Gebraden Eend met Parmaham Taartje en Sinaasappelsaus
Verwen je gasten met deze feestelijke gebraden eend, geserveerd met een verfijnd taartje van Parmaham en een rijke sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden zoals Kerst en Oud & Nieuw.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 950kcal
Author: Cor Klaar
braadslee
Mandoline of dunschiller
Ringvormen
kookpan
- 8 eenden borstvlees en poten apart
- 16 eendenpoten
- 1 kg ganzenvet
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 50 g boter
- 50 g crème fraîche
- 50 g knolselderij in blokjes
- 50 g prei in blokjes
- 50 g wortel in blokjes
- 16 plakken Parmaham
- 2 bosui in dunne ringen
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 sinaasappel in stukken
- 2 blaadjes laurier
- 2 blaadjes foelie
- 5 dl gevogeltefond
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Eend:
Snijd de eendenpoten af en zout de binnenkant.
Laat ze 6 uur in de koeling pekelen.
Spoel het zout af en droog de poten.
Smelt het ganzenvet, verhit tot 80°C, en konfijt de poten in de oven op 150°C gedurende 1 uur.
Haal de poten uit het vet, laat afkoelen, verwijder de huid en pluk het vlees.
Braad het borstvlees aan in boter gedurende 5 minuten, laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.
Saus:
Hak de eendkarkassen in stukken.
Zweet de groenten aan in het braadvet van de eend, voeg de karkassen toe en bak kort mee.
Verhit de sinaasappelstukken mee.
Blus af met gevogeltefond, voeg laurier en foelie toe, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Passeer de saus en breng op smaak met zout en peper.
Taartje:
Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
Meng de puree met boter, crème fraîche, bosui, en het geplukte eendenvlees.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet de ringen in met olie en bekleed met Parmaham.
Vul de ringen met de aardappelpuree en zet in de koelkast.
Verwarm de taartjes in de oven op 180°C gedurende 6 minuten.
Dresseren:
Verwarm de saus en zet de eendenborsten in de oven op 160°C gedurende 5 minuten.
Plaats de taartjes in het midden van de borden, verwijder de ringen.
Leg een plakje Parmaham en getrancheerde eendenborst op elk taartje en schep de saus eromheen.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Barolo om de rijke smaken van de eend en saus te complementeren.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 60g | Vet: 60g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Gebraden Eend met Hazelnootmousseline en Pompoenchutney
Een verfijnd gerecht van gebraden eend geserveerd met een romige hazelnootmousseline, smaakvolle pompoenchutney en knapperige gefrituurde pastinaak. Ideaal voor feestelijke gelegenheden en liefhebbers van wildgerechten!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Chutney:
- 1 muskaatpompoen
- 0,5 dl witte wijnazijn
- 100 gram suiker
- 2 laurierbladen
- 1 serehstengel
- 50 gram gember
- 100 gram sjalotten
- 300 gram wortel
Eend:
- 8 hele eenden
- Ganzenvet
- Zout en peper naar smaak
Garnering:
- 200 gram hazelnoten
- Garnituur:
- Patentbloem
- Water
- 3 pastinaken
Mousseline:
- 50 gram boter
- 1 kg aardappels Irene
- 2,5 dl room
- 1 dl hazelnootolie
Saus:
- 1 dl rode port
- Braadboter
- 0,5 liter gevogeltefond
- 50 gram boter
- 40 gram sjalotten
Eend:
Snijd de pootjes van de eenden af en zout ze aan de binnenzijde.
Smelt het ganzenvet en voeg de eendenpootjes toe.
Gaar ze in een oven van 90°C onder deksel.
Verwarm boter in een pan en braad de eenden gedurende 5 minuten stevig aan.
Laat ze rusten in een Alto-Shaam op 50°C of in een oven op lage temperatuur.
Bewaar het braadvet voor de saus.
Laat de pootjes in het vet afkoelen als ze gaar zijn.
Saus:
Snipper de sjalotten en zweet ze aan in braadboter.
Voeg de gevogeltefond toe, breng aan de kook en laat tot 3 dl reduceren.
Voeg de rode port toe, breng opnieuw aan de kook en passeer de saus.
Monteer de saus met boter en breng op smaak.
Hazelnootmousseline:
Schil de aardappels en kook ze gaar in gezouten water.
Giet af, droogstoom en pureer de aardappels.
Roer de room en boter door de puree en monteer met hazelnootolie.
Breng op smaak met zout en peper.
Bruneer de hazelnoten 12 minuten in een koude oven op 180°C, laat afkoelen en hak grof.
Pompoenchutney:
Schil de pompoen en wortel, pel de sjalotten.
Snijd alles in stukken.
Snijd de serehstengel en gember in stukken.
Zet de groenten en kruiden aan in olie, voeg de suiker toe en laat karamelliseren.
Blus af met witte wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.
Pureer kort met de pulsknop in de Magimix en bewaar tot gebruik.
Pastinaak:
Schil de pastinaken en schaaf in dunne repen met een dunschiller.
Leg in een kom en giet er heet water over, laat uitlekken op keukenpapier.
Eend:
Haal de eenden uit de Alto-Shaam en zet ze 10 minuten in een oven van 180°C.
Sauteer de eendenpootjes krokant in een droge hete pan.
Hazelnootmousseline:
Verhit de hazelnootmousseline.
Dresseren:
Schep een lepel mousseline op de borden.
Snijd de borstfilets van de eenden af en leg deze tegen de mousseline aan.
Voeg een quenelle chutney toe en giet de saus eromheen.
Garneer met gefrituurde pastinaak en bestrooi de mousseline met gehakte hazelnoten.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 55g | Vet: 40g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Gebakken Zwarte Koolvisfilet met Pastinaakpuree en Groene Kool
Deze gebakken zwarte koolvisfilet, geserveerd met romige pastinaakpuree en knapperige groene kool, vormt een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht. Perfect voor koude dagen en feestelijke diners!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 6 kleine zwarte koolvisfilets schoongemaakt
- 5 pastinaakwortels
- ¾ pakje boerenroomboter
- Scheut room
- 2 kroppen groene kool
- Zout en peper naar smaak
Schil de pastinaakwortels en snijd ze in blokjes.
Zet ze op in een pan met gezouten water en kook ze gedurende 25 minuten tot ze goed gaar en zacht zijn.
Kook ondertussen de koolvisfilets op gemiddeld vuur rustig gaar.
Giet de pastinaak af en doe ze in een kom.
Voeg de boter, een scheut room, zout en peper toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
Roerbak de groene kool kort op hoog vuur tot deze knapperig is, en voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveer de koolvisfilets op een bedje van pastinaakpuree en begeleid door de roergebakken groene kool.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Gebakken Witlof met Citroen en Suiker
Deze gebakken witlof, subtiel gekarameliseerd met suiker en citroen, is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij een stevige maaltijd. De combinatie van het bittere van de witlof met de zoet-zure dressing maakt dit een verrassend lekker gerecht!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar
- 4 struikjes witlof
- 50 g boter
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Snijd de kern uit de witlofstruikjes en kook de witlof in een pan met kokend water gedurende 8 minuten beetgaar.
Halveer de struikjes witlof.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Roer de suiker, het citroensap, zout en peper door de gesmolten boter.
Leg de gehalveerde witlofstruikjes in de pan en laat ze 5 minuten goudbruin bakken, waarbij je ze regelmatig omdraait zodat alle kanten gelijkmatig karamelliseren.
Serveer direct als bijgerecht.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Krokante Groentenkroketjes uit de Airfryer
Deze krokante groentenkroketjes zijn een heerlijke en gezonde snack, perfect voor elke gelegenheid. Gemaakt met een mix van wortel, spinazie, erwten en maïs, en krokant gebakken in de airfryer, zijn ze een smakelijke manier om meer groenten te eten. Ideaal voor kinderen en volwassenen!
Bereidingstijd49 minuten min
Servings: 20
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eiwitten
- 2 lepels plantaardige olie
- 35 g boter
- 40 g bloem
- 50 g aardappel
- 80 g erwten
- 80 g maïs uit blik
- 80 g paneermeel
- 100 g wortel
- 4 blokjes diepvries spinazie
- 500 ml groentebouillon
Breng de groentebouillon aan de kook.
Voeg de stukjes wortel en plakjes aardappel toe aan de kokende bouillon en kook ze 5 minuten.
Voeg daarna de erwten toe en kook nog eens 3 minuten.
Haal de groenten uit de bouillon en bewaar de bouillon voor de roux.
Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer totdat het een vaste massa wordt.
Voeg langzaam 200 ml van het kookvocht toe en roer tot je een smeuïge roux hebt.
Prak de aardappelschijfjes en voeg deze toe aan de roux.
Voeg vervolgens de gekookte wortel, erwten, maïs en ontdooide spinazie toe en meng alles goed door elkaar.
Laat het mengsel op een bord afkoelen in de vriezer gedurende ongeveer 10 minuten.
Klop de eiwitten los in een diep bord.
Meng in een ander diep bord het paneermeel met de plantaardige olie en roer met een vork totdat je weer losse kruimels hebt.
Haal het groentemengsel uit de vriezer en maak er 20 kleine balletjes van.
Haal de balletjes eerst door het eiwit en daarna door het paneermeel.
Plaats de balletjes nog eens 10 minuten in de vriezer om stevig te worden.
Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
Leg 10 balletjes voorzichtig in het mandje van de airfryer en bak ze 10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Herhaal dit proces met de resterende 10 balletjes.
Serveer de groentenkroketjes warm en geniet van een knapperige, gezonde snack!
Combineer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé.
Calories: 60kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Broccoliquiche met Spekjes en Kruidenkaas
Deze smaakvolle broccoliquiche met spekjes en kruidenkaas is perfect voor een voedzame maaltijd. Met een romige vulling van eieren, crème fraîche, en kruidenkaas, en een knapperige laag geraspte kaas bovenop, is deze quiche zowel warm als koud heerlijk. Ook ideaal om in stukken in te vriezen voor later!
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g spekjes
- 300 g broccoli
- 3 eieren
- Bakje kruidenkaas goedkope variant
- Crème fraîche naar smaak
- Geraspte kaas naar smaak
- Peper en zout naar smaak
Verwarm de oven of airfryer voor op 200 graden.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze 5 minuten in een pan met water.
Bak de spekjes in een pan tot ze knapperig zijn.
Roer in een kom de eieren los met de crème fraîche en kruidenkaas.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Giet de broccoli af en leg deze samen met de spekjes in de bakvorm.
Giet het ei-mengsel gelijkmatig over de broccoli en spekjes.
Strooi een flinke laag geraspte kaas over de quiche en voeg eventueel nog wat extra peper toe.
Bak de quiche in de voorverwarmde oven of airfryer gedurende 40 minuten, tot de bovenkant goudbruin en de vulling stevig is.
Laat de quiche iets afkoelen voor het aansnijden en serveer.
De quiche kan ook in stukken worden ingevroren.
Combineer met een glas Chardonnay of een frisse Pinot Grigio.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Biefstuk Teriyaki met Champignons en Peultjes
Deze biefstuk teriyaki met champignons en peultjes is een smaakvol en snel gerecht dat perfect is voor een bijzonder diner. De combinatie van malse biefstukreepjes, knapperige groenten en teriyaki-marina zorgt voor een heerlijk Aziatisch geïnspireerde maaltijd. Serveer met Hasselback-aardappels voor een extra knapperige twist!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 2 biefstukken
- 200 g peultjes
- 250 g champignons
- 4 middelgrote aardappels
- Ketjap
- Olijfolie
- Peper en zout
- Sojasaus
- 1 ui
Snijd de biefstukken in reepjes en leg ze in een marinade van sojasaus, olijfolie, en ketjap.
Laat het vlees marineren terwijl je de andere ingrediënten voorbereidt.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten.
Was de peultjes en snijd de ui in halve ringen.
Meng de champignons, peultjes, en ui door elkaar in een mengkom met een lepel olijfolie.
Schil de aardappels en snijd aan de onderkant een klein plakje af, zodat ze stabiel op de snijplank liggen.
Snijd voorzichtig kleine plakjes in de aardappels zonder ze volledig door te snijden (Hasselback-stijl).
Doe tussen de plakjes olijfolie of kruidenboter en bestrooi de aardappels met peper en zout.
Bak de aardappels 20 minuten in de airfryer op 190°C.
Schuif de aardappels naar de zijkant en leg de peultjes, ui, champignons, en gemarineerde biefstukreepjes in het midden van de airfryer.
Bak dit geheel nog eens 5 minuten op 200 graden, tot de groenten knapperig zijn en het vlees gaar is naar wens.
Serveer het gerecht warm, direct uit de airfryer, en geniet van deze smakelijke maaltijd.
Combineer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Airfryer Biefstuk Menu met Mierikswortel Aardappelpuree
Dit heerlijke biefstukmenu uit de airfryer is perfect voor een diner voor twee. De biefstuk wordt geserveerd met een romige mierikswortel aardappelpuree en knapperige groenten. Het hele gerecht is snel en eenvoudig te bereiden, terwijl de airfryer zorgt voor perfect gegaarde biefstuk zonder smaakoverdracht. Een smaakvolle en elegante maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Vork of pureestamper
- 2 aardappels
- 2 biefstukken
- 100 g champignons
- 100 g suikerpeulen
- 1 ei
- 1 lepel olie bij voorkeur arachideolie
- 1 theelepel mierikswortel
- 1 ui
- Melk naar smaak
- Mespunt nootmuskaat
- Peper en zout uit de molen
Kook de aardappels gaar en maak er met de mierikswortel, melk, en nootmuskaat een romige aardappelpuree van.
Klop het ei door de puree en breng op smaak met zout en peper.
Doe de aardappelpuree in een spuitzak.
Verwarm de airfryer voor op 200 graden gedurende 4 minuten.
Snijd de champignons en de ui in halve ringen en doe ze samen met de suikerpeulen in een schaal.
Spray de biefstukken licht in met olie.
Spuit twee mooie rozetten van de aardappelpuree tegen de zijkant van de airfryer-bak.
Leg de biefstukken aan de andere kant van de bak en bak alles samen gedurende 7 minuten op 200 graden.
Haal de biefstukken uit de airfryer en laat ze rusten in aluminiumfolie.
Leg de groentenmengeling in de airfryer en plaats de biefstukken bovenop de groenten.
Bak het geheel nog eens 5 minuten op 200 graden in de airfryer.
Serveer de biefstukken mooi op een bord, leg de groenten ernaast en bestrooi met peper en zout uit de molen.
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Krokante Babi Pangang met Pittige Saus
Geniet van deze heerlijke krokante Babi Pangang met een pittige saus. Het malse buikspek wordt perfect knapperig in de airfryer, en de zelfgemaakte saus voegt een rijke, pittige smaak toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt. Perfect voor een feestelijke maaltijd met familie en vrienden!
(inclusief marineren en drogen)3 uur uur 20 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
keukenpapier
kookpan
Rek
Wok of pannetje
Voor de Babi Pangang:
- Buikspek groot stuk
- Knoflookpoeder
- Peper
- Uienpoeder
- Vijfkruidenpoeder
- Zout
Voor de Babi Pangang Saus:
- 1 el arachideolie
- 1 el ketjap manis
- 1 el rijstwijn of droge sherry
- 1 tl djahé gemberpoeder
- 1 tl sambal oelek
- 2 dl kippenbouillon
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 el tomatenpuree
- 1 ui fijngehakt
Voor de Babi Pangang:
Spoel het buikspek af en kook het 10 minuten in bouillon.
Dep het buikspek droog met keukenpapier en laat het vervolgens 2 uur afgedekt uitlekken en drogen op een rekje.
Wrijf het buikspek in met uienpoeder, vijfkruidenpoeder, knoflookpoeder, zout en peper.
Laat het spek enkele uren afgedekt in de koelkast marineren.
Als het spek een zwoerd heeft, kerf en prik dit in.
Haal het spek een half uur voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
Plaats het spek in de airfryer en bak het gedurende 50-60 minuten.
Strijk het spek af met een mengsel van honing en ketjap manis en bak het nog enkele minuten verder, totdat het spek knapperig is naar wens.
Voor de Babi Pangang Saus:
Verhit de arachideolie in een wok of pannetje.
Fruit de fijngehakte ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
Voeg de kippenbouillon, djahé, sambal oelek, tomatenpuree, rijstwijn of droge sherry, en bruine basterdsuiker toe.
Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.
Laat de saus op laag vuur nog ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de ketjap manis door de saus en voeg eventueel 1 à 2 eetlepels kokend water toe om de saus iets te verdunnen.
Combineer met een droge Riesling of een lichte Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11
Knapperige Aspergekroketten
Deze knapperige aspergekroketten zijn een verfijnde lekkernij, perfect voor het voorjaar. Gemaakt met verse witte asperges en een romige ragout, zijn ze ideaal als voorgerecht of feestelijk hapje. Deze zelfgemaakte kroketten zijn een smaakvolle manier om de delicate smaak van asperges te vieren, met een knapperige korst van paneermeel, heerlijk gebakken in de airfryer.
(inclusief vriezen)1 dag d 45 minuten min
Servings: 22
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1000 g witte asperges
- 2 el suiker
- 5 dl kookvocht van asperges
- 3 dl room
- Kippenbouillon naar smaak
- 150 g bloem gezeefd
- 100 g boter
- Bieslook fijngehakt
- Witte peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 3 eieren
- Paneermeel
Schil de asperges en zet de schillen op met 2 lepels suiker op een laag vuur.
Laat dit 5 uur zachtjes pruttelen, zonder te koken.
Laat de boter smelten op laag vuur, haal van het vuur en spatel de gezeefde bloem door de boter om een roux te maken.
Verhit de roux op laag vuur tot deze bindt, haal van het vuur en laat afkoelen.
Zeef na 5 uur het aspergevocht en snijd de asperges in kleine blokjes.
Voeg deze blokjes toe aan het gezeefde kookvocht en laat dit nog 15 minuten zachtjes koken.
Voeg de room en kippenbouillon naar smaak toe aan het aspergevocht.
Meng de roux door het vocht en blijf roeren op middelhoog vuur tot de ragout bindt, zorg dat het niet aanbrandt.
Voeg bieslook toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.
Vul de silicium vormen met de ragout of doe de ragout in blikken, zoals eerder uitgelegd.
Plaats de vormen minimaal 24 uur in de diepvries.
Haal de bevroren ragout uit de vormen en haal deze drie keer door losgeklopt ei en paneermeel voor een knapperige korst.
Bak de kroketten af in de airfryer.
Voor kleine aspergeschijfjes: 10 minuten op 180 graden.
Voor grote aspergeburgers: 15 minuten op 180 graden.
Serveer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 11