Scrigno di tuorlo fritto
gefrituurde eidooiers met ossenworst.“Een gefrituurde eidooier?”Toen we dit de eerste keer hoorden was onze belangstelling gewekt. Ons werd verteld dat dit een heel eenvoudig recept is en er toch heel spectaculair uitziet. Eerst zien, dan geloven.En waarachtig, het klopt. En uiteraard smaakt het …… gewoon naar ei, maar het oog wil ook wat.Wij aten het de eerste keer als alternatief voor een volledig rauw ei bij tartaar.Onderstaand het recept met ossenworst.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 verse!! eieren
- 300 gram ossenworst 4 mooie plakken of tartaar
- broodkruim/paneermeel
- mayonaise
- mosterd
- peper & zout
- olie om te frituren
Strooi royaal paneermeel in een diep bord.
Splits de eieren en leg de eidooiers heel voorzichtig op het paneermeel.
Bestrooi de eidooiers met voldoende paneermeel.
Zet het geheel enkele uren in de koelkast.
Meng twee eetlepels mayonaise met een theelepel mosterd.
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het niet ijskoud wordt geserveerd.
Bestrooi het vlees aan beide zijden met peper & zout en leg op ieder bord een plak ossenworst.
Wentel de koud geworden eidooiers nogmaals heel voorzichtig door het paneermeel en frituur deze vervolgens ongeveer 30 seconden in olie of frituurvet op 160 graden.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Leg op iedere plak ossenworst een gefrituurd eigeel.
Serveer met een ‘streep’ mosterdmayonaise.
Je gasten zullen verrast zijn wanneer ze het gefrituurde ‘balletje’ opensnijden en het vloeibare eigeel er uit loopt…. Daarom wordt dit gerecht in Italië ‘Scrigno di Tuorlo Fritto’ genoemd, waarbij het woord ‘scrigno’ staat voor ‘schrijn’, een plaats voor het bewaren van kostbare zaken oftewel een reliekhouder. Na het opensnijden van het knapperige korstje, stroomt het eigeel als vloeibaar goud over je bord.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Tiramisu met eierlikeur
Tiramisù is uiteraard een klassieker, een gerecht dat je op allerlei manieren kunt maken. Dit keer een variant met eierlikeur (advocaat). Om eerlijk te zijn, een heerlijk nagerecht, een recept zonder oven en wat je een dag van te voren kunt maken. Steel de show met deze tiramisù-variant. Natuurlijk bestaat er maar één échte Tiramisù, dus dit is een eigen variatie op de Italiaanse klassieker.Toevallig had ik nog een fles advocaat uit Nederland staan. In Italië kent men advocaat onder de naam Vov, een eierlikeur die veel dunner is. Advocaat eet je feitelijk met een lepeltje. De Italiaanse Vov versie drink je na de maaltijd, vergelijkbaar met limoncello. Voor dit recept is de VOV perfect, want de Nederlandse advocaat is voor dit gerecht te dik en heb ik een beetje verdund met zoete witte wijn, een Verduzzo van Azienda Paolo Ferrin.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram mascarpone
- 3 eieren
- snufje zout
- 75 gram suiker
- 200 gram lange vingers
- sterke koffie
- 0,5 glas zoete witte wijn of naar keuze een scheut cognac, vanillelikeur of Marsala
- 200 ml. Vov of advocaat aangelengd met een half glas zoete witte wijn
Splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout zo stijf mogelijk.
Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa, voeg vervolgens de mascarpone toe.
Spatel heel voorzichtig ook de stijfgeklopte eiwitten door het ei-mascarpone mengsel.
Doe de koffie met een paar scheuten wijn of likeur in een diep bord.
Dompel de lange vingers even onder en bedek hiermee de bodem van een schaal.
Verdeel de helft van het mengsel over de lange vingers en verdeel hier bovenop de helft van de eierlikeur.
Maak op dezelfde wijze een tweede laag.
Wanneer je een paar lange vingers over hebt, kun je die gerust nog als bovenste laag gebruiken, op=op .
Zet de schaal een paar uur in de koelkast.
Serveer met de rest van de eierlikeur.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Tiramisù al limone
Citroen-Tiramisù Formeel dus geen Tiramisù, maar ik vind dat een variant ook deze naam mag dragen, maar dan onder de benaming Tiramisù al limone.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- een pak lange vingers +/- 250 gram
- 250 gram mascarpone
- 150 gram suiker
- 2 citroenen
- 3 eieren
- 100 ml Limoncello
- 50 ml water
- snufje zout
-
Verwarm in een steelpan de Limoncello, de geperste citroensap, 50 ml water en 50 gram suiker totdat de suiker is opgelost (dus niet koken, alleen een beetje opwarmen).
Laat deze Limoncello-siroop afkoelen.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
Klop het eigeel met 50 gram suiker stevig op.
Houd ter decoratie een halve eetlepel van de citroenrasp achter en klop de rest met de mascarpone met 50 gram suiker samen met een eetlepel van de Limoncello-siroop tot een crèmige massa.
Naar keuze kun je een eetlepel van deze mascarpone crème achterhouden ter decoratie.
Vermeng het stijfgeslagen eigeel door het mascarpone-mengsel, vervolgens spatel je er heel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten doorheen.
Nu wordt het tijd om de citroen-tiramisù af te maken.
Maak zelf de keuze: alles in een grote rechthoekige schaal, in dessertschaaltjes of in glazen.
Dompel de lange vingers enkele seconden onder in de Limoncello-siroop en verdeel ze over de bodem als eerste laag.
Als tweede laag de helft van het mascarpone-mengsel.
Als derde laag opnieuw de ondergedompelde lange vingers.
Als laatste laag de rest van het mascarpone mengsel.
Eventueel decoreren met het achtergehouden mascarpone mengsel en de citroenrasp.
Minimaal twee uren laten intrekken in de koelkast.
Voor het opdienen ongeveer een half uurtje uit de koelkast halen.
Lekker in combi met een mini-glaasje Limoncello?! Mmmmmm!
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Mosselkroketjes
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
sauspan
diep bord
keukenpapier
- 150 g gekookte mosselen
- 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
- 25 g boter
- 50 g bloem
- 125 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
- 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
- 75 g paneermeel
- olie om te frituren
In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
Nog 2 min. zachtjes bakken.
Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
Pan van vuur nemen.
Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
Bereiden
In diep bord eiwitten loskloppen.
Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
Goudbruin frituren.
Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.
Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Aardbeiengebak met citroencrème
Servings: 12
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor het deeg:
- 5 eieren
- 30 gram marsepein onbewerkte
- 100 gram suiker
- 1 snufje zout
- 100 gram bloem
Voor de vulling:
- 750 gram aardbeien
- 350 gram rode bessengelei
- 2 citroenen
- 7 blaadjes witte gelatine
- 5 eidooiers
- 100 gram poedersuiker
- ½ liter slagroom
Splits voor het biscuitdeeg de eieren.
Kneed de marsepein met 50 gr suiker en meng met een handmixer geleidelijk 2 eetlepels lauw water door de marsepeinmassa.
Meng er één voor één de eidooiers door en klop met de mixer door tot een gladde witte crème is ontstaan.
Sla de eiwitten met de rest van de suiker en het zout stijf en schep ze op het dooiermengsel.
Zeef de bloem hierboven en schep het eiwit en de bloem voorzichtig door het dooiermengsel, zodat een homogene massa ontstaat.
Beleg een bakblik met bakpapier, verdeel het beslag hier gelijkmatig op in een rechthoek van 30 x 40 cm en laat het gebak in een op 225°C voorverwarmde oven in 8 minuten gaar worden.
Neem de taartplak met het bakpapier uit de oven en laat hem afkoelen.
Verwijder het papier en snijd het gebak in de lengte in drie even grote stukken.
Was de aardbeien, laat ze uitlekken, maak ze schoon en halveer ze.
Bestrijk één taartplak met 2/3 van de bessengelei en beleg hem met de helft van de aardbeien.
Boen voor de citroencrème de citroenen onder de hete kraan schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
Week de gelatine in ruim koud water.
Klop met de handmixer de eidooiers met de poedersuiker en 6 eetlepels citroensap in ± 6 minuten tot een dikke witte crème en roer de citroenrasp hierdoor.
Klop de slagroom stijf.
Laat de uitgeknepen gelatine op laag vuur smelten en roer hem met een garde door de citroencrème.
Schep, zodra de crème begint te geleren, de slagroom door de crème.
Strijk de helft van de citroencrème over de met aardbeien belegde taartplak, leg hierop een tweede plak en druk die enigszins aan.
Strijk de rest van de crème hier weer op uit, leg de derde plak hierop en druk die eveneens aan.
Zet het gebak 30 minuten in de koelkast, zodat de crème kan geleren.
Bestrijk de bovenkant dun met rode bessengelei en leg de rest van de aardbeien hierop.
Breng de rest van de bessengelei snel aan de kook, roer tot die koud, maar nog vloeibaar is en bestrijk de aardbeien hiermee.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Koninginnetaartjes
Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 blaadjes witte gelatine
- 250 g abrikozen blik
- 15 g suiker
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 100 g mix voor Appel-kruimeltaart pak a 390g, Koopmans
- 25 g koude roomboter
- ¼ losgeklopt ei
- ½ citroen
- ¼ sinaasappel
- 200 g roomkaas
- 40 g suiker
- 3 eieren
- 2 druppels vanille aroma
- zilverpilletjes
Week 4 blaadjes witte gelatine ca. 3 minuten in ruim koud water
Pureer 250g uitgelekte abrikozen (blik) en roer er 15g suiker en 2 eetlepels citroensap door.
Verwarm het abrikozenmengsel tot het gaat koken
Haal de pan van het vuur,
Knijp de gelatine voorzichtig uit en roer deze door het abrikozenmengsel.
Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast
Maak van 100g Mix voor Appel-kruimeltaart (pak à 390g, Koopmans) met 25g koude roomboter en 1/4 losgeklopt ei volgens de gebruiksaanwijzing een deeg
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Bekleed een bakplaat van ca. 20cm x 20cm met bakpapier
Rol het deeg uit, bekleed de bodem van de bakplaat ermee en zet deze tot gebruik in de koelkast
Rasp een 1/2 citroen en een 1/4 sinaasappel en pers ze uit
Roer in een kom 200g roomkaas los en klop er geleidelijk 40g suiker en 3 eieren door
Roer de vruchten rasp, de vruchtensappen en 2 druppels vanille aroma door het roomkaasmengsel.
Laat dit mengsel goed koud worden in de koelkast
Verdeel het koude roomkaasmengsel over de deegbodem en bak de taart midden in de oven in ca. 30 minuten gaar.
Laat de taart helemaal afkoelen en snij deze met een warm mes in ca. 12 vierkante taartjes
Schep de abrikozengelei op de taartjes en garneer met zilverpilletjes.
Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Kabeljauw met botersaus en 3-kleuren groente
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kabeljauwfilets
- 200 gram doperwten
- blik mais
- 2 wortelen
- beetje suiker
- 700 gram aardappels
- 1 eetlepel zout
- 125 gram roomboter
- 1 eetlepel maizena
- nootmuskaat
- peper
- 0,5 kopje water of melk
Bestrooi de stukken kabeljauw met 1 eetlepel zout en stop deze ca 2 uur in een plastic zak en leg ze in de koelkast.
Snij de wortelen in kleine blokjes en kook ze met wat suiker.
Kook de diepvries-erwten (doperwten niet koken).
Doe de mais, worteltjes en erwten in 1 pannetje.
Kook de aardappelen.
Laat de kabeljauw in de roomboter in 15 minuten zachtjes garen.
Maak ondertussen een mengsel van maizena met het water of de melk.
Schep de kabeljauw uit de pan en maak met het maizenamengsel de boter tot een romige saus.
Breng op smaak met nootmuskaat en peper.
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Italiaanse krieltjessalade 2
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 rode aardappels Redstar
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 1 ei
- 1 rode ui
- ½ appels
- 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
- ½ eetlepel(s) Franse mosterd
- 125 ml zure room
- 4 nieuwe haringen
- 4 takjes dille
Verwarm de oven voor op grillstand
Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
Snij het eiwit in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
Roer de zure room los en schep deze door de saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de staart en de graten van de haring.
Snij de haring in kleine blokjes.
Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
Was en hak de dille.
Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
Serveer de rest van de saus er apart bij.
Tip: bereid de haringsalade een dag van te voren.
Dranktip: Hoegaarden witbier
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Boekweitpannenkoeken
Aardbei, yoghurt en rozemarijn-ahornsiroop
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 398kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram amandelmelk
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram rijstebloem
- 75 gram blanke amandelen
- 2 tl bakpoeder afgestreken
- 1 banaan rijp
- olijfolie
- 350 gram verse vruchten zoals aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen
- 1 takje verse rozemarijn
- ahornsiroop
- 4 eetlepel(s) Griekse yoghurt
Giet de amandelmelk in een blender en doe het vanille-extract, boekwijtmeel, de rijstebloem, amandelen en bakpoeder erbij.
Pel de banaan, voeg hem toe en pureer tot een goed beslag.
Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
Schep voor elke portie van twee pannenkoekjes 2 eetlepels olie en 3 eetlepels beslag per pannenkoek in de pan.
Druk een paar plakjes aardbei of hele bosvruchten in het beslag en bak de pannenkoekjes 4 minuten, of tot de onderkant mooi goudbruin is (de eerste pannenkoekjes worden altijd een beetje rommelig, omdat je de temperatuur nog niet onder controle hebt).
Keer ze om, druk ze een beetje aan met een spatel en bak de andere kant 2 minuten, of tot die ook goudbruin is.
Leg ze met de vruchtjes naar boven op een bord, veeg de pan met keukenpapier schoon en bak de rest.
Calories: 398kcal | koolhydraten: 53.9g | Protein: 13.3g | Vet: 15.7g | Zout: 0.7g | Sugar: 15.9g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12
Russisch paasdessert Paskha met cottage cheese en rozijnen
Paskha is een traditioneel Russisch paasdessert op basis van cottage cheese, rozijnen en citroenrasp. Rijk, romig en perfect voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten min
koeltijd2 dagen d
Servings: 10 personen
Calories: 528kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 theelepel vanillesuiker
- 175 g pitloze rozijnen
- 3 dl stijfgeklopte slagroom
- 450 g boter
- 450 g suiker
- 7 eierdooiers
- 900 g cottage cheese
- Geraspte schil van 1 citroen
Klop de boter schuimig in een grote kom.
Klop de eierdooiers stijf in een aparte kom.
Voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot het mengsel lichtgeel is.
Meng het eier-suikermengsel met de schuimige boter tot een romig geheel.
Voeg dit mengsel toe aan de cottage cheese en klop alles zorgvuldig door.
Spatel de stijfgeslagen slagroom, vanillesuiker, rozijnen en citroenrasp erdoor.
Bekleed een broodvorm met een natgemaakte doek en schep het mengsel erin.
Druk goed aan, vouw de doek dicht en plaats een gewicht op de vorm.
Laat de vorm 48 uur in de koelkast staan.
Verwijder daarna voorzichtig de doek en snijd de paskha in plakken om te serveren.
Serveertip:
Garneer met extra rozijnen, citroenrasp of geroosterde amandelen voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Moscato d’Asti of een lichte dessertwijn die mooi aansluit bij de romige en zoete smaken.
Calories: 528kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 9g | Vet: 39g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Koelkast / Pagina 12