Koninklijke borrelplank met olijvenpesto

Koninklijke borrelplank met olijvenpesto

Een kleurrijke borrelplank met verse groenten, kaas en een heerlijke olijvenpesto.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Koningsdag
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bos bospeen
  • 200 gram cheddar aan een stuk
  • 8 takjes munt
  • 50 gram olijven
  • 4 eetlepels olijvenpesto
  • 1 paprika
  • 1 bakje kerstomaatjes

Instructies

  • Was de paprika, halveer, verwijder zaadlijsten en snijd in repen.
  • Schrap de bospeen en laat wat groen aan de uiteinden.
  • Was de kerstomaatjes.
  • Snijd de kaas in plakken en diagonaal door tot driehoeken.
  • Rangschik de paprika, bospeen, tomaatjes en kaas op een schaal.
  • Pureer de olijven, pesto en munt tot een saus.
  • Serveer de saus in een kommetje erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer met stokbrood of crackers. Voeg eventueel andere groenten of kazen toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Gefrituurde kaasballetjes met kerrie

Gefrituurde kaasballetjes met kerrie

Knapperige gefrituurde kaasballetjes met een heerlijke kerriesmaak, perfect voor een feestje.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen1 uur
Totale tijd1 uur 40 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 16 stuks
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 klein blikje maïs 180 gram
  • Cornflakes
  • 1 ei
  • 150 gram oude kaas
  • Olie om te frituren
  • 2 eetlepels ui fijngesneden
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 zakje kerriesaus
  • 1 ½ dl melk

Instructies

  • Maak de kerriesaus met 1 ½ dl melk.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Snijd het brood in blokjes.
  • Meng de kerriesaus, brood, ei en kaas tot een mengsel.
  • Voeg de uitjes en maïs toe en meng kort.
  • Laat het mengsel 1 uur (of langer) opstijven in de koelkast.
  • Maal de cornflakes fijn.
  • Rol balletjes van het kaasmengsel en haal ze door de cornflakes.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een dipsaus naar keuze.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Gemarineerde camembert met uienringen en mixed pickles

Gemarineerde camembert met uienringen en mixed pickles

Een bijzonder kaasvoorafje met gemarineerde uienringen, camembert en mixed pickles, perfect als smaakvol begin van een maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
marineren30 minuten
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 camembert
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels mixed pickles
  • 2 eetlepels olie
  • 1 rode ui
  • Enkele druppels tabasco
  • Toast of brood
  • Knoflook-kruidenboter
  • Zout

Instructies

  • Klop de ingrediënten voor de marinade door elkaar.
  • Schaaf de ui in dunne plakken en haal de ringen los.
  • Leg de uienringen 30 minuten in de marinade.
  • Snijd de camembert in dunne plakken en leg als een waaier op borden.
  • Verdeel de mixed pickles en gemarineerde uienringen met marinade over de kaas.
  • Serveer met toast of brood en knoflook-kruidenboter.

Notities

Serveertip:
Gebruik verschillende soorten mixed pickles voor variatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Een feestelijke appel-stiltonstrudel met een heerlijk portsausje, perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Engeland, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine geschilde appels in blokjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • 225 gram Stilton
  • Tijmpoeder
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 10 vellen ontdooid fyllodeeg
  • 100 gram boter gesmolten
  • 100 gram paneermeel
  • 1 rode appel
  • 1 ½ dl port
  • 1 theelepel cranberrycompote
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Meng de blokjes appel, citroensap, Stilton, tijmpoeder, peper en zout in een kom.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
  • Leg 2 vellen fyllodeeg op de theedoek, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Herhaal dit 4 keer.
  • Verdeel het appel-Stiltonmengsel over het deeg en rol op met behulp van de theedoek.
  • Leg de strudel op de bakplaat, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Bak 30-35 minuten in de oven.
  • Steek sterretjes uit de rode appel.
  • Snijd plakken van de strudel en leg op borden.
  • Portsausje: Doe port, cranberrycompote en suiker in een pannetje en kook 2 minuten in.
  • Breng op smaak met citroensap.
  • Verwarm het sausje vlak voor het serveren.
  • Garneer met appelsterretjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de strudel warm met het portsausje.
Wijnadvies:
Een dessertwijn, zoals een zoete sherry of port.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Weense ham-kaas toastjes

Weense ham-kaas toastjes

Hartige toastjes met ham en kaas, gegratineerd in de oven of onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Broodjes, Kaas, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Oostenrijk
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Oven of grill

Ingrediënten

  • Aromapoeder
  • Boter 25 gram
  • Fijngesneden ham 50 gram, 2 plakken
  • Geraspte kaas 50 gram
  • Geraspte ui 1
  • Knoflook 1 teentje
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Peterselie
  • Stokbrood 4 sneetjes
  • Worcestershiresaus

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Smeer de massa dik op de sneetjes stokbrood.
  • Gratineer 10 minuten bovenin de voorverwarmde oven of onder de grill.

Notities

Serveertip:
Serveer direct, eventueel met een salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 201g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Frisse seizoensalade met ananas en kaas

Frisse seizoensalade met ananas en kaas

Een frisse en kleurrijke salade met ananas, kaas en een zoetzure dressing.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 schijven ananas
  • Belegen kaas 200 gram
  • Citroensap
  • ¼ komkommer
  • 2 eetlepels kleine zilveruitjes
  • 2 eetlepels peterselie
  • Peper
  • Suiker 1 theelepel
  • Worteltjes 100 gram
  • 2 eetlepels yoghurt
  • Zout

Instructies

  • Laat de zilveruitjes en ananas uitlekken.
  • Was de worteltjes en snijd of schaaf ze in dunne plakjes.
  • Snijd de komkommer in de lengte door, verwijder het zaad en was de komkommer.
  • Snijd de komkommer in blokjes, de ananas in stukjes en de kaas in dobbelsteentjes.
  • Maak een sausje van yoghurt, suiker, citroensap, zout en peper.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Garneer met peterselie.

Notities

Serveertip:
Voeg eventueel wat rozijnen of noten toe voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige, droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 12g

Slavonische lentesalade

Slavonische lentesalade

Een frisse Slavonische salade met rode sla, lente-uitjes en een kruidige eiersaus.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Kroatië
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Droog witbroodkruim
  • Ei voor eiersaus
  • Groene kruiden fijngehakt
  • Olie of boter
  • Rode sla
  • Lente-uitjes

Instructies

  • Pluk de blaadjes van de rode sla, verwijder de nerven, was en droog ze.
  • Maak de sla aan met een eiersaus met groene kruiden.
  • Snijd de lente-uitjes in ringen.
  • Fruit de lente-uitjes en broodkruim in olie of boter.
  • Verdeel het mengsel over de salade.

Notities

Serveertip:
Gebruik ook kropsla, of half rode sla en half kropsla.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Graševina.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Varkenshammetjes Mojito-stijl

Varkenshammetjes Mojito-stijl

Sappige varkenshammetjes gemarineerd in een frisse Mojito-marinade, een verrassend smaakvol gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Cuba, Europa, Fusion
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 bussels munt
  • 4 eetlepels honing
  • 4 limoenen
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 dl olijfolie
  • Peper 20 gram
  • Peper
  • 4 varkenshammetjes
  • 4 dl witte Havana rum
  • Suiker 4 eetlepels
  • Zout 40 gram
  • Zout

Instructies

  • Snijd de limoenen in stukjes en plet ze met knoflook, suiker, munt, peper en zout.
  • Voeg rum, honing en olijfolie toe.
  • Wrijf de hammetjes in met de marinade en laat 12 uur marineren.
  • Haal de hammetjes uit de marinade en kleur ze in een pan.
  • Bak ze 1,5 uur in de oven op 180°C.
  • Serveer met de braadjus en eventueel aardappel met kruidenboter.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een lichte rode wijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g

Spaans Tapas Trio: Champignons, Tortilla, Chorizo

Spaans Tapas Trio: Champignons, Tortilla, Chorizo

Een heerlijk Spaans tapas trio met champignonsalade, kikkererwtentortilla en gebakken amandelen met chorizo.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Noten, Tapas, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen ongepeld
  • Cayennepeper
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram chorizoworst stukje
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • ½ blikje kikkererwten à 400 gram, uitgelekt
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 6 eetlepels Spaanse olijfolie
  • 1 paprika in blokjes
  • 2 eetlepels peterselie fijngesneden
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Borstel de champignons schoon.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Kook de champignons 3 minuten in de bouillon en haal ze eruit.
  • Klop een dressing van citroensap, knoflook, peterselie, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.
  • Marineer de champignons in de dressing.
  • Fruit de paprika in 2 eetlepels olijfolie.
  • Schep de kikkererwten erdoor.
  • Klop de eieren los met zout en peper en giet over het kikkererwtenmengsel.
  • Roer tot het ei begint te stollen en bak de tortilla 10 minuten op laag vuur met deksel.
  • Bak de amandelen 5 minuten in de rest van de olie op laag vuur.
  • Voeg cayennepeper en zeezout toe.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Snijd de tortilla in 6 punten.
  • Rijg de champignons aan prikkers.
  • Serveer de tapas op een schaal.

Notities

 
Serveertip:
Serveer met een glas Spaanse rode wijn, zoals Rioja.
Wijnadvies:
Rioja.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Rode sla met komkommersaus

Rode sla met komkommersaus

Frisse rode sla met een romige komkommersaus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 komkommer
  • 3 eetlepels kwarkmayonaise
  • Peper
  • Rode sla

Instructies

  • Halveer het teentje knoflook en wrijf een slabak hiermee in.
  • Verdeel de rode sla in blaadjes, verwijder de nerf en was de blaadjes.
  • Dep de blaadjes droog.
  • Snijd de komkommer fijn.
  • Vermeng de mayonaise met peper en roer de komkommer erdoor.
  • Maak de sla aan met de komkommersaus.
  • Garneer met komkommerplakjes.

Notities

Serveertip:
Ook lekker met kropsla of krulandijvie. Gebruik twee kleuren sla door elkaar.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g