Eggs Benedict met truffel, rosbief en pesto
Deze Eggs Benedict krijgen een feestelijke twist met rosbief, truffelmayonaise en pesto. Perfect voor een luxe paasbrunch!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar
- ½ ongesneden wit brood
- 1 el azijn bijv. witte wijnazijn
- 150 –200 g rosbief 12 plakjes
- 15 g pijnboompitjes
- 20 g Parmezaanse kaas
- 4 eieren maat L
- 4 el pesto
- 4 tl kappertjes
- 8 el truffelmayonaise
- 1 takje basilicum
- Peper
- Zout
Snijd het brood in vier dikke plakken van ca.
2 cm en steek met een kookring of glas vier rondjes uit van ongeveer 6 cm doorsnede.
Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan, haal uit de pan en laat afkoelen.
Rooster de broodrondjes aan beide kanten goudbruin in dezelfde pan en laat kort afkoelen.
Besmeer elk broodje met twee eetlepels truffelmayonaise en leg er drie plakjes rosbief op.
Breng een grote pan water aan de kook met een scheutje azijn.
Maak een kolk in het water en laat een ei uit een kommetje in de kolk glijden.
Pocheer het ei 3 minuten en haal het eruit met een schuimspaan.
Herhaal voor de andere eieren.
Leg een gepocheerd ei op elk broodje met rosbief en bestrooi met peper en zout.
Verdeel pesto, kappertjes, pijnboompitjes en verse basilicumblaadjes over de eieren.
Rasp er wat Parmezaanse kaas over en serveer direct.
Serveertip:
Voeg voor extra luxe wat gekookte aspergetips toe of vervang de rosbief door gerookte zalm en Hollandse garnalen.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals Prosecco of een droge Cava past perfect bij de rijke smaken van dit brunchgerecht.
Calories: 510kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 29g | Vet: 34g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Kruidige honingplaatkoek met noten en sukade
Deze honingplaatkoek met noten, sukade en warme kruiden is perfect voor de feestdagen. Een heerlijk geurend en kruidig baksel voor bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
koelen1 uur uur
Servings: 48 stukken
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g gekonfijte sinaasappelsnippers
- 100 g stukjes sukade
- 15 g bakpoeder 1 zakje
- 250 g suiker
- 3 eetlepels koffiemelk
- 3 eieren
- 350 g hazelnoten en amandelen
- 500 g honing
- 700 g bloem
- ½ theelepel gemalen piment
- 3 ½ theelepel kaneel
- Zout
Verwarm de suiker en honing in een pan al roerend tot de suiker is opgelost.
Laat het mengsel daarna afkoelen.
Zeef bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en zout boven een grote kom.
Hak 250 g van de noten grof en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
Voeg sukade, sinaasappelsnippers en eieren toe en roer goed door.
Meng het afgekoelde honing-suikermengsel door het deeg.
Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet de bakplaat in en verdeel het deeg gelijkmatig over de plaat.
Verdeel de resterende noten en ½ theelepel kaneel over het deeg.
Bestrijk de bovenkant met koffiemelk.
Bak de plaatkoek in 30 minuten gaar en goudbruin.
Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Lekker als onderdeel van een kersttraktatie of als feestelijk tussendoortje bij warme chocolademelk.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een zachte glühwein past uitstekend bij de warme specerijen in deze koek.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Frisse wokschotel met kalkoen en spitskool
Een lichte en smaakvolle roerbakschotel met kalkoen, frisse spitskool en paprika. Perfect voor een snelle, gezonde maaltijd.
Voorbereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel sherry
- 1 rode paprika
- 1 theelepel azijn
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels ketjap
- 200 gram kalkoenfilet
- 500 gram spitskool
- Stukje gemberwortel ± 1 cm
- Zout
Snijd de kalkoenfilet in blokjes.
Schil de gemberwortel en rasp deze fijn.
Meng in een kom de sherry, ketjap, azijn, sambal en geraspte gember.
Marineer de kalkoenblokjes in dit mengsel en zet 1 uur in de koelkast.
Maak de spitskool schoon en snijd in repen.
Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
Verwarm de olie in een wok of braadpan.
Bak de kalkoenblokjes in enkele minuten bruin.
Voeg de paprika en spitskool toe.
Roerbak het geheel in circa 8 minuten gaar.
Breng op smaak met zout.
Serveertip:
Serveer met zilvervliesrijst of volkoren noedels voor een voedzame maaltijd.
Wijnadvies:
Licht gekoelde Pinot Noir of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 275kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 11g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Indonesisch Lamsvlees met Groenten en Rijst
Geniet van het pittige en aromatische Indonesische lamsvlees met een mix van paprika, kruiden en geurige rijst. Perfect voor een bijzondere maaltijd!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel wijnazijn
- 200 g rijst
- 250 g erwtjes
- 4 teentjes knoflook
- 600 g mager lamsvlees
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 2 groene paprika's
- Komijn
- Koriander
- Mosterdzaad
- Olie
- Peper
- Foelie
- Saffraan
- Zout
Leg twee uur voor het begin de paprika's onder de grill tot het vel zwart wordt.
Spoel de paprika's koud af en verwijder het vel.
Verwijder de pitjes uit de paprika's.
Hak de rode paprika fijn en snijd de groene paprika in reepjes.
Schil de knoflook.
Doe de rode paprikapulp, foelie, komijn, saffraan, koriander en mosterdzaad in een vijzel.
Voeg van elke specerij een halve theelepel toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Stamp de specerijen tot een pasta.
Voeg langzaam de wijnazijn en 1 eetlepel olie toe.
Snijd het lamsvlees in kleine blokjes en meng het in een kom met de pasta.
Laat het vlees 2 uur marineren op een warme plaats.
Snijd de ui in fijne rondjes.
Laat het vlees uitlekken.
Verhit wat olie in een pan en bak het vlees bruin.
Doe de deksel op de pan en laat het vlees 90 minuten zachtjes koken.
Voeg, indien nodig, twee eetlepels water toe tijdens het koken.
Kook de rijst.
Bak de groene paprikareepjes in wat olie.
Kook de erwtjes.
Voeg de marinade toe 5 minuten voor het einde van de kooktijd.
Warm het geheel nog even door en voeg de erwtjes en paprika toe.
Serveer het gerecht heet met de rijst.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade
Deze heerlijke snijbietballetjes zijn een perfect bijgerecht, zowel in bouillon als met een frisse groene salade. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Bord
Combinatiepan
kookpan
Lepel
vork
- 1-2 el meel
- 2 eieren
- 3-4 teentjes knoflook
- 3 oude broodjes
- 750 g snijbiet
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 scheutje Worcestersaus
- Peper
- Paneermeel om te binden of kruimels van oud droog brood
- Zout
- Nootmuskaat
- Ongeveer 1/8 l melk
- 2 el olijfolie
Snij de broodjes in dobbelsteentjes en giet er in een kom melk over.
Voeg niet alle melk in één keer toe, maar beetje bij beetje.
Tussendoor telkens goed mengen en laten weken.
Het brood moet weken, maar in geen geval papperig worden.
Blancheer de snijbiet, naar keuze inclusief de stelen.
Druk zoveel mogelijk vocht uit de groente en snij of hak ze zeer fijn.
Bak de ui even glazig en voeg de knoflook toe.
Vermeng dit met het brood, evenals de snijbiet en de eieren.
Goed kruiden met zout, peper, nootmuskaat en Worcestersaus.
Voeg het meel toe en meng dit tot een stevig deeg, en laat dit even rusten.
Draai beslist als proef eerst één balletje, valt die uit elkaar, voeg dan een lepel meel en wat paneermeel toe.
Wordt het balletje te vast, voeg dan wat meel aan het deeg toe.
Proef of het deeg voldoende gekruid is!
Kook de balletjes 10 tot 15 min.
in een brede pan in net niet kokend, gezouten water.
Kook zoveel balletjes in één keer als er naast elkaar in de pan kunnen.
Serveer, zoals men in Tirol zegt, de balletjes "te water" (zu Wasser), in een goede bouillon, of "ter land" (zu Lande) met een groene salade.
Serveertip:
Serveer de balletjes in een rijke bouillon of met een frisse groene salade, zoals in Tirol gebruikelijk is.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Snijbiettaart uit de Oven
Een smaakvolle ovenschotel met snijbiet, vegetarische ham en loempiavellen, perfect als bijgerecht bij een zomerse salade.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 225kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g vegetarische ham
- 10-12 loempiavellen of 2-3 börekblätter
- 150 g magere kwark
- ⅛ l melk
- 400 g snijbietblad of spinazie
- 1 tl kerriepoeder
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200 °C (180 °C heteluchtoven).
Hak de snijbiet of spinazie fijn.
Meng de fijngesneden groente met de kwark in een kom.
Snijd de vegetarische ham in stukjes en voeg toe aan het mengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenvaste schaal in.
Leg een laag loempiavellen op de bodem van de schaal.
Schep een deel van het groentemengsel op de vellen.
Herhaal de lagen tot alles op is, eindig met een loempiavel.
Bestrijk de bovenste laag met melk.
Bestrooi met kerriepoeder.
Bak 10 tot 15 minuten tot de bovenkant bruin is en de vulling bubbelt.
Serveertip:
Serveer met een frisse tomaten- of gemengde groentesalade.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 225kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Knapperige groentepakjes uit de oven
Deze knapperige groentepakjes met snijbiet, kwark en vegetarische ham zijn een heerlijk luchtig bijgerecht of snack, snel en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 225kcal
Author: Cor Klaar
- ⅛ l melk
- 100 g vegetarische ham
- 10-12 loempiavellen of 2-3 Börekblätter
- 150 g magere kwark
- 400 g snijbietblad of spinazie
- 1 tl kerriepoeder
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
Hak de snijbiet of spinazie fijn.
Meng de groente met de magere kwark in een kom.
Snijd de vegetarische ham in stukjes en roer door het mengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg 1 à 2 eetlepels vulling op een hoek van elk loempiavel.
Smeer de vulling iets uit.
Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel losjes op.
Leg de pakketjes op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk met melk en bestrooi met kerriepoeder.
Bak 10 minuten tot de pakjes mooi goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer deze pakjes met een frisse tomaten- of groentesalade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 225kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 16g | Vet: 9g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Chocoladekrakelingen met Noten en Sesamzaad
Heerlijke chocoladekrakelingen met een krokante bite, gedipt in gesmolten chocolade en bestrooid met noten en sesamzaad voor extra smaak!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd13 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Fornuis
Pan (au bain-marie)
- 125 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 ei
- 1 theelepel koekkruiden
- 250 gram meel
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 repen witte of melkchocolade 75 gram per stuk
- Sesamzaad
- Gehakte amandelen
- Nougatine optioneel
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng de boter en de suiker in een kom.
Voeg het ei toe aan het boter-suikermengsel en roer goed door.
Meng de koekkruiden met het meel en voeg dit beetje bij beetje toe aan het boter-ei-suiker-mengsel.
Kneed het deeg kort totdat het goed gemengd is.
Vorm van het deeg een lange staaf en snijd deze in stukjes.
Rol de stukjes deeg uit tot slangetjes en vorm er krakelingen van.
Leg de krakelingen op een bakplaat en bak ze in de oven voor circa 10 minuten, of totdat ze lichtbruin zijn.
Smelt de chocolade met de zonnebloemolie au-bain-marie.
Doop de krakelingen voorzichtig in de gesmolten chocolade.
Haal de krakelingen eruit met een vork en bestrooi ze onmiddellijk met sesamzaad, gehakte amandelen of nougatine.
Laat de chocolade hard worden en de krakelingen zijn klaar om te serveren!
Serveertip:
Serveer de krakelingen als zoet tussendoortje bij een kopje thee of koffie.
Wijnadvies:
Deze chocoladekrakelingen passen goed bij een dessertwijn zoals een zoete muscat.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Paksoi in Chinese Tomatensaus
Een heerlijke paksoi in een romige Chinese tomatensaus, perfect als hoofdgerecht. Voeg een smaakvolle twist toe met gebakken paksoibladeren als garnering.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 40 gr. boter
- 40 gr. bloem
- 1 dl. melk
- 2 eetl. tomatenpuree
- ½ eetl. sojasaus ketjap
- Gemberpoeder naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paksoi hoeveelheid naar wens
Snijd de paksoi in stukken en kook deze kort in water totdat ze zacht zijn.
Smelt de boter in een pan.
Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter en roer goed door om een roux te maken.
Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren totdat de saus dikker wordt.
Meng de tomatenpuree, sojasaus, peper, zout en gemberpoeder door de saus.
Voeg de gekookte paksoi toe aan de saus en meng goed door.
Laat het geheel nog enkele minuten doorwarmen.
Serveer het gerecht warm.
Serveertip:
Voor extra smaak kun je gebakken reepjes paksoibladen toevoegen als garnering of een smaakvolle toevoeging in soep of bouillon gebruiken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3
Frisse Paksoisalades in Drie Variaties
Een veelzijdig voorgerecht met paksoi en drie smaakvolle dressings: met kwark, olie of yoghurt. Fris, snel klaar en vol variatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel dragonazijn
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1 theelepel mosterd
- 125 gram kwark
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels olie
- 3 eetlepels yoghurt
- Citroensap naar smaak
- Fijngehakte kervel of dragon
- Fijngesneden peterselie
- Mespuntje suiker
- Paksoi gesneden in smalle reepjes
- Peper
- Tomatenketchup
- Zout
Snijd de paksoi in smalle reepjes.
Kies één van de drie onderstaande dressings:
Dressing 1: Meng kwark met mayonaise, mosterd, citroensap, zout, peper en fijngesneden peterselie.
Dressing 2: Meng olie met dragonazijn, zout, peper, een mespuntje suiker en fijngehakte kervel of dragon.
Dressing 3: Meng yoghurt met zout, peper, tomatenketchup en gesnipperde ui.
Meng de gewenste dressing door de paksoi.
Serveer direct of laat kort intrekken in de koelkast.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of als frisse toevoeging bij een oosters hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Verdejo.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 3