Halvemaanvormige Koekjes met Vulling

Halvemaanvormige Koekjes met Vulling

Deze gevulde halve maantjes zijn heerlijk zacht met een rijke vulling. Perfect voor een zoete traktatie, met variaties zoals appel of bosbessen!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram boter in blokjes
  • 200 gram bloem
  • 50 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 50 gram wit plantaardig vet
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eidooiers
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 350 gram verse roomkaas
  • 1 eiwit
  • theelepel kaneel
  • 150 gram rozijnen

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 190ºC (gasstand 3-4).
  • Vet twee bakplaten in en zeef de bloem met het bakmeel.
  • Wrijf het plantaardige vet door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
  • Voeg de helft van de suiker toe.
  • Meng de eidooiers en 1 tot 2 eetlepels water door het bloemmengsel en maak er een glad deeg van.
  • Verpak het deeg in bakpapier en zet 20 minuten in de koelkast.
  • Roer de roomkaas romig met de resterende suiker, kaneel en rozijnen.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 6,5 cm dik.
  • Steek er met een uitsteekvormpje rondjes van 5 cm doorsnee uit.
  • Zet op elk rondje een beetje vulling.
  • Maak de randen vochtig met water en vouw het deeg over de vulling tot een halve maan.
  • Bestrijk de bovenkant met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
  • Bak de halve maantjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer de gevulde halve maantjes het liefst versgebakken voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato of een zoete rosé.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.05g | Sugar: 9g

Knapperige Gemberkruimelkoekjes

Knapperige Gemberkruimelkoekjes

Deze gemberkruimelkoekjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, met een kruimelige topping voor extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember
  • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
  • 3 eetlepels havervlokken
  • 40 gram boter voor kruimellaag
  • 50 gram boter gesmolten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram bloem
  • 2 eetlepels bloem voor kruimellaag
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker voor kruimellaag
  • 5 eetlepels bloem voor kruimellaag
  • 1 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Meng in een grote kom de gesmolten boter met melasse of stroop, suiker en het ei.
  • Zeef de bloem, gemberpoeder, kaneel, piment en zuiveringszout in een aparte kom en voeg dit mengsel toe aan het botermengsel.
  • Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en roer goed door.
  • Meng de ingrediënten voor de kruimellaag in een andere kom.
  • Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier, met ongeveer 5 cm tussenruimte.
  • Druk de balletjes plat tot rondjes van 3 cm doorsnee.
  • Zet 1 tot 2 theelepels van het kruimelmengsel bovenop elk koekje.
  • Zet de koekjes een uur in de koelkast voordat je ze bakt.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten, totdat ze opzwellen en stevig zijn.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
  • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 3-4 dagen.

Notities

Serveertip:
Deze koekjes zijn perfect voor een gezellige middagthee of als tussendoortje bij een feest.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor de perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Chocoladekoekjes met Walnoten

Chocoladekoekjes met Walnoten

Heerlijke chocoladekoekjes met een rijke smaak van pure chocolade en een crunch van walnoten, ideaal voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 20
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g basterdsuiker
  • 225 g bruine suiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 375 g bloem
  • 1 tl baksoda
  • 2 tl heet water
  • ½ tl zout
  • 350 g pure chocolade grof gehakt
  • 125 g fijngehakte walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
  • Meng de basterdsuiker, bruine suiker en boter tot een gladde massa.
  • Klop de eieren er een voor een doorheen.
  • Roer het vanille-extract erdoor.
  • Los het baksoda op in het hete water en voeg dit samen met het zout aan het beslag toe.
  • Roer de bloem, chocolade stukjes en walnoten door het mengsel.
  • Schep met een lepel bergjes deeg op een bakplaat (hoeft niet ingevet te worden).
  • Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten of totdat de buitenkant mooi bruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of als een lekker tussendoortje bij de koffie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij de rijke smaak van de chocoladekoekjes.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Bonte Peulvruchtensalade

Bonte Peulvruchtensalade

Een frisse en kleurrijke salade met bonen, paprika en kerstomaten, op smaak gebracht met een kruidige dressing. Perfect als lichte lunch of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 1 gele paprika in miniblokjes
  • 1 bakje cherrytomaten gehalveerd
  • 1 pot witte bonen ca. 350 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 el olijfolie

Voor de dressing:

  • 4 el olijfolie
  • 1 el kappertjes
  • 1 el wijnazijn of citroensap
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotjes.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg de gebakken sjalotjes met bakvet toe.
  • Doe de witte bonen, cherrytomaten, paprika en peterselie in een kom en meng goed.
  • Spatel de dressing door de salade.
  • Serveer direct of laat de smaken even intrekken.

Notities

Serveertip:
Lekker met grof bruinbrood of stokbrood met tapenade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Witlofsalade met Rettich en Appel

Witlofsalade met Rettich en Appel

Een frisse en knapperige witlofsalade met rettich en appel, perfect als bijgerecht of lichte lunch. Snel te maken en heerlijk van smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 rettich of ramanas
  • 1 struik witlof
  • 1 el mayonaise of yoghonaise
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Paprikapoeder optioneel

Instructies

  • Was en snijd de witlof in reepjes, verwijder het harde hart.
  • Schil en rasp de rettich of ramanas.
  • Schil en rasp de appel.
  • Meng de witlof, rettich en appel in een kom.
  • Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed.
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel paprikapoeder.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een stukje vers brood of als frisse tegenhanger bij een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Couscoussalade met Groenten en Kikkererwten

Couscoussalade met Groenten en Kikkererwten

Lichte en verfrissende couscoussalade met groenten en kikkererwten, rijk aan vezels en vitaminen.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Citroensap
  • Couscous
  • Groenten komkommer, tomaat, paprika
  • Kikkererwten uit blik
  • Munt
  • Olijfolie
  • Peterselie

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de verpakking.
  • Snijd de groenten in stukjes.
  • Meng de couscous met groenten, kikkererwten en kruiden.
  • Breng op smaak met citroensap en olijfolie.

Notities

Serveertip:
Serveer de couscoussalade als bijgerecht of lichte maaltijd.
Wijnadvies:
Rosé wijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Kroon van Tomatenschuim

Kroon van Tomatenschuim

Een luchtig tomatenschuim met een frisse vinaigrette en gekookte eieren, een elegant en smaakvol voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,2 kg tomaten
  • 1 krop kropsla
  • 3 eieren
  • 4 el verse room
  • 1 tl gehakte peterselie
  • 2 el olie
  • Voor de vinaigrette:
  • 2 el olie
  • 1 tl azijn
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de tomaten, droog ze en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de zaadjes.
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en laat de tomaten 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Plet de tomaten met een vork en haal ze door een zeef of mixer.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Splits 2 eieren en klop de dooiers met 2 el room.
  • Meng dit met de tomatenpuree.
  • Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter een ronde bakvorm en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C.
  • Kook de resterende eieren 10 minuten hard en snijd ze in schijfjes.
  • Bereid de vinaigrette door olie, azijn, zout en peper te mengen.
  • Haal de tomatenschuim uit de vorm en garneer met gesneden sla en eieren.
  • Besprenkel met vinaigrette en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer gekoeld voor een verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge rosé, zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Flensjes gevuld met Fruit en Vanille-ijs

Flensjes gevuld met Fruit en Vanille-ijs

Dunne, luchtige flensjes gevuld met aardbeienpuree en vanille-ijs, geflambeerd met kirsch.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 dl melk
  • 175 g meel
  • 2 eieren
  • 30 g suiker
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 scheutje rum of kirsch
  • 1 kg aardbeien
  • 200 g suiker
  • 1 citroen
  • ½ liter vanille-ijs
  • 2 dl kirsch
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng het meel met de melk en klop stevig met een garde.
  • Voeg de eieren, zout, suiker, gesmolten boter en likeur toe.
  • Laat het beslag rusten.
  • Was de aardbeien en verwijder de steeltjes.
  • Pureer de aardbeien en meng met suiker en citroensap.
  • Zet in de koelkast.
  • Bak de flensjes goudbruin en houd ze warm.
  • Bestrijk de flensjes met de aardbeienpuree en leg er een bolletje vanille-ijs op.
  • Vouw de flensjes in vieren en leg ze op een verwarmde schaal.
  • Bestrooi met suiker, giet de kirsch erover en flambeer.

Notities

Serveertip:
Serveer direct terwijl de flensjes nog warm zijn.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals Muscat past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 40g

Vanillewafels met een luchtige textuur

Vanillewafels met een luchtige textuur

Heerlijke vanillewafels met een luchtige textuur, perfect voor een zoete traktatie of als dessert met een bolletje ijs.
Bereidingstijd30 minuten
rijstijd4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 15 wafels
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g bloem
  • 300 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 25 g bakkersgist
  • 2 dl melk
  • 2 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
  • 200 g boter gesmolten
  • Boter om het wafelijzer in te smeren
  • ½ tl zout

Instructies

  • Zeef de bloem, suiker, vanillesuiker en het zout in een grote kom.
  • Maak in het midden een kuiltje.
  • Los de bakkersgist op in handwarm water en giet dit in het kuiltje.
  • Bestrooi met een beetje bloem uit de kom en laat 10 minuten rusten tot er barstjes ontstaan.
  • Voeg de eierdooiers en de gesmolten boter toe en klop tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag.
  • Laat het beslag ongeveer 4 uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een schone doek.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in met boter.
  • Giet een beetje beslag in het hete wafelijzer, sluit het en bak de wafels 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Herhaal tot al het beslag is opgebruikt.

Notities

Serveertip:
Serveer de wafels warm met poedersuiker, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Voor een feestelijk tintje kun je ze ook serveren met chocoladesaus of vers fruit.
Wijnadvies:
Een glas licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d’Asti past uitstekend bij de zoete en romige smaken van de wafels.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 0.3g | Zout: 14g

Sinaasappelcrème met karamel

Sinaasappelcrème met karamel

Een elegante sinaasappelcrème met een heerlijke laag karamel. Perfect als fris en zoet dessert voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd50 minuten
Afkoelen1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Zesteur of rasp
  • puddingvormpjes
  • kookpan
  • Bain-marie (of een grote pan met water)

Ingrediënten

  • 6 sappige sinaasappelen
  • 925 g suiker in stukjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ liter melk
  • 6 grote eieren of 8 middelgrote

Voor de karamel:

  • 12 suikerklontjes
  • 4 el water

Instructies

  • Was de sinaasappelen grondig en droog ze af.
  • Druk de suikerstukjes een voor een in de schil, zodat ze het sap opnemen en uiteenvallen.
  • Leg de suikerstukjes in een kom.
  • Pers de sinaasappelen uit en zeef het sap.
  • Giet het sap over de suiker in de kom en laat dit intrekken.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Klop in een aparte kom de eieren schuimig en voeg al kloppend beetje bij beetje de hete melk toe.
  • Voeg daarna het gesuikerde sinaasappelsap en de vanillesuiker toe en meng goed.
  • Bereid de karamel door de suikerklontjes op een zacht vuur te smelten zonder water.
  • Als de suiker goudbruin is, voeg je 4 eetlepels water toe en laat je het mengsel kort op hoog vuur staan.
  • Bedek de bodem en zijkanten van 6 puddingvormpjes met de karamel.
  • Verdeel het sinaasappelmengsel over de vormpjes.
  • Plaats de vormpjes in een bain-marie en verwarm ze op een laag vuur.
  • Laat de crème ongeveer 30 minuten stollen.
  • Controleer de gaarheid door een breinaald in het midden te steken; deze moet droog en glad blijven.
  • Laat de sinaasappelcrèmes volledig afkoelen voordat je ze uit de vormen haalt.
  • Serveer ze op een bord met de karamel naar boven gericht.

Notities

Serveertip:
Garneer met een paar schijfjes verse sinaasappel of een toefje slagroom voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes of een glas Grand Marnier versterkt de frisse sinaasappelsmaak van dit dessert.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 7g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 60g