Rauwe Posteleinstamppot met Seroendeng en Saucijzen
Een frisse en romige stamppot van rauwe postelein, op smaak gebracht met seroendeng en geserveerd met sappige saucijzen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen bijv. Santé of Bildstar, geschild en in stukken
- 500 g postelein fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 paprika in kleine stukjes
- 4 saucijzen
- 1 eetlepel olie
- 1½ dl melk
- 5 eetlepels seroendeng
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de saucijzen in ± 15 minuten gaar.
Voeg na 5 minuten de ui en paprika toe en bak deze al omscheppend mee.
Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en breng dit kort aan de kook.
Neem de pan van het vuur en stamp de aardappelen fijn tot een romige puree.
Schep het ui-paprikamengsel, de rauwe postelein en 4 eetlepels seroendeng door de stamppot.
Warm de stamppot al omscheppend door en breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de stamppot met de resterende seroendeng en serveer met de saucijzen.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een schepje grove mosterd.
Wijnadvies:
Een licht kruidige rode wijn zoals een Beaujolais of een zachte Merlot past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst
Een klassieke stamppot met rauwe andijvie, knapperige spekblokjes en gegrilde Gelderse worst, heerlijk smeuïg met melk en spekvet.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 500 g andijvie krop, in dunne reepjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 200 g gerookte spekblokjes
- 250 g gekookte Gelderse worst in plakken
- 1½ dl melk
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Was de andijvie, schud droog en laat uitlekken in een vergiet.
Verhit een pan en bak de spekblokjes op zacht vuur tot het vet vrijkomt, verhoog dan het vuur en bak ze knapperig.
Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee.
Verwarm de grill voor en rooster de plakjes Gelderse worst in ± 4 minuten mooi bruin, keer halverwege.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer de melk en het spekvet door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot nog even door tot de andijvie begint te slinken.
Voeg de spekjes en ui toe en meng goed.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de plakjes worst erop en serveer direct.
Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd en piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige spek en Gelderse worst.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst
Een smaakvolle stamppot met zoete rode ui, pruimen en knapperige spekjes, afgemaakt met een vleugje gembersiroop en geserveerd met een sappige rookworst.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukjes
- 500 g rode ui in ringen
- 1 Gelderse rookworst 375 g
- 250 g magere spekblokjes
- 250 g gewelde pruimen zonder pit en in stukjes
- 1 dl melk
- 2 eetlepels gembersiroop
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes ± 4 minuten knapperig.
Voeg de rode ui toe en bak deze ± 10 minuten zachtjes mee.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree.
Schep de spekjes, ui en pruimen door de stamppot.
Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
Serveer de rookworst bij de stamppot.
Serveertip:
Lekker met een schep grove mosterd en een frisse salade van rucola en appel.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij de zoete tonen van de rode ui en pruimen.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Oosterse Stamppot met Zoete Aardappel, Paksoi en Kip
Een verrassend oosterse stamppot met romige zoete aardappel, knapperige paksoi en kruidig gebakken kip, afgewerkt met koriander.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg zoete aardappelen geschild en in stukken
- 2 struiken paksoi in repen
- 400 g kipfilet in reepjes
- 2 eetlepels oosterse roerbakolie
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 dl melk
- 2 eetlepels boter
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Enkele korianderblaadjes ter garnering
Verhit de roerbakolie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin en gaar.
Voeg de ketjap en tomatenpuree toe en roer goed door.
Laat even sudderen.
Kook de zoete aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Giet af en stamp de aardappelen grof.
Voeg melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de paksoi door de puree en warm alles goed door.
Verdeel de stamppot over kommen en leg de kipreepjes erop.
Garneer met korianderblaadjes en serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een handje geroosterde cashewnoten of een lepel frisse yoghurt.
Wijnadvies:
Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoete aardappel en de kruidige kip.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Romige Paksoistamppot met Zure Room en Piccalilly
Een romige stamppot met frisse paksoi, knapperige uienringen en een verrassende twist van zure room en piccalilly.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 grote uien in ringen
- 400 g paksoi in dunne repen
- 20 g boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 beker zure room
- 2 eetlepels piccalilly
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Wentel de uiringen door de bloem en bak ze in de hete boter tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een paar lepels kookvocht.
Schep de paksoi, zure room en piccalilly door de puree en meng goed.
Breng op smaak met zout en peper.
Warm de stamppot goed door en garneer met de knapperige uiringen.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een gebakken schnitzel of een handje geroosterde noten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige stamppot en de zure room.
Calories: 590kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés
Een romige stamppot met paddenstoelen, prei en kruiden, geserveerd met knapperige groentencarrés voor een hartige en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 250 g champignons in plakjes
- 250 g shiitake of oesterzwammen in plakjes
- 1 prei in halve ringen
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 6 takjes peterselie fijngesneden
- 100 g boter
- 1 theelepel koriander
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel laos
- 2 eetlepels olie
- 4 vegetarische groentencarrés
- ¼ liter melk
- 1 eetlepel mosterd
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit 50 g boter in een braadpan en bak de ui en knoflook ± 5 minuten op laag vuur.
Voeg de champignons en shiitake toe en bak ze ± 5 minuten mee.
Schep de prei erdoor en laat deze nog ± 2 minuten meewarmen.
Breng het mengsel op smaak met koriander, komijn, laos, zout en peper.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de groentencarrés in ± 8 minuten goudbruin, keer halverwege.
Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen.
Verwarm in een pan de melk met 50 g boter en voeg de aardappelen en mosterd toe.
Klop het mengsel met een mixer of stamper tot een luchtige puree.
Schep het paddenstoelen-preimengsel en de peterselie door de puree en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.
Serveer de stamppot met de knapperige groentencarrés.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en walnoten of een lepeltje truffelmayonaise.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Viognier of een lichte Pinot Noir past goed bij de aardse tonen van de paddenstoelen en kruiden.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Groene Kool Stamppot met Komijnekaas
Een heerlijke stamppot met groene kool, romige puree en pittige komijnekaas, op smaak gebracht met een vleugje kerrie.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 1 kleine groene kool fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 200 g komijnekaas in blokjes
- 25 g boter
- 1 theelepel kerriepoeder
- Melk naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Verhit de boter in een grote bakpan en fruit de ui tot deze glazig is.
Voeg de fijngesneden groene kool toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend gaar.
Breng op smaak met zout, peper en kerriepoeder.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een scheutje melk tot een smeuïge puree.
Meng het groentemengsel door de puree.
Schep als laatste de blokjes komijnekaas door de stamppot.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een beetje extra geraspte komijnekaas of een scheutje mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de pittige tonen van de kaas en de kerrie.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Gebakken Kerrie-Sjalotten met Knoflook en Koriander
Heerlijk kruidige gebakken sjalotten met knoflook, pittige kerrie en verse koriander. Een perfect bijgerecht bij Aziatische en Indiase gerechten.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 3
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g sjalotten gehalveerd
- 2 teentjes knoflook in plakjes
- 1 eetlepel olie
- ½ eetlepel pittige kerriepoeder
- 1½ eetlepel verse koriander fijngehakt
Pel de sjalotten en knoflook.
Halveer de sjalotten en snijd de knoflook in plakjes.
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg het kerriepoeder toe en bak 2 minuten mee zodat de smaken goed vrijkomen.
Laat de sjalotten nog 10 minuten bakken tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
Bestrooi vlak voor het serveren met verse koriander.
Serveertip:
Lekker als topping op een curry, bij rijstgerechten of als smaakmaker in wraps en salades.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een kruidige Viognier past goed bij de intense smaken van kerrie en knoflook.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Kokosgehaktballetjes in Pittige Satésaus
Kruidige gehaktballetjes met een vleugje kokos, geserveerd in een romige, pittige satésaus met bosuitjes. Perfect als borrelhapje of bij een Oosterse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gehakt
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 ei
- ½ zakje nassikruiden
- 2 eetlepels geraspte kokos
- 30 g boter
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 4 eetlepels hot satésaus pot
- 2½ dl runderbouillon van tablet
Meng het gehakt met paneermeel, ei, nassikruiden en kokos en vorm kleine balletjes.
Verhit de boter in een pan en bak de balletjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin en gaar.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet ze apart.
Voeg de bosuitjes, satésaus en runderbouillon toe aan het bakvet en breng de saus al roerend aan de kook.
Leg de balletjes terug in de saus en laat ze kort mee sudderen.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met rijst of als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een kruidige Viognier past goed bij de kokos en pittige satésaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113
Pittige Gemarineerde Speklapjes met Rode Peper
Kruidige en lichtzoete speklapjes, gemarineerd in ketjap en gember, gebakken met rode peper voor een pittige en aromatische smaakbeleving.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g speklapjes in reepjes gesneden
- 1 rode peper in ringetjes
- 1 dl heet water
- 1½ eetlepel olie
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ eetlepel honing
- ½ theelepel gemberpoeder
Snijd de speklapjes in reepjes en meng deze in een kom met het gemberpoeder, ketjap manis en 1 eetlepel olie.
Laat het vlees 15 minuten marineren om de smaken goed te laten intrekken.
Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes.
Verhit de resterende olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de rode peper 1 minuut.
Voeg de gemarineerde speklapjes toe en bak ze 5 minuten op hoog vuur, terwijl u regelmatig omschept.
Temper het vuur, voeg het hete water toe en laat de speklapjes in ongeveer 15 minuten volledig garen.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een licht gekoelde Beaujolais past goed bij de zoet-pittige smaak van de speklapjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 27g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 113