Spaanse gehaktballetjes in tomaten-sherrysaus

Spaanse gehaktballetjes in tomaten-sherrysaus

Smeuïge gehaktballetjes met Spaanse flair, gesudderd in tomatensaus met sherry en een pittige kick van Spaanse peper.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd43 minuten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 386kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 Spaanse peper
  • 1 tomaat met vocht
  • 2 beschuiten
  • 2 el sherry
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g rundergehakt
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verkruimel de beschuiten in een mengkom.
  • Plet 2 knoflooktenen met zout op een schoteltje tot een pasta.
  • Voeg gehakt, ei, peterselie en knoflookpasta toe aan het beschuitkruim en meng goed.
  • Vorm 12 kleine gehaktballetjes.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de balletjes 2 à 3 minuten rondom bruin.
  • Haal de balletjes uit de pan en zet apart.
  • Snijd de uien en het laatste teentje knoflook fijn en fruit ze in de overgebleven olie.
  • Voeg het fijngesneden pepertje toe en bak kort mee.
  • Voeg de tomaat met vocht en de sherry toe.
  • Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze 45 minuten zachtjes sudderen in de saus.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met witte rijst of knapperig stokbrood en een frisse salade met citrusdressing.
Wijnadvies:
Combineer met een Spaanse rode wijn zoals Tempranillo of Garnacha.

Nutrition

Calories: 386kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 26g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Javaanse Gehaktballetjes in Ketjapsaus

Smaakvolle Javaanse gehaktballetjes in een rijke ketjapsaus, perfect geserveerd met rijst en een frisse komkommersalade.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 4 eetlepels ketjap waarvan 3 + 1
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels paneermeel
  • peper
  • zout
  • 1 ui kleingesneden
  • nootmuskaat
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Vermeng 500 g rundergehakt in een kom met 1 kleingesneden ui, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 1 ei, 3 eetlepels paneermeel, 1 theelepel sambal, zout, peper, nootmuskaat en 1 theelepel kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
  • Druk ze een beetje plat.
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
  • Voeg 4 eetlepels ketjap en 1 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
  • 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en een komkommersalade.

Notities

Serveertip:
  • Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
  • Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gefrituurde Pangsit met Gehakt

Gefrituurde Pangsit met Gehakt

Krokante, gefrituurde pangsit gevuld met gekruid gehakt. Een smaakvolle en populaire Aziatische snack, perfect als borrelhapje of voorgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Frituren, Snack, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Chinees Nieuwjaar
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Vermeng 500 gram gehakt met peper, zout en 2 geperste teentjes knoflook en sambal naar smaak.
  • Draai van het gekruide gehakt kleine balletjes.
  • Snijd de 20 loempiavellen elk in vieren.
  • Leg op elk velletje een gehaktballetje.
  • Smeer de randen van de velletjes in met ei.
  • Vouw elk velletje in een driehoekje om de vulling.
  • Vouw de punt van de driehoek tegenovergesteld terug en plak hem met ei vast.
  • Frituur de pangsit in hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Dien ze op met pangsitsaus.

Notities

Serveertip:
  • Dien de pangsit warm op met pangsitsaus.
  • Lekker met een zoetzure saus of chilisaus.
Wijnadvies:
  • Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij deze krokante snack.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Zelfgemaakte Loempiavellen

Zelfgemaakte Loempiavellen

Maak je eigen dunne, flexibele loempiavellen! Dit recept is makkelijk te maken en perfect voor knapperige, zelfgemaakte loempia's.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd27 minuten
rusttijd30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 ongeveer 8-10 vellen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bord
  • Koekenpan (15 cm doorsnee)
  • kwastje

Ingrediënten

  • 125 gram bloem
  • 1 ei
  • 5 eetlepels olie
  • 55 gram maïzena
  • 4 ½ dl water

Instructies

  • Zeef 125 gram bloem en 55 gram maïzena in een kom en roer ze door elkaar.
  • Roer en klop er met scheutjes tegelijk 4 1/2 dl water en 3 eetlepels van de olie door tot een glad beslag is ontstaan.
  • Verhit een met heel weinig olie ingewreven koekenpannetje met een doorsnee van 15 cm.
  • Schep 2 eetlepels van het beslag in het midden van het pannetje en zwenk dit in het rond, zodat de hele panbodem met een dun laagje beslag wordt bedekt.
  • Bak tot het loempiavel van boven droog is, maar nog niet gekleurd en de rand van de pan loskomt.
  • Laat het loempiavel op een bord glijden en dek het af met een vochtige doek.
  • Bak loempiavellen tot al het beslag op is.
  • Leg een loempiavel op het werkvlak.
  • Leg er iets uit het midden een portie vulling op.
  • Vouw de zijkanten van het loempiavel strak over de vulling naar binnen en maak daarna een rolletje van het geheel, zodat de vulling helemaal is bedekt.
  • Breng met een kwastje wat ei op de deegranden aan en plak ze stevig op elkaar.

Notities

Serveertip:
  • Vul de loempiavellen met je favoriete groenten, vlees of garnalen.
  • Serveer met zoetzure saus of chilisaus.
Wijnadvies:
  • Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij loempia's.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 2g

Gevulde Frituureieren

Gevulde Frituureieren

Hartige gehaktballen met een verrassende vulling van hardgekookt ei. Lekker als snack, bijgerecht of onderdeel van een buffet.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Schotland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of diepe pan met olie

Ingrediënten

  • broodkruim of paneermeel
  • 4 ei gekookt
  • 2 ei
  • 500 gram gehakt
  • foelie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Maak 500 gram gehakt aan met zout, foelie, peper en broodkruim of paneermeel.
  • Pel de 4 gekookte ei.
  • Wentel de 4 gekookte ei door 2 losgeklopte ei.
  • Modelleer het gehakt om de eieren heen.
  • Zorg dat er geen gaten in het gehakt zitten.
  • Wentel de ballen door 2 losgeklopte ei.
  • Frituur de ballen in hete olie.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de gevulde frituureieren warm of koud.
  • Lekker met mosterd of een andere pittige saus.
  • Een frisse salade past er goed bij.
Wijnadvies:
  • Past goed bij een koud biertje of een stevige rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Gevulde Gehaktballen met Ham en Ei

Gevulde Gehaktballen met Ham en Ei

Gehaktballen met een verrassende vulling: een gekookt ei en een plakje rauwe ham. Gefrituurd tot goudbruin en krokant.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of diepe pan met olie

Ingrediënten

  • broodkruim of paneermeel
  • 4 ei gekookt
  • 2 ei
  • 250 gram gehakt
  • foelie
  • peper
  • zout
  • 4 plakjes rauwe ham

Instructies

  • Maak 250 gram gehakt aan met het in melk geweekte brood zonder korst, zout, peper, nootmuskaat en eventuele andere kruiden.
  • Deel het gehakt in vieren en maak er 4 dunne lapjes van.
  • Wikkel ieder gekookt ei in een plakje rauwe ham en daarna in een lapje gehakt.
  • Wentel de gehaktballetjes door de bloem, door het losgeklopte ei en dan door paneermeel.
  • Bak de balletjes in de frituurpan in ± 5 minuten goudbruin.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de gevulde gehaktballen warm.
  • Lekker met aardappelpuree, frietjes of rijst.
  • Een frisse salade past er goed bij.
Wijnadvies:
  • Past goed bij een koud biertje of een stevige rosé.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gehaktbrood in Bladerdeeg

Gehaktbrood in Bladerdeeg

Sappig gehaktbrood, gehuld in een knapperig bladerdeegjasje en smaakvol gevuld met ui, tomaat en paprika. Een elegant en smaakvol gerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 500 gram gehakt
  • 3 ei
  • 2 gesnipperde ui
  • 2 tomaat in kleine stukjes
  • 1 kleine paprika in kleine stukjes
  • 4 fijngeknipte takjes peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • zout
  • peper
  • water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een bakplaat in.
  • Spreid 6 plakjes bladerdeeg uit en laat het ontdooien.
  • Meng in een kom 500 gram gehakt, 2 eieren, 2 gesnipperde ui, 2 tomaat (in kleine stukjes), 1 kleine paprika (in kleine stukjes), 4 fijngeknipte takjes peterselie en 2 eetlepels kappertjes door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg 6 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een vierkante lap van ± 25 x 25 cm.
  • Snijd van de lap een rand van ± 3 cm af en snijd hier blaadjes uit.
  • Teken met een mesje nerven in de blaadjes.
  • Vorm van het gehakt een brood en leg dat op de bladerdeeglap.
  • Vouw de lap eromheen en plak de randen met water vast.
  • Plak de blaadjes er met water op.
  • Leg het gehaktbrood op de bakplaat en bak het in het midden van de oven in ± 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Dek het deeg, als het te bruin wordt, met aluminiumfolie af.
  • Neem het gehaktbrood uit de oven en laat het ± 10 minuten rusten.
  • Snijd het voorzichtig in plakken.

Notities

Serveertip:
Serveer de plakken gehaktbrood warm. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gehaktbrood met Ratatouille en Olijven

Gehaktbrood met Ratatouille en Olijven

Een smaakvol gehaktbrood met een vulling van ratatouille en olijven. Een eenvoudig en heerlijk gerecht voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes witbrood
  • ½ liter water
  • 2 ei
  • 250 gram gehakt
  • 250 gram gehakt
  • 50 gram olijven
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 literblik ratatouille
  • Paprikapoeder
  • versgemalen peper
  • 1 ui
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een cake- of broodvorm in en leg de olijven er gelijkmatig verdeeld in.
  • Laat 1 literblik ratatouille even in een zeef uitlekken, zodat het mengsel niet meer zo vochtig is.
  • Doe 250 gram gehakt en 250 gram gehakt in een kom.
  • Snipper 1 ui.
  • Leg 4 sneetjes witbrood op een bord en giet er ½ liter water over.
  • Laat ze even weken, knijp de sneetjes dan uit en voeg ze met de gesnipperde 1 ui, 1 eetlepel peterselie, 2 eieren, paprikapoeder, versgemalen peper en zout aan het gehakt toe.
  • Kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel de helft van het gehakt over de olijven in de vorm en druk het losjes aan.
  • Leg de ratatouille op het gehakt en verdeel de rest van het gehakt hierover.
  • Zet de niet afgedekte vorm in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in 55 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een Spaanse rode wijn, zoals een Rioja.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Gehaktbroodje Suisse met Ham en Kaas

Gehaktbroodje Suisse met Ham en Kaas

Een rijk gevuld gehaktbroodje met ham, kaas en spek, omhuld met een knapperig jasje van katenspek. Perfect voor een smaakvolle en gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Zwitserland
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g gehakt half-om-half
  • 2 verkruimelde beschuiten
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 100 g gekookte ham in blokjes
  • 100 g belegen kaas in blokjes
  • 100 g katenspek plakjes
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng het gehakt, verkruimelde beschuiten, ei, zout, peper en nootmuskaat in een kom.
  • Kneed er de blokjes ham en kaas door.
  • Vorm van het gehaktmengsel een langwerpig broodje.
  • Leg de plakjes katenspek dakpansgewijs naast elkaar op een plat oppervlak, zodat ze een grote plak vormen.
  • Leg het gehaktbroodje op het katenspek en vouw het katenspek eromheen, zodat het gehakt volledig bedekt is.
  • Leg het omwikkelde gehaktbroodje op een bakplaat.
  • Strooi de geraspte kaas over het gehaktbroodje.
  • Bak het gehaktbroodje ca.
  • 35 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
  • Snijd het gehaktbroodje in plakken en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer het gehaktbroodje warm met gebakken aardappelen en een frisse salade met een lichtzure dressing. Maak eventueel kleine gehaktbroodjes (zonder katenspek) als borrelhapje; de baktijd is dan ca. 20 minuten.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Romig Kaas Gehaktbrood uit de Oven

Romig Kaas Gehaktbrood uit de Oven

Een smeuïg gehaktbrood met smeltende kaas, verse groenten en Provençaalse kruiden. Perfect voor een gezellig diner met familie of vrienden.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g belegen kaas in blokjes
  • 600 g gehakt half-om-half
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika gesnipperd
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels Provençaalse kruiden
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Snipper de ui en paprika fijn.
  • Breek de eieren in een kom.
  • Voeg het gehakt, kaas, ui, paprika, eieren, paneermeel, zout en 2 theelepels Provençaalse kruiden toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vorm van het gehaktmengsel een brood.
  • Vet een cakevorm in en leg het gehaktbrood erin.
  • Strooi de resterende theelepel Provençaalse kruiden over het gehaktbrood.
  • Giet de olijfolie over het gehaktbrood.
  • Bak het gehaktbrood 15 minuten in de voorverwarmde oven op 225°C.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 175°C en bak het gehaktbrood nog ca.
  • 50 minuten gaar.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en groene kool met spekjes. Lekker met een salade en stokbrood.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g