Chocolade rolbiscuit met karamelroom, frambozen en ganache
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de chocolade rolbiscuit:
- 4 eieren
- 120 gram suiker
- 60 gram patisseriebloem
- 40 gram maizena
- 20 gram cacaopoeder
- 40 gram boter gesmolten
Karamel ingrediënten:
- 200 gram suiker
- 90 gram water
- 90 gram boter
- 125 ml slagroom
- 300 ml Slagroom
- 75 gram poedersuiker
- 75 gram mascarpone
- Frambozen
Ganache ingrediënten:
- 200 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 10 gram honing
- 150 gram pure chocolade
- 50 gram roomboter
Karamel versiering:
- 200 gram suiker
- 2½ eetlepels water
Begin met de karamel.
Voeg suiker en water in de pan en breng het geheel zonder te roeren aan de kook.
Wanneer de karamel goed begint de bruinen voeg je de boter toe en dan ga je roeren tot de boter gesmolten is.
Let op, dit kan spatten !
Voeg de slagroom toe en roer door.
Schenk de karamel over in een pot of flesje en laat het geheel afkoelen.
Ga nu verder met de ganache.
Doe de slagroom samen met de suiker en de honing in een pan en breng aan de kook.
Voeg de chocolade toe en roer door tot het geheel gesmolten is.
Voeg de boter toe en roer verder.
Laat de ganache afkoelen.
Ga verder met de biscuit.
Smelt de boter en laat afkoelen.
Klop de eieren en de suiker samen minimaal 10 minuten op hoge snelheid.
Voeg maizena, cacao en bloem bij elkaar en zeef het enkele keren.
Wanneer de eieren goed stevig en luchtig zijn zeef je de bloem boven de kom.
Spatel dit voorzichtig onder zodat je de luchtigheid blijft behouden.
Neem een paar lepels beslag en voeg dit bij de gesmolten boter.
Roer door en schenk dit nu onder het beslag.
Spatel nog even verder.
Neem de bakplaat met bakpapier en schenk het beslag op de bakplaat.
Trek het recht met een spatel.
Bak de biscuit af in een voorverwarmde oven van 230°C in ca 6 à 7 minuten af. Je ziet dat de biscuit gaar is wanneer je licht met je vinger op de biscuit drukt.
Veert hij terug dan is hij gaar.
Blijft het een deukje dan is hij nog niet gaar.
Neem een schone theedoek, maak deze nat en knijp zeer goed uit.
Neem een koude bakplaat erbij.
Haal de biscuit uit de oven en leg de theedoek er boven op.
Leg hier op de koude bakplaat en draai nu beide bakplaten ineens om.
Doe de warme bakplaat weg en haal voorzichtig het bakpapier er af.
Rol de biscuit nu samen met de theedoek op tot een rol en laat zo afkoelen.
Doe poedersuiker, mascarpone en slagroom in een kom.
Neem de afgekoelde karamel en voeg 2/3 toe aan de slagroom.
Klop het geheel nu goed stijf en zet afgedekt koel weg.
Samenstellen:
Rol de biscuit uit en vul met slagroom, laat aan de rand 2 cm vrij.
Leg er frambozen op en rol nu voorzichtig de biscuit op.
Zet de biscuit op een taartrooster boven een schone bakplaat.
Schenk de ganache er over heen.
Laat even uitlekken en vang dan de ganache terug op en schenk hem nogmaals er over.
Doe dit net zo vaak totdat je tevreden bent over het resultaat.
Zet de biscuit koud weg en maak de karamel versiering of versier de biscuit met iets anders zoals frambozen, pralines of iets dergelijks.
Ik heb 200 gr suiker en 2 à3 eetlepels water laten karamelliseren.
Laat de karamel iets afkoelen, neem een lepel en maak de versiering door ze om de steel van een houten lepel te draaien of rond een roomhoorn vorm.
Laat afkoelen en haal ze van de vorm.
Gebruik je een roomhoorn vorm, wrijf deze dan even in met een neutrale olie, zo komt de karamel gemakkelijker los. Leg de versiering na afkoeling op de biscuit.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Bagels van Jolanda's Bakhuisje
Calories:
Author: Cor Klaar
- 320 gram bloem
- 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
- 175 gram water op kamertemperatuur
- 5 gram suiker
- 5 gram zout
- 40 gram vetstof boter, olie, smout
- water om te koken
- 5 g bicarbonaat
- zaadjes facultatief
Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of een kom.
Begin met kneden.
Wanneer er zich een mooi bol heeft gevormd mag je het zout toevoegen.
Kneed het deeg nog een 10 minuutjes door.
Wrijf een kom in met een beetje olie en leg daar het deeg in.
Laat het deeg 40 minuten rijzen onder een handdoek.
Wrijf je aanrecht of een bakblik met wat olie in.
Na het rijzen duw je de lucht uit het deeg en maak je 6 gelijke bolletjes deeg.
Prik met de achterkant van een houten lepel een gaatje in het deeg.
Steek daar nu je vinger in en draai het deeg rond op je vinger.
Je zult zien dat het gat groter wordt.
Leg de gevormde bagel op het aanrecht of het bakblik en laat ze onder een handdoek nogmaals 15 minuutjes rusten. Ondertussen breng je het water aan de kook met 5 gr natrium bicarbonaat en je verwarmt je oven voor op 200 °C.
Neem een bagel en doop deze in het kokende water.
Duw de bagel zachtjes met een lepel 8 tot 10 seconden onder water.
Haal de bagel uit het water en leg ze op een rooster zodat ze kunnen uitlekken.
Wanneer de bagels uitgelekt zijn leg je ze op een bakblik bekleed met bakpapier en bak je de bagels in ca 15 tot 20 minuutjes goudgeel en gaar.
Leg ze op een rooster om af te koelen.
Een bagel eet je zoals een boterham met hartig of zoet beleg.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Rosti met spek en ui
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg aardappels
- 2 uien
- 50 gram spekreepjes
- 2 el olie
- peper & zout
Voorbereiding:
De aardappels schoonborstelen onder stromend water.
In een pan de aardappels met zoveel water aan de kook brengen dat ze net onderstaan.
De aardappels in ca. 10 min. halfgaar koken.
Afgieten en iets laten afkoelen.
Met een puntig mesje de schil eraf trekken.
De aardappels helemaal koud laten worden.
Boven een kom de aardappels grof raspen.
De uien pellen en snipperen.
Bereidingswijze:
In een koekepan met anti-aanbaklaag de spekblokjes in ca. 5 min. zachtjes uitbakken.
De ui toevoegen en ca. 3 min. meebakken.
Twee el. olie toevoegen en verhitten.
De geraspte aardappel erdoor scheppen en ca. 2 min. onder voortdurend omscheppen bakken.
Met een spatel de aardappelmassa goed aandrukkentot een platte koek en op halfhoog vuur in ca. 5 min. goudbruin bakken.
Een deksel erop leggen, de aardappelkoek voorzichtig keren en op het deksel laten glijden.
De rest van de olie in de koekepan verhitten, de aardappelkoek weer voorzichtig in de pan laten glijden en de onderkant in ca. 3 min. op hoog vuur goudbruin bakken.
De rosti in 4 punten snijden en op 4 borden leggen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Romige Avocadocrème met Friszoete Tomaatjes
Deze frisse avocadocrème, gecombineerd met flinterdunne tomaatreepjes en verse kruiden, is een perfecte vitaminenboost en heerlijk als voorgerecht of dip!
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- Sap van 1 limoen
- 2 eetlepels verse basilicum fijngehakt
- 2 eetlepels bieslook fijngeknipt
- 2 kleine trostomaten
- Zout en peper naar smaak
Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in flinterdunne reepjes.
Laat de tomaatreepjes uitlekken op keukenpapier.
Meng de tomaatreepjes met 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel bieslook, zout en peper naar smaak.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine.
Pureer de avocado met 2 eetlepels limoensap tot een gladde crème.
Spatel de basilicum en 1 eetlepel bieslook door de avocadocrème.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe het avocadomengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond.
Spuit de avocadocrème in kleine glaasjes of op een bord en garneer met de gemarineerde tomaatjes.
Serveertip:
Serveer de avocadocrème in kleine glaasjes en garneer met extra basilicumblaadjes en een paar druppels olijfolie voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo past uitstekend bij de romige textuur van de avocado en het frisse karakter van de limoen.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Mozzarella Amuse met Parmaham en Basilicum
Deze verfijnde amuse combineert romige mozzarella, sappige tomaat en hartige Parmaham op een knapperig blaadje sla. Perfect voor een elegante start van je diner!
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote bol mozzarella
- 3 tomaten
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels witte balsamicoazijn
- Peper en zout naar smaak
- 12 plakjes Parmaham
- 12 blaadjes basilicum
- 1 krop ijsbergsla
Snijd de mozzarella en tomaten in kleine blokjes.
Meng de blokjes mozzarella en tomaat in een kom met olijfolie en witte balsamicoazijn.
Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Haal 12 mooie blaadjes van de ijsbergsla.
Leg op elke amuselepel een blaadje sla.
Schep een lepel van het tomaat-mozzarella-mengsel op elk blaadje sla.
Rol de plakjes Parmaham op en leg op elke amuselepel een rolletje ham.
Garneer met een vers blaadje basilicum.
Serveertip:
Serveer de amuselepels op een grote schaal met een takje verse basilicum als extra decoratie.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Grigio of een lichte Sauvignon Blanc past perfect bij de romige mozzarella en zoute Parmaham.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Vruchtensalade van Hetty van Es
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 blikje ananas 425 gr stukjes in eigen sap of vers
- 1 appels geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes
- 1 sinaasappel geschild, in partjes, het sap bewaard
- 1 banaan in plakjes
- 150 gram groene druiven pitloze / gehalveerd
In een grote kom ananas, appel, sinaasappel, banaan en druiven omscheppen om te mengen.
Het sap van ananas en sinaasappel toevoegen en laten afkoelen alvorens op te dienen.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Koekjes Koekeman
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram speltmeel
- 2 eetlepel(s) cacao
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 4 kruidnagels
- 2 eieren
- 1 tl wijnsteenzuur bakpoeder kan ook gewone bakpoeder
- 1 eetlepel(s) kokosolie
- 50 ml Agave Siroop optioneel
- Versiering:
- notenpasta amandel, hazelnoot of gemengd
- goji bessen en cacaoboontjes
Stamp de kruidnagels fijn met de vijzel (of gebruik 1 tl kruidnagelpoeder).
Meng alle ingrediënten in een kom, behalve het meel.
Tijdens het mengen voeg je het meel beetje bij beetje toe, totdat het deeg niet meer plakt.
Besprenkel de snijplank ook met wat meel en maak de bakplaat van de oven vet met kokosolie.
Leg het deeg op de snijplank en rol het zo plat mogelijk met de deegroller.
Druk de uitsteekvorm erin en haal zoveel mogelijk koekemannetjes uit het deeg (hangt af van de grootte van je vormpje).
Leg ze vervolgens op de bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 30 minuten op 200 °C.
Check af en toe of ze niet zwart worden.
Klaar? Versier het mannetje met een gezicht van goji bessen en cacaobonen.
Of met moerbeien bijvoorbeeld.
Geef het mannetje een broekje door er wat notenpasta op te smeren voor de smaak.
Pas op dat hij niet wegrent!
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Amandelmelk 2
Als je niet zo goed tegen melk kan is dit misschien een alternatief
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram amandelen ongebrande zoete
- 1 liter water gefilterd
- ½ theelepel vanillepoeder
- snufje zeezout
- eetlepel(s) agave of honing (optioneel)
Week de amandelen gedurende 8 tot 12 uren in water.
Haal de amandelen er hierna uit en doe ze samen met 1 liter water,
zeezout en eventueel de agave of honing in een blender en mix het 1 à 2 minuten.
Pak de kom en doe de doek er omheen of leg de zeef erop.
Laat de melk er doorheen lopen, of als je een doek gebruikt,
knijp het goed uit zodat er zoveel mogelijk melk in de kom terecht komt. Here you go, nu heb je pas lekkere amandelmelk!
Zelfgemaakte amandelmelk kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Oosterse Carpaccio met Gemberdressing en Kroepoek
Deze Oosterse carpaccio combineert malse rundvleesplakjes met een frisse gemberdressing en krokante kroepoek. Een smaakvolle fusion van Oosterse invloeden!
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 bosuitjes 1 in ringetjes, 1 in reepjes gesneden
- 3 bolletjes gember in kleine stukjes gesneden
- 1 eetlepel gembersiroop
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 theelepels wittewijnazijn
- 1 eetlepel sojasaus
- Tabasco enkele druppels, naar smaak
- 2 pakjes carpaccio vleeswaren á ca. 100 g per pakje
- 2 grote plakken kroepoek
Snijd één bosuitje in dunne ringetjes en het andere in lange, dunne reepjes.
Snijd de gember in kleine stukjes.
Meng in een kom de ringetjes bosui, gembersiroop, arachideolie, wittewijnazijn, sojasaus en enkele druppels tabasco.
Roer goed door.
Halveer de plakjes carpaccio.
Snijd met een gekarteld mes de kroepoek voorzichtig in 8 gelijke stukken.
Beleg elk stuk kroepoek met een plakje carpaccio.
Druppel voorzichtig het sausje over de carpaccio.
Garneer met de reepjes bosui en stukjes gember.
Serveer direct voor maximale krokantheid.
Serveertip:
Serveer de Oosterse carpaccio op een grote schaal met extra kroepoek en een schaaltje saus om bij te dippen.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete Riesling of een droge Sauvignon Blanc sluit goed aan bij de frisse gemberdressing en de kruidige tonen van de carpaccio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60
Zachte Kaas Glaasjes met Beenham en Frisse Komkommer
Deze zachte kaasglaasjes met beenham en frisse komkommer zijn perfect als stijlvol voorgerecht of als smaakvolle amuse bij speciale gelegenheden!
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
8 kleine glaasjes
scherp mes
- 100 g gebraden beenham in stukjes gesneden
- 1 doosje smeerkaas bijv. La Vache qui Rit
- ½ komkommer geschild en in kleine blokjes
- ½ limoen geperst
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
Verdeel de stukjes gebraden beenham over 8 kleine glaasjes.
Leg hierop een blokje smeerkaas en druk het zachtjes aan.
Meng de komkommerblokjes met het limoensap in een kom.
Breng de komkommer op smaak met zout en versgemalen peper.
Schep een laagje komkommerblokjes bovenop de kaas in elk glaasje.
Serveer de glaasjes direct of bewaar ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Serveertip:
Garneer elk glaasje met een klein takje dille of bieslook voor een extra verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 60