Gelderse stimp-stamp

Gelderse stimp-stamp

Deze traditionele Gelderse stimp-stamp met andijvie en uitgebakken spek is een heerlijke stamppot uit de Betuwe, perfect voor zowel de zomer als de winter.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Gelderland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • 3 dl melk
  • 500 g andijvie
  • 350 g mager spek in dobbelsteentjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout gaar en bereid hiervan met de melk een gladde aardappelpuree.
  • Was de andijvie enkele malen en snijd hem fijn.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze uit in een koekenpan totdat ze knapperig zijn.
  • Roer de fijngesneden en goed uitgelekte andijvie door de aardappelpuree en voeg wat spekvet toe voor extra smaak.
  • Serveer de stimp-stamp met het uitgebakken spek erbovenop.
  • Eventueel kan een scheutje azijn aan de stamppot worden toegevoegd voor extra frisheid.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling. De fruitige tonen passen goed bij het zoute spek en de romige aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten

Exotisch Stamppotje met Paksoi en Hazelnoten

Een heerlijk exotisch stamppotje met gember, paksoi en knapperige hazelnoten. Deze verrassende twist op een klassieke stamppot combineert kruidige smaken met frisse groenten voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 winterwortel
  • 1 struik paksoi
  • 50 g hazelnoten met vlies
  • 40 g boter
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels verse koriander
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Snipper de uien en knoflook.
  • Schil de gemberwortel en rasp hem fijn.
  • Snijd de winterwortel in dunne reepjes en de paksoi in smalle repen.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  • Hak ze grof en zet apart.
  • Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur in ongeveer 3 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de geraspte gember, wortelreepjes en ketoembar toe aan de pan en bak alles nog 5 minuten mee.
  • Verwarm de melk tot deze bijna kookt.
  • Giet de aardappels af en stamp ze samen met de warme melk en peper naar smaak tot een luchtige puree.
  • Schep het uimengsel, de gesneden paksoi en de fijngehakte koriander door de puree en warm alles goed door.
  • Garneer het stamppotje met de geroosterde hazelnoten en extra koriander.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Dit stamppotje gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht zoete Riesling, die de kruidige en aardse smaken van de gember en ketoembar complimenteert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Een echte klassieker uit het noorden: Elfstedenbliksem met stoofperen en knapperig rookspek. Deze unieke stamppot combineert de zoetheid van stoofperen met hartige spek en aardappelen. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Friesland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kg aardappels
  • 600 g doorregen rookspek
  • 2 eetlepels azijn
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de stoofperen, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
  • Breng in een pan 2 dl water met de kaneel, suiker en peren aan de kook.
  • Dek de pan af en stoof de peren op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in vieren.
  • Voeg de aardappelen toe aan de peren, samen met wat extra water indien nodig.
  • Stoof op laag vuur tot zowel de peren als de aardappels gaar zijn.
  • Snijd het rookspek in plakken van ½ cm dik en bak ze op middelhoog vuur in een koekenpan aan beide kanten goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de azijn, peper en het spekvet toe aan het gare peer-aardappelmengsel en meng alles goed door elkaar.
  • Breng het geheel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Serveer de stamppot met de gebakken spekplakjes erop.
  • Lekker met roggebrood, boter en mosterd om het spek mee te besmeren.

Notities

Wijnadvies:
Deze stevige stamppot gaat goed samen met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een robuuste Syrah, die de zoete en hartige smaken van het gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons

Drentse Koolraapstamppot met Gegratineerde Kaas en Champignons

Een echte Hollandse klassieker met een twist: romige koolraapstamppot met gegratineerde kaas en gebakken kastanjechampignons. Een heerlijk winters gerecht boordevol smaak en comfort.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Drenthe
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 koolraap ± 700 gram
  • Zout naar smaak
  • ½ potje bieslook fijngesneden
  • 250 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 2 eetlepels kruidenboter
  • 125 ml Bulgaarse yoghurt
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 100 gram Leidse kaas geraspt
  • Instructies:

Instructies

  • Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in stukken.
  • Kook ze met een beetje water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Knip intussen de bieslook fijn en snijd de champignons in vieren.
  • Verhit de kruidenboter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Giet de aardappelen en koolraap af en stamp ze fijn met een stamper.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Roer de Bulgaarse yoghurt, ¾ deel van de kaas en ¾ deel van de bieslook door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal, strooi de rest van de kaas eroverheen en gratineer het onder de grill tot de kaas goudbruin is.
  • Schep de gebakken champignons bovenop de stamppot en garneer met de resterende bieslook.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de romige stamppot en de aardse smaak van de champignons.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Geroosterde Salami met Prei en Knoflook

Geroosterde Salami met Prei en Knoflook

Een snel en smaakvol borrelhapje: geroosterde salami met prei en knoflook. Dit gerecht combineert hartige salami met knapperige prei en goudbruine knoflook voor een heerlijk warm hapje, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fingerfood, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de prei in stukjes van ongeveer 5 cm lang en verdeel deze in dunne reepjes.
  • Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes.
  • Snijd de salami in plakken van 1 cm dik en vervolgens in dobbelsteentjes.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en rooster de prei en knoflook in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Voeg de salami toe aan de pan en bak deze al omscheppend nog 3 minuten mee, totdat de salami licht krokant is.
  • Serveer de geroosterde salami met prei en knoflook warm als borrelhapje.

Notities


Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge rode wijn zoals een Chianti, die de hartige en knoflookrijke smaken van de salami complimenteert.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g

Gebakken Champignons met Rozemarijn en Citroen

Gebakken Champignons met Rozemarijn en Citroen

Deze gebakken champignons met rozemarijn en een vleugje citroen vormen een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht of borrelhapje. Heerlijk warm geserveerd of koud als onderdeel van een salade
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g kleine champignons 2 bakjes á 250 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 theelepels rozemarijnblaadjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Maak de champignons schoon en laat ze heel.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Pel en snipper de ui, en bak deze in de pan al omscheppend goudbruin.
  • Voeg de champignons toe en bak ze in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Schep de rozemarijnblaadjes door de champignons en breng op smaak met peper en zout.
  • Druppel als laatste 1 eetlepel citroensap over de champignons en meng goed door.
  • Serveer de champignons warm of koud, afhankelijk van je voorkeur.

Notities

Serveer de champignons koud of warm.
Wijnadvies:
Combineer deze champignons met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio, die de frisse tonen van citroen en rozemarijn complimenteert.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Gebakken Hamreepjes met Grove Mosterd

Gebakken Hamreepjes met Grove Mosterd

Snel en smaakvol: deze gebakken hamreepjes met een vleugje grove mosterd zijn perfect als borrelhapje of bijgerecht. Ideaal voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 125 g schouderham
  • 125 g rauwe ham
  • 1 eetlepel olie
  • ½ eetlepel grove mosterd

Instructies

  • Snijd de schouderham en rauwe ham, beide in iets dikkere plakken, in lange reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
  • Bak de hamreepjes al omscheppend ongeveer 3 minuten, totdat ze licht krokant zijn.
  • Schep er ½ eetlepel grove mosterd door en meng goed.
  • Serveer de gebakken hamreepjes direct als warm hapje of bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay, die de hartige en licht pittige smaken van de ham en mosterd complimenteert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g

Boerenkoolstamppot met Kaas en Knapperig Spek

Boerenkoolstamppot met Kaas en Knapperig Spek

Deze romige boerenkoolstamppot met stukjes belegen kaas en knapperig spek is een heerlijke variatie op de klassieke stamppot. Het smeltende kaas en de hartige spekjes zorgen voor een extra smaakvolle en troostrijke maaltijd, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.25 kg aardappels
  • 200 g belegen kaas
  • 200 g spekreepjes
  • 650 g boerenkool
  • 1.5 dl melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze daarna.
  • Kook de boerenkool en de aardappelen in weinig water met wat zout in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Giet het kooknat af.
  • Verwarm de melk in een kleine pan en roer de mosterd erdoor tot het goed gemengd is.
  • Stamp de aardappelen en boerenkool met een stamper tot een gladde stamppot.
  • Voeg al roerend de verwarmde melk toe.
  • Schep de blokjes kaas door de stamppot, zodat ze lichtjes smelten.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper naar wens.
  • Strooi de verkruimelde spekreepjes over de stamppot en serveer direct.

Notities

 

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een glas Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die goed past bij de rijke en romige smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Boerenkoolstamppot met Romige Feta en Gebakken Ui

Boerenkoolstamppot met Romige Feta en Gebakken Ui

Deze boerenkoolstamppot met romige feta en gebakken ui biedt een heerlijke vegetarische twist op het traditionele gerecht. De combinatie van hartige boerenkool, zachte aardappelen, en zoute feta maakt dit tot een perfect verwarmend diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 g aardappels
  • 250 g boerenkool
  • 150-200 g feta
  • 1 ui
  • Melk naar behoefte
  • Zout naar smaak
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze samen met de boerenkool en wat zout gaar in een grote pan.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de uiringen lichtbruin.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze samen met een scheutje melk tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de gebakken uiringen en de blokjes feta door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met extra zout indien nodig, en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling, die de zoute feta en de hartige boerenkool in balans brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 3g | Sugar: 3g

Boerenkoolstamppot met Paddenstoelen en Cashewnoten

Boerenkoolstamppot met Paddenstoelen en Cashewnoten

Deze boerenkoolstamppot van Astrid Veltman combineert de rijke smaken van oesterzwammen, kastanjechampignons en knapperige cashewnoten met romige aardappelen en boerenkool. Een perfecte, voedzame maaltijd voor koude dagen met een verrassende twist.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.5 kg aardappels
  • 600 g boerenkool
  • 1 ui
  • 1 bak oesterzwammen
  • 1 bak kastanjechampignons
  • 150 g cashewnoten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 dl melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • 50 g oude kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze samen met de boerenkool in weinig water met zout in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Snipper intussen de ui en roerbak deze in de boter gedurende 5 minuten samen met de oesterzwammen en kastanjechampignons.
  • Hak 2/3 van de cashewnoten fijn.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn tot een gladde stamppot.
  • Voeg de melk toe en meng goed door om een smeuïge textuur te verkrijgen.
  • Schep de gebakken ui, paddenstoelen, gehakte cashewnoten, mosterd en geraspte oude kaas door de stamppot.
  • Breng op smaak met peper en zout naar wens.
  • Garneer eventueel met de resterende hele cashewnoten en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot combineert uitstekend met een kruidige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Malbec, die de aardse smaken van de paddenstoelen en de hartige kaas complimenteert.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g