Kruidige Boemboe Bali Makreel

Kruidige Boemboe Bali Makreel

Proef de smaken van Bali met deze kruidige makreel in boemboe-stijl! Een aromatisch gerecht dat ook heerlijk is met kip of andere vissoorten. Perfect voor een exotische maaltijd die je in no-time op tafel hebt. Geniet van de intense smaken en heerlijke kruidenmix!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Vaderdag
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 middelgrote makrelen
  • 2 eetlepels ketjap manis eventueel verdund met water
  • 3 eetlepels plantaardige olie of meer indien nodig
  • 2 middelgrote uien fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 rode pepers lombok merah in dunne ringen
  • 1 schijfje laos of ½ theelepel laospoeder
  • 1 spriet sereh citroengras
  • 3 blaadjes djeroek poeroet limoenblad
  • 2 blaadjes salam Indonesisch laurierblad
  • Een klein stukje gember fijngehakt

Instructies

  • Was de makrelen en snijd ze in brede moten.
  • Bak de makrelen in hete olie aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Pel de uien en knoflook en snipper beide fijn.
  • Snijd de rode pepers in smalle ringen.
  • Verhit 1 eetlepel van de olie waarin de vis is gebakken in een wok.
  • Fruit de knoflook lichtbruin en voeg de ui, rode pepers, laos, gember en sereh toe.
  • Laat ze mee fruiten.
  • Voeg de blaadjes djeroek poeroet, salam, ketjap en een scheutje water toe.
  • Laat het mengsel even koken.
  • Verwarm de vis voorzichtig in het kruidenmengsel.
  • Voor een intensere smaak, laat het gerecht een dag van tevoren maken.

Notities

Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Dijonspies met romige appelsaus

Dijonspies met romige appelsaus

Recept categorieën: Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g worteltjes panklare
  • zout
  • 4 Dijonspiesen
  • 1 zakje roomsaus Knorr
  • dl appelsap mild Appelsientje
  • 3 zakjes aardappel puree pak à 10 zakjes
  • 3 eetlepel(s) fijngeknipt bieslook geknipt

Instructies

  • Kook de worteltjes in water met zout beetgaar.
  • Bak de spiezen in een koekenpan met antiaanbaklaag rondom bruin en gaar.
  • Bereid de saus met 1 dl water en het appelsap.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de bieslook door de saus en serveer met de worteltjes en de aardappelpuree bij het vlees.

Kalfslever met Gekarameliseerde Uien

Kalfslever met Gekarameliseerde Uien

Een klassiek gerecht met smaakvolle kalfslever en de zoete diepte van langzaam gekaramelliseerde uien. Rijk en hartig, perfect voor een speciale maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 kg kalfslever
  • 1 kg ui
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de 1 kg uien in ringen.
  • Fruit de uien aan in 50 gram boter in een koekenpan.
  • Laat de uien langzaam goudgeel kleuren op laag vuur, dit duurt langer dan het normale fruiten.
  • Snijd de 1 kg kalfslever in smalle reepjes.
  • Wentel de kalfslever reepjes door de 200 gram bloem.
  • Verhit de resterende 50 gram boter in een andere koekenpan.
  • Bak de kalfslever reepjes op hoog vuur aan alle kanten bruin.
  • Bestrooi de kalfslever met peper en zout.
  • Meng de gekarameliseerde uien met de gebakken kalfslever.
  • Schep het geheel op een voorverwarmde schotel.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met aardappelpuree of polenta.
  • Serveer met stokbrood om de saus op te dippen.
Wijnadvies:
  • Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij dit gerecht vanwege de rijke smaken van de lever en de gekarameliseerde uien.
Garneertips:
  • Leg een grote plak ui met schil op de schotel en leg daar dakpansgewijs halve schijfjes rode ui op.
  • Garneer met kervel. Snijd een ui 8 keer tot de helft in, druk uit elkaar en leg er eventueel een gevulde tomaat op.
  • Steek pakjes bieslook door kleine rode uiringen en leg ze plat neer.
 

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Ierse Stamppot met Witte Kool en Spek

Ierse Stamppot met Witte Kool en Spek

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 dl melk
  • 75 g boter
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 400 g witte kool
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • 200 g mager rookspek in reepjes
  • 1 klontje boter
  • Optioneel: gesmolten boter of bruine jus

Instructies

  • Schil en snijd de aardappelen in stukken en kook ze in gezouten water gaar.
  • Laat ze daarna droog stomen.
  • Maak van de aardappelen een smeuïge puree door de melk en boter toe te voegen.
  • Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Houd de puree warm.
  • Snijd de witte kool in smalle reepjes en de bosuitjes in ringetjes.
  • Verhit een klontje boter in een pan en bak de spekreepjes knapperig, terwijl je af en toe omschept.
  • Voeg de koolreepjes toe aan het spek en roerbak ongeveer 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren.
  • Bak de bosui kort mee en schep daarna het koolmengsel door de aardappelpuree.
  • Laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de stamppot eventueel met een kuiltje gesmolten boter of bruine jus voor extra smaak.

Notities

Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kunt u ook groene of savooienkool gebruiken.
 
Wijnadvies:
Serveer deze Ierse stamppot met een volle, aardse rode wijn zoals een Syrah of een Pinot Noir. De hartige spek en de romige puree worden mooi in balans gebracht door de rijke smaken van de wijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Griekse Appel-Yoghurt Delicatesse

Griekse Appel-Yoghurt Delicatesse

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Zuivel
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 Elstar appels
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels grof gehakte pecannoten
  • 2 eetlepels granaatappelpitten
  • 4 eetlepels acaciahoning

Instructies

  • Gebruik een appelboor om het klokhuis uit de appels te verwijderen.
  • Snijd de appels in plakken van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Leg op 4 borden dakpansgewijs een rijtje appelschijven.
  • Schep de Griekse yoghurt in een mooie toef bovenop de appels.
  • Verwarm een koekenpan zonder vet en rooster hierin de pecannoten goudgeel en krokant.
  • Strooi de geroosterde noten en granaatappelpitten over de yoghurt en lepel de honing eroverheen.
  • Serveer direct.

Notities

Je kunt de granaatappelpitten ook vervangen door stukjes sinaasappel of mandarijn.
Deze yoghurt is ook heerlijk als fris ontbijtgerechtje, zonder de toevoeging van noten.
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past perfect bij dit verfijnde nagerecht met zijn fruitige en honingachtige smaken.

Empanadas

Empanadas

Bereidingstijd15 minuten
wachten15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
Servings: 10 personen
Calories: 175kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel olie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 250 g mager rundergehakt
  • 1 eetlepel shoarmakruiden
  • 1 eetlepel zongedroogde tomatentapenade
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 10 plakjes deeg voor hartige taart ontdooid

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook.
  • Voeg het rundergehakt toe en bak het rul.
  • Roer de shoarmakruiden en de zongedroogde tomatentapenade door het gehakt.
  • Schep de fijngehakte peterselie erdoor.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de 10 plakjes deeg.
  • Vouw de plakjes dicht en druk de randen dicht met een vork.
  • Bak de empanadas in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

Serveer de empanadas lauwwarm.
Deze empanadas gaan goed samen met een lichte rode wijn zoals een Tempranillo. Hun fruitige en kruidige tonen complementeren de smaken van het gehakt en de kruiden in de vulling.

Nutrition

Calories: 175kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g

Spaghetti met tonijn in balsamicoazijn

Spaghetti met tonijn in balsamicoazijn

Recept categorieën: Pasta, Vis
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g tonijnfilets verse
  • 2 eetlepel(s) Bertolli Gentile Extra Vergine olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 450 g penne
  • 2 eetlepel(s) Bertolli Aceto Balsamico di Modena
  • 4 takjes munt
  • 2 tl citroenschil

Instructies

  • Hak de blaadjes van de munt grof en schep ze met de citroenschil en een eetlepel olijfolie even om in een schaaltje.
  • Wrijf de tonijn in met dit mengsel en leg de vis vervolgens in de koelkast.
  • Snijd de paprika's en de ui in reepjes.
  • Verhit wat extra olijfolie in een pan en bak de paprika en de ui 3 minuten op hoog vuur.
  • Voeg dan de balsamicoazijn toe en breng de groenten op smaak met zout en peper.
  • Kook de pasta 'al dente' volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en schep het groentemengsel erdoorheen.
  • Bak nu de tonijn in een hete koekenpan, ongeveer 2 minuten per kant.
  • De tonijn moet van binnen rosé blijven.
  • Snijd de vis in plakken.
  • Verdeel de pasta over de borden en leg daar bovenop een paar plakken tonijn.
  • Druppel nog een beetje balsamicoazijn over de tonijn.

Omelet met zoete ui en avocadosalsa

Omelet met zoete ui en avocadosalsa

Recept categorieën: Ei, Groenten, Lunch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • tabasco
  • peper
  • zout
  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 4 zoete uien in dunne ringen
  • 6 scharreleieren
  • 6 eetlepel(s) bieslook geknipt

Instructies

  • Halveer de avocado, wip de pit eruit en trek de schil van de helften.
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes en schep het met de rode ui, de knoflook, tabasco en peper en zout naar smaak door elkaar.
  • Verhit de olie verdeeld over 2 koekenpannen met antiaanbaklaag en fruit de zoete uien al omscheppend verdeeld over 2 pannen, in ± 7 minuten goudgeel en glazig.
  • Klop de eieren met ½ dl water, peper en zout naar smaak en de bieslook los en verdeel het mengsel over de twee pannen.
  • Laat het ei op een laag vuur stollen.
  • Keer de omeletten met behulp van een deksel als de bovenkant bijna droog is en laat ook de andere kant lichtbruin kleuren.
  • Snijd de omeletten in punten en serveer ze met de salsa.
  • Lekker met gebakken aardappelen en een bonensalade.

Notities

Lekker met gebakken aardappelen en een bonensalade.
Wijnadvies:
Andes Peaks, chardonnay. Wit, Chili

Omelet met Italiaanse groenten

Omelet met Italiaanse groenten

Recept categorieën: Ei
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak oerlemans bi-organic italiaanse roerbakschotel diepvries
  • 6 scharreleieren m
  • ½ deciliter melk
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verhit 2 koekenpannen met antiaanbaklaag en verdeel de groenten erover.
  • Bak de groenten al omscheppend 10 minuten.
  • Klop de eieren met de melk en peper en zout naar smaak los en schep in elke pan de helft van het eimengsel.
  • Roer het goed om en laat de omeletten stollen en lichtbruin kleuren.
  • Keer ze met behulp van een deksel.
  • Snijd de omeletten in punten.

Notities

Lekker met een gemengde salade en frietjes.
Wijnadvies:
Canaletto, Pinot Grigio

Omelet gevuld met paddestoelen, peultjes en uien

Omelet gevuld met paddestoelen, peultjes en uien

Recept categorieën: Ei, Lunch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 scharreleieren M
  • ½ deciliter Blue Band Finesse voor koken
  • chilipoeder
  • peper
  • zout
  • eetlepel wokolie Conimex
  • 350 g uiringen
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 125 g peulen schoongemaakt
  • 200 g Mix paddestoelen grof gesneden
  • deciliter sweet chilisaus Calvé

Instructies

  • Klop de eieren met de kookroom en chilipoeder, peper en zout naar smaak los.
  • Verhit 2½ eetlepel olie in een wok en roerbak de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg de peulen toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee.
  • Bak de paddestoelen 3 minuten mee en schep de taugé en peper en zout naar smaak erdoor.
  • Roerbak de groenten al omscheppend beetgaar.
  • Verhit intussen telkens een klein scheutje olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak 4 omeletten van het eimengsel.
  • Leg de omeletten elk op een bord en schep het groentemengsel erop.
  • Serveer met de chilisaus.

Notities

Lekker met witte rijst.

Wijnadvies:

Huiswijn wit Vin de Pays des Cotês de Gascogne