Mediterrane Artisjokken met Twee Smaakvolle Dips

Mediterrane Artisjokken met Twee Smaakvolle Dips

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 293kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 artisjokken
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikamelange
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 5 eetlepels mayonaise
  • Zout
  • Peper
  • ½ sinaasappel
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • ½ zakje bieslook

Instructies

  • Breng in een pan ruim water met citroensap aan de kook.
  • Snijd de stengel van de artisjokken af en verwijder de onderste bladeren.
  • Knip de bruine puntjes van de andere bladeren af.
  • Kook de artisjokken afgedekt in het kokende water gedurende 45 tot 60 minuten, of tot ze zacht zijn.
  • (Optioneel: leg een schoteltje op de artisjokken om te voorkomen dat ze gaan drijven.
  • De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loslaten.
  • )
  • Laat de artisjokken uitlekken in een vergiet en laat ze afkoelen.
  • Pers de knoflook uit boven een kom.
  • Roer de paprikamelange, chilipoeder en mayonaise door de knoflook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Pers de sinaasappel uit in een andere kom en klop het sap samen met de balsamicoazijn en olijfolie tot een dressing.
  • Knip de bieslook fijn en voeg deze toe aan de dressing.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken in een vergiet.
  • Zet de artisjokken op vier borden.
  • Verdeel de twee sausjes over vier kleine schaaltjes en zet ze op elk bord.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko of een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de smaken van de artisjokken en de dipsausjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 293kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Gevulde Artisjokken met Mediterrane Smaakexplosie

Gevulde Artisjokken met Mediterrane Smaakexplosie

Bereidingstijd1 uur
Servings: 4 personen
Calories: 379kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 sneetjes oud witbrood
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 takje basilicum
  • 80 g gemalen Parmezaanse kaas
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • 4 artisjokken
  • 1 ½ dl droge witte wijn

Instructies

  • Verwijder de korsten van het brood en verkruimel het.
  • Pel en snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
  • Snijd de ansjovisfilets heel fijn.
  • Snijd de basilicum in reepjes.
  • Meng in een kom het brood, sjalotje, knoflook, ansjovis, basilicum, Parmezaanse kaas en 4 eetlepels olijfolie tot een stevig mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de stengel van de artisjokken af en verwijder de top van ongeveer 2 1/2 cm.
  • Verwijder de buitenste harde bladeren en het hooi uit het midden.
  • Vul de artisjokken met het broodmengsel.
  • Schenk de resterende olijfolie in een braadpan en zet de artisjokken erin.
  • Voeg de witte wijn toe.
  • Breng de artisjokken afgedekt aan de kook en laat ze in 45 tot 60 minuten zachtjes gaar sudderen.
  • (Optioneel: leg een schoteltje op de artisjokken om te voorkomen dat ze gaan drijven.
  • De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loslaten.
  • )
  • Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken in een vergiet.
  • Zet de artisjokken op vier bordjes en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Italiaanse Vermentino of een droge Chardonnay past goed bij dit gerecht. De zuren van de wijn snijden mooi door het vettige en hartige van de artisjokken en de vulling.

Nutrition

Calories: 379kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 27g | Zout: 1.4g | Sugar: 1g

Hazelnoot Appel Crumble

Hazelnoot Appel Crumble

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 608kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 65 g hazelnoten
  • 150 g koude boter
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 potten appelcompote à 360 g
  • Poedersuiker voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Hak de hazelnoten grof.
  • Snijd de boter in blokjes.
  • Meng in een kom de basterdsuiker, bloem, een snufje zout en ½-1 eetlepel water tot een kruimelig deeg.
  • Meng de gehakte hazelnoten door het deeg.
  • Verdeel de appelcompote en het kruimeldeeg over de ovenschaaltjes.
  • Bak de apple crumble ongeveer 20 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de apple crumble uit de oven, bestuif met poedersuiker en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling, past goed bij dit dessert vanwege de fruitige smaken en het contrast met de knapperige textuur van de crumble.

Nutrition

Calories: 608kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 7g | Vet: 36g | Zout: 0.4g | Sugar: 38g

Gemengde Vis Antipasti

Gemengde Vis Antipasti

Bereidingstijd14 minuten
Servings: 1 persoonvoo
Calories: 640kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 1 bakje gekookte mosselen 150 g
  • 2 el kruidenolie peterselie-knoflook
  • 1 el citroensap
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 1 bakje gemarineerde knoflookgarnalen
  • 1 bakje gemarineerde sardinefilet 100 g
  • 1 bakje opgerolde sardinefilets met olijven 100 g
  • 200 g zalmfilet of zalmfilethaasje
  • 1 zakje rucolasla 30 g
  • 2 el kappertjes
  • 2 el citroenolie
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng de gekookte mosselen in een kom met 2 eetlepels kruidenolie, citroensap, zout en peper.
  • Schep ze vervolgens op een serveerschaal.
  • Laat de knoflookgarnalen uitlekken en leg ze naast de mosselen op de serveerschaal.
  • Snijd de sardinefilets in de lengte doormidden en leg de repen naast elkaar op de schaal.
  • Plaats ook de opgerolde sardinefilets naast de andere vis.
  • Plaats de zalm 1 uur in de vriezer en snijd de vis dan in flinterdunne plakjes.
  • Leg de zalmplakjes op de rucolasla op de schaal en verdeel er de kappertjes en 2 eetlepels citroenolie over.
  • Maal er royaal zwarte peper boven.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte rosé, zoals een Provence rosé, past goed bij deze gemengde vis antipasti.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 58g | Vet: 41g | Zout: 3.6g | Sugar: 1g

Antipasti Feestplank met Italiaanse Specialiteiten

Antipasti Feestplank met Italiaanse Specialiteiten

Deze Antipasti Feestplank brengt de smaken van Italië samen met een mix van vleeswaren, kaas, tomaat, en vers brood. Perfect voor borrels of als voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Borrelhapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 12 cherrytomaatjes
  • 1 bakje mozzarella piccolo 125 g
  • 1 bakje pestodressing 100 g
  • 1 voorgebakken focaccia of ciabatta brood
  • 100 g Parmaham
  • 100 g mortadella vleeswaren
  • 1 bakje sardinefilets met olijven 100 g
  • 1 pot artisjokharten

Instructies

  • Was de cherrytomaatjes en laat de mozzarellabolletjes uitlekken.
  • Halveer eventueel grote bolletjes om 12 stuks te maken.
  • Steek een cherrytomaatje en een bolletje mozzarella aan een cocktailprikker en leg de spiesjes in een kom.
  • Schep de pestodressing over de spiesjes en laat ze ongeveer 30 minuten marineren.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gasovenstand 5).
  • Bak de focaccia of ciabatta in 5 à 7 minuten knapperig en goudbruin.
  • Rangschik de sardines met olijven, artisjokharten en mozzarellaspiesjes op een bord.
  • Leg de Parmaham, mortadella en in repen gesneden brood ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer op een grote houten plank voor een feestelijke presentatie en voeg olijven of gegrilde groenten toe voor extra variatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Vermentino past uitstekend bij deze Antipasti Feestplank, omdat het de smaken van de verschillende ingrediënten mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g

Knapperige Amandel-Kokoskoekjes

Knapperige Amandel-Kokoskoekjes

Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 368kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 zakjes garneeramandelen à 45 g
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g gemalen kokos
  • 100 g bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eetlepels olie
  • 4 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de suiker.
  • Meng de kokos, bloem, gemalen amandelen, bakpoeder, vanillesuiker en 3 eetlepels olie erdoor.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten, zodat de bloem alle vocht opneemt.
  • Vet je handen in met olie en vorm ongeveer 20 balletjes van het deeg.
  • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op enige afstand van elkaar.
  • Druk de balletjes iets plat en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Maak met een mes kruislings inkepingen in de koekjes.
  • Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities

Geniet van deze knapperige amandel-kokoskoekjes bij een kopje koffie of thee, of serveer ze als een lichte zoete traktatie na de maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als tussendoortje!

Nutrition

Calories: 368kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 6g | Vet: 23g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Verfrissende Aardbeiengelei met Geurige Kiwi Salsa

Verfrissende Aardbeiengelei met Geurige Kiwi Salsa

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • puddingvorm
  • Platte schaal

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien
  • fles witte druivensap à 750 ml
  • 1 pakje geleipoeder voor aardbeien
  • ¼ zakje verse munt à 15 g
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels cactus-citroensiroop
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Maak de aardbeien schoon, halveer ze en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verdeel ze gelijkmatig over de puddingvorm.
  • Breng in een pan het witte druivensap aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer het geleipoeder voor aardbeien door het druivensap tot het poeder volledig is opgelost.
  • Giet het mengsel over de aardbeien in de puddingvorm.
  • Laat de gelei afkoelen en zet hem vervolgens ca.
  • 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Pluk de blaadjes munt van de takjes en snijd ze in reepjes.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de helft van de limoen uit.
  • Meng in een kom de muntreepjes, limoenrasp, limoensap en cactus-citroensiroop tot een dressing.
  • Schil de kiwi's, snijd ze in kleine blokjes en schep ze door de dressing.
  • Leg een platte schaal op de puddingvorm, keer het geheel om, schud voorzichtig en laat de aardbeiengelei op de schaal glijden.
  • Schep de gemarineerde kiwi eromheen als salsa.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende aardbeiengelei met gemarineerde kiwi gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardbeien en kiwi aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Gemarineerde Aardbeien met Verse Munt en Dessertwijn

Gemarineerde Aardbeien met Verse Munt en Dessertwijn

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien
  • ½ zakje verse munt à 15 g
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 dl dessertwijn bijvoorbeeld Muscat de Lunel

Instructies

  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Halveer de aardbeien en snijd grote exemplaren in vieren.
  • Houd 8 mooie blaadjes munt apart voor garnering en hak de rest van de munt fijn.
  • Meng de aardbeien in een kom met de fijngehakte munt en poedersuiker.
  • Schenk de dessertwijn over de aardbeien en schep voorzichtig om.
  • Dek de kom af en laat de aardbeien minimaal 1 uur marineren, waarbij je af en toe omschept.
  • Neem de gemarineerde aardbeien uit de marinade en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Leg de aardbeien op acht grand dessertborden en garneer met de achtergehouden blaadjes munt.

Notities

Wijnadvies:

Deze gemarineerde aardbeien passen goed bij een lichte dessertwijn zoals een Muscat de Lunel. De zoete en fruitige tonen van de wijn complementeren de frisheid van de aardbeien en verrijken de smaakervaring.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 18g

Pittige Aardappelsalade met Cashewnoten en Geitenkaas

Pittige Aardappelsalade met Cashewnoten en Geitenkaas

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels bijv. Lady Christl
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 sinaasappel
  • 4 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • ½ eetlepel shoarmakruiden
  • 1 zak eikenbladslamelange 100 g
  • 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 100 g gezouten cashewnoten

Instructies

  • Boen de aardappels schoon, halveer ze in de lengte en snijd ze vervolgens in smalle parten.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig kokend water en wat zout gedurende ongeveer 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Snijd de bleekselderij in dunne reepjes nadat je deze hebt gewassen.
  • Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Klop een dressing van sinaasappelsap, sinaasappelrasp, olijfolie met knoflookaroma en chilipeper, en shoarmakruiden.
  • Giet de gekookte aardappels af en schep ze door de dressing.
  • Laat dit mengsel 10 minuten afkoelen.
  • Voeg de bleekselderij, eikenbladslamelange, verkruimelde geitenkaas en gezouten cashewnoten toe aan de aardappels.
  • Breng de salade op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige aardappelsalade met cashewnoten en geitenkaas past goed bij een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. De levendige smaken van de salade worden mooi aangevuld door de verfrissende tonen van de wijn.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Pesto Aardappelsalade met Chorizo en Bacon

Pesto Aardappelsalade met Chorizo en Bacon

Bereidingstijd25 minuten
Wachttijd:1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g Lady Christl aardappels
  • 1 citroen
  • 1 potje groene pesto 135 g, Grand'ltalia
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 courgette
  • 100 g chorizo in blokjes
  • 100 g bacon in plakjes
  • 2 takjes peterselie zakje á 30 g
  • 50 g zwarte olijven zonder pit

Instructies

Voorbereiden:

  • Boen de aardappels onder koud stromend water goed schoon.
  • Kook de aardappels met schil in ca.
  • 15 minuten beetgaar.
  • Pers de citroen uit.
  • Roer de pesto met olijfolie en citroensap tot een saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de courgette en snijd deze in kleine blokjes.
  • Voeg de courgette en chorizo toe aan de pestosaus en roer goed.
  • Bak de bacon in een pan met anti-aanbaklaag in ca.
  • 3 minuten knapperig bruin.
  • Laat afkoelen en verkruimel boven een kom tot kleine stukjes.
  • Knip de peterselie boven de bacon fijn en meng goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper.
  • Pel de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Voeg toe aan het pestomengsel en schep voorzichtig door elkaar.
  • Laat de salade ca. 1 uur staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

Bereiden:

  • Halveer de olijven.
  • Doe de salade over in een schaal.
  • Bestrooi met het peterselie-baconmengsel.
  • Garneer met de olijven.
  • Serveer met ciabatta (Italiaans stokbrood).

Notities

Wijnadvies:

Deze Pesto Aardappelsalade met Chorizo en Bacon past goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio uit Italië.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 10g | Vet: 28g | Sugar: 2g