Gehaktbrood met Zoet-Pittig Ketchupglazuur

Gehaktbrood met Zoet-Pittig Ketchupglazuur

Sappig gehaktbrood met een zoet-pittig ketchupglazuur. Verrijkt met ui, salie en room. Een smaakvol gerecht voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gehakt half-om-half
  • 1 geraspte ui
  • 2-3 eetlepels paneermeel
  • 2 eieren
  • Scheutje room
  • Zout
  • Peper
  • Salieblaadjes
  • 50 g basterdsuiker
  • ½ flesje tomatenketchup
  • Vleugje mosterdpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel, de geraspte ui en fijngewreven salieblaadjes.
  • Voeg zoveel room toe tot het een smeuïg mengsel is.
  • Kruid het gehaktmengsel flink met zout en peper.
  • Vul een cakeblik met het gehaktmengsel.
  • Maak een sausje van de basterdsuiker, tomatenketchup en mosterdpoeder.
  • Bedek het gehakt met een laagje van dit sausje (ca.
  • 1 cm dik).
  • Bak het gehaktbrood ca.
  • 1 uur in de voorverwarmde oven (175°C).
  • Laat het gehaktbrood na het bakken ca.
  • 5 minuten afkoelen in de vorm voordat je het op een schaal serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, geroosterde groenten of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Brabantse Broeder

Brabantse Broeder

Een traditioneel Brabants brood, zoet en rijk aan rozijnen, perfect om te delen. Een warm en gezellig recept voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
rijzen1 uur
Recept categorieën: Brood, Gebak, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g gist
  • 2 dl melk lauwwarm
  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 100 g rozijnen
  • 2 eetlepels slaolie

Voor de stroopsaus (optioneel):

  • 100 g boter
  • 2 dl stroop
  • ½ theelepel azijn optioneel

Instructies

  • Los de gist op in wat lauwwarme melk.
  • Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
  • Schenk het gistmengsel en breek het ei in het kuiltje.
  • Meng alles tot een glad beslag, met een pollepel of met de hand.
  • Laat het beslag afgedekt ca.
  • 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Meng de rozijnen door het gerezen deeg.
  • Verwarm 1 ½ eetlepel olie in een braadpan met deksel.
  • Giet het deeg in de pan.
  • Zet de pan kort op hoog vuur, zodat de onderkant een korstje krijgt.
  • Zet het vuur laag en bak de broeder ca.
  • 1 uur gaar met de deksel op de pan.
  • Controleer met een breinaald of de brooder gaar is (de breinaald komt er droog uit).
  • Haal de broeder uit de pan.
  • Doe de overgebleven ½ eetlepel olie in de pan.
  • Leg de broeder omgekeerd in de pan en bak de andere kant kort bruin.
  • Snijd de broeder in dikke plakken.
  • Serveer warm met stroop, boter of stroopsaus.

Voor de stroopsaus (optioneel):

  • Verwarm de boter en stroop al roerend op een zeer laag vuur tot een gladde saus.
  • Voeg eventueel ½ theelepel azijn toe.

Notities

Serveertip:
Serveer de Brabantse Broeder warm met boter, stroop of stroopsaus. Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Camembert met Zoete Rozijnencompote

Camembert met Zoete Rozijnencompote

Camembert met zoete rozijnencompote, een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl appelsap
  • 1 el zilveruitjes
  • 1 tl majoraan
  • 2 toefjes peterselie of verse majoraan
  • 50 g rozijnen
  • 65 g camembert
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Breng de rozijnen met de zilveruitjes, appelsap, kaneel en majoraan aan de kook.
  • Kook de rozijnen op zacht vuur ± 10 minuten tot het meeste vocht is verdampt.
  • Laat de rozijnencompote afkoelen in een bak koud water.
  • Snijd de camembert in 2 puntjes.
  • Zet de camembert op 2 bordjes en schep de rozijnencompote ernaast.
  • Garneer met peterselie of majoraan.

Notities

Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Vin Santo

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Zoete Kaasplakken met Gember en Port

Zoete Kaasplakken met Gember en Port

Zoete kaasplakken met een krokant kokoslaagje, geserveerd met een gember-portsaus en druiven.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl rode port of frambozencocktail
  • 1 el gembersiroop
  • 1 ei M
  • 1 el koffiemelk
  • 2 el gember potje
  • 4 dikke plakken Landana of Leerdammer ± 100 g per plak, zonder korst
  • 50 g boter
  • 75 g gemalen kokos
  • Bloem
  • Blauwe druiven
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Klop het ei los met koffiemelk, gembersiroop, zout en peper.
  • Wentel de kaasplakken door de bloem en dan door het eimengsel.
  • Wentel de plakken door de kokos.
  • Laat ze een half uur opstijven in de koelkast.
  • Bak de plakken goudbruin in boter.
  • Leg ze op bordjes.
  • Roer de bakgember en port door elkaar en laat inkoken.
  • Schep het sausje naast en over de kaasplakken.
  • Schik de druiven eromheen en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 20g

Romige Gorgonzola Kaascrème met Kruiden

Romige Gorgonzola Kaascrème met Kruiden

Een heerlijke romige kaascrème van gorgonzola, op smaak gebracht met verse kruiden. Perfect als dip of als onderdeel van een kaasplankje.
Voorbereidingstijd20 minuten
opstijven3 uur
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 als dip of onderdeel van een kaasplank
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el basilicum fijngesneden verse
  • Stengels bleekselderij
  • Plakjes komkommer
  • 150 g gorgonzola
  • 2 el munt fijngesneden verse
  • 2 el olijfolie
  • Versgemalen peper
  • 1.25 dl slagroom
  • Blaadjes witlof

Instructies

  • Ontkorst de gorgonzola en wrijf hem door een zeef.
  • Klop de slagroom stijf en spatel die voorzichtig door de kaas.
  • Breng het kaasmengsel op smaak met peper, doe het in een kom en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Meng de munt en basilicum met de olijfolie.
  • Stort de kaascrème op een bord en garneer met toefjes kruiden.
  • Serveer de bleekselderij, komkommer en witlof bij de kaascrème.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met verschillende soorten groenten en crackers om te dippen.
Wijnadvies:
  • Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, of een volle rode wijn, zoals een Amarone, past goed bij de intense smaak van de gorgonzola.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Deense Kwark met Blauwe Kaas en Walnoten

Deense Kwark met Blauwe Kaas en Walnoten

Een eenvoudig en smaakvol kwarkgerecht met Deense blauwe kaas, walnoten en kervel. Perfect als ontbijt, tussendoortje of onderdeel van een kaasplankje.
Voorbereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Broodbeleg, Hapjes, Kaas, Koude Hapjes, Noten
Land van herkomst: Denemarken
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Verse of gedroogde kervel
  • 50 gram Danish Blue
  • 50 gram magere kwark
  • 25 gram walnoten

Instructies

  • Prak de Deense blauwe kaas door de kwark.
  • Hak de walnoten klein en voeg ze met de fijngeknipte kervel toe.
  • Maak er een smeuïg mengsel van.

Notities

Serveertip:
  • Serveer op een toastje, cracker of brood.
  • Ook lekker met partjes appel of peer.
Wijnadvies:
  • Een zoete dessertwijn, zoals een port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Omelet met Spinazie, Roquefort en Aardappel

Omelet met Spinazie, Roquefort en Aardappel

Hartige omelet met spinazie, roquefort en gebakken aardappel, een voedzaam en smakelijk gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 100 g roquefort Danish blue of andere blauwschimmelkaas
  • 200 g spinazie
  • 3 aardappelen
  • 4 el crème fraîche
  • 50 g boter
  • Peterselie fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de spinazie en dep droog.
  • Smelt 25 g boter in een koekenpan en laat de spinazie ± 4 minuten slinken.
  • Klop de eieren los in een kom en voeg peper, zout, crème fraîche, spinazie en kaas toe.
  • Roer goed door elkaar.
  • Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
  • Bak de aardappelen ± 10 minuten in wat boter en neem uit de pan.
  • Doe 1/4 van de aardappelen in een koekenpan, voeg 1/4 van het eimengsel toe en bak een omelet.
  • Bak zo ook de andere drie omeletten.
  • Serveer op voorverwarmde borden en strooi er peterselie over.

Notities

Serveertip:
Geef er geroosterd brood en kruidenboter bij.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Spaanse Tortilla met Shiitake en Kaas

Spaanse Tortilla met Shiitake en Kaas

Hartige Spaanse tortilla met shiitake en smeltkaas, een smaakvol en eenvoudig gerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Kaas, Lunch, Tapas, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 7
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Koekenpan (16 cm doorsnee)
  • deksel

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 tl melk
  • 3 fijngesneden shiitake paddenstoelen
  • 4 eieren
  • 4-6 el smeltkaasjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Klop de eieren met zout en peper los.
  • Roer de kaas en de shii-take erdoor.
  • Verhit de olie in een koekenpan van 16 cm doorsnee.
  • Schenk het eimengsel in de pan en laat het op zacht vuur in 10-15 minuten stollen.
  • Draai de tortilla met behulp van een deksel om en laat de andere kant 5 minuten zachtjes bakken.

Notities

Serveertip:
Serveer de tortilla in puntjes gesneden.
Wijnadvies:
Een droge sherry, of een fruitige witte wijn, zoals een Verdejo.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Geitenkaas Frittata met Paprika

Geitenkaas Frittata met Paprika

Hartige frittata met geitenkaas en paprika, een snel en smaakvol gerecht voor twee personen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote paprika
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 4 eieren
  • 75 g geitenkaas of feta
  • ½ el Italiaanse kruiden
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pel de ui en snijd in ringen.
  • Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Smoor de ui en paprika in ± 5 minuten zachtjes gaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Klop de eieren los met zout en peper.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan, schenk het eimengsel erin, verdeel het paprikamengsel erover en strooi de kaas erover.
  • Bak de omelet op zacht vuur tot de bovenkant gestold en de onderkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en brood.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Tomaten Gevuld met Roerei en Geitenkaas

Tomaten Gevuld met Roerei en Geitenkaas

Gevulde tomaten met romig roerei en geitenkaas, een smaakvol en eenvoudig gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 2 takjes peterselie
  • 4 eieren
  • 4 tomaten
  • 6 olijven
  • 75 g geitenkaas
  • ½ dl koffieroom of -melk
  • Peper
  • Prei ± 4 cm
  • Zout

Instructies

  • Was de tomaten en snijd de kapjes af.
  • Hol de tomaten uit en zet ze omgekeerd op keukenpapier.
  • Snijd de prei in ringetjes en 4 olijven in plakjes.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Klop de eieren los met koffieroom, zout en peper en schep de prei, olijfplakjes en de helft van de geitenkaas erdoor.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg het eimengsel toe en laat al roerend stollen.
  • Schep het roerei in de tomaten en zet ze op het grillrooster.
  • Strooi de rest van de geitenkaas erover en laat ± 2-3 minuten goudbruin kleuren onder de grill.
  • Garneer met een olijf en peterselie.
  • Lekker met risotto.

Notities

Serveertip:
Lekker met risotto of brood.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g