Vanillewafels met een luchtige textuur

Vanillewafels met een luchtige textuur

Heerlijke vanillewafels met een luchtige textuur, perfect voor een zoete traktatie of als dessert met een bolletje ijs.
Bereidingstijd30 minuten
rijstijd4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 15 wafels
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g bloem
  • 300 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 25 g bakkersgist
  • 2 dl melk
  • 2 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
  • 200 g boter gesmolten
  • Boter om het wafelijzer in te smeren
  • ½ tl zout

Instructies

  • Zeef de bloem, suiker, vanillesuiker en het zout in een grote kom.
  • Maak in het midden een kuiltje.
  • Los de bakkersgist op in handwarm water en giet dit in het kuiltje.
  • Bestrooi met een beetje bloem uit de kom en laat 10 minuten rusten tot er barstjes ontstaan.
  • Voeg de eierdooiers en de gesmolten boter toe en klop tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag.
  • Laat het beslag ongeveer 4 uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een schone doek.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in met boter.
  • Giet een beetje beslag in het hete wafelijzer, sluit het en bak de wafels 2-3 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Herhaal tot al het beslag is opgebruikt.

Notities

Serveertip:
Serveer de wafels warm met poedersuiker, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Voor een feestelijk tintje kun je ze ook serveren met chocoladesaus of vers fruit.
Wijnadvies:
Een glas licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d’Asti past uitstekend bij de zoete en romige smaken van de wafels.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 0.3g | Zout: 14g

Sinaasappelcrème met karamel

Sinaasappelcrème met karamel

Een elegante sinaasappelcrème met een heerlijke laag karamel. Perfect als fris en zoet dessert voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd50 minuten
Afkoelen1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Zesteur of rasp
  • puddingvormpjes
  • kookpan
  • Bain-marie (of een grote pan met water)

Ingrediënten

  • 6 sappige sinaasappelen
  • 925 g suiker in stukjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ liter melk
  • 6 grote eieren of 8 middelgrote

Voor de karamel:

  • 12 suikerklontjes
  • 4 el water

Instructies

  • Was de sinaasappelen grondig en droog ze af.
  • Druk de suikerstukjes een voor een in de schil, zodat ze het sap opnemen en uiteenvallen.
  • Leg de suikerstukjes in een kom.
  • Pers de sinaasappelen uit en zeef het sap.
  • Giet het sap over de suiker in de kom en laat dit intrekken.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Klop in een aparte kom de eieren schuimig en voeg al kloppend beetje bij beetje de hete melk toe.
  • Voeg daarna het gesuikerde sinaasappelsap en de vanillesuiker toe en meng goed.
  • Bereid de karamel door de suikerklontjes op een zacht vuur te smelten zonder water.
  • Als de suiker goudbruin is, voeg je 4 eetlepels water toe en laat je het mengsel kort op hoog vuur staan.
  • Bedek de bodem en zijkanten van 6 puddingvormpjes met de karamel.
  • Verdeel het sinaasappelmengsel over de vormpjes.
  • Plaats de vormpjes in een bain-marie en verwarm ze op een laag vuur.
  • Laat de crème ongeveer 30 minuten stollen.
  • Controleer de gaarheid door een breinaald in het midden te steken; deze moet droog en glad blijven.
  • Laat de sinaasappelcrèmes volledig afkoelen voordat je ze uit de vormen haalt.
  • Serveer ze op een bord met de karamel naar boven gericht.

Notities

Serveertip:
Garneer met een paar schijfjes verse sinaasappel of een toefje slagroom voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes of een glas Grand Marnier versterkt de frisse sinaasappelsmaak van dit dessert.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 7g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 60g

Roomsoep van Spruitjes en Aardappelen

Roomsoep van Spruitjes en Aardappelen

Een rijke en romige soep van spruitjes en aardappelen, perfect voor een koude dag of als een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 500 g aardappelen
  • 40 g reuzel
  • 1 grote ui
  • 2 takjes selderij
  • 2 liter water
  • 3 dl melk
  • Geraspte nootmuskaat
  • 200 g room
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel peterselie en kervel gehakt
  • 40 g boter

Instructies

  • Pel de ui en snijd fijn.
  • Ontvlies de selderij en snijd in stukjes.
  • Laat de ui en selderij blonderen in de reuzel in een kookpot.
  • Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde, gewassen en in stukjes gesneden aardappelen toe.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe en laat ongeveer 1 uur koken.
  • Doe de soep door een zeef en giet er de kokende melk bij.
  • Voeg een flink snuifje nootmuskaat toe en breng eventueel verder op smaak.
  • Bind de soep met de eierdooiers en de room.
  • Voeg de boter, peterselie en fijngehakte kervel toe.
  • Serveer de soep met gebakken korstjes met boter.

Notities

Serveertip:
Serveer de roomsoep met een stukje vers brood of gebakken korstjes voor extra textuur.
Wijnadvies:
Deze soep gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Romige Rapenpuree met Peterselie en Citroen

Romige Rapenpuree met Peterselie en Citroen

Een romige, smaakvolle rapenpuree met boter, room en een vleugje citroen. Perfect als bijgerecht voor gebraden of geroosterd vlees.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg rapen
  • 150 g boter
  • 1 dl room
  • 1 bosje peterselie
  • 1 citroen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de rapen, was ze en snijd ze in vieren.
  • Kook de rapen in zoutwater tot ze zacht en mals zijn.
  • Giet de rapen af en draai ze door een molentje.
  • Voeg peper, boter, room en gehakte peterselie toe en meng goed tot een smeuïge puree.
  • Voeg desnoods nog wat extra boter toe.
  • Sprenkel een beetje citroensap over de puree en proef.
  • Voeg indien nodig extra kruiden toe.
  • Serveer de puree zeer warm als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Deze puree is een uitstekende aanvulling bij gebraden of geroosterd vlees.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Bierpap met Donkerbruin Bier

Bierpap met Donkerbruin Bier

Een ouderwets Nederlands nagerecht, bierpap met donkerbruin bier. Ideaal als verwarmende afsluiter van de maaltijd of als krachtig tussendoortje.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Geboorte
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 75 g maïzena
  • Snufje zout
  • 250 ml donkerbruin bier

Instructies

  • Neem een kleine hoeveelheid melk apart om de maïzena aan te maken.
  • Roer tot er een glad papje ontstaat.
  • Breng de rest van de melk met een snufje zout aan de kook in een pan.
  • Voeg al roerend het maïzenapapje toe aan de kokende melk.
  • Blijf roeren tot de pap begint te binden en kookt.
  • Giet vlak voor het opdienen het donkerbruine bier erbij en roer goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de bierpap warm, eventueel met een klein beetje kaneel of nootmuskaat als garnering.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht is geen wijnadvies nodig, gezien het gebruik van bier. Een goed glas donkerbruin bier erbij kan het gerecht complementeren.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Indonesische Biefstuksaté met Gember-Ketjapsaus en Gewokte Groenten

Indonesische Biefstuksaté met Gember-Ketjapsaus en Gewokte Groenten

Geniet van deze Indonesische biefstuksaté met een kruidige gember-ketjapsaus, geserveerd met gewokte broccoli en paddenstoelen. Een snelle en smaakvolle Aziatische maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g biefstuk
  • 1 zakje saté marinademix
  • 400 g witte rijst
  • 1 bosje lente-uitjes in smalle ringen
  • 250 g paddenstoelen champignons en/of shiitakes, in plakjes
  • 300 g broccoliroosjes
  • 1 eetlepel bakgember fijngehakt
  • 3 eetlepels ketjap asin
  • Wokolie

Instructies

  • Week de satéstokjes een paar minuten in lauw water.
  • Bereid de marinade volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de biefstuk in blokjes van ca.
  • 2 cm, meng met de marinade en laat 15 minuten marineren.
  • Rijg de gemarineerde biefstukblokjes aan de satéstokjes.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit een wok op hoog vuur, voeg een scheut wokolie toe en roerbak de broccoli 5 minuten.
  • Voeg de paddenstoelen toe en wok nog 2 minuten mee.
  • Dep de biefstuksaté droog en gril in een hete grillpan of onder de grill in 3-5 minuten gaar en goudbruin.
  • Keer de saté regelmatig.
  • Meng ondertussen de bakgember met de ketjap en de lente-uitjes.
  • Roer de helft door de groenten en houd de rest apart.
  • Verdeel de rijst en groenten over 4 borden.
  • Leg de biefstuksaté op de rijst en schep de rest van het lente-ui-, ketjap- en gembermengsel over de saté.

Notities

Serveertip:

Voor extra pit zet je sambal brandal op tafel. Serveer met kroepoek en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht. De zuren in de wijn zorgen voor een mooie balans met de kruidige gember en de hartige ketjapsaus.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 32g | Vet: 14g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Verfrissende Biefstuksalade met Mango en Paprika

Verfrissende Biefstuksalade met Mango en Paprika

Een frisse en smaakvolle biefstuksalade met mango, paprika en een frisse dressing, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g veldsla
  • 2 biefstukken van 100 g elk
  • 15 g koriander
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 2 mango's

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de paprika in stukjes.
  • Verhit de grillpan en bestrijk de biefstukken met 1 eetlepel olijfolie, grill ze 4 minuten per kant.
  • Laat de biefstukken 5 minuten rusten en snijd ze in repen.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het uit.
  • Meng in een kom het limoenrasp, limoensap, ketjap, suiker en de helft van de paprika.
  • Meng met de rest van de olijfolie tot een dressing.
  • Schep de biefstukreepjes door de dressing en laat 1½ uur intrekken.
  • Schil de mango's, snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de mango, veldsla en koriander.
  • Verdeel de salade over borden en schep de biefstukreepjes erop.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers gebakken ciabatta of een lichte rijstsalade.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 18g | Sugar: 590g

Bisque van Langoustines met Sinaasappel en Cognac

Bisque van Langoustines met Sinaasappel en Cognac

Deze rijke bisque van langoustines, afgewerkt met een quenelle van room en krokant gebakken staarten, is een verfijnde soep die perfect bij speciale gelegenheden past.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg langoustines
  • Olijfolie
  • 100 g prei
  • 100 g knolselderij
  • 50 g wortel
  • 1 ui
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 bladeren laurier
  • 4 takjes thijm
  • 1 dl cognac
  • 2 dl witte wijn
  • 4 liter visfond
  • Rijstebloem
  • Zout
  • Peper

Garnering:

Instructies

  • Verwijder de staarten van de langoustines en hak de koppen in stukken.
  • Maak de prei, wortel, knolselderij en ui schoon en snijd deze in brunoise.
  • Snijd de sinaasappel in stukken.
  • Pel de staarten en leg het staartvlees in de koeling.
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en zweet de groenten en ui aan.
  • Voeg de gehakte langoustinekoppen toe en verhit goed mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze al roerende mee.
  • Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook.
  • Voeg de sinaasappel, thijm en laurier toe.
  • Giet de visfond op de massa, breng opnieuw aan de kook en laat een uur zachtjes trekken.
  • Passeer de bisque en breng opnieuw aan de kook.
  • Roer al roerende rijstebloem door de kokende bisque tot de massa licht gebonden is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de staarten 1 minuut in boter en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de room stijf met zout en peper.

Dresseren:

  • Schep een quenelle room in het midden van de borden.
  • Leg de staarten erop en garneer met sakuracress.
  • Schenk de bisque aan tafel in.

Notities

Serveertip:
Serveer deze verfijnde bisque als voorgerecht bij een feestelijk diner.
Wijnadvies:
Deze bisque van langoustines gaat goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Biscuit Dacquoise met Abrikozen Bavarois en Amandelkoekje

Biscuit Dacquoise met Abrikozen Bavarois en Amandelkoekje

Een verfijnd Frans nagerecht met luchtige biscuit dacquoise, romige abrikozen bavarois en een krokant amandelkoekje – een perfecte traktatie voor elke gelegenheid.
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

BISCUIT

  • 150 g eiwit
  • 50 g suiker
  • 125 g amandelpoeder
  • 125 g poedersuiker

GANACHE

  • 150 g room
  • 50 g suiker
  • 50 g glucose
  • 50 g boter
  • 125 g pure couverture chocolade

BAVAROIS

  • 3 dl abrikozenpuree
  • 1 vanillestokje
  • 100 g suiker
  • 8 g gelatine
  • 2 dl room

AMANDELKOEKJE

  • 200 g desicroque
  • 50 g amandelen

Instructies

BISCUIT:

  • Klop het eiwit tot volledig volume en voeg de suiker al kloppende toe.
  • Spatel de poedersuiker en het amandelpoeder erdoor.
  • Strijk het beslag uit op een siliconenmat op een bakplaat.
  • Bak het biscuit op 175°C gedurende 20 minuten en laat het afkoelen.
  • Steek 15 ovale plakken uit het biscuit.

GANACHE:

  • Breng de room, glucose en suiker aan de kook.
  • Voeg van het vuur af de couverture chocolade toe en roer totdat deze is opgelost.
  • Roer de boter door en laat afkoelen.

BAVAROIS:

  • Splijt het vanillestokje en voeg dit samen met de suiker bij de abrikozenpuree.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten trekken.
  • Verwijder het vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg het toe aan de puree.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de room bijna stijf.
  • Roer de geweekte gelatine door de warme abrikozenpuree en laat deze afkoelen in een kom op ijswater.
  • Spatel de geklopte room door de puree.
  • Schep de bavarois in natgemaakte vormen en zet koud om op te stijven.

AMANDELKOEKJES:

  • Meng de amandelen met de desicroque en strooi dit op een siliconenmat.
  • Bak op 190°C tot goudbruin en laat afkoelen.

DRESSEREN:

  • Klop de ganache luchtig met een mixer.
  • Spuit een laag ganache op de middelste plakken van de dacquoise.
  • Zet de dacquoise midden op de borden.
  • Verwijder de bavarois uit de vorm en zet deze bovenop de ganache.
  • Garneer met een amandelkoekje, een takje mint en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje sterke koffie of een dessertwijn voor een perfecte afsluiting van de maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse dessertwijn zoals een Muscat past goed bij dit romige en zoete nagerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Luchtige Biscuit met Eiwitten en Aardappelmeel

Luchtige Biscuit met Eiwitten en Aardappelmeel

Een luchtige, zachte biscuit die perfect is voor elke gelegenheid, eenvoudig te maken met eiwitten, eidooiers en een vleugje aardappelmeel.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 4 eetlepels water
  • 4 eidooiers
  • 200 g suiker
  • 75 g zelfrijzende bloem
  • 75 g aardappelmeel

Instructies

  • Klop de eiwitten met het water tot het licht stijf is.
  • Voeg de suiker geleidelijk toe en blijf kloppen totdat het mengsel stevig is.
  • Voeg de eidooiers één voor één toe terwijl je op lage snelheid blijft kloppen.
  • Zeef de zelfrijzende bloem en aardappelmeel en spatel deze voorzichtig door het mengsel.
  • Giet het beslag in een springvorm die je hebt ingevet en bebloemd.
  • Bak de biscuit 45 minuten op 180°C.
  • Controleer met een priem; als deze er droog uitkomt, is de biscuit klaar.
  • Laat de biscuit afkoelen en versier naar eigen smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers fruit, slagroom of een lichte glazuur voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete mousserende wijn zoals Prosecco past goed bij dit luchtige gebak.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g