Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus
Een kleurrijke stamppot met gegrilde paprika, zoete maïs en romige mozzarella, geserveerd met een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bol mozzarella in plakjes
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 grote ui gesnipperd
- ½ tl suiker
- 2 tl Italiaanse knoflookkruiden
- 3 paprika’s in blokjes
- 4 el melk
- 4 el maïs uit blik, uitgelekt
- 4 el olijfolie
- 4 dl gezeefde tomaten
- Peper naar smaak
- Tijm naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui en paprika’s 5 minuten op laag vuur.
Breng de gezeefde tomaten met de knoflookkruiden, een snufje tijm en suiker aan de kook.
Laat de saus 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk.
Roer de gebakken ui, paprika, maïs, zout en peper door de stamppot.
Plaats de springvormring in een ovenschaal en schep de stamppot erin.
Verdeel de mozzarella erover, bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met tijm.
Laat de kaas onder de grill in 10 minuten smelten.
Verwijder de ring en schep een deel van de saus rond de stamppot.
Serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de tomatensaus en romige mozzarella.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 16g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Paksoistamppot met Malse Kalkoen en Kruidige Jus
Een romige stamppot met frisse paksoi, malse kalkoen en een kruidige jus. Een heerlijke, lichte twist op de klassieke stamppot.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 struik paksoi in reepjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 stukje foelie
- 2 dl water
- 2 laurierblaadjes
- 50 g boter
- 500 g kalkoen in blokjes
- 750 g aardappelen geschild en in blokjes
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Breng 2 dl water aan de kook met de laurierblaadjes en foelie.
Voeg de aardappelen toe en kook ze in ± 15 minuten gaar.
Bestrooi de kalkoen met het kruidnagelpoeder en zout.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de kalkoenblokjes in 4 minuten goudbruin.
Roer de tomatenpuree en 1,5 dl water door het vlees en laat afgedekt 5 minuten sudderen.
Giet de aardappelen af, verwijder de laurierblaadjes en foelie en vang het kookvocht op.
Stamp de aardappelen fijn met de resterende boter en voeg zoveel kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de paksoireepjes door de stamppot en warm nog 2 minuten door.
Breng indien nodig op smaak met extra zout.
Schep de stamppot op 4 borden en maak een kuiltje in het midden.
Schep de kalkoenblokjes en de jus in het kuiltje en serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier past goed bij de zachte kalkoen en kruidige jus.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 38g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Oosterse Stamppot met Paksoi, Taugé en Saté
Een kruidige stamppot met paksoi, wortel en taugé, verrijkt met pindakaas en ketjap, en geserveerd met gegrilde saté en seroendeng.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- ½ struik paksoi in dunne repen
- 2 dl melk
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels seroendeng
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel korianderpoeder
- ½ - 1 theelepel sambal oelek
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 25 g taugé
- 40 g boter
- 350 g winterwortel in halve plakjes
- 8 stokjes saté van de slager
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
Roer de melk, boter, zout, peper, ketjap en sambal door de aardappelen tot een stevige puree ontstaat.
Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
Voeg de wortel toe en bak al omscheppend 7 minuten mee.
Voeg de paksoi toe en roerbak nog 2 minuten.
Roer de koriander en pindakaas erdoor en laat op laag vuur 5 minuten garen.
Voeg eventueel een scheutje water toe.
Grill intussen de saté onder de hete grill in 10 minuten rondom gaar.
Schep het groentenmengsel door de aardappelpuree en warm goed door.
Roer vlak voor het serveren de taugé door de stamppot en bestrooi met seroendeng.
Serveer met de gegrilde saté.
Serveertip:
Lekker met komkommer-zoetzuur en kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Oma's Bietjes Stamppot
Een klassieke stamppot van oma: bietjes met aardappelen, gekookte eieren, en ontbijtspek, met een heerlijke stoofsaus van azijn en kruiden.
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g rauwe bietjes met 1 cm groen
- 1 theelepel grof zout
- 6 grote tenen knoflook
- Peper uit de molen
- 4 takjes verse tijm
- 1 dl olijfolie
- 1 dl donkere azijn
- 1 ui
- 1 friszure appel
- 4 hardgekookte eieren
- 200 g versnipperd ontbijtspek
- Klontjes boter of 1 grote klont boter
- 1 kg aardappels
Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten om te voorkomen dat ze 'leegbloeden') en alle ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel erop en zet de schaal 1-1,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
Kook intussen de aardappelen gaar.
Bak het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moes en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, samen met de aardappelen, fijn.
Roer of stamp alles door elkaar.
Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.
Serveertip:
Serveer met een stukje gegrild vlees of vegetarische worst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetheid van de bieten en de hartige smaken van het ontbijtspek.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Noordhollandse Perenstamppot
Een stoofpot met stoofperen en aardappelen, gecombineerd met witte bonen en knapperig rookspek voor een traditionele Noordhollandse stamppot.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg stoofperen
- 3 dl water
- 750 g aardappels
- 300 g rookspek
- 1 liter witte bonen uit blik of pot
- 30 g boter
Kook de geschilde en in stukken gesneden stoofperen 1 uur in een ruime pan met het water.
Leg na 30 minuten de geschilde en in stukken gesneden aardappelen bij de peren en kook ze samen gaar.
Snijd een stukje mager rookspek in plakken en bak deze in de boter zachtjes uit.
Giet het vocht van de aardappelen en peren af.
Stamp de aardappelen en de peren door elkaar.
Schep de uitgelekte witte bonen erdoor en leg het spek erop.
Serveertip:
Serveer met een stukje worst of vlees voor een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij deze stevige stamppot.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Mediterrane Twist op Boerenkoolstamppot
Een verrassende twist op de traditionele boerenkoolstamppot met een Mediterrane smaak, dankzij salami, mozzarella, olijven en pijnboompitten.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 500 g boerenkool gesneden
- 175 g salami in dikke plakken
- 1 mozzarella kaasje
- 50 g olijven
- Zout peper
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 dl melk
- 3 eetlepels pijnboompitten
Snijd de geschilde aardappelen in stukken.
Snipper de ui en de knoflook.
Was de boerenkool.
Snijd de salami in dobbelsteentjes.
Snijd het mozzarellakaasje in plakken.
Snijd de olijven in vieren.
Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten.
Voeg de boerenkool toe en bak die al omscheppend 5 minuten mee.
Schenk ± 1 1/2 dl heet water in de pan en voeg naar smaak zout toe.
Kook de boerenkool op laag vuur in ± 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en de boerenkool fijn.
Schep de salami erdoor en doe de stamppot over in een ovenschaal.
Verdeel er de plakjes mozzarella, de olijven en de pijnboompitten over en laat de kaas onder de hete grill in ± 5 minuten smelten en de pijnboompitten lichtbruin kleuren.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade en een glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een compleet maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Lentestamppot met Paksoi en Tomaat
Een frisse lentestamppot met paksoi, tomaat en koriander, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 struik paksoi gewassen en in reepjes gesneden
- 1 zakje aardappelpuree of vers zelfgemaakt
- 1 tomaat in blokjes gesneden
- Koriander fijngeknipt
Snijd de gewassen paksoi in reepjes en schep deze door een smeuïge aardappelpuree.
Warm de stamppot al omscheppend goed door.
Meng de blokjes tomaat en de fijngeknipte koriander door de stamppot voor een fris lente-accent.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een stukje gegrild kipfilet of vis voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte smaken van deze lentestamppot.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Leidse Hutspot met Witte Bonen en Spek
Een stevige Leidse hutspot met witte bonen, spek en hutspotgroenten, een heerlijke maaltijd om het herfstseizoen mee in te luiden.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappels geschild en in blokjes
- Zout naar smaak
- 1 kg panklare hutspotgroenten
- 250 g spekblokjes
- 720 g witte bonen uit pot
- Versgemalen peper naar smaak
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Kook de aardappelen en de hutspotgroenten zachtjes in een pan met weinig water en zout gedurende ± 15 minuten, schep af en toe om.
Bak in een andere pan de spekblokjes in ± 4 minuten zachtjes uit.
Giet de aardappelen en hutspotgroenten af.
Schep de witte bonen met het vocht en het spek met het vet door de aardappelen en groenten en warm de hutspot al omscheppend nog ± 5 minuten zachtjes door.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer met een beetje mosterd en een stukje rookworst voor de klassieke smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de rijke smaken van deze hutspot.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Leidse Hutspot volgens Traditioneel Recept
Geniet van de traditionele Leidse hutspot, een gerecht met een historisch verhaal, met witte bonen, wortelen, pastinaken en mager spek, een waar stukje geschiedenis op je bord.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g witte bonen
- Zout naar smaak
- 1½ kg winterwortelen geschild en in blokjes
- 750 g pastinaken geschild en in blokjes
- 500 g ui gesnipperd
- 500 g mager spek
- 500 g klapstuk in stukken
Week de witte bonen een nacht in water.
Breng ze in het weekwater met wat zout aan de kook en voeg het spek en de klapstuk toe.
Schrap de wortelen en pastinaken en snijd ze in blokjes.
Snipper de uien.
Voeg dit alles bij de bonen en het vlees en laat de hutspot 45-60 minuten zachtjes koken.
Let op dat de inhoud niet droog kookt en aanbrandt; voeg zo nodig wat water toe.
Neem de stukken vlees uit de hutspot en snijd ze in plakken.
Roer de hutspot met een houten lepel door (niet stampen) en kruid met versgemalen peper.
Serveer het in plakken gesneden vlees erbij.
Serveertip:
Serveer de hutspot met wat roomboter of een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij het hartige van het vlees en de zachte smaken van de hutspot.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110
Lamsstoofpot met Bonen en Romige Aardappelpuree
Een rijke en smaakvolle lamsstoofpot met boterzachte bonen, romige aardappelpuree en een knapperige korst uit de oven.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bouillontablet
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 laurierblad
- 1 blikje tomatenpuree
- 1½ - 2 dl melk
- 2 uien gesnipperd
- 2½ blikken reuzen- of boterbonen uitgelekt
- 3 dl water
- 500 g lamsschouderlappen in blokjes
- Boter naar behoefte
- Olijfolie naar behoefte
- Paneermeel naar smaak
- Peper naar smaak
- Verse tijm 1 takje
- Zout naar smaak
Verhit wat olie met een klontje boter in een pan en bak het lamsvlees in delen goudbruin.
Voeg de gesnipperde ui en tomatenpuree toe en bak 5 minuten mee.
Verkruimel het bouillontablet erover en voeg 3 dl water, laurier en tijm toe.
Laat het vlees afgedekt 30 minuten stoven op laag vuur.
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn.
Verwarm de melk en roer deze met een klontje boter door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ovenschaal in en vul deze in lagen met de bonen, het lamsvlees met stoofvocht en de puree.
Verdeel bovenop klontjes boter en bestrooi met een dun laagje paneermeel.
Bak de schotel 30 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een glas rode wijn voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Syrah of een Côtes du Rhône past perfect bij het malse lamsvlees en de romige aardappelpuree.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 110