Ponche Crema Antilliaanse Drank
Ponche Crema is een heerlijke Antilliaanse drank op basis van rum, gecondenseerde melk en specerijen, perfect voor de feestdagen.
Bereidingstijd30 minuten min
rusten2 uur uur
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
2 lege flessen
Elektrische mixer
- 2 blikjes gecondenseerde melk gesuikerd, 400 g per blik
- 5 eieren
- 2 eetlepels vanille
- ¼ theelepel nootmuskaat
- ¼ liter rum
Scheid de eierdooiers van de eiwitten.
Klop de eidooiers met een elektrische mixer tot de eigeur verdwenen is.
Voeg langzaam de gesuikerde melk toe terwijl je blijft kloppen.
Voeg vanille en nootmuskaat toe en blijf nog 10 minuten kloppen.
Voeg de rum beetje bij beetje toe en blijf goed mengen.
Laat de ponche crema een paar uur in een kom staan zodat het schuim wegtrekt.
Dek de kom af met een schone doek.
Giet de ponche crema in een fles en bewaar het afgesloten.
Serveertip
Serveer de ponche crema goed gekoeld of op kamertemperatuur in een mooi glas.
Wijnadvies
Niet van toepassing voor deze rijke rumdrank.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Risolle 2
flensje gevuld met kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gram bloem
- 4 eieren
- 4 dl melk
- 40 gram boter of margarine
- 1 kleine ui
- 1 kleine prei
- 400 gram kipfilet
- 1 stukje gemberwortel van 1 cm
- 3 eetlepel(s) olie
- 1 theelepel koenjit
- 2 tenen knoflook
- 10 eetlepel(s) paneermeel
- zout
- frituurolie vet
De bloem met een snufje zout in een kom doen en de 2 eieren erboven breken.
Helft van de melk erdoor roeren.
Al roerende de rest van de melk toevoegen en blijven roeren tot een glad beslag.
In een steelpan de boter smelten en door het beslag roeren.
Kleine koekenpan heet laten worden en 1 eetlepel beslag erin schenken en over de pan bodem laten uitvloeien.
Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is.
Keren en andere kant snel goudbruin bakken.
Zo nog 11 flensjes bakken.
Ui fijn snipperen en prei in dunne ringen snijden en goed wassen.
Kipfilet in stukjes snijden, zo ook met de geschilde gemberwortel.
Olie verhitten en kip 5 min. rondom zachtjes bakken.
Dan ui, prei, gember en koenjit toevoegen en knoflook erboven uitpersen.
Door elkaar scheppen en 10 min. zachtjes bakken.
Op smaak brengen met wat zout. 2 eieren splitsen.
Midden op het flensje 1/12 deel van het mengsel scheppen en flensje tot een pakketje vouwen.
Naden vastplakken met eiwit. In een diep bordde eierdooiers loskloppen en ineen ander diep bord de paneermeel strooien.
Flensjes eerst door de dooier halen en vervolgens door de paneermeel wentelen.
Paneermeel goed aandrukken.
In frituurolie/vet van 175°C de flensjes met 3 tot 4 tegelijk goudbruin frituren.
Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Loempia Jakarta
Authentieke loempia's uit Jakarta, gevuld met een smaakvolle mix van gehakt, garnalen en groenten. Geserveerd met een zoetzure loempiasaus.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 1 eetlepel s selderie, gehakt
- 50 gram garnalen gepelde
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 stuk witte kool gesnipperd
- 150 gram varkensgehakt
- 1 prei in dunne ringetjes
- ½ theelepel sambal badjak
- 1 gesnipperd uitje of sjalot
- 50 gram taugé
- verse peper
- zout
Verder nog:
- 1 losgeroerd ei
- 8 loempiavellen
- olie om te frituren
- enkele druppels sesamolie
Voor de loempiasaus:
- Gelijke delen ketjap chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry)
- Gelijke delen gembersiroop of een oplossing van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water
- Een mespunt vijfkruidenpoeder
Maak eerst de vulling.
Was de 50 gram taugé en verwijder de schilletjes.
Laat de taugé uitlekken en opdrogen.
Hak de 50 gram garnalen in stukjes.
Bak de 150 gram varkensgehakt in de 1 eetlepel olie tot het verkleurt en in kruimels uiteen valt.
Voeg dan 1 prei, in dunne ringetjes gesneden, 1 stuk witte kool, gesnipperd, 1 gesnipperd uitje of sjalot en zout en peper toe.
Laat alles 2 minuten onder voortdurend omscheppen zachtjes bakken.
Schep de taugé erdoor en pers de 1 teen knoflook erboven uit en voeg stukjes garnaal, ½ theelepel sambal badjak en 1 eetlepel(s) gehakte bladselderij toe.
Schep alles goed om.
Doe het dan in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken.
Leg de 8 loempiavellen uit.
Doe de afgekoelde vulling in een kom, sprenkel er enkele druppels sesamolie over en schep alles goed om.
Schep de vulling in het midden van de loempiavellen.
Bestrijk het onbedekte deel van de vellen met een kwastje met 1 losgeroerd ei.
Vouw de vellen om de vulling dicht.
Verhit de olie om te frituren totdat een lichtblauwe walm zichtbaar is.
Bak de loempia's aan weerszijden goudbruin.
Niet meer dan 2 tot 3 loempia's tegelijk anders zakt de temperatuur van de olie teveel.
Houd ze daarna eventueel warm in de oven.
Meng gelijke delen ketjap, chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry) en gembersiroop met elkaar.
Roer hierdoor een mespunt vijfkruidenpoeder.
Om de gembersiroop te vervangen kan je een oplossing gebruiken van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water.
Serveertip:
Serveer de loempia's warm. Serveer met de zelfgemaakte loempiasaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Indiase Huwelijksdrank met Amandelen en Rozeblaadjes
Deze geurige Indiase huwelijksdrank is een bijzondere mix van amandelen, rozeblaadjes en specerijen. Perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ liter melk
- 12 amandelen gepeld
- 3 handen vol rozeblaadjes verse geurige
- 1 eetlepel maanzaad
- 10 versgemalen zwarte peper
- 2 kardemompeulen de zaadjes ervan
- 4 eetlepels suiker
Vermaal of stamp de kruiderij.
Laat de amandelen en 1 dl melk draaien in de foodprocessor of mengbeker van de keukenmachine.
Voeg de rozeblaadjes bij de amandelpasta.
Voeg wat melk toe en zet de foodprocessor weer aan.
Voeg de kruiderij en de rest van de melk toe en laat het geheel nog even draaien.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij de rijke, specerijachtige smaken van deze Indiase huwelijksdrank.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Kruidige Saté van Varkenshaas met Boemboe Dengdeng
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
satéstokjes
Grill (of barbecue)
- 300 gram varkenshaas in blokjes
- 2 witte uien gesnipperd
- 3 rode uien gesnipperd
- ½ theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
- 2 theelepels laos
- Citroensap naar smaak
- Suiker naar smaak
- Ketjap manis naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 eetlepel dikke santen kokoscrème
Snijd de varkenshaas in blokjes van gelijke grootte en doe ze in een kom.
Stamp de gesnipperde witte uien, rode uien, ketoembar en laos fijn in een vijzel of gebruik een keukenmachine om een boemboe (kruidenpasta) te maken.
Meng de boemboe met de varkenshaasblokjes, ketjap manis, naar smaak citroensap, suiker en dikke santen.
Laat dit mengsel minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
Rijg de gemarineerde varkenshaas aan satéstokjes.
Verwarm de grill of barbecue voor op middelhoog vuur.
Rooster de saté op de grill of barbecue, ongeveer 8-10 minuten, tot het vlees gaar is en licht gekarameliseerd.
Draai de saté regelmatig om en bestrijk ze tijdens het grillen met de overgebleven marinade voor extra smaak.
Serveer de saté warm en geniet ervan met bijgerechten zoals rijst en een frisse komkommersalade.
- Voor een pittigere smaak kun je extra sambal toevoegen aan de marinade.
- Varieer met verschillende soorten vlees zoals kip- of geitenvlees voor een andere smaakervaring.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde Riesling of een droge rosé past goed bij deze saté. De wijn moet de kruidige en aromatische smaken van het varkensvlees en de kruiden kunnen complimenteren.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Saté Babi van de Koninklijke Marine
saté van varkensvlees
(inclusief marineren)2 uur uur
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
satéstokjes
Grill (of barbecue)
- 500 gram varkensvlees in blokjes
- 1 grote teen knoflook fijngehakt
- 1 theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
- ½ theelepel djinten komijnpoeder
- 1 stukje trassi gefermenteerde garnalenpasta, verkruimeld
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels bruine basterdsuiker
- 1 grote ui fijngesneden
- 1 theelepel koenjit kurkuma
- ½ kopje santen kokosmelk
Snijd het varkensvlees in dobbelstenen en doe het in een kom.
Voeg de fijngehakte knoflook, ketoembar, djinten, trassi, zout, bruine basterdsuiker, fijngesneden ui, koenjit en santen toe aan het varkensvlees.
Meng alles goed door elkaar zodat het vlees gelijkmatig gemarineerd is.
Laat het vlees minstens 2 uur marineren in de koelkast, bij voorkeur langer voor een intensere smaak.
Rijg de gemarineerde varkensblokjes aan satéstokjes.
Verwarm de grill of barbecue voor op middelhoog vuur.
Rooster de saté op de grill of barbecue, ongeveer 10-12 minuten, tot het vlees gaar is en licht gekarameliseerd.
Draai de saté regelmatig om en bestrijk ze tijdens het grillen met het overgebleven marinadesap voor extra smaak.
Serveer de saté warm en geniet ervan met bijgerechten zoals witte rijst en een frisse komkommersalade.
- Voor een pittigere smaak kun je extra sambal toevoegen aan de marinade.
- Serveer met satésaus en gebakken uitjes voor een authentieke Indonesische ervaring.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rosé of een fruitige rode wijn zoals een Merlot past goed bij deze saté. De wijn moet de kruidige en aromatische smaken van het varkensvlees en de kruiden kunnen complimenteren.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Gemengde Saté
Saté Tjampoer Tani
(inclusief 1 uur marineren)1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
satéstokjes
Grill (of barbecue)
- 12 kleine saucijsjes
- 500 gram varkensvlees
- 1 doosje champignons middelgroot
- 2 uien heel fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 theelepel laos galangawortelpoeder
- 1 theelepel djinten komijnpoeder
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 kopje ketjap manis zoete sojasaus
Snijd het varkensvlees in grote dobbelstenen.
Breng een pan met water aan de kook en laat de saucijsjes even meekoken.
Haal ze eruit en laat ze uitlekken.
Maak een marinade van ketjap manis, fijngehakte uien, knoflook, laos, djinten, zout en peper.
Vermeng het varkensvlees en de champignons goed met de marinade en laat dit minstens 1 uur intrekken.
Hoe langer het vlees en de champignons marineren, hoe beter de smaak.
Rijg afwisselend het gemarineerde varkensvlees, champignons en saucijsjes aan satéstokjes.
Rooster of grill de saté op een barbecue of grill tot het vlees gaar en licht geroosterd is, ongeveer 10-12 minuten.
Draai de saté regelmatig voor een gelijkmatige garing.
Serveer de saté warm met een satésaus naar keuze.
- Voor een extra smaakvolle ervaring kun je de saté serveren met lontong (kleefrijst) en een frisse atjar (Indonesische zoetzure groenten).
- Varieer met groenten zoals paprika of courgette om de saté kleurrijker en gevarieerder te maken.
Wijnadvies:
Bij deze gemengde saté past een fruitige en licht kruidige rosé goed. De frisse en lichte tonen van de rosé complementeren de verschillende vleessoorten en de zoete, kruidige marinade. Alternatief kan een licht gekoelde Pinot Noir ook goed werken.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Saté uit Palembang
(inclusief 1 uur marineren)1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar
satéstokjes
Grill (of barbecue)
- 750 gram varkensvlees
- 1 eetlepel boemboe sesate bijv. merk Conimex
- 1 kopje santen kokoscrème
- 1 teen knoflook fijngehakt
- Zout naar smaak
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
Snijd het varkensvlees in dobbelstenen.
Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de fijngehakte knoflook en boemboe sesate tot de geuren vrijkomen.
Voeg de santen toe en maak het geheel op smaak met zout en bruine basterdsuiker.
Laat deze saus afkoelen.
Meng het varkensvlees grondig met de afgekoelde saus en laat dit minstens 1 uur marineren.
Hoe langer het vlees marineert, hoe intenser de smaak zal zijn.
Rijg de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
Rooster of grill de saté op een barbecue of grill tot het vlees gaar en licht geroosterd is, ongeveer 10-12 minuten, draai de saté regelmatig voor een gelijkmatige garing.
Serveer de saté warm en giet er naar smaak satésaus overheen.
- Voor een variatie kun je kip of rundvlees gebruiken in plaats van varkensvlees.
- Serveer met gestoomde rijst, komkommer en kroepoek voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Bij deze rijke en kruidige saté past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay goed. De frisheid en zuurgraad van de wijn complementeren de volle smaken van de marinade en santen.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Saté Andere Stijl
Saté Boemboe SidoliDeze saté is heerlijk in combinatie met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade.
inclusief 1 uur marineren1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
satéstokjes
Grill (of barbecue)
- 500 gram varkensvlees
- 5 kemirienoten fijngestampt
- 2 grote uien fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 stukje trassi fermenteerde garnalenpasta
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
- 1 theelepel djinten komijnpoeder
- 1 theelepel laos galangawortelpoeder
Snijd het varkensvlees in dobbelstenen.
Vermeng het vlees goed met de fijngestampte kemirienoten, fijngesneden uien, fijngehakte knoflook, trassi, bruine basterdsuiker, ketoembar, djinten en laos.
Laat dit mengsel minstens 1 uur intrekken zodat de smaken goed kunnen doordringen.
Rijg het gemarineerde vlees aan satéstokjes.
Rooster of grill de saté op de barbecue of tafelgrill tot het vlees gaar en licht geroosterd is, ongeveer 8-10 minuten, af en toe draaien voor gelijkmatige garing.
Serveer de saté met een saus naar keuze, bijvoorbeeld een traditionele Indonesische pindasaus.
- Voor een extra pittige smaak kun je een theelepel sambal oelek toevoegen aan de marinade.
Wijnadvies: Bij deze kruidige en smaakvolle saté past een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een gekoelde Pinot Noir perfect. De fruitige en zachte tannines van de wijn complementeren de kruiden en smaken van de saté zonder deze te overheersen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 27g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53
Saté van Varkens- of Rundvlees
Saté Toesoek Babi Of Sapi
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grill (of barbecue)
satéstokjes
- 500 gram varkensvlees of rundvlees
- 1 stukje trassi fermenteerde garnalenpasta
- 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 grote ui fijngesneden
- 1 theelepel djinten komijnpoeder
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- ½ kopje kokosmelk voor lactosevrij alternatief of melk
- ½ kopje water
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Olie om te bakken
Snij het vlees in grote dobbelstenen.
Vermeng dit met de djinten, ketoembar, zout, peper en bruine basterdsuiker.
Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de trassi, knoflook en uien tot ze geurig zijn.
Voeg het gekruide vlees toe en bak tot het vlees bruin is.
Voeg de kokosmelk en het water toe aan het vleesmengsel.
Laat het op een laag vuur sudderen totdat het vocht grotendeels verdampt is en het vlees gaar is.
Rijg het vlees aan satéstokjes.
Rooster de saté op de grill of barbecue tot ze gaar en licht geroosterd zijn, ongeveer 8-10 minuten, af en toe draaien.
- Serveer warm met satésaus.
- Voor een gezonder alternatief kun je ook een pindasaus maken met natuurlijke pindakaas en kokosmelk.
- Voor een vegetarische versie kun je tofu of tempeh gebruiken in plaats van vlees.
Wijnadvies:
Bij deze smaakvolle saté past een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Shiraz. De rijke smaken van de wijn vullen de kruidige en licht zoete smaken van de saté goed aan.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 53