Vegan pizza met broccoli, shiitake en bonensaus

Vegan pizza met broccoli, shiitake en bonensaus

Een heerlijke vegan pizza met broccoli, shiitake en een romige bonensaus. Perfect als gezonde hoofdmaaltijd met een frisse, groene salade!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de pizza:

  • 1 rol glutenvrij spelt-pizzadeeg
  • ½ stronk broccoli in grove stukken
  • 1 el olijfolie
  • 185 g shiitake in plakjes gesneden
  • ¾ tl paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 kleine sjalot in dunne ringen gesneden
  • Groene peper uit pot in ringen
  • 1 tomaat in reepjes
  • Oregano naar smaak

Voor de bonensaus:

  • 50 g cannellinibonen
  • 2 el water
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl truffelolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
  • Haal het pizzadeeg uit de koelkast.

Bonensaus:

  • Blend alle ingrediënten voor de bonensaus tot een gladde pasta met een blender, keukenmachine of staafmixer.

Groenten:

  • Blancheer de broccoli 1 minuut in kokend gezouten water.
  • Spoel af met koud water en zet apart.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de shiitake 1 minuut.
  • Voeg paprikapoeder en knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Breng op smaak met peper en zout en zet apart.

Pizza samenstellen:

  • Rol het pizzadeeg uit op het meegeleverde bakpapier.
  • Verdeel de helft van de bonensaus over de bodem.
  • Beleg met broccoli, shiitake, sjalot en oregano.
  • Bak de pizza onderin de oven gedurende 15-20 minuten tot deze goudbruin is.

Serveren:

  • Garneer met groene pepers en tomatenreepjes.
  • Besprenkel met olijfolie en de rest van de bonensaus.

Notities

Serveertip:
Serveer de pizza met een frisse groene salade en een glas fruitige witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, voor een evenwichtige maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past perfect bij de frisse en hartige smaken van deze vegan pizza.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 9g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geniet van een heerlijke combinatie van geroosterde bietensalade met feta en knapperige spekjes, en een romige courgettesoep met geroosterde pijnboompitten. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de bietensalade:

  • 125 g spekblokjes
  • 1 limoen
  • 4 bietjes
  • 250 g feta
  • 4 el honing
  • Peper en zout

Voor de courgettesoep:

  • 50 g pijnboompitten
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 400 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml crème fraîche
  • Peper en zout

Instructies

Voor de bietensalade:

  • Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Halveer de limoen en snijd een paar plakjes voor garnering.
  • Pers de rest uit.
  • Was en schil de bieten, snijd ze in dunne plakjes en leg dakpansgewijs op de borden.
  • Besprenkel de bieten met limoensap en kruid met peper en zout.
  • Verbrokkel de feta over een deel van de salade en besprenkel met honing.
  • Strooi de gebakken spekjes over het andere deel.
  • Garneer met een plakje limoen.

Voor de courgettesoep:

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.
  • Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de courgetteblokjes met de knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over kommen en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer de bietensalade en courgettesoep samen als een verfijnde maaltijdstarter. Voeg wat knapperig brood toe om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij de bietensalade, terwijl een lichte Pinot Noir mooi samengaat met de romige courgettesoep.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 17g | Vet: 34g | Zout: 2.7g | Sugar: 13g

Gevulde kiprolletjes met seizoensgroenten en frisse salade

Gevulde kiprolletjes met seizoensgroenten en frisse salade

Malse kipfilets gevuld met romige kruidenkaas, omwikkeld met ontbijtspek, geserveerd met seizoensgroenten en een frisse salade. Een feestelijke maaltijd voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gevulde kip:

  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 150 g roomkaas
  • 16 plakken ontbijtspek
  • 1 bosje basilicum
  • 4 kipfilets
  • Peper en zout

Voor de groenten:

  • 125 g jonge krieltjes
  • 1 broccoli in roosjes
  • 1 paprika in reepjes
  • 1 courgette in reepjes
  • 1 kleine prei in dunne halve ringen
  • Scheutje olijfolie

Voor de salade:

  • 50 g pijnboompitten
  • 125 g cherrytomaten gehalveerd
  • 1 zakje gemengde sla
  • 1 el kappertjes
  • 1 el azijn
  • 1 el mosterd
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

Voor de gevulde kip:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Meng de fijngehakte bieslook met de roomkaas.
  • Snijd de kipfilets open en vul met het roomkaasmengsel.
  • Vouw de kipfilets dicht en wikkel elke filet in 4 plakken ontbijtspek.
  • Bind ze dicht met keukentouw.
  • Bestrooi de kipfilets met peper en zout.
  • Verhit boter in een koekenpan en bak de kipfilets rondom goudbruin.
  • Leg de kipfilets in een ovenschaal en bak ze 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

Voor de groenten:

  • Kook de krieltjes in de schil in 15 minuten gaar.
  • Blancheer de broccoli in kokend water gedurende 4 minuten.
  • Bak de paprika, courgette en prei in een scheutje olijfolie op hoog vuur gedurende 4 minuten.

Voor de salade:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
  • Meng de gemengde sla met gehalveerde cherrytomaten, kappertjes, pijnboompitten en basilicum.
  • Maak een dressing van azijn, mosterd en olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng door de salade.

Serveren:

  • Serveer de gevulde kiprolletjes met de gebakken groenten en de frisse salade.

Notities

Serveertip:
Voor extra sappigheid kun je de kipfilets eerst 12 minuten stomen op 85 °C voordat je ze bakt.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, om de smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Geroosterde Kastanjes met Serranoham en Rozemarijn

Geroosterde Kastanjes met Serranoham en Rozemarijn

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Glutenvrij
Servings: 8
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 18 tamme kastanjes
  • 18 korte takjes rozemarijn
  • 9 plakjes serranoham
  • Peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  • Kruis de bovenkant van de kastanjes in met een scherp mesje en breng ze in een laagje water aan de kook.
  • Kook ze 8 à 10 minuten en neem de pan van het vuur.
  • Voor de stoomoven: 8 minuten op 100 °C.
  • Pel de kastanjes en laat ze afkoelen.
  • Halveer de plakjes serranoham in de lengte en bestrooi ze licht met witte peper.
  • Wikkel om elke kastanje een plakje ham en steek vast met een rozemarijntakje.
  • Dit gaat gemakkelijk omdat de kastanje gaar is.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kastanjes totdat de ham krokant is.

Notities

  • Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij diverse hoofdgerechten, vooral tijdens feestelijke gelegenheden.
  • Serveer de geroosterde kastanjes direct uit de pan voor het beste resultaat.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Gemarineerde Speklapjes met Kant-en-Klare Hutspot en Gegrilde Prei

Gemarineerde Speklapjes met Kant-en-Klare Hutspot en Gegrilde Prei

Heerlijke gemarineerde speklapjes gegrild tot perfectie, geserveerd met een eenvoudige kant-en-klare hutspot en gebakken prei.
Bereidingstijd4 uur 25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 ml droge sherry
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 speklapjes à la minute
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 pak kant-en-klare hutspot 1 kg, gekoeld

Instructies

  • Meng de droge sherry en ketjap manis in een kom tot een marinade.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Marineer de speklapjes in de marinade en laat ze minimaal 4 uur in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op de grillstand.
  • Dep de gemarineerde speklapjes droog met keukenpapier.
  • Grill de speklapjes aan beide kanten in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Verwarm ondertussen de kant-en-klare hutspot volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de preiringen tot ze zacht zijn.
  • Serveer de verwarmde hutspot met de gebakken prei en de gegrilde speklapjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Merlot past goed bij de rijke smaken van de gegrilde speklapjes en de hutspot.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 33g | Vet: 38g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Waldkorn Omelet met Chia- en Hennepzaad

Waldkorn Omelet met Chia- en Hennepzaad

Een voedzaam en eiwitrijk gerecht met Waldkornbrood, chiazaad, hennepzaad en een heerlijke omelet. Perfect voor een energiek ontbijt of stevige lunch.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 sneetjes Waldkornbrood
  • 2 el chiazaad
  • 2 el hennepzaad
  • 4 eieren
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 el kokosolie

Instructies

  • Kluts de eieren los in een kom en meng met chiazaad en hennepzaad.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Verhit de kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur en giet het eimengsel erin.
  • Laat de omelet op laag vuur rustig gaar worden.
  • Snijd de omelet in kwarten zodra deze gaar is.
  • Beleg de sneetjes Waldkornbrood met de stukken omelet en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of een glas vers geperste sinaasappelsap.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Ontbijtomelet met Quinoa en Bonen

Ontbijtomelet met Quinoa en Bonen

Een voedzame ontbijtomelet met quinoa, bonen en cherrytomaten, geserveerd met stevig speltbrood. Ideaal voor een energieke start van de dag.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brood, Ei, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneden stevig speltbrood
  • 4 eieren
  • 50 g witte bonen uit een potje of blikje
  • 100 g voorgekookte quinoa
  • 75 g cherrytomaten
  • Verse bieslook
  • Olijfolie of boter om in te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de voorgekookte quinoa volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat de witte bonen uitlekken in een zeef of vergiet.
  • Was en snijd de cherrytomaten in kleinere stukken.
  • Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de gekookte quinoa, uitgelekte bonen en gesneden cherrytomaten toe aan de losgeklopte eieren.
  • Verhit wat boter of olijfolie in een koekenpan op laag vuur.
  • Giet het eimengsel in de pan en bak de omelet langzaam gaar.
  • Dek de pan af met een deksel om het proces te versnellen.
  • Draai de omelet voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
  • Knip de bieslook fijn en strooi dit over de omelet.
  • Serveer de omelet met stevig speltbrood.

Notities

Serveertip:
Serveer met een plakje avocado of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij deze hartige ontbijtomelet.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Speculaas Wentelteefjes met Frisse Smoothie

Speculaas Wentelteefjes met Frisse Smoothie

Een heerlijk verwarmend ontbijt of lunch met speculaas wentelteefjes en een frisse mandarijn-banaan smoothie. Perfect voor een gezellige start van de dag.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Kinderkoken, Lunch, Ontbijt, Smoothies
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • diep bord
  • Garde of vork
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten

Voor de wentelteefjes:

  • 8 sneetjes oud wit brood
  • 12 speculaasjes
  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • 1 tl kaneel
  • 2 el basterdsuiker of rietsuiker
  • Boter of plantaardige bakboter

Voor de smoothie:

  • 2 bananen
  • 4 grote mandarijnen
  • 1 sinaasappel
  • 200 g Griekse yoghurt

Instructies

Bereidingswijze voor de wentelteefjes:

  • Klop in een diep bord de eieren los.
  • Roer de melk en suiker door het eimengsel met een garde of vork tot de suiker volledig is opgelost.
  • Verkruimel de speculaasjes en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Doop de sneetjes brood in het eimengsel en zorg dat ze goed doordrenkt zijn.
  • Bestrooi de wentelteefjes met extra verkruimelde speculaas.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de sneetjes goudbruin en stevig aan beide zijden.

Bereidingswijze voor de smoothie:

  • Was de sinaasappel en rasp een klein beetje van de schil.
  • Pers de sinaasappel en mandarijnen uit.
  • Voeg de bananen en sinaasappelrasp toe aan het sap.
  • Giet het mengsel over de Griekse yoghurt en mix alles met een staafmixer of blender tot een gladde smoothie.
  • Serveer de smoothie samen met de wentelteefjes voor een complete maaltijd.

Notities

Serveertip:
Garneer de smoothie met een snufje kaneel of een plakje banaan, en serveer de wentelteefjes met een scheutje honing of poedersuiker.
Wijnadvies:
Omdat dit een ontbijt- of lunchgerecht betreft, is een glas vers geperst sinaasappelsap of een kopje koffie een perfect alternatief.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 28g

Zelfgemaakte Pindakaas op Boerenbruin

Zelfgemaakte Pindakaas op Boerenbruin

Maak zelf heerlijke pindakaas van geroosterde pinda's en smeer het op boerenbruin brood voor een authentieke smaakervaring.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodbeleg, Broodjes, Lunch, Noten, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 Pot
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Keukenmachine met hakmes
  • Glazen pot met afsluitbare deksel

Ingrediënten

  • 500 g ongezouten pinda’s
  • 100 ml arachideolie
  • 1 el honing
  • Zout naar smaak
  • 4 stevige boterhammen bij voorkeur boerenbruin

Instructies

  • Verwarm de pinda’s kort in een koekenpan, zonder ze bruin te laten worden.
  • Doe de warme pinda’s in een keukenmachine met de honing en de helft van de arachideolie.
  • Mix tot een gladde massa of laat stukjes over voor een crunchy variant.
  • Voeg indien nodig extra olie toe voor de gewenste consistentie.
  • Proef en voeg zout naar smaak toe.
  • Meng nogmaals kort.
  • Schep de pindakaas in een glazen pot en sluit deze goed af.
  • Bewaar in de koelkast.
  • Roer de pindakaas voor gebruik even door en serveer op stevige boterhammen zoals boerenbruin.

Notities

Serveertip:
Smeer een dikke laag pindakaas op geroosterd boerenbruin brood en combineer het met plakjes banaan of een beetje honing.
Wijnadvies:
Hoewel pindakaas niet traditioneel met wijn wordt gecombineerd, past een lichtzoete witte wijn zoals Riesling goed bij de subtiele smaken.

Nutrition

Serving: 1eetlepel | Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 3g

Gezonde Hollandse Uitsmijter met Ham en Veldsla

Gezonde Hollandse Uitsmijter met Ham en Veldsla

Een klassieke Hollandse uitsmijter met ham, tomaat, veldsla en een gezonde twist. Ideaal voor een voedzame lunch of lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneetjes meergranenbrood
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ eetlepel fijngeknipte bieslook
  • 1 eetlepel halvarine of margarine
  • ½ eetlepel vloeibare bakboter
  • 20 g veldsla
  • 1 tomaat in plakjes gesneden
  • 2 plakken achterham
  • 2 eieren
  • Peper naar smaak
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

  • Meng de mosterd en de helft van de fijngeknipte bieslook door de halvarine of margarine en bestrijk beide sneetjes brood hiermee.
  • Leg de sneetjes brood op een groot bord en verdeel de veldsla en plakjes tomaat erover.
  • Verhit de vloeibare bakboter in een koekenpan en bak de plakken achterham kort aan.
  • Breek de eieren boven de ham, prik indien gewenst de dooiers door, en bak de uitsmijter op matig hoog vuur in 3-4 minuten gaar.
  • Leg de uitsmijter op de sneetjes brood met sla en tomaat.
  • Breng op smaak met peper en bestrooi met de geraspte kaas en de resterende bieslook.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een glas versgeperste jus d’orange of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Hollandse uitsmijter combineert uitstekend met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay. De sprankelende of frisse tonen complementeren de hartige smaken van de ham en kaas.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g