Elzasser Gehaktballetjes met Franse Uiensoepmix

Elzasser Gehaktballetjes met Franse Uiensoepmix

Elzasser gehaktballetjes op smaak gebracht met Franse uiensoep – een eenvoudig, smaakvol gerecht met een lichte, aromatische smaak.
Bereidingstijd30 minuten
rusttijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 zakje Franse uiensoep
  • 1 ei
  • Paneermeel

Instructies

  • Meng het zakje Franse uiensoep en het ei door het gehakt in een kom.
  • Laat het mengsel minstens 1 uur rusten in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
  • Voeg geen zout, peper of andere kruiden toe aan het gehaktmengsel.
  • Voeg wat paneermeel toe aan het gehaktmengsel en kneed dit goed door elkaar, zodat het gehakt stevig wordt.
  • Draai kleine balletjes van het gehakt.
  • Verhit wat olie of braadboter in een pan en bak de gehaktballetjes op je gebruikelijke manier tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de Elzasser gehaktballetjes met aardappelpuree, een frisse salade of groenten naar keuze voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Elzasser gehaktballetjes passen goed bij een lichte Elzasser witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Duitse Gehaktballen in Witte Wijnsaus met Kappertjes

Duitse Gehaktballen in Witte Wijnsaus met Kappertjes

Smaakvolle Duitse gehaktballen in een romige witte wijnsaus, verrijkt met kappertjes, ansjovis en een vleugje citroen – een rijke en hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 50 g boter
  • Peper en zout naar smaak

Voor de saus:

  • 30 g bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • ½ vleesbouillonblokje
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eidooiers
  • ½ citroen in schijven gesneden
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Meng het gehakt, paneermeel, melk, fijngesnipperde ui, peper en zout in een kom tot een stevig geheel.
  • Vorm hieruit acht gehaktballen.
  • Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballen snel aan alle kanten bruin.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
  • Fruit in dezelfde pan de bloem lichtbruin.
  • Voeg langzaam de bouillon en de witte wijn toe, en blijf roeren tot er een mooie, gebonden saus ontstaat.
  • Voeg de kappertjes, suiker, schijven citroen en kleingesneden ansjovis toe aan de saus.
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen.
  • Laat de gehaktballen 15 minuten zachtjes meekoken in de saus.
  • Klop de eidooiers los met een beetje van de saus.
  • Verwarm de borden voor en leg de gehaktballen erop.
  • Haal de saus van het vuur en roer het dooiermengsel erdoor.
  • Schep de saus over de gehaktballen.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Duitse gehaktballen met witte wijnsaus passen goed bij een droge Duitse Riesling of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Balinese Gehaktballetjes in Zoete Pittige Saus

Balinese Gehaktballetjes in Zoete Pittige Saus

Geniet van de heerlijke balans tussen zoet en pittig in deze Balinese gehaktballetjes, geserveerd in een smaakvolle saus – een perfecte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varkens- en rundvlees mix
  • 1 pakje Franse uiensoepmix Honig
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 uien grof gesneden
  • 100 ml azijn
  • 200 ml tomatenketchup
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel chilipoeder of sambal
  • 50 g boter

Instructies

  • Meng het gehakt met de uiensoepmix, het ei en het paneermeel.
  • Draai er balletjes van met een diameter van ongeveer 4-5 cm.
  • Smelt 50 g boter in een grote pan en bak de gehaktballetjes tot ze gaar zijn.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet opzij.
  • Bak de grof gesneden uien in hetzelfde vet tot ze glazig zijn.
  • Voeg de azijn, tomatenketchup, bruine suiker en chilipoeder toe.
  • Roer tot het mengsel glad is.
  • Laat de saus 2 minuten inkoken en voeg vervolgens de gehaktballetjes weer toe.
  • Laat het geheel nog even doorkoken tot de saus is ingedikt en de gehaktballetjes goed bedekt zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met rijst of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze Balinese gehaktballetjes.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Aziatische Gehaktballen met Kruidige Saus

Aziatische Gehaktballen met Kruidige Saus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 ballen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varken-rund mix
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 ½ theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • ¼ theelepel 5 spice kruiden
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eieren
  • 2 ½ eetlepel vers gesnipperde peterselie
  • Roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Sap van ¼ citroen

Instructies

  • Doe het gehakt in een grote kom en voeg de fijngesnipperde ui, sjalot, 1 ei, paneermeel en alle kruiden toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg het tweede ei en de ketjap toe, kneed het geheel goed door elkaar.
  • Laat het mengsel kort opstijven in de koelkast en vorm dan 4 gelijke ballen van 125 g per stuk.
  • Verhit wat roomboter en olijfolie in een koekenpan en braad de gehaktballen rondom mooi aan tot ze goed dichtgeschroeid zijn.
  • Voeg vervolgens één koffiebeker water toe en een scheut sojasaus.
  • Laat het geheel inkoken en laat de gehaktballen tegelijkertijd smoren tot ze gaar zijn.

Notities

Serveer de Aziatische gehaktballen met de kruidige saus en geniet van de smaken uit Azië!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Geurende Rijst

Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Geurende Rijst

De perfecte Argentijnse gehaktballen in een smaakvolle tomatensaus, geserveerd met geurende rijst met saffraan. Een heerlijke maaltijd voor de hele familie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Argentinië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 1 kg mager gehakt
  • 3 varkensworstjes vel verwijderd
  • 200 g gehakte olijven
  • 150 g boter
  • 1 kopje geweekte rozijnen
  • 2 eetlepels gehakte knoflook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 2 kopjes broodkruim uitgelekt in melk geweekt
  • 3 eieren
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 kopje bloem

Voor de saus:

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • 1 gehakte rode peper zonder zaadjes
  • 1 kg tomaten gepel en fijngehakt
  • Paddestoelen geweekt en fijngesneden, optioneel
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 kopje droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel oregano
  • Chilipeper naar smaak
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Voor de rijst:

  • 2 kopjes rijst
  • 2 kopjes water
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 1 theelepel gehakte peterselie
  • 1 laurierblad
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel saffraan

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de bloem) in een grote kom.
  • Kneed goed door en vorm er 6 gelijkmatige gehaktballen van.
  • Rol de gehaktballen door de bloem.
  • Verhit olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
  • In dezelfde pan bak de gesnipperde ui, paprika, knoflook en champignons in olijfolie goudbruin.
  • Voeg de tomaten, tomatenpuree, witte wijn, laurierblaadjes, bouillonblokje, zout, oregano, chilipeper en paprikapoeder toe.
  • Roer goed door en laat 4-5 minuten koken.
  • Zet het vuur laag en voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
  • Dek af en laat sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.

Voor de rijst:

  • Fruit de ui, knoflook en peterselie in olijfolie.
  • Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten.
  • Voeg de bouillon, laurierblad, saffraan en zout toe.
  • Kook afgedekt op laag vuur totdat al het vocht is verdampt.
  • Laat 5 minuten rusten voordat je serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met de saus en rijst, garneer met Parmezaanse kaas voor een extra smaakvolle finishing touch.
Wijnadvies:
Een Argentijnse Malbec past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Antilliaanse Pikabal den Sous (Gehaktballen in Pittige Saus)

Antilliaanse Pikabal den Sous (Gehaktballen in Pittige Saus)

Pittige Antilliaanse gehaktballen in een rijke saus van madame jeannette pepers, paprika en specerijen – een smaakvolle maaltijd vol karakter.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Antillen, Caribean
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6 ballen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 madame jeannette pepers zonder zaadjes en fijngehakt, of naar smaak
  • 2 paprika's in blokjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel zout
  • Olie voor het bakken

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de helft van de paprika gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Meng de helft van dit ui-paprikamengsel met het gehakt, 1 eetlepel sojasaus en het zout.
  • Vorm hieruit gehaktballen ter grootte van een pingpongbal.
  • Bak de gehaktballen 15 minuten op middelhoog vuur, tot ze goudbruin en gaar van binnen zijn.
  • Voor de saus: Meng in een aparte pan de overgebleven paprika, tomatenpuree, madame jeannette pepers, 2 eetlepels sojasaus, gemalen komijn, gemalen koriander, zwarte peper, suiker, azijn en een half kopje water.
  • Roer de saus door en voeg de gebakken gehaktballen toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen totdat de saus iets is ingedikt en de smaken goed zijn vermengd.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, gekookte groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze pittige Antilliaanse gehaktballen met saus passen goed bij een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Antilliaanse Balchi di Karni (Gehaktballen van Rundvlees)

Antilliaanse Balchi di Karni (Gehaktballen van Rundvlees)

Smaakvolle Antilliaanse gehaktballen met een kruidenmengsel van nootmuskaat, komijn en Worcestershiresaus, gecombineerd met gebakken groenten – perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Antillen, Caribean
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gemalen biefstuk of zeer fijn gehakt rundvlees
  • 250 g gehakt
  • 2 sneetjes oud brood geweekt in melk
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • Zout naar smaak
  • 4 eetlepels boter of margarine
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • 1 paprika in reepjes gesneden

Instructies

  • Meng het gemalen rundvlees, gehakt, geweekt brood, nootmuskaat, komijnzaad, losgeklopt ei, Worcestershiresaus en zout in een kom.
  • Vorm hieruit 6 gehaktballen.
  • Verhit de helft van de boter en olie in een pan en bak hierin de gehaktballen goudbruin.
  • Verhit de rest van de boter en olie in een andere pan en bak hierin de gesnipperde ui, tomaat en paprika.
  • Voeg de gebakken groenten toe aan de gehaktballen samen met de bakboter.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, salade of gebakken plantain voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Antilliaanse gehaktballen gaan goed samen met een fruitige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g

Amsterdamse Gehaktballen

Amsterdamse Gehaktballen

Deze Amsterdamse gehaktballen, gebakken in de oven en doordrenkt met smaakvolle kruiden, zijn perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland, Noord Holland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 2 eieren
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel ketjap sojasaus
  • 2 sneetjes witbrood 15 minuten geweekt in melk en uitgeknepen
  • 1 eetlepel runderbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ½ theelepel gehaktkruiden (zie hier onder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • Boter om in te bakken
  • Water naar behoefte

Gehaktkruidenmengsel:

  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels gemalen witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Eventueel 1/4 theelepel chilipoeder

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed alles goed door elkaar.
  • Laat het mengsel 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt voldoende boter in een ovenschaal.
  • Vorm het gehaktmengsel tot gehaktballen en leg ze in de ovenschaal.
  • Bak de gehaktballen gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Voeg een kopje water toe aan de ovenschaal en bak de gehaktballen nog eens 5 minuten in de oven.
  • Serveer de gehaktballen warm.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met gekookte aardappelen, stamppot of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Amsterdamse gehaktballen gaan goed samen met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Verfrissende Rabarbertaart met Granny Smith Appels en Gember

Verfrissende Rabarbertaart met Granny Smith Appels en Gember

Een verfrissende rabarbertaart met een krokante bladerdeegkorst, heerlijk gevuld met rabarber, appels en een vleugje gember. Perfect voor de lente!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Groenten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 650 g rabarber in duimlengte gesneden
  • 2 Granny Smith appels ontdaan van klokhuis en in schijfjes van een halve cm
  • 1,5 cm gember geschild en fijngehakt
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • ½ eetlepel roomboter
  • Merg van 1 vanillestokje
  • Rietsuiker om te bestrooien
  • 1 ei om te bestrijken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Vet een ovenschaal in en zet apart.
  • Doe de rabarber, appelschijfjes, gember, boter, suiker en het vanillemerg in een grote pan.
  • Laat het mengsel 10-15 minuten op laag vuur pruttelen totdat de rabarber zacht aanvoelt maar nog steeds zijn structuur behoudt.
  • Schep het rabarbermengsel in de ovenschaal.
  • Leg het bladerdeeg erbovenop, snijd eventueel te grote overlappende stukken af en gebruik deze voor de decoratie van de taart.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met rietsuiker.
  • Maak een paar inkepingen met een mes in het deeg om het vocht te laten ontsnappen.
  • Bak de taart gedurende 20-25 minuten goudbruin in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart met een bolletje vanille-ijs of een beetje geklopte slagroom voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Deze verfrissende rabarbertaart gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling uit Duitsland.
 
 

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g

Frisse Bulgursalade met Gerookte Makreel

Frisse Bulgursalade met Gerookte Makreel

Een kruidige bulgursalade met frisse kruiden, sappige tomaten en gerookte makreel – perfect als lichte zomermaaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel harissa
  • 1 pak bulgur 275 g
  • 100 ml vers geperst granaatappelsap
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels verse munt fijngehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 2 kropjes little gem blaadjes losgemaakt
  • 2 bosuitjes in dunne ringetjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g gerookte makreelfilet in stukken
  • 400 g tomaten in kleine stukjes

Instructies

  • Doe de bulgur in een kom en voeg kokend water toe totdat de bulgur net onder staat.
  • Laat de bulgur 15-20 minuten wellen.
  • Snijd intussen de tomaten in kleine stukjes.
  • Roer in een grote kom de tomatenpuree, harissa, granaatappelsap en olijfolie tot een dressing.
  • Schep de bulgur lepel voor lepel door de dressing.
  • Meng de stukjes tomaat, ⅔ van de bosui, peterselie en munt erdoor.
  • Laat de salade bij voorkeur 1 uur marineren.
  • Verdeel de blaadjes little gem over wijde kommen en schep de bulgursalade erop.
  • Leg de stukken gerookte makreel bovenop de salade.
  • Garneer met de resterende bosui, peterselie en munt.

Notities

Serveertip:
Serveer de salade met extra citroenpartjes voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, past perfect bij de pittige harissa en de rijke smaak van de makreel.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g