Anzackoeken met kokos en golden syrup

Anzackoeken met kokos en golden syrup

Deze klassieke Australische Anzackoeken met kokos en golden syrup zijn heerlijk krokant, eenvoudig te maken en blijven dagenlang lekker in een trommel.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek, Snack, Tractaties
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel warm water
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 50 gram gemalen kokos
  • ½ theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC of gasstand 2-3.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
  • Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
  • Los het zuiveringszout op in het warme water.
  • Roer het sodamengsel door het botermengsel.
  • Giet het warme mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed.
  • Schep eetlepels deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
  • Druk de deeghoopjes iets plat met een vork.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
  • Bewaar ze maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes met een kop zwarte thee of koffie voor een authentiek Australisch moment.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies nodig, serveer met een warme drank zoals Engelse thee.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Gelaagde groentemousse met Roquefortsaus

Gelaagde groentemousse met Roquefortsaus

Een feestelijke groentemousse van wortel en pastinaak of pompoen, prachtig gemarmerd en geserveerd met een romige Roquefortsaus.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 265kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl bouillon
  • 20 g bloem
  • 20 g Blue Band
  • 250 g pastinaak pompoen of knolselderij, in blokjes
  • 250 g wortel in stukjes
  • 30 g Blue Band
  • 4 eieren
  • 4 el slagroom
  • 100 g Roquefort
  • ¼ l koude melk
  • mespunt suiker
  • snufje zout

Instructies

  • Kook de wortelstukjes met suiker en zout in 2 dl water gaar.
  • Pureer de wortel tot een gladde massa.
  • Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8–20 min afhankelijk van de groente).
  • Pureer ook deze groente tot een gladde massa.
  • Verdeel 30 g Blue Band over beide puree’s.
  • Laat de puree’s afzonderlijk zachtjes inkoken tot ze zo droog mogelijk zijn.
  • Roer de eidooiers los met de slagroom.
  • Verdeel dit mengsel over de afgekoelde puree’s.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door beide puree’s.
  • Vet een cakevorm in met Blue Band.
  • Schep de puree’s laag voor laag in de vorm.
  • Maak een marmereffect door met de lepelsteel een paar keer door de lagen te trekken.
  • Dek de vorm af met aluminiumfolie en plaats deze in een braadslee.
  • Vul de braadslee met heet water tot 1 cm onder de rand van de vorm.
  • Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven van 175 °C.
  • Bak de groentemousse in ca.
  • 45 minuten gaar.
  • Controleer de gaarheid met een satéprikker: deze moet er droog uitkomen.
  • Smelt 20 g Blue Band in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
  • Voeg al roerend de melk toe en breng de saus aan de kook.
  • Meng de Roquefort en crème fraîche door de saus.
  • Laat de kaas smelten zonder de saus opnieuw te laten koken.
  • Laat de groentemousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
  • Stort de mousse op een schaal.
  • Snijd in plakken en serveer warm met de saus.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse tuinkers of bieslook voor een frisse en kleurrijke afwerking.
Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 9g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Romige brandnetelsoep met bosui en oude kaas

Romige brandnetelsoep met bosui en oude kaas

Een verrassend zachte soep met jonge brandnetels, romige slagroom en een vleugje nootmuskaat – perfect voor een frisse lentedag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 8
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ liter slagroom
  • 1 bosje bosui
  • 1 eetlepel havervlokken
  • 2 liter kippenbouillon
  • 350 gram brandnetelblaadjes gerist
  • flinke teen knoflook
  • geraspte extra oude kaas
  • klontje roomboter
  • peper/zout naar smaak
  • snufje geraspte nootmuskaat

Instructies

  • Was de bosui en snijd in ringetjes, inclusief het groen.
  • Verwarm een klontje roomboter in een pan en smoor de bosui kort.
  • Voeg 2/3 van de gehakte brandnetelblaadjes en de fijngehakte knoflook toe.
  • Laat het geheel enkele minuten smoren.
  • Voeg de kippenbouillon en havervlokken toe.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe per kom een flinke scheut slagroom en wat verse brandnetelblaadjes.
  • Schenk hier de hete soep overheen.
  • Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer in warme kommen en garneer met extra oude kaas en een snufje nootmuskaat.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past perfect bij deze zachte, kruidige soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Romige Rettich-Walnoottappenade

Romige Rettich-Walnoottappenade

Een smeuïge tappenade van pittige rettich en romige walnoten, perfect als broodbeleg, dip of smaakmaker bij kaas en toast.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Groenten, Noten, Saus, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el melk room of mayonaise
  • 1 tl aromat afgestreken
  • 2 el walnootolie
  • 2 el water
  • 25 g walnoten
  • 150 g rettich of ramanas
  • Wat versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de rettich in grove stukken.
  • Doe de rettich samen met de walnoten, walnootolie, water, melk (of room of mayonaise), aromat en peper in de foodprocessor.
  • Pureer tot een smeuïge massa.
  • Kies afhankelijk van gebruiksmoment voor melk, room of mayonaise.
  • Laat de tappenade even staan zodat eventueel vocht vrijkomt.
  • Roer goed door voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Heerlijk als broodbeleg of op een toastje met een plak belegen kaas.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling voor een mooi contrast met de nootachtige smaak.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Kokosflensjes met kaneelvulling

Kokosflensjes met kaneelvulling

Deze glutenvrije kokosflensjes met een geurige kaneelvulling zijn een perfect Indiaas nagerecht: licht, kruidig en heerlijk zoet.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken, Zuivel
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei losgeroerd
  • 1 mespuntje zout
  • tl kaneel
  • 2 dl dunne kokosmelk
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 3-5 el ghee of geklaarde boter
  • 50 g gedroogde geraspte kokos
  • 75 g glutenvrije bloem of rijstmeel

Instructies

  • Maak van de bloem, kokosmelk, ei en zout een glad beslag.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten en klop het daarna nogmaals op.
  • Verhit wat ghee in een koekenpan en bak 8 flinterdunne flensjes.
  • Meng in een kom de kokos, kaneel en suiker.
  • Voeg 3 eetlepels kokend water toe en roer goed door.
  • Voeg opnieuw 3 eetlepels kokend water toe en meng nogmaals.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten en roer daarna opnieuw door.
  • Bestrijk de warme flensjes met het kokosmengsel.
  • Rol de flensjes op en serveer op voorverwarmde bordjes.

Notities

Serveertip:

Garneer met wat extra geraspte kokos of een vleugje poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of Moscato.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Gekruide Kokosflensjes met Kaneelvulling

Gekruide Kokosflensjes met Kaneelvulling

Heerlijk luchtige flensjes met een zoete kokos-kaneelvulling, geïnspireerd op de Indiase keuken. Perfect als nagerecht of feestelijke traktatie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken, Zuivel
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 145kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei losgeroerd
  • 1 mespuntje zout
  • tl kaneel
  • 2 dl dunne kokosmelk
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 3-5 el ghee of geklaarde boter
  • 50 g gedroogde geraspte kokos
  • 75 g bloem

Instructies

  • Maak van bloem, kokosmelk, ei en zout een glad beslag.
  • Laat het beslag een kwartiertje staan en klop het dan nog even op.
  • Bak er in weinig ghee of geklaarde boter 8 flinterdunne flensjes van.
  • Schep in een kom kokos, kaneel en suiker door elkaar.
  • Sprenkel er 3 eetlepels kokend water over en roer alles goed door.
  • Sprenkel daarna opnieuw 3 eetlepels kokend water erover en roer alles opnieuw door elkaar.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten en roer het dan nogmaals door.
  • Bestrijk de warme flensjes met het mengsel.
  • Rol de flensjes daarna op.
  • Presenteer ze op kleine voorverwarmde bordjes.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een klein blaadje munt of een schepje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een licht mousserende Moscato.

Nutrition

Calories: 145kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 5g

Kikkererwten Casserole met Bulghur en Abrikozen

Kikkererwten Casserole met Bulghur en Abrikozen

Deze kikkererwten casserole met bulghur en abrikozen is een heerlijke, smaakvolle maaltijd die zowel warm als koud geserveerd kan worden. Perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bulghur
  • 600 ml kokende groentebouillon
  • 100 g gedroogde abrikozen fijngesneden
  • 1 rode ui fijngehakt
  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 200 g cherry-tomaten
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 2 el gehakte verse munt
  • 2 el verse gehakte koriander
  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • sap van 1/2 limoen
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de bulghur met de bouillon in een grote pan en laat in 15 minuten op een zacht vuur gaar worden.
  • Voeg de abrikozen, ui en kikkererwten toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en kook het geheel circa 2 minuten.
  • Voeg de tomaten, lente-ui, munt, koriander en olijven toe.
  • Kook nog eens 3 tot 4 minuten.
  • Giet het citroensap en de olijfolie erbij.
  • Serveer warm of koud.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra verse kruiden zoals munt of koriander voor een frisse smaak.
Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Deze geurige en pittige quornkerrie met een verrassende Aziatische twist is een verrassend Aziatisch hoofdgerecht boordevol smaak, perfect voor een vegetarische avondmaaltijd. De combinatie van de milde Quorn met de warme kruiden zoals kardemom, kerrie en kaneel, samen met de frisse toets van citroensap en azijn, maakt dit gerecht tot een ware smaaksensatie. Serveer deze heerlijke kerrie met luchtige rijst en een zoetzure mangochutney voor een complete en bevredigende maaltijd. Garneer eventueel met verse koriander voor een extra fris accent.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 tl kardamompoeder
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 200 g tomaten uit blik in stukken
  • 350 g Quorn
  • Peper
  • Scheutje citroensap
  • Zou

Instructies

  • Verhit de olie in een pan en bak de Quorn goudbruin.
  • Haal de Quorn uit de pan.
  • Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot de ui zacht wordt.
  • Voeg kardamom, kerrie en kaneel toe en bak al roerende 2 tot 3 minuten.
  • Voeg de tomaten, citroensap en azijn toe.
  • Breng aan de kook en laat 2 minuten trekken.
  • Doe de Quorn er weer bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer met rijst en chutney.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse koriander en serveer met mango chutney voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:

Lekker met een koele Riesling of een fruitige rosé die het kruidige accent benadrukt.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 19g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Romige groene risotto met doperwtenpuree

Romige groene risotto met doperwtenpuree

Een frisse, romige risotto boordevol groene groenten zoals venkel, erwtjes en sla. Afgewerkt met parmezaan en verse kruiden voor extra smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el verse basilicum
  • 1 el verse peterselie
  • 1 kleine venkelknol in blokjes
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl sesamolie
  • 125 ml groentebouillon
  • 150 g arborio rijst
  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml witte wijn extra
  • 700 ml groentebouillon
  • 7 grote bladeren sla
  • Parmezaanse kaas naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper garnering
  • 1 blikje of potje doperwtjes
  • 1 ui

Instructies

  • Snipper de ui en fruit deze in olijfolie en sesamolie in een pan.
  • Voeg na 3 minuten de venkel en rijst toe en bak 2 minuten mee onder regelmatig roeren.
  • Voeg 50 ml witte wijn en een derde van de 700 ml bouillon toe.
  • Breng aan de kook en roer tot het vocht is opgenomen.
  • Herhaal dit proces nog twee keer met de resterende bouillon.
  • Roer de parmezaanse kaas door de gare risotto en zet apart.
  • Doe de doperwten, 125 ml bouillon, basilicum, peterselie en sla in een pan.
  • Kook 5 minuten met de deksel op de pan.
  • Pureer het mengsel en roer er 50 ml witte wijn door.
  • Meng het groene mengsel door de risotto.
  • Garneer met extra parmezaanse kaas, zwarte peper en peterselie.

Notities

Serveertip:

Serveer met een groene salade en wat extra parmezaan voor een frisse lente-maaltijd.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Pinot Grigio of een droge Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Gevulde eieren met kruidige tuinbonenpuree

Gevulde eieren met kruidige tuinbonenpuree

Deze gevulde eieren met een romige tuinbonenvulling en frisse kruiden zijn perfect als licht voorgerecht of feestelijk tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Eierkoker
  • Klein mesje
  • kookpan
  • Lepel
  • Mixer of vork

Ingrediënten

  • 100 g gedopte tuinbonen
  • 2 el fijngehakt bonenkruid
  • 3 el mayonaise
  • 6 hardgekookte eieren
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Pel de eieren.
  • Snij de eieren doormidden.
  • Verwijder de dooiers uit het wit.
  • Doe de dooiers in een kom.
  • Kook de tuinbonen in weinig water met wat zout in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Laat de bonen goed uitlekken.
  • Voeg de tuinbonen aan de eidooiers toe.
  • Pureer de dooiers en bonen met een vork of mixer.
  • Voeg de mayonaise, het citroensap en het bonenkruid toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Verdeel het mengsel over de uitgeholde eiwitten.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra bonenkruid of een plakje radijs voor kleur.
Wijnadvies:

Een frisse sauvignon blanc past perfect bij de kruidige en romige smaak.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g