Gegrilde Saté van Gemarineerde Varkenshaas

Gegrilde Saté van Gemarineerde Varkenshaas

(inclusief 1 uur marineren)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 varkenshaasje ongeveer 300g
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels ketjap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • 1 ui in partjes

Instructies

  • Snijd het varkenshaasje in blokjes van ongeveer 2 cm en doe ze in een kom.
  • Voeg de tomatenketchup, ketjap, olijfolie en plakjes knoflook toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast.
  • Steek de blokjes varkenshaas afwisselend met de partjes ui aan satéstokjes.
  • Verhit de BBQ of grill en bak de spiesjes aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 10-12 minuten in totaal).

Notities

Wijnadvies

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner. Deze wijnen hebben een levendige zuurgraad en citrusachtige tonen die goed samengaan met de zoetheid van de ketjap en tomatenketchup in de marinade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Klassieke Runderkebap

Klassieke Runderkebap

inclusief 4 uur marineren4 uur 20 minuten
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram biefstuk
  • 2 uien fijngehakt
  • 3 takjes peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de biefstuk in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Doe het vlees, de fijngehakte uien en de peterselie in een kom.
  • Voeg zout en peper toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat het mengsel 4 uur marineren in de koelkast.
  • Rijg de stukjes vlees aan satéstokjes.
  • Verhit de BBQ of grillpan en bak de kebabs aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 8-10 minuten in totaal).

Notities

Wijnadvies

Serveer met een robuuste rode wijn zoals een Syrah of een Zinfandel. Deze wijnen hebben een volle body en een rijke smaak die goed samengaan met de hartige en kruidige tonen van de runderkebap.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Marokkaanse Hamburgers met Ras El Hanout

Marokkaanse Hamburgers met Ras El Hanout

Bereidingstijd18 minuten
Servings: 3 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gehakt of lamsgehakt naar keuze
  • 1 eetlepel Ras El Hanout
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje cayennepeper

Instructies

  • Meng in een kom het gehakt met de Ras El Hanout, zout, peper en cayennepeper.
  • Rol van het gehaktmengsel balletjes met een diameter van ongeveer 4 cm.
  • Druk de balletjes plat met je hand tot hamburgers.
  • Verhit de BBQ of grill en bak de hamburgers aan beide zijden mooi bruin en gaar (ongeveer 4-5 minuten per kant).

Notities

Wijnadvies
Serveer met een fruitige rode wijn zoals een Grenache of een Côtes du Rhône. Deze wijnen passen goed bij de warme, aromatische specerijen van de Ras El Hanout en het rijke vlees van de hamburgers.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g

Griekse Viskebabs met Frisse Tzatziki

Griekse Viskebabs met Frisse Tzatziki

Een Lichte en Frisse Griekse Delicatesse
Geniet van deze heerlijke viskebabs met een frisse tzatziki, perfect voor een zomerse avond op de barbecue.
Bereidingstijd30 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 rauwe gepelde gamba's
  • 300 gram zalmfilet
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • ½ citroen
  • 3 el olijfolie
  • 2 el gedroogde oregano
  • Peper naar smaak
  • Tzatziki voor serveren

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in stukjes.
  • Maak de courgette en paprika schoon.
  • Snijd de courgette in 12 plakken van ongeveer 2 cm dik.
  • Snijd de paprika in 12 stukken.
  • Vet 4 lange metalen spiesen in met wat olijfolie.
  • Rijg om en om de zalm, gamba's, courgette en paprika aan de spiesen.
  • Pers de halve citroen uit in een kom en meng het sap met de olijfolie, oregano en peper.
  • Bestrijk de viskebabs met deze dressing.
  • Verwarm de barbecue tot deze gloeiend heet is.
  • Rooster de viskebabs op de barbecue gedurende 6-8 minuten, draai ze regelmatig zodat ze mooi bruin en net gaar worden.
  • Serveer de viskebabs met tzatziki.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Griekse Assyrtiko of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen passen goed bij de lichte, frisse smaken van de viskebabs en de tzatziki.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 200g | Sugar: 3g

Vastenavondkoeken met Rozewater

Vastenavondkoeken met Rozewater

Deze heerlijke Vastenavondkoeken, gekruid met rozewater en bestrooid met poedersuiker, zijn perfect voor een feestelijke gelegenheid tijdens carnaval of de Vastenavond.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Carnaval
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 125 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 dl room
  • 1 eetlepel rozewater
  • Frituurvet
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de bloem, de gesmolten en afgekoelde boter, de suiker, de eieren, de room en het rozewater tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit.
  • Snijd het deeg in langwerpige stukken en bak ze in heet frituurvet lichtbruin.
  • Laat de koeken uitlekken en bestuif ze dik met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze luchtige en zoete Vastenavondkoeken.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Alfajores

Alfajores

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!”
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Argentinië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gr maizena
  • 200 gr bloem
  • 200 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel baking soda natriumbicarbonaat
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • Het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac
  • Ingrediënten vulling:
  • Dulce de leche kant-en-klaar of zelfgemaakt met gecondenseerde melk en suiker
  • Geraspte kokos

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom.
  • Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en laat deze ongeveer een uur rusten.
  • Als het deeg niet goed aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm dikte en steek rondjes deeg uit met een glas van ongeveer 4 cm diameter.
  • Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op ongeveer 2 cm afstand van elkaar.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De koekjes moeten lichtjes verkleuren; haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Plak steeds twee koekjes aan elkaar met een laag dulce de leche ertussen.
  • Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de randen en rol de randen door de geraspte kokos.
  • De Argentijnse Alfajores de Dulce de Leche zijn klaar om van te genieten!

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete lekkernij gaat goed samen met een glas Argentijnse Malbec. De volle smaak van de wijn zal de zoetheid van de Alfajores mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Traditionele Spekkoek met Specerijen en Luchtige Lagen

Traditionele Spekkoek met Specerijen en Luchtige Lagen

Een authentieke spekkoek met zorgvuldig op elkaar gestapelde lagen vol heerlijke specerijen, perfect voor speciale gelegenheden.
(inclusief rusttijd)2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 gram maïzena
  • 50 gram boter om te smelten
  • 75 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 7 eidooiers
  • 7 eiwitten
  • 1 theelepel zout
  • 10 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gemalen anijs
  • 3 theelepels kruidnagelpoeder
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 4 theelepels kardemompoeder
  • ½ theelepel vanillemerg

Instructies

  • Vet een springvorm van 24 cm doorsnee dun in met boter.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Roer de boter met de suiker tot een lichte, romige massa (ongeveer 10 minuten met een elektrische mixer).
  • Klop de eidooiers één voor één door de botermassa.
  • Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel dit door de botermassa.
  • Klop de eiwitten tot stevig schuim en spatel het luchtig door het deeg.
  • Verdeel het deeg: 1/3 deel gaat in een aparte schaal.
  • Meng de specerijen en schep ze door dit kleine deel van het deeg.
  • Schep een dun laagje van het lichte deeg in de springvorm en bak het in ongeveer 10 minuten gaar op de onderste richel van de oven.
  • Verhit ondertussen de grill.
  • Smelt de 50 gram boter.
  • Haal de vorm uit de oven, bestrijk de cake dun met gesmolten boter, en schep er een dun laagje gekleurd deeg op.
  • Bak dit 3-4 minuten onder de grill op ongeveer 10 cm afstand.
  • Bestrijk de cake opnieuw dun met boter, schep er een laag licht deeg op en bak ook dit weer 3-4 minuten onder de grill.
  • Herhaal dit proces tot al het beslag op is.
  • Laat de spekkoek in de vorm afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
  • Laat de spekkoek op een rooster volledig afkoelen.
  • Laat de spekkoek minstens een dag, maar liever nog enkele dagen rusten voordat je hem aansnijdt.
  • Hij kan ook goed worden ingevroren, verpakt in aluminiumfolie.

Notities

Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 40g | Zout: 1.3g | Sugar: 25g

Traditionele Indonesische Spekkoek met Lagen van Specerijen

Traditionele Indonesische Spekkoek met Lagen van Specerijen

Een authentieke spekkoek met prachtige lagen vol specerijen, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 10 theelepels kaneel
  • 7 grote of 10 kleine eieren
  • 250 gram basterdsuiker of poedersuiker
  • 2 eetlepels koffieroom
  • 3 theelepels kruidnagelpoeder
  • 3 theelepels gemalen kardemom
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 5 theelepels fijne anijs
  • 500 gram boter
  • 1 vanillestokje of 5 theelepels vanillesuiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schraap de zaadjes uit het vanillestokje of gebruik vanillesuiker.
  • Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa.
  • Splits de eieren.
  • Klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker en klop het eiwit stijf.
  • Roer het boter-vanille-suikermengsel luchtig door het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers.
  • Zeef de bloem en het zout erbij en schep het met de koffieroom goed om.
  • Verdeel dit beslag in twee gelijke delen over twee kommen.
  • Voeg aan één kom de specerijen toe om een beige-bruin beslag te maken, terwijl het andere beslag lichtgeel blijft.
  • Vet een springvorm van ± 27 cm doorsnee goed in met boter en schep een dun laagje van het lichte beslag in de vorm.
  • Plaats de vorm op het bovenste rooster onder de grill op de hoogste stand (of gebruik de bovenverwarming van de oven op ±125°C).
  • Zodra het beslag gaar is, breng je een laagje van het bruine beslag aan.
  • Herhaal dit proces totdat al het beslag op is.
  • Na ongeveer vijf laagjes, verplaats je de springvorm naar een lager rooster.
  • De spekkoek is klaar zodra het bovenste laagje gaar is.

Notities

te veel werk ?  bestel ze dan bij Tante Donie
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 40g | Zout: 1.2g | Sugar: 25g

Smikkelschuimpje

Smikkelschuimpje

Recept categorieën: Snoepgoed, Tractaties
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 5 druppel(s) citroensap
  • 250 g poedersuiker
  • 1 potje musket gemengde spikkeltjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Splits de eieren.
  • Truc! Je doet het zo...
  • Breek de schaal van een ei boven een kom.
  • Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
  • Giet het eigeel in één van de twee helften.
  • Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
  • Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
  • Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
  • Dat eigeel heb je niet meer nodig.
  • Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
  • Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
  • Alle poedersuiker weg geklopt?
  • Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
  • Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
  • Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
  • Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
  • Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
  • Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
  • Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...

Crumpets

Crumpets

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • melk
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels gistpoeder
  • 450 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Instructies

  • Los de suiker en het gistpoeder in 1 dl warme melk op en laat dit 10 minuten staan.
  • Zeef de bloem in een kom met het zout en het bakpoeder.
  • Verdun het gistpapje met 5 dl lauwe melk, meng dit door de bloem en klop het beslag 10 minuten met een garde.
  • Laat het beslag rijzen.
  • Schenk in gourmetpannetjes (of in ringen in een vlakke koekenpan) een flinke schep van het beslag (het mag wel 1 cm dik zijn) en bak het op laag vuur tot de bovenkant droog is en gaatjes krijgt en de onderkant lichtbruin is.
  • Neem de koek uit de pan en laat hem wat drogen en afkoelen.
  • Rooster de crumpets voor het serveren en serveer ze met sinaasappelschijfjes, kaneel en honing, of belegd met bleekselderij en geraspte (Cheddar)kaas, die onder de grill wordt gesmolten.