Tomatensalade met geitenkaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 5 romatomaten
- 100 gram zachte geitenkaas bijv bettine blanc
- 75 gram pijnboompitten geroosterde
- 1 halve rode ui gesnipperd
- 10 blaadjes verse basilicum gesneden of gescheurd
- 2 eetlepel(s) honing
Bereidingswijze
Snijd de tomaten in vieren, verwijder het hart en snijd in kleine stukjes.
Meng met de basilicum, ui en pijnboompitten.
Brokkel de geitenkaas erover en besprenkel met wat honing. leg er een blaadje basilicum op ter garnering
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Ananas met toffeesaus
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Ananas
- 1 ananas
- 2 vanillestokjes
- 2 kaneelstokjes
- 100 g boter
- 4 eetlepel(s) honing
- 125 g slagroom
- vanille-ijs
Toffeesaus
- 50 ml water
- 200 g suiker
- 200 ml room
Verwarm de oven voor op 170ºC.
Schil de ananas en verwijder de ogen.
Verwijder de kern met een appelboor.
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en steek het vanillestokje samen met de kaneelstokjes en de rozemarijn in de holte.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de ananas om en om lichtbruin.
Leg de ananas in een ovenschaal en overgiet met boter uit de pan en de honing.
Bak de ananas circa 45 minuten in de oven.
Haal de ananas uit de oven en verwijder de specerijen en de rozemarijn.
Wentel de ananas door de braadboter, leg hem op een schaal en schenk de toffeesaus erover.
Serveer met geklopte slagroom en vanilleijs.
Toffeesaus
Breng in een pan water met suiker aan de kook en laat de suiker langzaam lichtbruin karamelliseren. verwarm in een andere pan de slagroom.
Schenk de slagroom bij de karamel en roer de toffeesaus goed door elkaar.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Gevulde aubergine van Hetty van Es
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 grote aubergines
- 125 ml olijfolie voor frituren
- 2 middelgrote uien fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 kleine tomaten fijngesneden
- 1 groene paprika ontlijst en fijngesneden
- 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
- zout en peper naar smaak
- 425 gram paneermeel
- 150 gram feta verbrokkeld
Blad verwijderen en aubergines in lengterichting halveren.
Schep het vruchtvlees er tot 1 cm van de rand voorzichtig uit, zodat de aubergines op bootjes lijken.
Het vruchtvlees fijnsnijden en apart zetten.
De oven voorverwarmen op 180°C/ gas stand 4.
In een grote koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten en daarin een paar minuten ui en knoflook sauteren tot ze zacht zijn.
Gesneden aubergine toevoegen en in ong. 5 minuten zacht bakken.
Tomaat, groene paprika en peterselie toevoegen en ong. 10 minuten laten sudderen.
Van het vuur halen en overscheppen in een grote kom.
Paneermeel toevoegen, tot een gelijkmatige massa vermengen en dit over de 4 uitgeholde aubergines verdelen.
Feta erover strooien en de gevulde aubergines over een bakplaat verdelen.
15-20 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant bruin is en de kaas gesmolten.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Griekse Spinazie
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g pijnboompitten
- 2 eetl. olijfolie
- 1 grote ui grofgehakt
- 2 tenen knoflook geperst
- 200 g diepvriesspinazie
- 3 rijpe tomaten in kleine stukjes en uitgelekt
- 100 g ricotta
- 100 g feta
- snufje versgeraspte nootmuskaat
- 6 vellen filodeeg totaal ca. 270 g
Verwarm de oven voor op 190°C/ gas stand 5.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht kleuren en hun aroma vrijkomt; schud de pan steeds goed.
Schep ze op een bord.
Schenk 1 eetl. van de olijfolie in de pan en fruit hierin ui en knoflook ca. 8 min. op laag vuur, af en toe omscheppend. Voeg spinazie en tomaat toe en laat het spinaziemengsel ca. 6 min. zachtjes pruttelen.
Schep het spinaziemengsel in een grote kom en laat het enigszins afkoelen.
Ricotta en feta door het spinaziemengsel scheppen.
Voeg pijnboompitten, nootmuskaat en wat zout en peper toe.
Vet een ondiepe, rechthoekige bakvorm van ca. 20 x 28 cm licht in met een beetje olie.
Leg op de bodem 2 vellen filodeeg en laat de deegvellen enigszins over de randen van de bakvorm hangen.
Schep de helft van het spinaziemengsel erop en spreid het gelijkmatig uit.
Leg hierop weer 2 vellen filodeeg.
Schep hierop de rest van het spinaziemengsel.
Spreid de laatste 2 vellen filodeeg over de spinazievulling uit.
Vouw de deegranden naar binnen.
Bestrijk de bovenkant licht met olie.
Bak de spinaziepastei 25 min., tot hij goudbruin en knapperig is.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Macaroni met kaas van Hetty van Es
Lekker ouderwets...
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 225 gram ongekookte macaroni
- 50 gram boter
- 2 ½ eetlepel bloem
- 275 gram geraspte belegen Cheddar kaas
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 750 ml melk
- 30 gram boter
- 50 gram broodkruimels paneermeel
- snufje paprikapoeder
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
Smelt 50 gr boter in een pan op middelmatig vuur.
Roer er net zoveel bloem doorheen totdat er een roux ontstaat.
Voeg de melk langzaam roerend aan de roux toe.
Roer de Cheddar en Parmezaanse kaas er doorheen, zet het vuur laag totdat alle kaas gesmolten is en de saus een beetje dik is.
Schep de macaroni in een ovenschaal, giet de kaassaus erover en roer alles goed door elkaar.
Smelt de resterende boter in een koekenpan op middelmatig vuur.
Voeg de broodkruimels toe en bak ze bruin aan.
Verspreid ze egaal over de macaroni en bestrooi ze tenslotte met een beetje paprikapoeder.
Bak 30 minuten op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4). Eet op als het nog warm is!
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Aardappelhapjes
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 eetl. olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 3 gember bolletjes op siroop gesnipperd
- 2 theelepel garam massala
- ½ rode peper zonder zaadjes,
- fijngesneden.
- 125 g aardappels gekookte / in kleine blokjes
- 125 g doperwten diepvries
- 10 plakjes bladerdeeg ontdooid
- wat melkpoeder of ei om in te smeren
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zonder dat deze kleuren.
Voeg de gember, garam massala, peper, aardappelen en doperwten toe en bak dit ook een paar minuten op een lage stand.
Het vocht moet verdampt zijn.
Laat de vulling afkoelen.
Snijd de bladerdeeg plakjes in vieren.
Bereidingswijze
Schep op elk plakje een beetje vulling en maak de randen van het deeg een klein beetje nat met water.
Vouw de plakjes als een driehoekje dicht, druk de naden goed op elkaar, eventueel met een vork, en leg de hapjes op een ingevette bakplaat.
Smeer de hapjes eventueel in met ei of melk.
Bak de pakketjes in 15 minuten goudbruin in het midden van de oven.
De hapjes kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Knapperige aardappel-gallete
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 blik witte champignons à 230 g
- 3 grote aardappels
- 2 eieren
- 50 g boter
- 1 beker crème fraîche van 125 g
- 50 g gruyère geraspt
- vers geraspte nootmuskaat
- zout en peper
Voorbereiding
Laat de champignons uitlekken.
Rasp de (ongekookte) aardappels.
Klop de eieren los in een grote kom.
Smelt de helft van de boter en voeg dit samen met de champignons, de aardappelrasp, de crème fraîche en de geraspte Gruyère toe aan de eieren.
Breng op smaak met zout en peper en vers geraspte nootmuskaat.
Bereidingswijze
4Vorm in je hand 4 kleine galettes met een dikte van ongeveer 1 cm.
Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak hierin de galettes mooi knapperig en goudbruin.
Beide kanten hebben minimaal 5 min. nodig.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Geitenkaas pannekoek
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ei
- 100 g bloem
- 2 eetlepel(s) boter
- 200 ml volle melk
- 250 g cherrytomaten
- 1 dunne prei in ringetjes
- 1 teentje knoflook geperst
- 125 g champignons fijn, in kwarten
- 125 g zachte geitenkaas bijv. Bettine blanc
- ½ zakje verse peterselie a 30 g, fijngehakt
Bloem boven kom zeven, mespunt zout toevoegen.
Kuiltje in bloem maken, ei erboven breken en helft van melk toevoegen.
Met garde vanuit midden tot glad beslag roeren.
Rest van melk langzaam toevoegen tot beslag gewenste dikte heeft.
Peterselie erdoor roeren. In wok of hapjespan 1 el boter verhitten en prei met champignons en knoflook 5 min bakken.
Vuur laag draaien en tomaatjes toevoegen. Nog 5 min. zachtjes bakken, tot prei gaar is.
Groentemengsel op smaak brengen met zout en peper.
In koekenpan 1/2 el boter verhitten.
Van helft van beslag pannenkoek bakken.
Op warm bord leggen en warm houden (in aluminiumfolie of oven van 150 °C).
Rest van boter smelten en tweede pannenkoek bakken.
Groentemengsel over onderste helft van beide pannenkoeken verdelen.
Geitenkaas erboven verbrokkelen.
Pannenkoeken dubbelvouwen.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Quinoapilaf met spinazie en kaas
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 eetlepels quinoa
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels naturel zonnebloempitten
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 50 g verse spinazieblaadjes
- 2 theelepels citroensap
- 25 gram geraspte stevige geitenkaas
Een pan licht gezouten water op een hoge vlam aan de kook brengen.
Quinoa toevoegen en in 15-20 minuten gaar koken.
Afgieten door een vergiet en met koud water afspoelen.
Apart zetten.
In een koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten en
daarin de zonnebloempitten ong. 2 minuten licht roosteren.
Knoflook erdoor roeren en ong. 2 minuten bakken, tot de knoflook zacht wordt en de geur vrijkomt.
Afgekoelde quinoa en spinazie erdoor roeren en al roerend de quinoa heet en de spinazie slap laten worden.
Citroensap en bijna alle kaas erdoor roeren.
De kaas laten smelten en het restje kaas over het gerecht strooien alvorens te serveren.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86
Koolhydraatarme pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 bol mozzarella
- 2 eieren
- cocos olie
De mozzarella en de eieren gaan samen in de kom.
Met een staafmixer meng je alles tot een glad geheel.
Kokos olie in de pan en op een laag vuur bakken zoals bij een normale pannenkoek.
Heb je trek in een hartige pannenkoek?
Snij een plakje kipfilet in reepjes.
En bak deze even aan beide kanten vóórdat je de pannenkoek bakt!
Maak de pan schoon en bak dan de pannenkoek.
Voordat de bovenkant droog is leg je de gebakken kipfilet reepjes op de pannenkoek.
Draai als de bovenkant bijna droog is.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 86