Koninklijke borrelplank met olijvenpesto
Een kleurrijke borrelplank met verse groenten, kaas en een heerlijke olijvenpesto.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Totale tijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bos bospeen
- 200 gram cheddar aan een stuk
- 8 takjes munt
- 50 gram olijven
- 4 eetlepels olijvenpesto
- 1 paprika
- 1 bakje kerstomaatjes
Was de paprika, halveer, verwijder zaadlijsten en snijd in repen.
Schrap de bospeen en laat wat groen aan de uiteinden.
Was de kerstomaatjes.
Snijd de kaas in plakken en diagonaal door tot driehoeken.
Rangschik de paprika, bospeen, tomaatjes en kaas op een schaal.
Pureer de olijven, pesto en munt tot een saus.
Serveer de saus in een kommetje erbij.
Serveertip:
Serveer met stokbrood of crackers. Voeg eventueel andere groenten of kazen toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Gefrituurde kaasballetjes met kerrie
Knapperige gefrituurde kaasballetjes met een heerlijke kerriesmaak, perfect voor een feestje.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
koelen1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 40 minuten min
Servings: 16 stuks
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 1 klein blikje maïs 180 gram
- Cornflakes
- 1 ei
- 150 gram oude kaas
- Olie om te frituren
- 2 eetlepels ui fijngesneden
- 2 sneetjes volkorenbrood
- 1 zakje kerriesaus
- 1 ½ dl melk
Maak de kerriesaus met 1 ½ dl melk.
Laat de saus afkoelen.
Snijd het brood in blokjes.
Meng de kerriesaus, brood, ei en kaas tot een mengsel.
Voeg de uitjes en maïs toe en meng kort.
Laat het mengsel 1 uur (of langer) opstijven in de koelkast.
Maal de cornflakes fijn.
Rol balletjes van het kaasmengsel en haal ze door de cornflakes.
Frituur de balletjes goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met een dipsaus naar keuze.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Gemarineerde camembert met uienringen en mixed pickles
Een bijzonder kaasvoorafje met gemarineerde uienringen, camembert en mixed pickles, perfect als smaakvol begin van een maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
marineren30 minuten min
Totale tijd1 uur uur
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 camembert
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels mixed pickles
- 2 eetlepels olie
- 1 rode ui
- Enkele druppels tabasco
- Toast of brood
- Knoflook-kruidenboter
- Zout
Klop de ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Schaaf de ui in dunne plakken en haal de ringen los.
Leg de uienringen 30 minuten in de marinade.
Snijd de camembert in dunne plakken en leg als een waaier op borden.
Verdeel de mixed pickles en gemarineerde uienringen met marinade over de kaas.
Serveer met toast of brood en knoflook-kruidenboter.
Serveertip:
Gebruik verschillende soorten mixed pickles voor variatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Appel-stiltonstrudel met portsaus
Een feestelijke appel-stiltonstrudel met een heerlijk portsausje, perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
theedoek
Ster-uitsteekvormpje
- 2 kleine geschilde appels in blokjes
- 2 eetlepels citroensap
- 225 gram Stilton
- Tijmpoeder
- Zout
- Versgemalen peper
- 10 vellen ontdooid fyllodeeg
- 100 gram boter gesmolten
- 100 gram paneermeel
- 1 rode appel
- 1 ½ dl port
- 1 theelepel cranberrycompote
- 1 theelepel suiker
Meng de blokjes appel, citroensap, Stilton, tijmpoeder, peper en zout in een kom.
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
Leg 2 vellen fyllodeeg op de theedoek, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
Herhaal dit 4 keer.
Verdeel het appel-Stiltonmengsel over het deeg en rol op met behulp van de theedoek.
Leg de strudel op de bakplaat, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
Bak 30-35 minuten in de oven.
Steek sterretjes uit de rode appel.
Snijd plakken van de strudel en leg op borden.
Portsausje: Doe port, cranberrycompote en suiker in een pannetje en kook 2 minuten in.
Breng op smaak met citroensap.
Verwarm het sausje vlak voor het serveren.
Garneer met appelsterretjes.
Serveertip:
Serveer de strudel warm met het portsausje.
Wijnadvies:
Een dessertwijn, zoals een zoete sherry of port.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Weense ham-kaas toastjes
Hartige toastjes met ham en kaas, gegratineerd in de oven of onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- Aromapoeder
- Boter 25 gram
- Fijngesneden ham 50 gram, 2 plakken
- Geraspte kaas 50 gram
- Geraspte ui 1
- Knoflook 1 teentje
- Paprikapoeder
- Peper
- Peterselie
- Stokbrood 4 sneetjes
- Worcestershiresaus
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Smeer de massa dik op de sneetjes stokbrood.
Gratineer 10 minuten bovenin de voorverwarmde oven of onder de grill.
Serveertip:
Serveer direct, eventueel met een salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Grüner Veltliner.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 201g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Frisse seizoensalade met ananas en kaas
Een frisse en kleurrijke salade met ananas, kaas en een zoetzure dressing.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Totale tijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 2 schijven ananas
- Belegen kaas 200 gram
- Citroensap
- ¼ komkommer
- 2 eetlepels kleine zilveruitjes
- 2 eetlepels peterselie
- Peper
- Suiker 1 theelepel
- Worteltjes 100 gram
- 2 eetlepels yoghurt
- Zout
Laat de zilveruitjes en ananas uitlekken.
Was de worteltjes en snijd of schaaf ze in dunne plakjes.
Snijd de komkommer in de lengte door, verwijder het zaad en was de komkommer.
Snijd de komkommer in blokjes, de ananas in stukjes en de kaas in dobbelsteentjes.
Maak een sausje van yoghurt, suiker, citroensap, zout en peper.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Garneer met peterselie.
Serveertip:
Voeg eventueel wat rozijnen of noten toe voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige, droge witte wijn.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Slavonische lentesalade
Een frisse Slavonische salade met rode sla, lente-uitjes en een kruidige eiersaus.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- Droog witbroodkruim
- Ei voor eiersaus
- Groene kruiden fijngehakt
- Olie of boter
- Rode sla
- Lente-uitjes
Pluk de blaadjes van de rode sla, verwijder de nerven, was en droog ze.
Maak de sla aan met een eiersaus met groene kruiden.
Snijd de lente-uitjes in ringen.
Fruit de lente-uitjes en broodkruim in olie of boter.
Verdeel het mengsel over de salade.
Serveertip:
Gebruik ook kropsla, of half rode sla en half kropsla.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Graševina.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Varkenshammetjes Mojito-stijl
Sappige varkenshammetjes gemarineerd in een frisse Mojito-marinade, een verrassend smaakvol gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 2 bussels munt
- 4 eetlepels honing
- 4 limoenen
- 2 teentjes knoflook
- 4 dl olijfolie
- Peper 20 gram
- Peper
- 4 varkenshammetjes
- 4 dl witte Havana rum
- Suiker 4 eetlepels
- Zout 40 gram
- Zout
Snijd de limoenen in stukjes en plet ze met knoflook, suiker, munt, peper en zout.
Voeg rum, honing en olijfolie toe.
Wrijf de hammetjes in met de marinade en laat 12 uur marineren.
Haal de hammetjes uit de marinade en kleur ze in een pan.
Bak ze 1,5 uur in de oven op 180°C.
Serveer met de braadjus en eventueel aardappel met kruidenboter.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een lichte rode wijn.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Spaans Tapas Trio: Champignons, Tortilla, Chorizo
Een heerlijk Spaans tapas trio met champignonsalade, kikkererwtentortilla en gebakken amandelen met chorizo.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Totale tijd1 uur uur
Land van herkomst: Spanje Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
2 koekenpannen,
Schaal of bakjes
- 200 gram amandelen ongepeld
- Cayennepeper
- 250 gram kastanjechampignons
- 150 gram chorizoworst stukje
- 1 eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- ½ blikje kikkererwten à 400 gram, uitgelekt
- 500 ml kippenbouillon van tablet
- 6 eetlepels Spaanse olijfolie
- 1 paprika in blokjes
- 2 eetlepels peterselie fijngesneden
- Peper
- Zout
Borstel de champignons schoon.
Breng de kippenbouillon aan de kook.
Kook de champignons 3 minuten in de bouillon en haal ze eruit.
Klop een dressing van citroensap, knoflook, peterselie, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.
Marineer de champignons in de dressing.
Fruit de paprika in 2 eetlepels olijfolie.
Schep de kikkererwten erdoor.
Klop de eieren los met zout en peper en giet over het kikkererwtenmengsel.
Roer tot het ei begint te stollen en bak de tortilla 10 minuten op laag vuur met deksel.
Bak de amandelen 5 minuten in de rest van de olie op laag vuur.
Voeg cayennepeper en zeezout toe.
Snijd de chorizo in blokjes.
Snijd de tortilla in 6 punten.
Rijg de champignons aan prikkers.
Serveer de tapas op een schaal.
Serveertip:
Serveer met een glas Spaanse rode wijn, zoals Rioja.
Wijnadvies:
Rioja.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Rode sla met komkommersaus
Frisse rode sla met een romige komkommersaus.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Totale tijd15 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teentje knoflook
- 1 komkommer
- 3 eetlepels kwarkmayonaise
- Peper
- Rode sla
Halveer het teentje knoflook en wrijf een slabak hiermee in.
Verdeel de rode sla in blaadjes, verwijder de nerf en was de blaadjes.
Dep de blaadjes droog.
Snijd de komkommer fijn.
Vermeng de mayonaise met peper en roer de komkommer erdoor.
Maak de sla aan met de komkommersaus.
Garneer met komkommerplakjes.
Serveertip:
Ook lekker met kropsla of krulandijvie. Gebruik twee kleuren sla door elkaar.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68