Gehaktbrood met Zoet-Pittig Ketchupglazuur
Sappig gehaktbrood met een zoet-pittig ketchupglazuur. Verrijkt met ui, salie en room. Een smaakvol gerecht voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g gehakt half-om-half
- 1 geraspte ui
- 2-3 eetlepels paneermeel
- 2 eieren
- Scheutje room
- Zout
- Peper
- Salieblaadjes
- 50 g basterdsuiker
- ½ flesje tomatenketchup
- Vleugje mosterdpoeder
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng het gehakt met de eieren, het paneermeel, de geraspte ui en fijngewreven salieblaadjes.
Voeg zoveel room toe tot het een smeuïg mengsel is.
Kruid het gehaktmengsel flink met zout en peper.
Vul een cakeblik met het gehaktmengsel.
Maak een sausje van de basterdsuiker, tomatenketchup en mosterdpoeder.
Bedek het gehakt met een laagje van dit sausje (ca.
1 cm dik).
Bak het gehaktbrood ca.
1 uur in de voorverwarmde oven (175°C).
Laat het gehaktbrood na het bakken ca.
5 minuten afkoelen in de vorm voordat je het op een schaal serveert.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, geroosterde groenten of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Brabantse Broeder
Een traditioneel Brabants brood, zoet en rijk aan rozijnen, perfect om te delen. Een warm en gezellig recept voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
rijzen1 uur uur
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 15 g gist
- 2 dl melk lauwwarm
- 250 g bloem
- Snufje zout
- 1 ei
- 100 g rozijnen
- 2 eetlepels slaolie
Voor de stroopsaus (optioneel):
- 100 g boter
- 2 dl stroop
- ½ theelepel azijn optioneel
Los de gist op in wat lauwwarme melk.
Doe de bloem en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
Schenk het gistmengsel en breek het ei in het kuiltje.
Meng alles tot een glad beslag, met een pollepel of met de hand.
Laat het beslag afgedekt ca.
1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng de rozijnen door het gerezen deeg.
Verwarm 1 ½ eetlepel olie in een braadpan met deksel.
Giet het deeg in de pan.
Zet de pan kort op hoog vuur, zodat de onderkant een korstje krijgt.
Zet het vuur laag en bak de broeder ca.
1 uur gaar met de deksel op de pan.
Controleer met een breinaald of de brooder gaar is (de breinaald komt er droog uit).
Haal de broeder uit de pan.
Doe de overgebleven ½ eetlepel olie in de pan.
Leg de broeder omgekeerd in de pan en bak de andere kant kort bruin.
Snijd de broeder in dikke plakken.
Serveer warm met stroop, boter of stroopsaus.
Voor de stroopsaus (optioneel):
Serveertip:
Serveer de Brabantse Broeder warm met boter, stroop of stroopsaus. Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Camembert met Zoete Rozijnencompote
Camembert met zoete rozijnencompote, een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl appelsap
- 1 el zilveruitjes
- 1 tl majoraan
- 2 toefjes peterselie of verse majoraan
- 50 g rozijnen
- 65 g camembert
- ½ tl kaneel
Breng de rozijnen met de zilveruitjes, appelsap, kaneel en majoraan aan de kook.
Kook de rozijnen op zacht vuur ± 10 minuten tot het meeste vocht is verdampt.
Laat de rozijnencompote afkoelen in een bak koud water.
Snijd de camembert in 2 puntjes.
Zet de camembert op 2 bordjes en schep de rozijnencompote ernaast.
Garneer met peterselie of majoraan.
Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Vin Santo
Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Zoete Kaasplakken met Gember en Port
Zoete kaasplakken met een krokant kokoslaagje, geserveerd met een gember-portsaus en druiven.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
koelen30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl rode port of frambozencocktail
- 1 el gembersiroop
- 1 ei M
- 1 el koffiemelk
- 2 el gember potje
- 4 dikke plakken Landana of Leerdammer ± 100 g per plak, zonder korst
- 50 g boter
- 75 g gemalen kokos
- Bloem
- Blauwe druiven
- Peper
- Zout
Klop het ei los met koffiemelk, gembersiroop, zout en peper.
Wentel de kaasplakken door de bloem en dan door het eimengsel.
Wentel de plakken door de kokos.
Laat ze een half uur opstijven in de koelkast.
Bak de plakken goudbruin in boter.
Leg ze op bordjes.
Roer de bakgember en port door elkaar en laat inkoken.
Schep het sausje naast en over de kaasplakken.
Schik de druiven eromheen en serveer direct.
Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Romige Gorgonzola Kaascrème met Kruiden
Een heerlijke romige kaascrème van gorgonzola, op smaak gebracht met verse kruiden. Perfect als dip of als onderdeel van een kaasplankje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
opstijven3 uur uur
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 als dip of onderdeel van een kaasplank
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el basilicum fijngesneden verse
- Stengels bleekselderij
- Plakjes komkommer
- 150 g gorgonzola
- 2 el munt fijngesneden verse
- 2 el olijfolie
- Versgemalen peper
- 1.25 dl slagroom
- Blaadjes witlof
Ontkorst de gorgonzola en wrijf hem door een zeef.
Klop de slagroom stijf en spatel die voorzichtig door de kaas.
Breng het kaasmengsel op smaak met peper, doe het in een kom en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Meng de munt en basilicum met de olijfolie.
Stort de kaascrème op een bord en garneer met toefjes kruiden.
Serveer de bleekselderij, komkommer en witlof bij de kaascrème.
Serveertip:
- Serveer met verschillende soorten groenten en crackers om te dippen.
Wijnadvies:
- Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, of een volle rode wijn, zoals een Amarone, past goed bij de intense smaak van de gorgonzola.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Deense Kwark met Blauwe Kaas en Walnoten
Een eenvoudig en smaakvol kwarkgerecht met Deense blauwe kaas, walnoten en kervel. Perfect als ontbijt, tussendoortje of onderdeel van een kaasplankje.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Denemarken Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- Verse of gedroogde kervel
- 50 gram Danish Blue
- 50 gram magere kwark
- 25 gram walnoten
Prak de Deense blauwe kaas door de kwark.
Hak de walnoten klein en voeg ze met de fijngeknipte kervel toe.
Maak er een smeuïg mengsel van.
Serveertip:
- Serveer op een toastje, cracker of brood.
- Ook lekker met partjes appel of peer.
Wijnadvies:
- Een zoete dessertwijn, zoals een port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Omelet met Spinazie, Roquefort en Aardappel
Hartige omelet met spinazie, roquefort en gebakken aardappel, een voedzaam en smakelijk gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 10 eieren
- 100 g roquefort Danish blue of andere blauwschimmelkaas
- 200 g spinazie
- 3 aardappelen
- 4 el crème fraîche
- 50 g boter
- Peterselie fijngehakt
- Peper
- Zout
Was de spinazie en dep droog.
Smelt 25 g boter in een koekenpan en laat de spinazie ± 4 minuten slinken.
Klop de eieren los in een kom en voeg peper, zout, crème fraîche, spinazie en kaas toe.
Roer goed door elkaar.
Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
Bak de aardappelen ± 10 minuten in wat boter en neem uit de pan.
Doe 1/4 van de aardappelen in een koekenpan, voeg 1/4 van het eimengsel toe en bak een omelet.
Bak zo ook de andere drie omeletten.
Serveer op voorverwarmde borden en strooi er peterselie over.
Serveertip:
Geef er geroosterd brood en kruidenboter bij.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Spaanse Tortilla met Shiitake en Kaas
Hartige Spaanse tortilla met shiitake en smeltkaas, een smaakvol en eenvoudig gerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 7
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el olijfolie
- 2 tl melk
- 3 fijngesneden shiitake paddenstoelen
- 4 eieren
- 4-6 el smeltkaasjes
- Peper
- Zout
Klop de eieren met zout en peper los.
Roer de kaas en de shii-take erdoor.
Verhit de olie in een koekenpan van 16 cm doorsnee.
Schenk het eimengsel in de pan en laat het op zacht vuur in 10-15 minuten stollen.
Draai de tortilla met behulp van een deksel om en laat de andere kant 5 minuten zachtjes bakken.
Serveertip:
Serveer de tortilla in puntjes gesneden.
Wijnadvies:
Een droge sherry, of een fruitige witte wijn, zoals een Verdejo.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Geitenkaas Frittata met Paprika
Hartige frittata met geitenkaas en paprika, een snel en smaakvol gerecht voor twee personen.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote paprika
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 3 el olijfolie
- 4 eieren
- 75 g geitenkaas of feta
- ½ el Italiaanse kruiden
- Peper
- Zout
Pel de ui en snijd in ringen.
Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
Pers de knoflook erboven uit.
Smoor de ui en paprika in ± 5 minuten zachtjes gaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Verkruimel de geitenkaas.
Klop de eieren los met zout en peper.
Verhit 2 el olie in een koekenpan, schenk het eimengsel erin, verdeel het paprikamengsel erover en strooi de kaas erover.
Bak de omelet op zacht vuur tot de bovenkant gestold en de onderkant goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en brood.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68
Tomaten Gevuld met Roerei en Geitenkaas
Gevulde tomaten met romig roerei en geitenkaas, een smaakvol en eenvoudig gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 15 g boter
- 2 takjes peterselie
- 4 eieren
- 4 tomaten
- 6 olijven
- 75 g geitenkaas
- ½ dl koffieroom of -melk
- Peper
- Prei ± 4 cm
- Zout
Was de tomaten en snijd de kapjes af.
Hol de tomaten uit en zet ze omgekeerd op keukenpapier.
Snijd de prei in ringetjes en 4 olijven in plakjes.
Verkruimel de geitenkaas.
Klop de eieren los met koffieroom, zout en peper en schep de prei, olijfplakjes en de helft van de geitenkaas erdoor.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Smelt de boter in een steelpan.
Voeg het eimengsel toe en laat al roerend stollen.
Schep het roerei in de tomaten en zet ze op het grillrooster.
Strooi de rest van de geitenkaas erover en laat ± 2-3 minuten goudbruin kleuren onder de grill.
Garneer met een olijf en peterselie.
Lekker met risotto.
Serveertip:
Lekker met risotto of brood.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 68