Bolognesesaus
Een rijke, klassieke bolognesesaus met Parmaham en rode wijn. Perfect om je favoriete pasta naar een hoger niveau te tillen!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- Boter voor bakken
- 75 g Parmaham
- 400 g gehakt
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 50 ml rode wijn
- 1 blik tomaten 400 g
- Peper en zout naar smaak
Schil de winterpeen en snijd deze in blokjes.
Snijd de bleekselderij in de lengte in repen en vervolgens in kleine stukjes.
Snijd de Parmaham in reepjes.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit de boter in een braadpan en bak de ham ongeveer 4 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak het in een paar minuten rul.
Schep het ham-gehaktmengsel met een schuimspaan uit de pan en zet apart in een kom.
Bak de winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook ongeveer 5 minuten in het achtergebleven bakvet.
Voeg daarna het ham-gehaktmengsel weer toe.
Giet de rode wijn en tomaten erbij.
Breng aan de kook en laat de saus met de deksel schuin op de pan op laag vuur minimaal 1 uur sudderen.
Roer af en toe en voeg water toe als de saus te droog wordt.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Deze saus gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Chianti of Barolo.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Aardappelomelet met chorizo
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
gourmetgrill
gourmetpannetje
- 4 ei
- 1 eetlepel(s) Provençaalse kruiden gedroogde
- peper
- 50 gram chorizo fijngehakt
- 225 gram aardappels
- ½ ui in dunne partjes
- 50 gram São Jorge geraspt
- olijfolie
In kom eieren loskloppen met 2 eetlepels water, Provençaalse kruiden, zout en peper.
Chorizo in kom mengen met aardappelgolfjes en ui.
In gourmetpannetje olijfolie verhitten.
Kwart van aardappelmengsel al omscheppend 5-6 minuten bakken.
Eimengsel erover schenken en laten stollen.
Wat kaas erover strooien en pannetje onder gourmetgrill schuiven, tot bovenkant van omelet lichtbruin kleurt.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Aardappelblokjes met abdijkaas
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels paprika uit pot
- 1 eetlepel kappertjes
- 200 gram Abdijkaas bijv. Pere Joseph
- 225 gram aardappels
- Boter
- 2 theelepels karwijzaad kummel
- Peper
Snijd de paprikareepjes fijn en meng ze in een kom met de kappertjes.
Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in plakken van ½ cm dik.
Doe de aardappelblokjes in een kommetje.
Verhit een klontje boter in een gourmetpannetje en bak de aardappelblokjes rondom bruin.
Bestrooi met ½ theelepel karwijzaad en bedek met plakjes kaas.
Plaats het pannetje onder de gourmetgrill en laat de kaas smelten.
Schep wat van het paprikamengsel erbovenop.
Breng op smaak met peper.
Geniet van de aardappelblokjes met Abdijkaas.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Amandel stol met rozijnen voor de Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram amandelen
- 100 gram sinaasappel schil, gekonfijt
- 250 gram rozijnen
- 120 gram krenten
- 100 gram sukade
- 3 eetlepel rum
- 500 gram bloem
- 60 gram gist (vers)
- ¼ theelepel zout
- 75 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 ei
- 250 gram boter
- 1,25 deciliter melk
- 100 gram amandelspijs
- 30 gram poedersuiker
- 1 citroen
De amandelen en geconfijte sinaasappelschil grofhakken en samen met de rozijnen, Krenten en sucade met de rum in een kom vermengen
Afgedekt 1 nacht laten staan.
De bloem met poedergist (of opgeloste verse gist), zout, suiker en vanillesuiker in een kom mengen.
Een ei, 150 g van de zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de kneedhaken door elkaar mixen.
Dan met de hand ± 10 minuten verder kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat.
Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats ± 45 minuten laten rijzen.
De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen.
Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden.
Het deeg telkens flink uitdrukken en ontvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten.
Het deeg tot een rechthoekige lap van ± 20 bij 30 cm uitrollen.
De spijs in een rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken.
Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen, zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken.
De stol op een met bakpapier belegd bakblik leggen.
De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen.
In het midden van een warme oven 185 graden schuiven en in ± 60 minuten gaar en lichtbruin bakken.
De rest van de boter zachtroeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.
De kerststol uit de oven op een taartrooster af laten koelen en met poedersuiker bestrooien.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Amandel kerststol uit Duitsland
Servings: 1 stollen (30 sneetjes)
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 6 theelepel rum
- 1 kilo bloem
- 40 gram gist
- 200 gram suiker
- ¼ theelepel melk
- 500 gram boter
- zout
- citroen
- 1 snufje kardemom
- kruidnagel
- kaneel
- 100 gram sinaasappelschil gekonfijte
- 100 gram citroen
- 100 gram amandelen
- 4 druppel(s) amandelolie bittere
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- poedersuiker
De rozijnen en de krenten wassen, laten uitlekken en in de rum een nacht afgedekt laten weken.
De bloem in een kom doen en er een kuiltje in drukken.
Hier de gist boven verbrokkelen en met 1 el suiker bestrooien.
Vermengen met 1/8 I melk en de bloem.
Afdekken en ± 15 min. laten rijzen.
Afdekken en ± 15 min. laten rijzen. De boter smelten en met zout, de citroenschil, de specerijen en de rest van de suiker en de melk aan het deeg toevoegen.
Vervolgens alles met de deeghaken van de mixer goed kneden.
Afdekken en 30 min. laten rijzen.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De rozijnen, de krenten, de gekonfijte sinaasappel- en citroenschil, de amandelen en de amandelolie door het deeg kneden.
Een bakplaat bedekken met bakpapier.
De stol erop leggen en in de oven (gas 2-3; hete lucht 160 graden C) ruim een uur bakken.
100 g boter smelten en de warme stol hiermee bestrijken.
Bestrooien met 100 g suiker.
Vervolgens laten afkoelen en met poedersuiker bestuiven.
Kooktips: Stol vormen: het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht iets uitrollen. Een kant tot op de helft naar binnen slaan en de andere kant eroverheen klappen. Om de stol bij het bakken goed in vorm te houden, en om te voorkomen dat de stol te bruin wordt, kunt u de stol afdekken met een hoog deksel of een braadvorm.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Armeense Yoghurtsoep met Gerst en Verse Koriander
Deze Armeense yoghurtsoep met gerst, verse kruiden en een rijke smaak is een heerlijk en fris voorgerecht. Serveer met Turks brood voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g gerst of parelgort
- ½ liter boerenlandyoghurt
- 4 eieren
- 2 eetlepels bloem
- 1 sjalotje
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Verse munt
- Verse peterselie
- Verse koriander
Was de gerst of parelgort in een zeef en breng het in een grote pan met 1 liter water aan de kook.
Laat het zachtjes koken gedurende 30 minuten en zeef het daarna.
Roer de yoghurt los in een ruime kom met 1 liter water.
Klop een glad deegje van 1 ei en de bloem.
Voeg daarna de overige 3 eieren toe en klop goed door.
Klop de dunne yoghurt door het eiermengsel en giet het geheel over in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan.
Breng de soep al roerend tegen de kook aan (niet laten koken) en laat een paar minuten zacht trekken, zodat de soep kan binden.
Snipper het sjalotje en bak het in de olijfolie zachtjes goudbruin in een koekenpan.
Voeg de gerst toe en bak dit kort mee.
Roer het gerst-sjalotmengsel door de yoghurtsoep.
Breng op smaak met peper en zout en roer er gehakte verse munt en peterselie door.
Serveer de soep in kommen en garneer met verse koriander.
Variatie:
Vervang de gort door 50 gr tarwekorrels en 25 gr roggegrutten en laat die 1 nacht
weken. Verder als boven.
Schenk de soep in kommen en strooi er geknipte verse koriander over.
Wijnadvies:
Serveer deze soep met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De zurige tonen van de wijn passen goed bij de romige yoghurt en verse kruiden.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Appel puddingbollen
Recept categorieën: Gebak
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 500 gram bloem gezeefd
- 15 gram gist verse of 8 gr gedroogde gist
- 2 ei
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram roomboter ongezouten op kamertemperatuur
- 100 gram water
- 75 gram melk
- 3 grote appels
- Snufje zout
- Snufje kaneel
- honing
- citroensap
- 1 ei
Ingrediënten voor de pudding:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- 1 ei
Ingrediënten voor de afwerking:
Doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom.
Laat de machine een 5 tal minuten kneden tot je een bolvorm hebt.
Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 25 minuutjes verder kneden.
Dek de kom af en laat het deeg 1 uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats of in de oven op 35°C.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in klein blokjes.
Neem een pan en doe hier een klontje boter in.
Bak de appeltjes licht aan en voeg er wat honing, kaneel en citroensap aan toe.
Als de appeltjes zachter zijn zet je het vuur uit en laat je ze afkoelen.
Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je hem af met plastic folie. Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
Je houdt wat pudding over, die mag je lekker op lepelen.
Neem het deeg en verdeel het in stukken van ongeveer 85 gram.
Maak er een bol van en rol deze uit tot een rond lapje.
Leg hier nu een lepel appeltjes op en daarboven op leg je een lepel banketbakkersroom. Vouw nu het deeg dicht en rol het voorzichtig tot een bol.
Leg de bol met de naad naar beneden op de bakplaat.
Bestrijk de bollen met het losgeklopt ei en bak ze af en laat ze nog een half uurtje rijzen. Bak de appel pudding bollen nu af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 20 tot 25 minuutjes gaar en goudbruin.
Haal de bollen uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Strooi er poedersuiker over en serveer met koffie en/of een bolletje ijs en slagroom.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
American pancakes van Jolanda's Bakhuisje
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 120 gram ei van 4 eieren maat M
- 2 gram zout
- 60 gram suiker
- 16 gram vanillesuiker
- 120 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 gram ei van 4 eieren maat M
- 120 gram melk
Klop de eiwitten samen met het zout in een kom tot al de eiwitten wit schuimig beginnen te worden, beetje voor beetje de suikers toevoegen.
Klop de eiwitten stijf zodat ze in pieken blijven staan.
Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, eigeel en de melk tot een klontervrij beslag en spatel dit voorzichtig (zodat zoveel mogelijk van de ingeslagen lucht behouden blijft) door de eiwitten.
Wrijf een (pannenkoek)pan in met een beetje olie.
Verwarm de pan en schep met een grote lepel twee hoopjes beslag in de pan.
(Wie gevulde pancakes wil kan dit nu in het beslag drukken)
Als de bovenkant begint aan te drogen de pancake omdraaien en even verder bakken.
Bak vooral niet te lang anders worden ze te droog.
Serveer met vers fruit, golden syrup, poedersuiker of iets anders dat je er lekker bij lijkt.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Lamsgehaktspiesjes met abrikoos en oosterse kruiden
Zoet en hartig komen samen in deze Zuid-Afrikaanse sosaties met lamsgehakt, abrikozen en geurige specerijen. Perfect voor grill of barbecue!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 337kcal
Author: Cor Klaar
Grill of grillpan,
satéstokjes
- ½ el citroensap
- ½ tl ketoembar gemalen koriander
- ½ tl koenjit kurkuma
- 1 el abrikozenjam
- 1 sjalot fijngehakt
- 2 kleine uien in 16 partjes
- 16 gedroogde abrikozen
- 400 g lamsgehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Wel de abrikozen 10 minuten in heet water.
Snijd de uien in 16 partjes en snipper de sjalot fijn.
Meng het gehakt met sjalot, citroensap, abrikozenjam, ketoembar, koenjit, peper en zout.
Vorm 16 kleine gehaktballetjes van het mengsel.
Rijg op elke satéstok 1 gehaktballetje, 1 partje ui en 1 abrikoos, en herhaal.
Grill de spiesjes in circa 10 minuten rondom gaar en goudbruin.
Serveer warm.
Serveertip:
Serveer met gele rijst met rozijnen en een frisse salade van waterkers en tomaat.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige rosé of een kruidige rode wijn zoals een Pinotage.
Calories: 337kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 24g | Vet: 19g | Zout: 1g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66
Zweedse rode bietenburgers met kappertjessaus
Zweedse gehaktburgers met rode biet en kappertjes, geserveerd met een eenvoudige jus van sojasaus. Smaakvol en snel klaar!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 358kcal
Author: Cor Klaar
bakpan
maatbeker
Vleesmessen
- 1 dl rode bieten fijngehakt, gemarineerd
- 1 ei
- 1 el kappertjes fijngehakt
- 2 el boter
- 2 el ui fijngehakt
- 4 el paneermeel
- 400 g rundergehakt
- Sojasaus naar smaak
- Water voor het aanmaken van het gehakt en de saus
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Bak de ui in een deel van de boter tot glazig.
Doe het gehakt in een kom en meng met paneermeel, ei, zout, peper en een beetje water tot een stevig mengsel.
Voeg de gebakken ui, rode bieten en kappertjes toe en meng goed.
Vorm 8 tot 12 kleine hamburgers van het mengsel.
Verhit de rest van de boter in een pan.
Bak de burgers 2 à 3 minuten per kant goudbruin.
Haal de burgers uit de pan en houd ze warm in een schaal.
Blus de pan met 1–2 dl water, voeg sojasaus naar smaak toe en laat kort koken.
Giet de jus over de burgers en serveer direct.
Serveertip:
Heerlijk met aardappelpuree of gekookte krieltjes en een frisse salade met dille.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Zweedse appelcider.
Calories: 358kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 66