Nam prik gaeng masaman

Nam prik gaeng masaman

Masamancurry is Indiase/Thaise curry, een mengsel van verse en gedroogdeingrediënten.
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • tl peper zwarte korrels
  • tl komijnzaad
  • ¼ tl korianderzaad
  • ¼ tl kruidnagel
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl kardamon
  • tl zout
  • 3-5 grote thai chocolates zongedroogde chilipepers. Zaad verwijderen en 10 min. laten wellen in water.
  • ¼ tl gra-chai / ginza (Indonesische naam, temu kuntji. Schrap de schil eraf en snijd in zeer dunne plakjes. vervanger: oude doffe gemberwortel

Instructies

  • Rooster de droge ingrediënten in een droge wok op een lage vlam.
  • Blijf roeren tot alles begint te geuren.
  • Dit proces duurt gewoonlijk 1-4 min. afhankelijk van de hoeveelheid olie en water in de kruiderijen.
  • Haal de wok meteen van het vuur als u de geur begint te ruiken, de olie in de kruiderijen kunnen n.l. zo heet worden dat de zaden van binnenuit verbranden.
  • Doe de droge geroosterde ingrediënten in een vijzel en stamp alles tot een poeder.
  • Voeg de gra-chai/ginza, citroengras en korianderwortel toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
  • Voeg de knoflook, sjalot, kapi en gedroogde chilipepers toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
  • Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Masamancurry's voor 2 personen.
  • U kunt het recept ook 2 of 3 maal vermenigvuldigen en onder een flinke laag sojasaus zeker 2 maanden bewaren in een luchtdicht potje dat je in de kelder of provisiekast zet.
  • In de koelkast zetten is niet nodig en zelfs niet wenselijk want het reduceerd de smaak en de geur.

Pate de Linz

Pate de Linz

Linzerdeeg
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 75 gram water
  • 40 gram basterdsuiker
  • 120 gram boter
  • 6 gram bakpoeder
  • 1 ei
  • citroen essence

Instructies

  • Meng de boter, citroen essence en suiker totdat de suiker is opgelost.
  • Roer er nu het ei en het water onder totdat het helemaal is opgenomen.
  • Voeg de bakpoeder bij de gezeefde bloem en roer dit onder het botermengsel.
  • Maak er een bal van en bewaar het in de koelkast.

Mousse glacee aux noisettes

Mousse glacee aux noisettes

Bevroren mousse met hazelnoten 

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram hazelnoot
  • 4 ei
  • 4 ei
  • 2 liter melk
  • 2 eetlepel(s) aardappelzetmeel
  • 175 gram poedersuiker

Instructies

  • Laat de hazelnoten in een oven van 180 graden C grilleren tot ze mooi bruin zijn, haal ze dan uit de oven en hak ze fijn. Doe de melk in een pan, verwarm ze op het vuur en zodra ze lauw is voeg dan de hazelnoten toe. Breng het aan de kook en laat zachtjes 6 minuten borrelen.
  • Voeg ondertussen 100 gram poedersuiker bij de eierdooiers en klop totdat de massa licht van kleur en schuimig wordt. Werk er dan het aardappelmeel door. Geef er de hazelnootmelk langzaam en onder goed roeren bij. Doe de creme in een pan en verwarm hem zacht onder roeren totdat de creme dikker wordt. Haal dan onmiddellijk de pan van het vuur en laat de creme onder af en toe roeren geheel afkoelen.
  • Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf en spatel deze voorzichtig door de creme. Doe de creme in een serveerschaal en zet hem 12 uur in de koelkast.

Bavarois aux fraises

Bavarois aux fraises

Bavarois met aardbeien

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Aardbeien
  • 150 gram suiker
  • 5 gram gelatine
  • 4 deciliter salgroom
  • citroensap

Instructies

  • Week de gelatine in water.
  • Maak de aardbeien schoon, houdt er wat apart voor de garnering en draai de rest door de zeef.
  • Voeg er een scheut citroensap bij en de suiker en roer deze er goed door.
  • Doe de geweekte gelatine in een pannetje met een lepel kokend water en zet dat op zacht vuur.
  • Roer totdat de gelatine gesmolten is, voeg deze dan bij de aardbeienpuree en roer hem er langzaam goed doorheen.
  • Klop de slagroom zeer stijf en meng hem voorzichtig door de aardbeienpuree.
  • Doe de compositie in een vorm en laat ze in de koelkast opstijven.
  • Om de bavarois te lossen houden we de vorm even in heet water en storten de bavarois op een dienschaal, garneer met de achtergehouden aardbeien.

Vietnamese Gehaktrolletjes met Sla

Vietnamese Gehaktrolletjes met Sla

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 500 g gehakt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 cm gember fijngeraspt (of 1 theelepel gemberpoeder)
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 125 g mihoen
  • 1 zakje munt 15 g
  • 1 zakje koriander 15 g
  • 1 zakje julienne gesneden wortels 150 g
  • 8 bladeren romaine sla of ijsbergsla
  • Chilisaus

Instructies

  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng het gehakt met de limoenrasp, knoflook, gember, de helft van de rode peper, 1 eetlepel vissaus en zout.
  • Vorm van het gehakt 8 rolletjes van ongeveer 15 cm lang en druk ze plat.
  • Zet het gehakt tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Breek de mihoen doormidden en week volgens de gebruiksaanwijzing in kokend water.
  • Scheur een deel van de munt en koriander grof boven een slakom.
  • Spoel de mihoen en julienne gesneden wortels af in een vergiet met koud water.
  • Doe de mihoen en wortels in de slakom.
  • Voeg limoensap, 1 eetlepel vissaus en de rest van de rode peper toe aan de salade en schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Was de slabladeren en dep ze droog.
  • Rooster de gehaktrolletjes op een ingevette grillschaal of hamburgerklem op de barbecue gedurende 10 minuten, draai ze regelmatig om tot ze bruin en gaar zijn.
  • Schep wat mihoensalade op elk slablad, leg de gehaktrolletjes erop en bestrooi met de rest van de munt en koriander.
  • Rol het slablad rond de vulling en serveer met chilisaus om te dippen.

Notities

Deze rolletjes zijn perfect als hapje of als onderdeel van een Aziatische maaltijd.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Carpatio van zalm met sesamzaad

Carpatio van zalm met sesamzaad

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g zalm
  • 100 g taugé
  • 100 g courgettes in reepjes
  • citroensap
  • 2 eetlepel(s) sesamolie
  • 3 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Taugé en courgettes mengen.
  • Hierdoor de dressing van citroensap, sesamolie en zonnenbloemolie.
  • Op smaak maken met peper en zout.
  • Zalm op plastic uitleggen en bestrooien met sesamzaadjes.
  • Hierop de groentes leggen en het geheel strak oprollen.
  • In koelkast een ½ uur op laten stijven.
  • Snijden in plakken van ± 2½ cm.

Notities

Kan eventueel op een stukje stokbrood geserveerd worden.

Tiramisu 6

Tiramisu 6

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram Mascarpone
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 ei
  • 1 scheutje Amaretto di Saronno
  • 24 bitterkoekjes Gli Amaretti
  • 1 kopje sterke koffie
  • gezeefde cacao

Instructies

  • Mascarpone mengen met de bloemsuiker en eierdooiers.
  • De koffie en een scheutje Amaretto inkoken.
  • In een diep bordje dresseren en het koffie-extract laten intrekken, daarna de mengeling erop doen en laten opstijven in de koelkast.
  • Juist voor het serveren een beetje cacao opstrooien.

Romige Griesmeelpudding met Sinaasappel-Pruimensaus

Romige Griesmeelpudding met Sinaasappel-Pruimensaus

Een klassieke romige griesmeelpudding met een rijke sinaasappel-pruimensaus, perfect als afsluiter van een gezellig diner.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • pan met dikke bodem
  • Kleine puddingvormpjes

Ingrediënten

  • 50 g amandelen grofgehakt
  • 500 ml melk
  • 50 g griesmeel
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 125 g gewelde pruimen gesneden
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
  • Breng de melk in een pan met dikke bodem aan de kook.
  • Strooi het griesmeel en de vanillesuiker in de melk en blijf roeren tot het geheel kookt.
  • Laat het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
  • Schep de geroosterde amandelen door het griesmeelmengsel.
  • Spoel de puddingvormpjes om met koud water en giet het griesmeelmengsel erin.
  • Laat de puddinkjes minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Breng de pruimen, sinaasappelsap en kaneel aan de kook in een steelpannetje.
  • Laat de saus in ongeveer 10 minuten inkoken.
  • Plaats een bordje op elk vormpje, draai het geheel om en laat de pudding op het bord glijden.
  • Serveer de puddinkjes met de sinaasappel-pruimensaus.

Notities

Serveertip:
Garneer de puddinkjes met extra geroosterde amandelen en een takje munt voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Duitse Riesling Auslese of een Moscato d'Asti past perfect bij dit romige dessert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Gouden Amandelkroketjes

Gouden Amandelkroketjes

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
wachten45 minuten
Totale tijd1 uur 35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 45 g amandelen zakje
  • 75 g paneermeel
  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 30 g boter
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 2 eieren M
  • Olie of vet om te frituren

Instructies

  • Kneus het amandelschaafsel lichtjes met de hand en meng het met het paneermeel.
  • Schil de aardappels en snijd ze in vieren.
  • Kook de aardappels met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af, laat ze even droogstomen en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Roer de boter door de puree en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Roer de eidooiers door de puree en laat de puree afkoelen.
  • Verdeel de puree in balletjes van ongeveer 40 g, vorm ze tot kroketjes en zet ze afgedekt ongeveer 45 minuten in de koelkast.
  • Verhit de olie tot 180°C in de frituurpan.
  • Klop de eieren los.
  • Haal de kroketjes door het losgeklopte ei en rol ze vervolgens door het amandel-paneermeelmengsel.
  • Frituur de kroketjes per 4 stuks in ongeveer 3 minuten goudbruin en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de gouden amandelkroketjes warm als bijgerecht bij je favoriete hoofdgerecht.

Notities

Serveer de kroketjes met een frisse dipsaus zoals aioli of een zelfgemaakte kruidendip.

Aardappelsalade met Zure Room en Kruiden

Aardappelsalade met Zure Room en Kruiden

(inclusief afkoeltijd)40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel fijngesnipperde bosuitjes
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Aardappels koken:

  • Kook de ongeschilde aardappels in water met zout gaar.
  • Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels.
  • Laat de gekookte aardappels afkoelen, pel ze en snijd ze vervolgens in dobbelsteentjes.

Marineren:

  • Meng de suiker met de wijnazijn en giet dit over de warme aardappeldobbelsteentjes.
  • Laat de aardappelen dit mengsel goed opnemen.

Bereiden van de saus:

  • Maak een marinade door de mayonaise, zure room, fijngesnipperde bosui, bieslook en mosterd samen te mengen in een kom.

Samenvoegen:

  • Schep voorzichtig de bereide saus door de afgekoelde aardappelblokjes tot alles goed gemengd is.

Koelen en op smaak brengen:

  • Plaats de aardappelsalade in de koelkast en laat deze minstens 1 uur goed koud worden.
  • Bestrooi de salade voor het serveren met fijngehakte peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper naar wens.

Notities

Wijnadvies:

Deze aardappelsalade met zure room en kruiden past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn moet voldoende frisheid hebben om de romige en kruidige smaken van de salade te balanceren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g