Franse boekweitpannenkoeken met ham en ei
Een klassieke Franse galette van glutenvrij boekweitmeel, gevuld met ham, gesmolten Emmentaler en een perfect gegaard spiegelei in het midden.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 100 g Emmentaler
- 100 g ham
- 250 g boekweitmeel glutenvrij
- 500 ml water
- 1 snufje zout
Doe het boekweitmeel in een kom en meng met het zout.
Voeg langzaam het water toe terwijl je blijft kloppen tot een glad beslag.
Laat het beslag 10 minuten rusten.
Verwarm een beetje olie in een koekenpan en giet een dunne laag beslag erin.
Bak de galette aan één kant tot de onderkant lichtbruin is.
Keer de galette om en beleg met een plak ham en geraspte Emmentaler.
Bak een spiegelei apart in een andere pan.
Leg het spiegelei in het midden van de galette.
Vouw de randen van de galette naar binnen zodat een vierkant ontstaat met het eigeel zichtbaar in het midden.
Laat nog even in de pan tot de kaas gesmolten is.
Herhaal dit voor de overige galettes.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een glas cider voor een echte Franse ervaring.
Wijnadvies:
Heerlijk met een droge appelcider of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Gehaktballen in Ketjapsaus
Smaakvolle Javaanse gehaktballen met een heerlijke ketjapsaus, perfect als bijgerecht bij je Indonesische maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl water
- 1 ei
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel sambal
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 3 eetlepels ketjap
- 3 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels ketjap
- 500 g rundergehakt
- 1 ui
- peper
- zout
- nootmuskaat
Vermeng het gehakt in een kom met de kleingesneden ui, de knoflook, het ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en het kerriepoeder.
Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
Druk ze een beetje plat.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
Voeg de ketjap en het water toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
20 minuten sudderen.
Serveer met rijst en een komkommersalade.
Serveertip:
Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Tropische Rujak met Fruit en Sambal
Verfrissende tropische rujak met fruit en een pittige sambalsaus. Perfect als bijgerecht voor een rijstgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 appel Granny Smith
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1½ theelepel sambal oelek
- 1 hand sinaasappel
- 1 blikje ananasstukjes
- ½ komkommer
- ½ theelepel donkerbruine basterdsuiker
- 1 rode grapefruit
- zout
Schil de grapefruit en sinaasappel dik met een scherp mes.
Snij het vruchtvlees tussen de vliezen uit en vang het sap op.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne plakjes.
Was de komkommer, halveer hem in de lengte en verwijder het zaad.
Snij de komkommer in schuine plakjes.
Laat de ananas uitlekken.
Meng in een grote kom de sambal, basterdsuiker, ketjap, citroensap en voeg het vruchtensap toe.
Breng op smaak met zout.
Roer totdat de basterdsuiker is opgelost.
Schep de vruchten erdoor.
Laat de rujak afgedekt in de koelkast ca.
1 uur rusten.
Schep het af en toe om.
Serveertip:
Serveer de rujak bij een pittig rijstgerecht voor de perfecte balans van smaken.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Pastinaak en Bleekselderij Salade met Hüttenkäse
Een frisse en gezonde salade met pastinaak, bleekselderij, Hüttenkäse en rozijnen. Heerlijk als bijgerecht of lichte lunch!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 eetl olijfolie
- 1 eetl yoghurt of sandwichspread
- 2 stelen bleekselderij
- 2 eetl rozijnen
- 150 g Hüttenkäse cottagecheese of andere kaas in blokjes
- 1 ui
- 1 grote pastinaak knolselderij of winterwortel
- Tomaat en olijven naar wens
Borstel de pastinaak goed schoon en snijd harde stukken schil weg.
Snijd de pastinaak in blokjes en kook deze 10 minuten in water (niet te gaar).
Snijd de gewassen bleekselderij in smalle reepjes.
Roer de olie, yoghurt (of sandwichspread), de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar.
Voeg de bleekselderij, pastinaak en Hüttenkäse of andere kaas erbij.
Meng alles voorzichtig door elkaar en leg naar wens olijven en plakjes tomaat erbovenop.
Serveer met zilvervliesrijst of quinoa, indien gewenst.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Pastinaak Koekjes uit de Oven
Heerlijke, knapperige pastinaakkoekjes uit de oven. Perfect als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en ideaal voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Was de pastinaak en snijd deze in schijfjes.
Kook de pastinaak in de groentebouillon totdat deze gaar is (ca.
20 minuten).
Voeg indien nodig extra vocht toe tijdens het koken.
Pureer de pastinaak samen met het kookvocht.
Strooi de volkoren bloem over de puree.
Voeg het ei, peper & zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
Bak de koekjes op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakkoekjes als bijgerecht bij vlees of een lichte salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een lichte en verfrissende smaak.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Snickerdoodles Koekjes
Heerlijke, knapperige snickerdoodles die je snel kunt maken. Variëren kan met rozijnen, chocolade of gember voor een extra twist.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 165 gram zeer fijne kristalsuiker
- 190 gram bloem
- ¼ theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel wijnsteenzuur
- 225 gram boter
- ½ theelepel zuiveringszout
Verwarm de oven voor op 200ºC/gasstand 4.
Zeef de bloem met het wijnsteenzuur, zuiveringszout en de helft van de kaneel in een kom en voeg het zout toe.
Klop de boter met 2 eetlepels suiker romig in een andere kom.
Roer het ei door het botermengsel.
Meng de droge ingrediënten door het botermengsel totdat een glad deeg ontstaat.
Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
Meng de achtergehouden suiker met de kaneel.
Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
Leg de balletjes met 5 cm tussenruimte op een bakplaat.
Druk de balletjes met een vork iets platter.
Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer de snickerdoodles met een glas koude melk voor een heerlijk snackmoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past perfect bij de kaneelsmaak van deze koekjes.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.05g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Polentakoekjes met een Citroentwist
Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 100 g poedersuiker
- 150 g bloem
- 50 g polenta
- 2 eidooiers
- 2 tl vanille-essence
- 2-3 tl geraspte citroenschil
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.
Variaties:
In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
Laat de chocolade uitharden op bakpapier.
Haverkoekjes:
Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.
Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Pindakaaskoekjes Deluxe
Heerlijke luxe pindakaaskoekjes, romig en vol smaak. Perfect voor de echte pindakaasliefhebber. Probeer ook de varianten met chocoladedruppels of roomkaasglazuur!
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram zeer fijne kristalsuiker
- 115 gram boter
- 1 ei
- 200 gram bloem
- 225 gram pindakaas met stukjes noot
- ¼ theelepel zuiveringszout
- Snufje zout
Zeef de bloem met het zuiveringszout.
Klop de boter met beide soorten suiker licht en romig.
Voeg het ei, de pindakaas en het zout toe aan het bloemmengsel.
Meng het geheel door het botermengsel.
Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 160°C (gasstand 2).
Vorm balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaat.
Druk de balletjes iets platter met een vork.
Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een luchtdichte trommel.
Varianten:
Pindakaaskoekjes met chocoladedruppels Voeg 75 gram chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
Pindakaaskoekjes met glazuur van verse roomkaasBereid de koekjes volgens het basisrecept en laat ze afkoelen.
Meng 200 gram verse roomkaas met 2 eetlepels poedersuiker.
Besmeer de koekjes met het roomkaasmengsel en bestrooi met pure chocoladevlokken.
Eet ze bij voorkeur dezelfde dag.
Indien nodig, bewaar ze in de koelkast en consumeer de volgende dag.
Serveertip:
Geniet van deze koekjes bij een kop koffie of thee. Perfect als tussendoortje of als traktatie bij een feestje.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals een zoete sherry of port.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Luchtige Chocoladekoekjes
Deze luchtige chocoladekoekjes zijn onweerstaanbaar voor chocoladeliefhebbers. Licht, iets kleverig en eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd9 minuten min
Servings: 30
Calories: 65kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g fijngehakte pecannoten
- 150 g pure chocolade
- 2 eiwitten
- 50 g zeer fijne kristalsuiker
- ½ tl vanille-essence
- Mespunt wijnsteenzuur
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur tot zachte pieken ontstaan.
Voeg éénderde van de suiker toe en klop een minuut door.
Doe de helft van de resterende suiker erbij en klop tot het schuim stijve pieken vormt.
Spatel de overgebleven suiker er voorzichtig door.
Vouw de gesmolten chocolade, gehakte pecannoten en vanille-essence door het schuim.
Schep kleine hoopjes beslag met voldoende tussenruimte (4 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze stevig aanvoelen en de bovenkant gebarsten is.
Leg het bakpapier met de koekjes op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 3 dagen in een luchtdichte trommel.
Variaties:
Luchtige gekruide chocoladekoekjes:Voeg 1 eetlepel kaneel toe aan het basisdeeg.
Luchtige tweekleuren-chocoladekoekjes:Voeg 75 g witte chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
Luchtige chocoladekoekjes met kersen & walnoten:Voeg 75 g gedroogde kersen toe en vervang de pecannoten door walnoten.
Serveertip:
Serveer deze koekjes bij de koffie of als luxe traktatie bij een high tea.
Wijnadvies:
Combineer deze koekjes met een glas Ruby port voor een heerlijke smaakervaring.
Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.03g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4
Gingernuts Koekjes
Gingernuts zijn knapperige, pittig gekruide koekjes die perfect zijn als zoete traktatie. Probeer ze met variaties zoals walnoten, ananas of rum!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
- ¼ theelepel gemalen piment
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel zuiveringszout
- 50 gram boter gesmolten en afgekoeld
- Kristalsuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 170 ºC (gasstand 2-3).
Meng de afgekoelde boter met de melasse of stroop, basterdsuiker en het ei in een grote kom.
Zeef de droge ingrediënten en voeg ze toe aan het botermengsel.
Vorm steeds circa 1 1/2 eetlepel deeg tot een balletje.
Leg de balletjes op een bakplaat, op 5 cm afstand van elkaar, bekleed met bakpapier of een antiaanbaklaag.
Druk de deegballetjes uit tot rondjes van ongeveer 3 cm doorsnee.
Zet de koekjes een uur in de koelkast om af te koelen.
Bestrooi de koekjes met kristalsuiker.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel.
Serveertip:
Geniet van deze heerlijke koekjes als tussendoortje bij een kop thee of koffie.
Wijnadvies:
Serveer met een glas witte wijn, zoals een frisse Chardonnay.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 4