Frisse Paksoisalades in Drie Variaties
Een veelzijdig voorgerecht met paksoi en drie smaakvolle dressings: met kwark, olie of yoghurt. Fris, snel klaar en vol variatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel dragonazijn
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1 theelepel mosterd
- 125 gram kwark
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels olie
- 3 eetlepels yoghurt
- Citroensap naar smaak
- Fijngehakte kervel of dragon
- Fijngesneden peterselie
- Mespuntje suiker
- Paksoi gesneden in smalle reepjes
- Peper
- Tomatenketchup
- Zout
Snijd de paksoi in smalle reepjes.
Kies één van de drie onderstaande dressings:
Dressing 1: Meng kwark met mayonaise, mosterd, citroensap, zout, peper en fijngesneden peterselie.
Dressing 2: Meng olie met dragonazijn, zout, peper, een mespuntje suiker en fijngehakte kervel of dragon.
Dressing 3: Meng yoghurt met zout, peper, tomatenketchup en gesnipperde ui.
Meng de gewenste dressing door de paksoi.
Serveer direct of laat kort intrekken in de koelkast.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of als frisse toevoeging bij een oosters hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Verdejo.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Gehaktballen in Ketjapsaus
Smaakvolle Javaanse gehaktballen met een heerlijke ketjapsaus, perfect als bijgerecht bij je Indonesische maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl water
- 1 ei
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel sambal
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 3 eetlepels ketjap
- 3 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels ketjap
- 500 g rundergehakt
- 1 ui
- peper
- zout
- nootmuskaat
Vermeng het gehakt in een kom met de kleingesneden ui, de knoflook, het ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en het kerriepoeder.
Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
Druk ze een beetje plat.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
Voeg de ketjap en het water toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
20 minuten sudderen.
Serveer met rijst en een komkommersalade.
Serveertip:
Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Pastinaak Koekjes uit de Oven
Heerlijke, knapperige pastinaakkoekjes uit de oven. Perfect als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en ideaal voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Was de pastinaak en snijd deze in schijfjes.
Kook de pastinaak in de groentebouillon totdat deze gaar is (ca.
20 minuten).
Voeg indien nodig extra vocht toe tijdens het koken.
Pureer de pastinaak samen met het kookvocht.
Strooi de volkoren bloem over de puree.
Voeg het ei, peper & zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
Bak de koekjes op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakkoekjes als bijgerecht bij vlees of een lichte salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een lichte en verfrissende smaak.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Pastinaakpannenkoeken
Geniet van deze heerlijke pastinaakpannenkoeken, perfect als bijgerecht of als gezonde snack. De combinatie van pastinaak en pannenkoekenbeslag is een verrassende smaakmaker!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Bord
Lepel
messen
Ovenschaal (optioneel)
Pannetje
- Pastinaak 250 g
- Pannenkoekenbeslag 1 portie
Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken.
Kook de pastinaak in een weinig water in 10 minuten gaar.
Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork om deze fijn te prakken.
Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens.
Voeg de pastinaakpuree toe aan het pannenkoekenbeslag.
Klop het beslag goed door.
Bak de pannenkoeken in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakpannenkoeken met een frisse salade of een beetje appelcompote voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de milde smaak van de pastinaak.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Chocoladekoekjes met Walnoten
Heerlijke chocoladekoekjes met een rijke smaak van pure chocolade en een crunch van walnoten, ideaal voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 20
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g basterdsuiker
- 225 g bruine suiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 375 g bloem
- 1 tl baksoda
- 2 tl heet water
- ½ tl zout
- 350 g pure chocolade grof gehakt
- 125 g fijngehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
Meng de basterdsuiker, bruine suiker en boter tot een gladde massa.
Klop de eieren er een voor een doorheen.
Roer het vanille-extract erdoor.
Los het baksoda op in het hete water en voeg dit samen met het zout aan het beslag toe.
Roer de bloem, chocolade stukjes en walnoten door het mengsel.
Schep met een lepel bergjes deeg op een bakplaat (hoeft niet ingevet te worden).
Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten of totdat de buitenkant mooi bruin is.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of als een lekker tussendoortje bij de koffie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij de rijke smaak van de chocoladekoekjes.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Mediterrane Kikkererwtensoep
Een hartige en voedzame Mediterrane kikkererwtensoep met een rijke smaak van tijm, bleekselderij en Parmezaanse kaas. Heerlijk met stokbrood!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 liter groentebouillon
- 1 blik kikkererwten ca. 250 g, afgespoeld en uitgelekt
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 3 el olijfolie
- 3 stengels bleekselderij in smalle boogjes
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 100 g vegetarische ham in reepjes
- 1 el verse tijmblaadjes of blaadjes bleekselderij
- Zout en versgemalen peper
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en ui.
Voeg de bleekselderij, tijm en bouillon toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
Schep de kikkererwten en hamreepjes erdoor en verwarm zonder te laten koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de soep bestrooid met Parmezaanse kaas.
Serveertip:
Lekker met bruinbrood of stokbrood gedoopt in olijfolie.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn, zoals een Vermentino of Sauvignon Blanc.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Bonte Peulvruchtensalade
Een frisse en kleurrijke salade met bonen, paprika en kerstomaten, op smaak gebracht met een kruidige dressing. Perfect als lichte lunch of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Voor de salade:
- 1 gele paprika in miniblokjes
- 1 bakje cherrytomaten gehalveerd
- 1 pot witte bonen ca. 350 g, afgespoeld en uitgelekt
- 2 el gehakte peterselie
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 el olijfolie
Voor de dressing:
- 4 el olijfolie
- 1 el kappertjes
- 1 el wijnazijn of citroensap
- Zout en versgemalen zwarte peper
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotjes.
Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg de gebakken sjalotjes met bakvet toe.
Doe de witte bonen, cherrytomaten, paprika en peterselie in een kom en meng goed.
Spatel de dressing door de salade.
Serveer direct of laat de smaken even intrekken.
Serveertip:
Lekker met grof bruinbrood of stokbrood met tapenade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Rettich-Walnoot Tapenade
Een romige en nootachtige tapenade van rettich en walnoten, perfect als broodbeleg, dipsaus of smeersel op toast met kaas.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g rettich of ramanas
- 25 g walnoten
- 2 el walnootolie
- 2 el water
- 1 el melk room of mayonaise
- 1 tl Aromat afgestreken
- Snufje versgemalen peper
Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of gebruik een staafmixer.
Pureer het geheel tot een smeuïge tapenade.
Kies afhankelijk van het gebruik voor melk, room of mayonaise.
Laat de tapenade even rusten; er zal nog wat vocht vrijkomen.
Roer het goed door vlak voor het serveren.
Serveertip:
Heerlijk als broodbeleg, op toast met belegen kaas of als dip bij rauwkost.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de nootachtige smaak van de tapenade.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Frisse Witlofsalade met Ramanas en Appel
Een knapperige en frisse witlofsalade met ramanas en appel, perfect als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 2 stronken witlof
- 1 ramanas of rettich
- 1 appel bij voorkeur friszuur, zoals Elstar
- 2 el mayonaise of yoghonaise
- Snufje peper
- Snufje zout
Maak de witlof schoon, verwijder het hart en snijd in dunne reepjes.
Rasp de ramanas of rettich en de appel grof.
Doe alle ingrediënten in een mengkom.
Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed door elkaar.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat paprikapoeder.
Serveer direct of laat even intrekken voor extra smaak.
Serveertip:
Lekker als fris bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse en knapperige smaken van deze salade.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel
Luchtige Yoghurtroom met Vanille
Een heerlijk luchtig en romig dessert met yoghurt, slagroom en een vleugje vanille. Perfect om te serveren met vers fruit naar keuze.
Bereidingstijd2 uur uur 10 minuten min
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
Grote mengkom
Handmixer of blender
Lepel
- 200 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 125 g slagroom vloeibaar
- 675 g magere yoghurt 3 potjes van 225 g
Giet de yoghurt in een grote mengkom.
Voeg de slagroom, suiker en vanillesuiker toe.
Mix het geheel met een handmixer of blender tot een schuimige massa.
Plaats het mengsel in de vriezer en laat het minstens 2 uur opstijven.
Serveer met seizoensfruit zoals banaan, ananas of bessen.
Serveertip:
Serveer in mooie glazen en garneer met verse munt of een vleugje kaneel.
Wijnadvies:
Een frisse Moscato d'Asti of een lichtzoete dessertwijn past hier goed bij.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 33g
Receptenplein.nl
Home / Lepel