Flensjes met Kriekensaus en Vanilleroomijs
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
sauspan
Kleine koekenpan
Lepel
- 1 flesje kriekbier
- 2 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje kaneel
- 300 g kersen zonder pit vers of uit pot
- 2 theelepels aardappelmeel
- 100 g bloem
- 1 ei
- 25 g boter
- 4 bollen vanilleroomijs
- Poedersuiker
Verwarm in een sauspan de helft van het kriekbier samen met de suiker, 1/2 zakje vanillesuiker en een snufje kaneel tot het kookpunt.
Voeg de kersen toe en verwarm deze 2-3 minuten mee.
Roer het aardappelmeel met 1 eetlepel water glad en voeg dit toe aan de saus om deze licht te binden.
Meng in een kom de bloem, het ei, de rest van het kriekbier, de rest van de vanillesuiker en een snufje kaneel tot een glad beslag.
Verhit telkens een klontje boter in een kleine koekenpan en bak van het beslag 4 flensjes.
Leg de flensjes op vier borden.
Verdeel de kersen, de kriekensaus en een bol vanilleroomijs over de flensjes.
Bestrooi royaal met poedersuiker en serveer direct.
Wijnadvies:
Bij dit zoete gerecht past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een lichtzoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui, die de fruitige en zoete smaken van de kriekensaus en het vanilleroomijs complementeren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Gegrilde Entrecote met Pittige Abrikozen-Koffiesaus
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 entrecotes
- 3 tomaten
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 100 g gewelde abrikozen
- 2 theelepels chilipoeder
- 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
- 1 theelepel djinten gemalen komijn
- 1 theelepel zwarte peper
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2½ dl versgezette sterke koffie
- Zout naar smaak
Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Pel de uien en snijd ze in ringen.
Pel de knoflook en snijd deze in plakjes.
Knip de abrikozen in vieren.
Meng in een kom het chilipoeder, de koriander, de komijn en de peper.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een wok.
Voeg de knoflook, ui en abrikozen toe en roerbak dit 3-4 minuten zachtjes.
Voeg de tomaatblokjes en tomatenpuree toe en bak dit ca.
2 minuten mee.
Strooi driekwart van het kruidenmengsel erover en schenk de koffie erbij.
Laat dit ca.
10 minuten zacht sudderen tot er een lichtgebonden saus ontstaat.
Breng de saus op smaak met zout.
Verhit een grillpan tot gloeiend heet.
Meng de rest van het kruidenmengsel met de resterende olijfolie en bestrijk hiermee de entrecotes.
Rooster de entrecotes op hoog vuur ca.
6 minuten, keer halverwege om.
Bestrooi ze daarna met zout.
Leg de entrecotes op borden en schep de abrikozen-koffiesaus erover.
Serveer de resterende saus apart erbij.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een krachtige rode wijn zoals een Syrah of een Zinfandel. Deze wijnen hebben voldoende body en kruidigheid om de complexe smaken van de abrikozen-koffiesaus en de entrecote te complementeren.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Roergebakken Witlof met Eiermimosa
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eieren
- 4 struikjes witlof
- 15 g verse peterselie
- 2 eetlepels boter
- Nootmuskaat naar smaak
- 1 theelepel poedersuiker
- Zout en peper naar smaak
Kook de eieren in 8 minuten hard.
Spoel ze daarna af onder koud stromend water, pel ze en halveer ze.
Snijd het eiwit fijn en verkruimel de dooiers met een vork (dit is de 'mimosa').
Was de witlof, verwijder de onderkant en de bittere, harde kern.
Halveer de witlof in de lengte en snijd deze in reepjes.
Pluk de steeltjes van de peterselie en dep de blaadjes goed droog.
Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan en bak de peterselie in ongeveer 30 seconden knapperig.
Meng de peterselie met boter en ei door elkaar en breng op smaak met zout, peper en versgemalen nootmuskaat.
Verhit de rest van de boter in een wok of hapjespan en roerbak de witlofreepjes ongeveer 3 minuten.
Bestrooi ze met poedersuiker en roerbak nog 1 minuut.
Schep de witlof in een schaal en verdeel de eiermimosa erover.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben voldoende frisheid en een lichte body die goed samengaan met de delicate smaken van witlof en eiermimosa.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Filodeegpakketjes met Gamba-Tonijnvulling
Bereidingstijd2 uur uur 45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 pak filobladerdeeg diepvries
- 1 grote aardappel
- 200 g gamba's
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 30 g verse peterselie
- 2 eetlepels kappertjes
- ½ theelepel koenjit gemalen kurkuma
- 1 blikje tonijn op olijfolie 185 g
- Zout en peper naar smaak
- Harissa of 1 fijngesneden rode peper
- 6 dl arachideolie
- 1 eiwit
- 4 kleine eieren
- 1 citroen
Laat de plakjes filodeeg ongeveer 2 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
Kook de aardappel ongeschild in een bodempje water in ongeveer 20 minuten gaar en laat deze afkoelen.
Pel de aardappel en snijd deze in fijne stukjes.
Pel de gamba's en snijd ze in stukjes.
Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn.
Knip de peterselie fijn en hak de kappertjes.
Verhit 1 dl olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg de gamba's, aardappel, peterselie, kappertjes en koenjit toe en bak dit geheel nog ongeveer 2 minuten zachtjes.
Neem de pan van het vuur.
Giet de tonijn af en schep deze door het gambamengsel.
Breng de vulling op smaak met zout, peper en harissa.
Vouw het deeg uit.
Snijd met een scherp mes 4 cm van de lange kant van het filodeeg af, zodat vierkante vellen van ongeveer 23 x 23 cm ontstaan.
Bestrijk 1 vel filodeeg met eiwit en leg een tweede vel erop.
Bestrijk de randen met eiwit.
Schep een kwart van de vulling in een hoek van het filodeeg en vorm met je vingers een halve maan van de vulling.
Breek telkens 1 eitje in de holte van de maanvorm, of splits het ei en leg de dooier op het filodeeg.
Vouw het filodeeg diagonaal over de vulling en druk de randen goed dicht.
Dek de pakketjes af met een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.
Maak op dezelfde manier nog 3 pakketjes.
Verhit een flinke laag olie in een braadpan of diepe koekenpan.
Laat de pakketjes een voor een voorzichtig in de hete olie glijden en bak ze aan beide zijden goudbruin.
Keer ze voorzichtig om.
Laat de pakketjes uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.
Snijd 'sokkeltjes' van de citroenen door de onderkant eraf te snijden en maak diepe inkepingen in de lengte.
Zet de citroenen op vier borden en plaats de warme pakketjes in de inkepingen.
Besprenkel de pakketjes naar wens met citroensap aan tafel.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. Deze wijnen hebben voldoende frisheid en citrusachtige tonen die goed samengaan met de smaken van de gamba's en tonijn.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Bonenschotel met Mosterdcervelaat en Radijssalade
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 3 uien grof gesnipperd
- 250 g mosterdcervelaat worst, in plakjes
- 3 el olie verdeeld
- 2 blikken kidneybonen 400 g per blik, uitgelekt
- 1 bos radijs
- 15 g verse peterselie fijngehakt
- 1 tl citroensap of azijn
- ½ tl mosterd
- Zout en peper naar smaak
Verhit 2 el olie in een grote koekenpan en bak hierin de ui samen met de plakjes mosterdcervelaatworst gedurende 10 minuten op zacht vuur, tot de ui zacht is geworden en de worst licht gebakken is.
Voeg de uitgelekte kidneybonen toe aan de pan en verwarm het gerecht nog 5 minuten met een deksel op de pan, zodat alles goed doorwarmt.
Breng op smaak met zout en peper.
Ondertussen maak je de radijssalade.
Snijd de radijs in dunne plakjes en meng deze in een kom met de overgebleven olie, citroensap, mosterd, zout en peper naar smaak.
Verdeel de bonenschotel en de radijssalade over twee borden.
Strooi de fijngehakte peterselie over de radijssalade en bonenschotel als garnituur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruiti
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Zomerse Kaasfondue met Groenten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Caquelon (kaasfonduepan)
mes
Réchaud (verwarmer)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 zoete puntpaprika
- 2 bosuitjes
- 300 g zachtbelegen boerenkaas
- 1 teentje knoflook
- 1 dl droge witte wijn
- 1 el maizena
- 3 el slagroom vloeibaar
- Zout en peper naar smaak
Schil de selderijstengels dun en snijd ze in dunne plakjes.
Was de paprika, maak deze schoon en snijd in blokjes.
Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringen.
Ontkorst de kaas, rasp deze en laat op kamertemperatuur komen.
Pel de knoflook en pers deze uit boven de kaasfonduepan.
Schenk de wijn erbij en breng aan de kook.
Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten.
Meng in een kommetje de maizena en slagroom tot een glad papje.
Roer het maizenamengsel door de kaasfondue en verwarm nog 1 minuut zachtjes tot de fondue gebonden is.
Roer de fijngesneden bleekselderij, paprika en bosui door de fondue.
Breng op smaak met zout en peper.
Zet de kaasfonduepan op een réchaud op tafel en serveer direct.
Serveer met stokbrood en een groene salade.
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner past uitstekend bij deze zomerse kaasfondue.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Gerookte Zalm Timbale met Palingsurprise en Komkommer
plus koeltijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
plasticfolie
koffiekopjes
theelepel
- ½ komkommer of 1 snackkomkommer
- 12½ g verse bieslook
- 100 g gerookte palingfilet alternatief: gerookte forelfilet
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 2 eetlepels crème fraîche
- 200 g gerookte zalmfilet
- 1 bakje tuinkers
Snijd de helft van de komkommer in flinterdunne plakjes.
Halveer de rest van de komkommer, verwijder de zaadjes met een theelepel en snijd deze in kleine stukjes.
Knip de bieslook heel fijn.
Snijd de gerookte palingfilets (of forelfilet) in dunne reepjes.
Meng in een kommetje het citroensap, de olijfolie, de Italiaanse kruiden, zout en peper tot een dressing.
Meng in een kom de paling, komkommerblokjes, bieslook, 1½ eetlepel van de dressing en de crème fraîche door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Bekleed de koffiekopjes eerst met plasticfolie en vervolgens met plakjes gerookte zalm.
Laat de zalmplakjes over de rand van de kopjes hangen.
Schep het palingmengsel in de beklede kopjes en druk het licht aan.
Vouw de overhangende zalmplakjes over de vulling dicht.
Zet de kopjes in de koelkast tot gebruik.
Keer de kopjes boven vier bordjes en laat de timbaaltjes op de bordjes glijden.
Verwijder voorzichtig de folie.
Knip de tuinkers van het bedje en verdeel de plakjes komkommer en tuinkers rond de timbaaltjes.
Sprenkel de rest van de dressing erover.
Garneer eventueel met een stukje citroen.
Wijnadvies:
Bij deze frisse zalmtimbale past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een lichte zuurgraad die goed samengaat met de citroendressing en de gerookte zalmm.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Zalmfilet met Rode Peperkorst en Limoen Hasselback Aardappeltjes
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 limoenen
- 4 vastkokende aardappels ca. 200 g per stuk
- 4 eetlepels roerbakolie
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 serehstengel
- 7½ g verse koriander
- 20 g gemalen kokos
- 4 zalmfilets ca. 100 g per stuk
- 2 rode pepers
Verwarm de oven voor op 225 ºC (gasovenstand 5).
Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil eraf.
Pers één limoen uit en zet het sap apart.
Boen de aardappels schoon en snijd elke aardappel in tot bijna aan de onderkant met inkepingen van 2 millimeter, zodat je een Hasselback-effect krijgt.
Zet de aardappels op een bakplaat.
Strooi de limoenschil over de aardappels en besprenkel ze met enkele druppeltjes limoensap en 2 eetlepels roerbakolie.
Maal royaal zout en peper erover.
Maak de rode pepers en de serehstengel schoon en hak ze heel fijn.
Hak ook de koriander fijn.
Meng in een kom de rode peper, sereh, koriander, gemalen kokos en de resterende 2 eetlepels roerbakolie.
Voeg zout naar smaak toe.
Spreid de zalmfilets uit en bestrijk ze met het rode-pepermengsel.
Druk het mengsel goed aan op de zalm.
Rooster de aardappels ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Leg de zalmfilets naast de aardappels op de bakplaat en laat ze in ongeveer 10 minuten gaar en bruin worden.
Schep de zalmfilets voorzichtig met een pannenkoekmes op voorverwarmde borden en leg de geroosterde aardappels ernaast.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen hebben een lichte zuurgraad die goed samengaat met de frisse limoensmaak en de kruidige korst van de zalm.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Luxe Lava Chocolade Cakejes
Bereidingstijd28 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g extra bittere chocolade
- 200 g roomboter
- 2-3 eetlepels bloem
- 3 eieren
- 3 eierdooiers
- 100 g suiker
- Cacaopoeder
- Boter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Breng een pan met ruim water aan de kook.
Breek de chocolade in stukjes boven een steelpan en voeg de boter toe.
Hang de steelpan in de pan met water (au bain-marie) en houd het water tegen de kook aan.
Laat de chocolade in ongeveer 5 minuten smelten, af en toe roeren.
Vet de soufflévormpjes in met boter en bestuif met bloem.
Schud het overtollige bloem eruit.
Klop met een mixer de eieren, eierdooiers en suiker in ongeveer 2 minuten tot een romige, lichtgele massa.
Giet het chocolademengsel bij de eiermassa en bestrooi met 1 eetlepel bloem.
Spatel het geheel luchtig door elkaar.
Verdeel het chocoladebeslag over de vormpjes.
Bak de cakejes in het midden van de oven gedurende 10-12 minuten (de binnenkant blijft zacht).
Leg een bord op elk vormpje, keer om en laat ongeveer 30 seconden rusten.
Til voorzichtig de vormpjes van de cakejes af.
Bestrooi de cakejes met cacaopoeder.
Serveer direct, bijvoorbeeld met lobbig geklopte (ongezoete) slagroom of een bolletje notenijs.
Serveer met een glas Ruby Port of een volle rode dessertwijn zoals Banyuls.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 32g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40
Pruimen-Walnootkoeken
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaten
mes
paletmes
Koelrooster
- 100 g walnoten gepeld
- 100 g gewelde pruimen ca. 10 stuks
- 125 g zachte ongezouten roomboter
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 g bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- Mespunt zout
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Hak de walnoten grof en snijd de pruimen in kleine stukjes.
Klop in een kom de boter en basterdsuiker romig met een mixer.
Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop door.
Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag.
Spatel de walnoten en pruimen door het deeg en laat het ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
Verdeel het deeg in 8 porties en draai met met bloem bestoven handen ballen van het deeg.
Leg de deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Druk de deegballen plat met je handpalm tot cirkels van ongeveer 8 cm.
Bak de koeken in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken enkele minuten afkoelen en opstijven.
Leg de koeken voorzichtig met een paletmes op een rooster om verder af te koelen.
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 40