Hartige Pastataart met Ham en Groene Pasta

Hartige Pastataart met Ham en Groene Pasta

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Springvorm (20 cm doorsnede)
  • Lepel

Ingrediënten

  • 150 gr groene pasta penne beetgaar gekookt en uitgelekt
  • 150 gr fijngesneden ham
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels kippenbouillon
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • Boter of olie om springvorm in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de gekookte en uitgelekte groene pasta met de fijngesneden ham, oregano, geraspte sinaasappelschil, zout, peper en kippenbouillon.
  • Rol 5 plakjes bladerdeeg uit.
  • Bekleed een ingevette springvorm van 20 cm doorsnede met het deeg.
  • Schep het pastamengsel op het deeg.
  • Rol 3 plakjes bladerdeeg uit tot een cirkel van 20 cm doorsnede.
  • Bedek de taart met het tweede deegplak en druk de randen goed op elkaar.
  • Bak de pastataart in de voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 40 minuten.

Notities

Geniet van deze heerlijke pastataart als bijgerecht of hoofdgerecht.
Combineer met een frisse salade en serveer met een glas Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Noten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr rucola of een andere slasoort naar keuze
  • 2 peren in vieren gedeeld, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
  • 200 gr walnoten
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Maak de dressing door Dijonmosterd te mengen met balsamico-azijn, zout en versgemalen peper.
  • Roer geleidelijk de olijfolie erdoor totdat de dressing goed gemengd is.
  • Meng in een grote kom de rucola (of andere slasoort naar keuze) met de walnoten, stukjes peer en de bereide dressing.
  • Serveer direct als bijgerecht bij je favoriete hoofdgerecht.

Notities

Wijnadvies

Deze salade combineert goed met een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g

Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Bereidingstijd2 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 mandarijnen geschild en in partjes verdeeld
  • 1 ¼ dl bruine rum
  • 1 ¼ dl gin
  • 75 g lichte basterdsuiker
  • Sap van 2 limoenen
  • 8 hele steranijs
  • 225 g lichte basterdsuiker
  • 2 ½ dl slagroom
  • Extra geklopte slagroom voor garnering optioneel

Instructies

  • Meng in een grote pan de bruine rum, gin, 75 g lichte basterdsuiker, het sap van 2 limoenen en de hele steranijs.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 minuten koken.
  • Schenk de marinade over de geschilde mandarijnen in een kom.
  • Laat het geheel 2 uur trekken, waarbij je af en toe omschept.
  • Bereid de karamelsaus door 225 g lichte basterdsuiker in een kleine pan te combineren met 2 ½ dl slagroom.
  • Verwarm dit op matig vuur en laat het ongeveer 10 minuten koken tot het een dikke saus wordt.
  • Eventueel kun je de saus verdunnen met wat van de mandarijnenmarinade naar smaak.
  • Laat de gemarineerde mandarijnen uitlekken en serveer ze met de steranijs, karamelsaus en eventueel geklopte slagroom.

Notities

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past goed bij de zoete en citrusachtige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 2g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 60g

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg mosselen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • Grof zeezout om mosselen op te zetten
  • 50 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g zachte boter
  • Fijngesneden rode peper voor garnering

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water en verwijder eventuele baarden.
  • Kook de mosselen met de gesnipperde sjalot en witte wijn in een afgedekte pan al omschuddend ongeveer 5 minuten, totdat de schelpen opengaan.
  • Verwijder de dichte mosselen.
  • Verwijder van elke mossel de helft van de schelp.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Zet de mosselen op een laag grof zeezout in een ovenschaal.
  • Meng de gemalen amandelen, zout, peper, fijngesneden peterselie en zachte boter in een kom.
  • Verdeel dit mengsel over de mosselen.
  • Gratineer de mosselen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 5 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Bestrooi de gegratineerde mosselen met fijngesneden rode peper voor een beetje pit.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke en romige smaak van de gegratineerde mosselen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Gebakken Selderij met Kruidenpanade

Gebakken Selderij met Kruidenpanade

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij geschild en in 1 cm dikke plakken gesneden
  • 1 losgeklopt ei
  • 3 eetlepels geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels boter

Instructies

  • Kook de knolselderijplakken 6-8 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Haal elke plak selderij eerst door het losgeklopte ei.
  • Meng de geraspte citroenschil, fijngesneden rozemarijn, geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper op een bord.
  • Wentel de selderijplakken door dit mengsel, zodat ze goed bedekt zijn.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een pan.
  • Bak de selderijplakken aan elke kant gedurende ongeveer 3 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveer de gebakken selderij met bijvoorbeeld sperziebonen en gebakken tomaten. Bestrooi met extra rozemarijn voor een extra aroma.
Geniet van dit smaakvolle bijgerecht van gebakken selderij met kruidenpanade! Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Groenten-Blini’s met Bieslook en Peterselie

Groenten-Blini's met Bieslook en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 100 gr bloem
  • 2 dl melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 25 gr gesmolten boter
  • 25 gr boter om te verhitten
  • 100 gr gemengde kleine blokjes groenten bijv. bleekselderij en wortel
  • 100 gr uitgelekte maïskorrels blik
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie

Instructies

  • Klop een beslag van het ei, eidooier, bloem, melk, zout, peper en gesmolten boter.
  • Verhit 25 gr boter in een pan en bak de kleine blokjes groenten (bijv.
  • bleekselderij en wortel) gedurende 10 minuten zachtjes.
  • Roer de gebakken groenten door het beslag, samen met de uitgelekte maïskorrels, fijngesneden bieslook en fijngesneden peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak kleine dikke pannenkoekjes (blini's) van het beslag in een anti-aanbakpan

Notities

Serveer deze heerlijke groenten-blini's als bijgerecht.
Combineer met een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio of een mousserende wijn zoals Prosecco.
 

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Citroen-Puddinkjes met Rozemarijn

Citroen-Puddinkjes met Rozemarijn

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zachte boter
  • 75 gr suiker
  • 20 gr bloem
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • ½ theelepel fijngesneden rozemarijn
  • 2 eidooiers
  • 2 dl melk
  • 2 eiwitten
  • Poedersuiker
  • Gesuikerd viooltje en rozemarijn voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng de zachte boter, suiker, bloem, citroensap, geraspte citroenschil en fijngesneden rozemarijn in een kom.
  • Klop de eidooiers los met de melk en meng dit door het citroenmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Verdeel de crème over 4 ingevette ovenschaaltjes.
  • Zet de schaaltjes in een braadslede met kokend water.
  • Bak de citroen-puddinkjes gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.
  • Garneer met poedersuiker, gesuikerde viooltjes en rozemarijn.

Notities

Geniet van deze heerlijke citroen-puddinkjes als afsluiting van je maaltijd.
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een frisse Moscato.
 

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g

Bieslookflensjes met Paddenstoelenvulling

Bieslookflensjes met Paddenstoelenvulling

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Lunch, Pannenkoeken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 80 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 ½ dl melk
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels olie voor het bakken van de flensjes
  • ½ eetlepel bieslook fijngehakt
  • 30 g boter
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 500 g paddenstoelen kastanjechampignons, shii-take, in stukjes
  • 1 eetlepel dragonblaadjes
  • 2 dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Klop een beslag van 80 g bloem, 2 eieren, 2 ½ dl melk en ¼ theelepel zout.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak 4 flensjes.
  • Strooi, zodra elk flensje aan een kant gestold is, ½ eetlepel bieslook erover en keer de flensjes om verder te bakken.
  • Smelt 30 g boter in een andere pan en bak 2 gesnipperde sjalotjes en 1 geperst knoflookteentje gedurende 5 minuten.
  • Voeg 500 g paddenstoelen toe en bak 5 minuten mee.
  • Voeg 1 eetlepel dragonblaadjes, 2 dl slagroom, zout en peper toe.
  • Laat het geheel nog 2 minuten meewarmen.
  • Verdeel de paddenstoelenvulling over de flensjes en vouw ze dicht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Peren met Chocomousse-tompouces

Peren met Chocomousse-tompouces

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 peren geschild en gehalveerd
  • 150 g suiker
  • 3 dl water
  • 1 plakje bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 g pure chocolade
  • 2 dl stijfgeklopte slagroom
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • Gehakte pistaches ter garnering

Instructies

  • Breng 150 g suiker met 3 dl water aan de kook.
  • Kook de peren hierin 3-4 minuten.
  • Steek 4 cirkels van 5 cm doorsnede uit 1 plakje bladerdeeg.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei, kerf een ruitpatroon in het deeg en strooi 1 eetlepel suiker erover.
  • Bak de cirkels in een oven op 200 °C gedurende 15 minuten.
  • Laat ze afkoelen en snijd ze in twee lagen.
  • Smelt 100 g pure chocolade au bain-marie en meng dit met 2 dl stijfgeklopte slagroom.
  • Vul de tompouces met de chocomousse.
  • Meng 2 dl peren-kookvocht met 4 eetlepels abrikozenjam en zeef dit.

Notities

Serveer de peren met de tompouces, saus en gehakte pistaches.
Combineer dit heerlijke nagerecht met een dessertwijn zoals Sauternes of een glas Muscat.
 

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 16g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten zalm ongeveer 150 g elk
  • 2 eetlepels olie
  • 50 g zachte boter
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 2 theelepels mosterdzaadjes
  • 2 theelepels fijngesneden tijmnaaldjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 4 tomaten
  • Takjes tijm

Instructies

  • Halveer de zalmmoten en verwijder eventuele graten.
  • Bind elke halve moot met keukentouw tot een rond pakketje.
  • Verhit olie in een pan en bak de zalmpakketjes aan beide zijden gedurende 1 minuut.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  • Meng de zachte boter met geplette knoflook, mosterdzaadjes, fijngesneden tijm, zout en peper.
  • Maak een kruisvormige inkeping in elke tomaat, dompel ze 30 seconden onder in kokend water en ontvel ze.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Knip uit bakpapier 8 cirkels van 25 cm doorsnede.
  • Leg in het midden van elke cirkel een zalmpakketje.
  • Verdeel de gekruide boter en tomatenblokjes over de zalm.
  • Vouw het papier dicht en bind het vast met touwtjes.
  • Plaats de zalmpakketjes op een bakplaat.
  • Bak de zalm in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten.
  • Leg de pakketjes op borden en open ze.
  • Garneer met een takje tijm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 23g | Zout: 1g | Sugar: 2g