaolie
- 2 eetlepels ketjap manis
- 3 worteltjes in dunne reepjes
- 4 eetlepels olie voor bakken
- 50 gram bloem
- 500 gram kabeljauwfilet of schelvisfilet in blokjes
- ¼ blik bamboespruiten in reepjes
- Zout naar smaak
Snijd de paprika, worteltjes en bamboespruiten in dunne reepjes van ongeveer 4 cm.
Snijd de visfilets in blokjes en bestrooi met zout.
Wentel de vis eerst door het losgeklopte ei en daarna door de bloem.
Verhit de slaolie in een frituurpan en bak de stukjes vis in porties goudbruin.
Laat de gefrituurde vis uitlekken op keukenpapier.
Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan.
Bak de knoflook, gember en 2 theelepels zout onder voortdurend omscheppen.
Voeg de paprika, wortel en bamboespruiten toe en bak 1 minuut mee.
Meng de ketjap, sherry, suiker en azijn in een kommetje.
Voeg het mengsel toe aan de groenten en laat het geheel goed heet worden.
Maak een papje van de maïzena met een beetje water en bind de saus hiermee.
Voeg de gefrituurde vis toe en laat alles 2 minuten goed doorwarmen.
Serveer direct op een voorverwarmde schaal en geef er rijst of mie bij.
Serveertip:
Serveer deze gefrituurde vis met een frisse komkommersalade en gestoomde rijst voor een complete Aziatische maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Riesling of een droge Gewürztraminer past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Gegratineerde asperges met kervelboter en ham
Deze gegratineerde asperges met kervelboter, ham en gesmolten Goudse kaas zijn een heerlijke combinatie van zachte asperges, hartige ham en romige kaas. Perfect voor een voorjaarsmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Onbekende auteur
keukenpapier
mes
schoteltje
- 400 gram witte aspergepunten
- 100 gram groene aspergepunten
- 4 sneetjes casinobrood
- 4 plakjes gerookte ham
- 80 gram Goudse belegen kaas in blokjes
- 60 gram boter kamertemperatuur
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel kervel fijngehakt
- ½ citroen sap gezeefd
- Extra boter voor het roosteren
Leg 60 gram boter op een schoteltje en laat op kamertemperatuur komen.
Schil en gaar de asperges volgens het basisrecept.
Was de kervel, dep droog met keukenpapier en hak fijn.
Pers de citroen uit en zeef het sap.
Roer de boter smeuïg en meng er de kervel door.
Breng op smaak met zout en enkele druppels citroensap.
Bestrijk de sneetjes casinobrood met boter en rooster ze licht in een koekenpan.
Bestrijk één kant van de toast met de kervelboter.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Laat de gare asperges goed uitlekken en leg ze op keukenpapier.
Snijd de aspergepunten in de lengte doormidden.
Leg de halve aspergepunten op de kervelboter.
Leg er een plakje gerookte ham op en verdeel de blokjes Goudse kaas over de ham.
Plaats de toastjes in de oven en bak ze 12 minuten tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.
Serveertip:
Serveer deze aspergetoastjes met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de delicate smaak van asperges en ham.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Aardappelen in bouillon
Servings: 4
Calories:
Author: Onbekende auteur
- 500 gram aardappels
- ½ liter bouillon
- 5 gram zout
- Peper naar smaak
- ½ lepel gehakte peterselie
- 20 gram boter
- 1 ui
Schil de aardappelen, verwijder de kiemen, en was ze grondig.
Snijd de aardappelen in vieren.
Zet de aardappelen op met kokend water.
Giet na vijf minuten het water af.
Stoof de aardappelen verder gaar in de bouillon met het zout en de peper.
Schil de ui, snipper ze en fruit ze in de koekenpan met boter.
Voeg de gefruite ui toe aan de aardappelen.
Na een half uur zijn de aardappelen gaar; schud ze even op.
Strooi voor het opdienen wat gehakte peterselie over de aardappelen.
Serveer deze heerlijke aardappelen in bouillon als bijgerecht bij vlees of vis, of geniet ervan als een eenvoudige en smakelijke maaltijd op zichzelf. Smakelijk eten!
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Pittige aardappelcurry met piri-piri saus
Deze pittige aardappelcurry met piri-piri saus is een smaakvolle en kruidige maaltijd. Perfect voor liefhebbers van een beetje pit in hun gerechten!
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Portugal Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 320kcal
Author: Onbekende auteur
- 350 gram aardappelen in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 theelepel piri-piri saus
- ¼ theelepel kaneel
- ½ theelepel koriander
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 1 deciliter water
- Olie
- Zout naar smaak
Verhit wat olie in een pan en bak de gesnipperde ui tot deze glazig is.
Voeg de fijngehakte knoflook en specerijen toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze nog 2 minuten mee.
Meng de citroensap en verse peterselie erdoor.
Voeg de aardappelblokjes en piri-piri saus toe, samen met 1 deciliter water.
Breng het geheel aan de kook.
Laat de aardappelen op laag vuur 30 minuten garen en roer regelmatig.
Breng op smaak met zout en serveer warm.
Serveertip:
Serveer deze pittige aardappelcurry met een frisse yoghurtdip of knapperig naanbrood.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de kruidige en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Aardappelpannenkoeken uit de Ardennen
Lekker bij gebraden varkensrollade.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 grote aardappels geschilde bloemige
- 2 eetlepel(s) bloem
- 2 ei
- zout
- 50 gram reuzel spekvet of olie
- peper versgemalen
- nootmuskaat
Hoe maak je het klaar:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Rasp de aardappelen en meng er de bloem en de eieren door om er een samenhangende massa van te maken.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verhit ¼ deel van de reuzel in de koekenpan.
Schep ¼ deel van het aardappelmengsel in de pan en strijk het met een vork tot een laag van ½ cm dik uit.
Bak de pannenkoek in 8 minuten goudbruin, keer hem om en bak ook de andere kant goudbruin.
Houd de pannenkoek in de oven warm.
Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier en serveer ze warm.
Serveer er een frisgroene salade bij.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109
Surinaamse Hete Bokking met Pittige Tomatensaus
Deze Surinaamse hete bokking wordt geserveerd met een kruidige tomatensaus en is heerlijk bij rijst of op brood. Een smaakexplosie van rook, pit en zuur!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote vette gerookte bokking
- 2 grote uien fijngesneden
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 hete chilipepers zonder pit, fijngehakt
- 2 grote tomaten in partjes gesneden
- 5 zure birambies of 1 onrijpe groene mango
- 1 tl basterdsuiker
- 1 tl olie
- 100 ml water indien nodig
Voorbereiding
Borstel de bokking voorzichtig schoon en snijd hem in 8 stukken (verwijder de kop).
Verhit de olie in een pan en bak de stukjes bokking kort tot ze openbarsten.
Haal de bokking uit de pan en laat de pan op het vuur staan.
Bereidingswijze
Laat voldoende olie in de pan en voeg eventueel nog 1 eetlepel olie toe.
Bak de uien, knoflook en chilipepers in de olie tot ze glazig zijn.
Voeg de tomaten toe en laat ze zacht koken tot een smeuïge saus.
Roer de basterdsuiker door de saus.
Als de saus te droog is, voeg dan 50 ml water toe.
Was de birambies en snijd ze in de lengte doormidden.
Vervang de birambies indien nodig door een groene mango, geschild en in dunne reepjes gesneden.
Voeg de vruchten toe aan de saus en schep goed om.
Leg de gebakken bokking in de pan en schep voorzichtig om zodat de saus goed intrekt.
Laat het geheel op laag vuur sudderen tot een smeuïge saus ontstaat.
Voeg indien nodig nog 50 ml heet water toe.
Serveertip:
Serveer met witte rijst en een frisse komkommersalade of geniet ervan op een knapperig Surinaams broodje.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de rokerige en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 109