flan
Recept afdrukken
No ratings yet

Flantaart van Amber

Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 1 liter volle melk
  • 180 gram suiker
  • 120 gram maizena
  • 2 hele eieren + 1 eigeel
  • 2 dessertlepels vanille-essence
  • Poedersuiker of slagroom naar smaak

Instructies

  • Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
  • Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
  • Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
  • Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
  • Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
  • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
  • Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
  • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
  • Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
  • Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
  • Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
  • Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
  • Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!

Courgettepannenkoekjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Courgettepannenkoekjes

Ben je ook zo dol op pannenkoekjes? Nou, ik zeker! Wist je dat je met pannenkoekjes alle kanten op kunt, zowel hartig als zoet? Hier is een smakelijke hartige variatie met courgette en spinazie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • ½ liter volle melk
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 20 gram gesmolten boter
  • 2 grote eieren XL
  • 3 kleine courgettes geraspt
  • Handvol verse spinazie fijngehakt

Instructies

  • Klop de eieren los en voeg de melk, gesmolten boter en zout toe.
  • Meng goed.
  • Roer het bakpoeder door het beslag.
  • Voeg de geraspte courgettes en gehakte spinazie toe aan het beslag.
  • Laat het beslag 1 uur rusten.
  • Verhit een pannenkoekenpan met een klein scheutje olie.
  • Schep een flinke lepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
  • Bak de pannenkoek zachtjes totdat er kleine gaatjes ontstaan aan de bovenkant.
  • Draai de pannenkoek om en bak verder totdat deze gaar is.
  • Herhaal dit totdat al het beslag op is.

Notities

Geniet van deze gezonde en veelzijdige pannenkoekjes als een heerlijk ontbijt, brunch of lichte maaltijd!

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelgebak

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Porties: 4 stuks
calorieën: 590kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter of margarine
  • 1 deciliter water
  • Zout

Voor de vulling:

  • 1 kilo appels
  • 100 gram gehakte amandelen
  • 4 eierdooiers
  • Poedersuiker
  • Amandelessence
  • Room

Instructies

  • Meng de bloem met een snufje zout en snijd de boter er met twee messen doorheen tot het mengsel kruimelig is.
  • Voeg geleidelijk water toe en meng tot het deeg net samenkomt.
  • Rol het deeg uit tot een dunne lap, vouw het in drieën, rol opnieuw uit en laat het enige tijd rusten.
  • Herhaal dit proces nog twee keer.
  • Snijd een lange lap van ongeveer 12 cm breed uit het deeg en plaats deze op een omgespoeld bakblik.
  • Snijd repen van 1-1½ cm breed van het overige deeg en plak ze met wat water aan beide zijden op het deeg.
  • Schil de appels, snijd ze in partjes en bestrooi met gehakte amandelen.
  • Klop de eierdooiers met poedersuiker.
  • Houd wat eigeel apart.
  • Voeg room toe aan het eimengsel en breng op smaak met amandelessence.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur onder voortdurend roeren totdat het ei dikker wordt.
  • Laat de vla afkoelen en strijk het over het deeg.
  • Plaats de appelpartjes erin en bestrijk met het achtergehouden eigeel verdund met water.
  • Bak het gebak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten, tot het gaar en goudbruin is.

Notities

Deze gemoderniseerde versie van appelgebak behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.

Nutrition

Calories: 590kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelkoek

Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Recept categorieën: Fruit, Koek
Porties: 4 stuks
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 6 appels
  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter of margarine
  • 150 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • Een scheutje melk
  • Suiker of gele jam
  • Vanillesuiker of geraspte citroenschil

Instructies

  • Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
  • Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
  • Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
  • Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
  • Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
  • Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.

Nutrition

Calories: 320kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelvierstruif

Deze versie van appelvierstruif behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 kleine zure appels of 2 grote
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 4 eetlepels bloem

Instructies

  • Splits de eieren zorgvuldig (zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt).
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
  • Klop de eiwitten zeer stijf.
  • Klop het eigeel met de suiker tot het schuimig is en spatel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten.
  • Zeef de bloem over het mengsel en voeg de blokjes appel toe.
  • Meng voorzichtig totdat alles net gecombineerd is.
  • Probeer niet te veel te roeren om het deeg luchtig te houden.
  • Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide springvorm.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
  • Keer de nog warme taart om en bestrooi met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gekruide bananentaart

Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart, Zuidvruchten
Porties: 4 personen
calorieën: 60kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram boter
  • ½ theelepel bakpoeder waarschijnlijk al vermeld
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 ½ theelepel nootmuskaat
  • 6 stevige bananen ongeveer 900 gram
  • 200 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 100 gram fijngehakte walnoten
  • 100 gram oranjesnippers
  • 100 gram rozijnen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Meng de bloem, 4 theelepels bakpoeder en zout in een kom.
  • Klop de boter tot een romige consistentie (met een mixer) en meng dit met de 1/2 theelepel bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, suiker en voeg één voor één de eieren toe.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en meng goed.
  • Prak de bananen tot een puree en meng deze door het deeg.
  • Roer vervolgens de gehakte walnoten, oranjesnippers en rozijnen door het beslag.
  • Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart ongeveer 3 uur in de voorverwarmde oven.
  • Plaats een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken om de luchtvochtigheid te behouden en een droge cake te voorkomen.
  • Laat de taart afkoelen en garneer eventueel met slagroom, extra walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (Franse vruchtjes).

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 30g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarmerde cake

Recept categorieën: Cake
Porties: 4 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram boter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram suiker
  • 15 gram gezeefde cacao
  • 1 eetlepel melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vet een cakevorm flink in met boter en bestrooi met bloem.
  • Klop de 200 gram boter en kristalsuiker tot een luchtige massa.
  • Voeg een voor een de eieren toe, goed roeren na elke toevoeging tot ze volledig zijn opgenomen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel een derde van het deeg en meng dit met 30 gram suiker, de gezeefde cacao en de melk.
  • Giet de helft van het naturel deeg in de cakevorm, gevolgd door het chocoladedeeg en dan de rest van het naturel deeg.
  • Maak met een mes een marmerpatroon door voorzichtig door het beslag te roeren.
  • Bak de cake in ongeveer 1 1/2 uur in de voorverwarmde oven tot hij gaar en goudbruin is.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 30g

Recept afdrukken
No ratings yet

Knisperige kaneelcake

Voor een springvorm van ca. 23 cm.
Recept categorieën: Cake
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 2 eieren
  • 100 gram boter of margarine
  • 150 gram suiker
  • 165 gram tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ½ deciliter melk

Voor de garnering:

  • 1 kop cornflakes
  • 15 gram gesmolten boter of margarine
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een springvorm van ongeveer 23 cm in en bestuif deze met bloem.
  • Splits de eieren en klop de eierdooiers samen met de boter of margarine en de suiker tot een luchtig mengsel.
  • Zeef de tarwebloem, bakpoeder, zout en kaneel bij het eier-suikermengsel en voeg geleidelijk de melk toe terwijl je roert tot een glad deeg.
  • Klop de eiwitten bijna stijf en spatel deze voorzichtig door het deeg.
  • Giet het deeg in de voorbereide springvorm.
  • Verkruimel de cornflakes iets fijner en meng ze met de gesmolten boter en suiker.
  • Bedek het deeg gelijkmatig met dit mengsel.
  • Bak de cake gedurende ongeveer 1 1/4 uur in het midden van de voorverwarmde oven op 175°C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rabarbertaart

Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke rabarbertaart!
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • Snufje zout
  • 100 gram boter of margarine
  • 80 gram suiker
  • 1 ei
  • Voor de vulling:
  • 500 gram rabarber
  • 80 gram suiker of naar smaak
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 125 ml slagroom optioneel, voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem met een snufje zout.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
  • Wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het op broodkruimels lijkt.
  • Voeg de suiker en het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
  • Bestrooi de bodem met paneermeel.
  • Meng de rabarber met suiker en custardpoeder.
  • Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
  • Bak de rabarbertaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, tot de rabarber zacht is en het deeg goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een beetje opgeklopte slagroom.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Soezen

Recept categorieën: Gebak
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 125 ml water
  • 60 gram boter
  • Snufje zout
  • 75 gram bloem
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 250 ml slagroom
  • Poedersuiker naar smaak

Optioneel:

  • gesmolten chocolade voor glazuur

Instructies

  • erwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng in een pan het water met boter en zout aan de kook.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer snel met een houten lepel tot het deeg als een bal van de pan loslaat.
  • Haal het deeg van het vuur en laat het iets afkoelen.
  • Voeg één voor één de eieren toe en blijf goed roeren tot een glad deeg ontstaat.
  • Spuit of lepel kleine hoopjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de soezen ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
  • Haal de soezen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Vulling:
  • Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak.
  • Snijd de afgekoelde soezen horizontaal doormidden en vul ze royaal met de opgeklopte slagroom.
  • Voor een extra touch kun je gesmolten chocolade over de soezen gieten als glazuur.

Notities

Probeer deze heerlijke soezen uit en vul ze naar wens met slagroom of andere lekkernijen!

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 122g | Sugar: 1g