Ierse Gemberkoek voor Vrouwendag

Ierse Gemberkoek voor Vrouwendag

Een kruidige gemberkoek, traditioneel gebakken voor Ierse Vrouwendag. Perfect voor een gezellige theemiddag.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 50 gram bakgember
  • 90 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 ½ dl melk
  • 75 gram rozijnen
  • 175 gram stroop
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Zeef de bloem, zout, gemberpoeder en bakpoeder in een kom.
  • Verwarm de bruine basterdsuiker en boter in een pan, roer tot een glad mengsel.
  • Voeg de stroop en melk toe, roer glad.
  • Laat het mengsel afkoelen en roer het door de droge ingrediënten.
  • Meng het ei, rozijnen en bakgember erdoor.
  • Schep het beslag in een met bakpapier beklede vorm.
  • Bak de koek 1 uur op 180°C.
  • Laat de koek uitdampen op een rooster.
  • Serveer met roomboter.

Notities

Serveertip:
Serveer de gemberkoek met een kopje thee en een klontje roomboter.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Madeira, past goed bij de gemberkoek.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Poolse Noten Nieuwjaarskoek

Poolse Noten Nieuwjaarskoek

Een rijk gevulde Poolse koek met noten en rozijnen, perfect voor Nieuwjaar. Het lekkerst als hij enkele weken van tevoren wordt gebakken.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 10
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • eierscheider
  • Koekblik
  • Vlaaivorm (28 cm)

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel kruidnagel
  • 250 gram amandelen of gemengde noten, geen hazelnoten
  • 250 gram fijne suiker
  • 250 gram rozijnen
  • 5 eieren
  • Zout

Instructies

  • Vet een vlaaivorm in en bestuif met bloem.
  • Scheid de eieren.
  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
  • Klop de dooiers met de suiker tot een lichtgeel lint.
  • Schep de kruiden, noten, rozijnen en bloem door het dooiermengsel.
  • Spatel de eiwitten er luchtig doorheen.
  • Bak de koek 50 minuten op 150°C.
  • Snijd de koek in repen en laat afkoelen.
  • Bewaar de koek in een afgesloten koekblik.

Notities

Serveertip:
Serveer de koek als onderdeel van een Nieuwjaarsbrunch of als zoete traktatie bij de koffie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Tokaji, past goed bij de rijke smaken van de koek.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Maanzaad Cake met Honing

Maanzaad Cake met Honing

Een kruidige maanzaad cake met honing en rozijnen, gedecoreerd in de vorm van een maan. Een heerlijke traktatie voor bij de koffie.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei glazuur
  • 100 gram maanzaad
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 225 gram boter
  • 225 gram golden syrup of bloemenhoning
  • 3 dl melk
  • 3 eetlepels suiker
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren cake
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel koekkruiden

Instructies

  • Bereid een springvorm voor met karton en bakpapier.
  • Breng melk, 1 zakje vanillesuiker en suiker aan de kook.
  • Voeg maanzaad toe en kook kort.
  • Roer rozijnen erdoor en laat afkoelen.
  • Maal het mengsel fijn.
  • Maak een cakebeslag van boter, honing, eieren, kruiden en bakmeel.
  • Schep de helft van het beslag in de vorm.
  • Verdeel het maanzaadmengsel erover.
  • Schep de rest van het beslag erop.
  • Bak de cake 90 minuten op 175°C.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Maak een glazuur van eiwit en poedersuiker.
  • Doe het glazuur in een frietzakje en decoreer de maan.

Notities

Serveertip:
Serveer de cake met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Eiswein, past goed bij de maanzaad cake.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Luchtige sneeuwballen met een vleugje sinaasappel, omhuld met chocolade en poedersuiker. Een feestelijke traktatie voor de winterse dagen.
excl. afkoelen en opstijven2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 12 satéprikkers
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 75 gram chocolade
  • Kaneel
  • Poedersuiker gezeefd + om te bestuiven

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Klop de poedersuiker en sinaasappellikeur erdoor tot pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Schep bollen op bakpapier met een ijsbolletjestang.
  • Maak pieken op de bollen met een lepel.
  • Bak de bollen 90 minuten in de oven tot ze droog zijn.
  • Laat de bollen afkoelen op een rooster.
  • Verwarm water en suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Steek de bollen op satéprikkers.
  • Bestrijk de bollen met suikerstroop en laat hard worden.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Strijk chocolade op de platte kanten van de bollen.
  • Plak twee bollen tegen elkaar.
  • Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
  • Bestuif de sneeuwballen met poedersuiker en kaneel.

Notities

Serveertip:
Serveer de sneeuwballen als feestelijke traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, past goed bij de chocolade en sinaasappel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Steranijs Appelbeignets

Steranijs Appelbeignets

Luchtige appelbeignets met een verfijnde anijssmaak, een heerlijke traktatie voor de koude dagen.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 ½ dl melk
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram fijne suiker
  • 6 Goudrenet appels in dikke schijven
  • Frituurolie
  • Poedersuiker
  • 3 steranijs sterren
  • Zout

Instructies

  • Breng de melk met de steranijs aan de kook op matig vuur.
  • Laat het 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Laat de melk afkoelen en zeef het.
  • Klop de bloem, zout, melk, eidooiers en olie tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
  • Verhit de frituurolie.
  • Wentel de appelschijven door de suiker en haal ze door het beslag.
  • Bak de beignets in 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
  • Bestrooi ze met poedersuiker.
  • Voedingswaarden (per stuk, schatting):

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm, eventueel met een bolletje ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de appelbeignets.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Chocolade Banaan Beignets

Chocolade Banaan Beignets

Zoete banaanbeignets met een rijke chocoladeglazuur, een heerlijke traktatie voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Fusion, Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 ½ eetlepel slagroom
  • 5 bananen
  • 75 gram pure chocolade fijngehakt
  • Beignetbeslag zie recept appelbeignets

Instructies

  • Pel de bananen, halveer ze en snijd elke helft in de lengte doormidden.
  • Haal de banaan kwarten door het beignetbeslag.
  • Bak ze als appelbeignets goudbruin.
  • Laat de beignets afkoelen.
  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor.
  • Laat de chocolade al roerend smelten.
  • Doop de punten van de beignets in de warme chocoladeglazuur.
  • Laat de chocoladetoppen in de koelkast hard worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de beignets als dessert of als zoete snack.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Banyuls, past goed bij de chocolade en banaan.
.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Deze knapperige appelbeignets met een vleugje kaneelsuiker zijn een heerlijke traktatie voor Oud & Nieuw. Perfect met een laagje poedersuiker!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 5 Goudrenetten
  • 1 ei
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 3 dl pils
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de basterdsuiker met de kaneel in een diep bord.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd elke appel in vier plakken.
  • Wentel de appelplakken door het suiker-kaneelmengsel.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Zeef het bakmeel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg het losgeklopte ei toe en schenk al roerend het pils erbij.
  • Roer circa 5 minuten tot een glad beslag ontstaat.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • Haal de appelplakken met een vork door het beslag en laat ze in de hete olie glijden.
  • Frituur de appelbeignets in porties van vier gedurende 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
  • Haal de appelbeignets uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een extra laagje poedersuiker en een bolletje vanille-ijs.

Wijnadvies:

Een glas mousserende Cava Brut of een lichtzoete Duitse Riesling past perfect bij deze appelbeignets.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Feestelijke Gouden Speculaaspoppen

Feestelijke Gouden Speculaaspoppen

Versier je eigen speculaaspop met glanzend glazuur en kleurrijke decoraties! Een leuke en smakelijke activiteit voor kinderen tijdens Sinterklaas.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Kinderkoken, Koek, Snoepgoed, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor het glazuur:
  • 125 g poedersuiker
  • 1 eiwit gepasteuriseerd
  • Voor de versieringen:
  • Zilverpilletjes
  • Decoratiemusket
  • Decoratiehagel
  • Decoratieroosjes
  • Decoratiemimosa
  • Minismarties

Instructies

  • Zet alle versieringen in aparte bakjes op tafel.
  • Bekleed een placemat of bakplaat met aluminiumfolie en leg hierop een speculaaspop.
  • Meng in een kom de poedersuiker met het eiwit tot een glad en glanzend glazuur.
  • Verdeel het glazuur eventueel over kleinere kommetjes als je meerdere kleuren wilt maken.
  • Schep een beetje glazuur op een speculaaspop en strijk het uit met de bolle kant van een lepel of een paletmes.
  • Versier de poppen met de snoepjes en andere decoraties.
  • Laat het glazuur volledig uitharden voordat je de koekjes serveert.

Notities

Serveertip:

Perfect om samen met kinderen te maken tijdens Sinterklaasavond!

Wijnadvies:

Lekker met een glas warme chocolademelk of een kruidige glühwein voor volwassenen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Oliebollen met Krenten, Rozijnen en Appel

Oliebollen met Krenten, Rozijnen en Appel

Traditionele oliebollen met een rijke vulling van krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel, perfect voor oud en nieuw.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rijzen1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 35 oliebollen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 ei
  • 10 gram zout
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 20 gram gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 25 gram oranjesnippers
  • 50 gram sukade
  • 500 gram bloem
  • ½ liter melk
  • Slaolie zonnebloemolie of arachideolie

Instructies

  • Was de krenten en rozijnen, laat ze uitlekken en dep ze droog met een theedoek.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Los de gist op in een paar eetlepels lauwwarme melk.
  • Meng de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet de opgeloste gist en het ei in het kuiltje.
  • Roer vanuit het midden een glad beslag door de bloem, voeg geleidelijk de lauwwarme melk toe.
  • Voeg de krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel toe.
  • Dek de kom af met een vochtige doek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de olie tot 180-190°C.
  • Schep met 2 lepels kleine hoeveelheden beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen goudbruin en gaar.
  • Haal de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Basis Oliebollen Recept

Basis Oliebollen Recept

Eenvoudig basisrecept voor heerlijke oliebollen, perfect voor een gezellige oud en nieuw viering.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 25
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • Lepel
  • Papieren handdoeken

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 snufje zout
  • 1 ½ dl water of melk lauwwarm
  • 15 gram gist
  • 25 gram suiker
  • 250 gram bloem

Instructies

  • Doe de bloem in een kom.
  • Verbrokkel de gist en meng het met het lauwe water of de lauwe melk.
  • Voeg 1 eetlepel suiker toe.
  • Maak een kuiltje in de bloem, giet daar het gistmengsel in en voeg geleidelijk de lauwe melk toe.
  • Besla het deeg flink met een houten lepel en voeg het ei toe.
  • Bedek de kom met een doek en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Dompel een lepel in vet of olie en schep daarmee het deeg uit de kom.
  • Bak de bollen in heet frituurvet en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g