Thaise Groene Curry met Varkenshaas en Voorjaarsgroenten

Thaise Groene Curry met Varkenshaas en Voorjaarsgroenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels Thaise groene currypasta
  • 3 eetlepels olie
  • 2 varkenshaasjes in dunne plakjes
  • 1 schaaltje minimaïskolfjes 125 g
  • 1 rode ui in dunne partjes
  • 200 g peultjes schoongemaakt
  • 200 ml kokosmelk
  • ½ zakje stoneleeks à 8 stuks

Instructies

  • Verdun de currypasta in een kom met 1 eetlepel olie.
  • Meng de varkenshaasplakjes door de curry.
  • Halveer de maïskolfjes in de lengte en snijd de helften nogmaals door.
  • Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de plakjes varkenshaas op hoog vuur gedurende 4-5 minuten.
  • Voeg de ui, maïs en peultjes toe en bak nog 2 minuten al omscheppend.
  • Schenk de kokosmelk in de wok en laat de curry 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Snijd de stoneleeks schuin in stukjes en strooi over de curry.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze Thaise groene curry. De wijn vormt een verfrissende tegenhanger voor de pittige smaken van de curry en versterkt de smaken van de voorjaarsgroenten.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Citroen Frambozenmoussegebak met Citroen Granita

Citroen Frambozenmoussegebak met Citroen Granita

Bereidingstijd4 uur 40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Diepvriesdoos
  • vork
  • Mixer met gardes
  • bakplaat met bakpapier
  • theedoek
  • plakband
  • champagneflutes

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 500 ml mousserende witte wijn bijvoorbeeld Fontanafredda Moscato d'Asti
  • 6 citroenen
  • 4 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel witte-wijnazijn
  • Enkele druppels vanillearoma
  • 200 ml slagroom
  • Poedersuiker
  • 2 bakjes verse frambozen
  • ½ pot lemon curd

Instructies

  • Breng in een steelpan 100 g suiker met de mousserende witte wijn en 250 ml water aan de kook.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de wijnsiroop afkoelen.
  • Pers de citroenen uit en meet 300 ml sap af (bewaar de rest voor de citroenroom).
  • Roer het citroensap door de wijnsiroop en giet het mengsel in een diepvriesdoos.
  • Na een halfuur haal je de doos uit de vriezer en maak je met een vork ijskristallen los langs de zijkanten.
  • Roer het mengsel door en zet de doos terug in de vriezer.
  • Herhaal deze handeling minstens vijf keer, totdat het mengsel grove ijskristallen vormt (granita).
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Was de kom en gardes van de mixer af en wrijf ze in met een halve citroen om ze vetvrij te maken.
  • Klop in de kom de eiwitten stijf.
  • Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het mengsel dik en glanzend is.
  • Zeef de maïzena boven het eiwit en spatel dit samen met de azijn en vanillearoma voorzichtig door het eiwit.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er met een potlood een rechthoek van 22x33 cm op (laat de randen vrij).
  • Schep het eiwitschuim op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit over de getekende rechthoek.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en laat het eiwitschuim ongeveer 20 minuten drogen (meringue).
  • Klop intussen in een kom de slagroom met 1 eetlepel poedersuiker op, maar niet helemaal stijf.
  • Breng het lobbig roommengsel op smaak met 1-2 eetlepels citroensap.
  • Leg op een theedoek een groot vel bakpapier en bestrooi het helemaal met poedersuiker.
  • Haal de meringue uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen.
  • Keer de meringue voorzichtig om op het besuikerde bakpapier.
  • Trek voorzichtig het bakpapier van de schuimlaag af.
  • Strijk de lemon curd over de meringue uit.
  • Schep de citroenroom op de meringue en strijk het gelijkmatig uit.
  • Druk aan de zijkant van de meringue de frambozen naast elkaar in de citroenroom; houd de helft van de frambozen apart voor de garnering.
  • Rol de meringue met behulp van de theedoek in het bakpapier op.
  • Zet de rol stevig vast met plakband (ook aan de zijkanten), zodat de vulling er niet uit lekt.
  • Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de granita uit de vriezer.
  • Verwijder het bakpapier rond de meringuerol en snijd de rol in 6-8 plakken.
  • Strooi poedersuiker over dessertborden en leg de meringue erop.
  • Garneer met frambozen.
  • Schep de granita in champagneflutes en zet deze naast de meringuerol op het bord.

Notities

Wijnadvies:

Dit verfijnde dessert met zijn delicate citrussmaak en fruitige frambozenaccenten past perfect bij een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Moscato d'Asti. De zoete bubbels van de wijn zullen de frisheid van het dessert benadrukken en zorgen voor een heerlijk contrast.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 39g

Geroosterde Broccolibeignets met Zoete Chilisaus

Geroosterde Broccolibeignets met Zoete Chilisaus

Deze krokante broccolibeignets met een vleugje citroen en sesam zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Geserveerd met zoete chilisaus voor een perfecte balans tussen hartig en zoet.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 1 groot ei gesplitst
  • Schil van 1 citroen 2 theelepels geraspt
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 300 g panklare broccoliroosjes
  • Olie om te frituren
  • 100 ml zoete chilisaus

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom en voeg een snufje zout toe.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg het eigeel toe.
  • Roer met een garde terwijl je langzaam 150-175 ml koud water toevoegt tot er een glad beslag ontstaat.
  • Boen de citroen schoon en rasp 2 theelepels van de schil.
  • Roer de citroenrasp, sesamzaad en zwarte peper door het beslag.
  • Laat het beslag 30 minuten rusten op een koele plek.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Klop het eiwit stijf en spatel het luchtig door het beslag.
  • Wentel de broccoliroosjes door het beslag en frituur ze in porties goudbruin in 3-4 minuten.
  • Schep de beignets uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de broccolibeignets warm met zoete chilisaus om te dippen.

Notities

Serveertip:
Serveer deze beignets direct uit de frituur voor maximale knapperigheid en voeg extra sesamzaadjes toe als garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Riesling. Deze wijnen complementeren de pittigheid van de chilisaus en de delicate smaak van de beignets.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Mediterrane Bloemkoolsalade met Ansjovis

Mediterrane Bloemkoolsalade met Ansjovis

Van deze salade bestaan heel veel variaties. De salade wordt vaak gemaakt met kerst. Wanneer er een dag van gegeten is, wordt hij de volgende dag aangevuld met nieuwe ingrediënten. Er kunnen bijvoorbeeld ook tomaten, rode ui, groene olijven of zoetzure augurkjes in.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 ansjovisfilets vers of uit blik
  • 4 eetlepels melk naar keuze lactosevrij
  • 2 schaaltjes minibloemkool en -broccoli
  • 2 geroosterde paprika's uit pot, in reepjes
  • 100 g zwarte olijven zonder pit gehalveerd
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • Cayennepeper naar smaak
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Laat de ansjovisfilets uitlekken en week ze in een kommetje melk.
  • Maak de minibloemkool- en broccoli-roosjes schoon en verdeel ze.
  • Kook de roosjes in een pan met kokend water en zout in 4-5 minuten beetgaar.
  • Giet af en laat even afkoelen.
  • Meng de bloemkool en broccoli in een slakom met de geroosterde paprika, olijven, kappertjes, rode wijnazijn, cayennepeper en olijfolie.
  • Laat de salade minstens een halfuur staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Haal de ansjovisfilets uit de melk, dep ze droog en leg ze op de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze mediterrane bloemkoolsalade met ansjovis gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De frisse tonen van de wijn zullen de smaken van de salade mooi aanvullen, terwijl de lichte zuurgraad de ansjovis en de groenten in balans breng

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Bananen-Honing Muffins met Walnoten

Bananen-Honing Muffins met Walnoten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 muffins
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • muffinvorm
  • Staafmixer (of vork)

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 50 g plantaardige boter
  • 150 ml honing
  • 2 eieren
  • 150 ml plantaardige melk bijv. amandelmelk
  • 300 g zelfrijzend glutenvrij bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 6 walnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de holtes van de muffinvorm in of bekleed ze met papieren cakevormpjes.
  • Pureer de bananen met een staafmixer of vork.
  • Smelt de plantaardige boter, bijvoorbeeld in de magnetron.
  • Roer de honing en gesmolten boter door de gepureerde bananen.
  • Klop de eieren los en meng ze met het bananenmengsel.
  • Voeg de plantaardige melk toe aan het bananenmengsel en roer goed door.
  • Zeef het glutenvrije bakmeel boven een kom en meng het met bakpoeder en gemalen kardemom.
  • Schep het bananenmengsel snel door het bakmeelmengsel met een vork of pollepel.
  • Een paar klontjes is geen bezwaar.
  • Verdeel het mengsel over de muffinholtes en bestrooi elke muffin met gehakte walnoten.
  • Bak de muffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25 minuten, of totdat ze goudbruin zijn en een satéprikker er schoon uitkomt als je erin prikt.
  • Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen, haal ze dan uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Notities

Wijnadvies: Deze zoete muffins passen goed bij een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige en licht bruisende eigenschappen van de wijn vullen de zoete smaken van de muffins perfect aan. Als je liever geen alcohol drinkt, kun je de muffins ook combineren met een kopje kamillethee voor een rustgevende ervaring.

Romige Aardbeientrifle met Witte Chocoladeroom

Romige Aardbeientrifle met Witte Chocoladeroom

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ronde of ovale schaal
  • Kleine pan voor au bain-marie

Ingrediënten

  • 6 eierkoeken
  • 75 ml zoete witte dessertwijn
  • 500 g aardbeien in plakjes gesneden
  • 250 ml slagroom
  • 200 g witte chocolade
  • 500 ml romige aardbeiyoghurt
  • Poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verdeel de eierkoeken over de bodem van de ronde of ovale schaal en besprenkel ze met de zoete witte wijn.
  • Leg de helft van de plakjes aardbeien in een laag bovenop de eierkoeken.
  • Klop de slagroom bijna stijf in een kom.
  • Breng een pan met water aan de kook en smelt de witte chocolade au bain-marie in een kleinere pan.
  • Spatel de yoghurt en vervolgens de gesmolten chocolade voorzichtig door de bijna stijve slagroom om de witte chocoladeroom te maken.
  • Schep de witte chocoladeroom bovenop de laag aardbeien in de schaal en zet de trifle afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Rangschik de resterende plakjes aardbeien decoratief bovenop de trifle en bestrooi het geheel met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en romige dessert.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 9g | Vet: 26g | Sugar: 44g

Geroosterde Lamsbout met Kruidenkorst en Broccolipuree

Geroosterde Lamsbout met Kruidenkorst en Broccolipuree

Geniet van deze sappige geroosterde lamsbout met een knapperige kruidenkorst, geserveerd met een romige broccolipuree. Perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lamsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 lamsbout ca. 1,2 kg, ontbeend en opgerold
  • 2 witte uien geschild en in ringen gesneden
  • 5 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt (groen hart verwijderd)
  • 12 zwarte olijven ontpit en grof gehakt
  • 150 ml witte wijn
  • Handvol tijm grof gehakt
  • Handvol rozemarijn grof gehakt
  • Olijfolie naar smaak
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 tl mosterd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng in een kom de tijm, rozemarijn, uienringen, olijfolie, zout en peper.
  • Verdeel het mengsel over een met aluminiumfolie beklede metalen ovenbak.
  • Meng in een aparte kom de knoflook, olijven, olijfolie, mosterd, zout en peper voor de korst.
  • Bestrijk de lamsbout met mosterd en rol deze door het olijvenmengsel om een kruidenkorst te vormen.
  • Plaats de lamsbout in de voorverwarmde oven en bedruip na 10 minuten met witte wijn.
  • Herhaal dit tot alle wijn is gebruikt en de korst mooi bruin is.
  • Bedek de lamsbout met aluminiumfolie en gaar nog een uur in de oven voor roze vlees of langer voor goed doorbakken.
  • Haal de lamsbout uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten op een warme plek.
  • Snijd de lamsbout in dikke plakken en serveer met de jus apart.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Rhône.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Pasta, Rundvlees, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram spaghetti
  • 500 gram gehakt half om half
  • 2 eigeel
  • 40 cl passata
  • 1 st grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el fijn gesneden bieslook
  • 2 el oregano
  • zout
  • peper
  • wat blaadjes basilicum

Instructies

  • Snipper de ui.
  • Pel de knoflooktenen en snipper ze fijn.
  • Meng in een kom het gehakt, de ui, de helft van de knoflook, de bieslook en wat zout en peper. Meng goed door elkaar.
  • Vorm van het mengsel 20 gehaktballetjes.
  • Leg ze op een bord en dek af met huishoudfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om.
  • Voeg de passata, de rest van de knoflook, de oregano en wat zout en peper toe.
  • Dek de pan af met een deksel, temper de warmtebron en laat 15 minuten sudderen.
  • Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de pasta en de gehaktballetjes over de borden.
  • Giet de saus erover.
  • Garneer met wat blaadjes basilicum.

Patatje kapsalon

Patatje kapsalon

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram lamsschouder in reepjes gesneden
  • 3 el shoarmakruiden
  • 1 zakje ijsbergsla
  • ½ st komkommer
  • 8 kerstomaatjes
  • 600 gram patat
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • tijm
  • bieslook
  • zout
  • 4 el olijfolie

Instructies

  • Meng in een kom(metje) de mayonaise en de yoghurt.
  • Verwijder de velletjes van de knoflook.
  • Pers de knoflook uit boven de kom.
  • Doe wat tijm en bieslook in de kom en meng goed door elkaar.
  • Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  • Meng de shoarma kruiden door het vlees.
  • Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de shoarma.
  • Bak de patat in de oven, airfryer of friteuse.
  • Snijd intussen de komkommer in plakjes en snijd de tomaatjes door midden.
  • Verdeel de ijsbergsla, komkommer en de tomaatjes over de borden.
  • Sprenkel wat olijfolie over de ijsbergsla.
  • Zodra de patat en de shoarma gaar zijn verdeel je deze ook over de borden.
  • Zout de patat.
  • Verdeel wat knoflooksaus over het shoarmavlees.
  • Zet de rest van de saus op tafel.

Gevuld stokbrood

Gevuld stokbrood

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snij de ui doormidden.
  • Snipper de ene helft en snijd de andere helft in ringen.
  • Pel en snipper het teentje knoflook.
  • Snijd de spek in brede reepjes.
  • Meng in een kom het gehakt met de gesnipperde ui, de knoflook, de ketjap, wat geraspte kaas en zout en peper.
  • Meng goed door elkaar.
  • Niet teveel zout want de ketjap is natuurlijk ook al zout.
  • Snij met een broodmes een V-vorm uit de bovenkant van het stokbrood.
  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Vul het stokbrood met het gehakt.
  • Leg de stukjes ontbijtspek op het gehakt.
  • Druk de stukjes paprika en de uienringetjes in het gehakt.
  • Bestrooi ruim met geraspte kaas.
  • Leg het stokbrood in de oven en laat 25 minuten bakken.