Gegrilde Kalkoenrolletjes met Prei en Amandel Puree

Gegrilde Kalkoenrolletjes met Prei en Amandel Puree

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 460kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje amandelschaafsel
  • 1 zak diepvries aardappelpuree 750 g
  • 2 pakken diepvries prei à la crème 450 g per pak
  • 2 grote kalkoenfilets totaal ca. 400 g
  • ½ eetlepel Provençaalse kruiden
  • 100 g rauwe ham
  • 25 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat het vervolgens afkoelen op een bord.
  • Verwarm de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Verwarm de prei in een pan volgens de instructies op de verpakking.
  • Snijd de kalkoenfilets in de lengte doormidden en bestrooi met peper en Provençaalse kruiden.
  • Wikkel de kalkoenfilets in de rauwe ham.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de kalkoenfilets in 3-4 minuten aan elke kant goudbruin en gaar.
  • Verdeel de prei, aardappelpuree en kalkoenfilets over vier borden.
  • Garneer de aardappelpuree met het geroosterde amandelschaafsel.
  • Breng indien nodig op smaak met zout en extra peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde kalkoenrolletjes met prei en amandel puree gaan goed samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc. De frisse en fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van het gerecht aan en zorgen voor een gebalanceerde maaltijdervaring.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Gevulde Paprika’s met Spinazie en Feta-Rijst

Gevulde Paprika's met Spinazie en Feta-Rijst

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g volkorenrijst
  • 150 g spinazie diepvries, ontdooid en uitgelekt
  • 2 grote gele paprika's
  • 100 g feta kaas verkruimeld
  • 1 theelepel kruidenmix bijvoorbeeld Italiaanse kruidenmix
  • 100 ml knoflooksaus

Instructies

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de spinazie in de magnetron op vol vermogen gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Laat de spinazie goed uitlekken in een zeef.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en halveer ze.
  • Plaats de paprikahelften in een ovenschaal en bedek met folie.
  • Gaar de paprika's in de magnetron gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Meng de gekookte rijst, uitgelekte spinazie en verkruimelde feta in een kom.
  • Breng op smaak met kruidenmix.
  • Vul de paprikahelften met het rijstmengsel.
  • Verwarm de gevulde paprika's afgedekt in de magnetron op vol vermogen gedurende ongeveer 2 minuten, of tot ze door en door warm zijn.
  • Serveer de gevulde paprika's met knoflooksaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Griekse witte wijn zoals Assyrtiko past perfect bij deze gevulde paprika's. De levendige zuurgraad van de wijn zal goed samengaan met de romigheid van de feta en de lichte pittigheid van de knoflooksaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Rosé Biefstuk met Mosterdsaus en Knapperige Ovenfriet

Rosé Biefstuk met Mosterdsaus en Knapperige Ovenfriet

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 1 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine tomaten
  • 2 eetlepels naturel sladressing
  • 75 g veldsla
  • 1 biefstuk op kamertemperatuur
  • 25 g boter
  • 125 g ovenfriet naturel
  • ½ eetlepel grove mosterd
  • 125 ml crème fraîche evt. halfvet

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op de verpakking van de ovenfriet.
  • Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Meng de tomaatstukjes met de sladressing en de veldsla.
  • Bestrooi de biefstuk met peper.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstuk aan beide zijden bruin in ongeveer 2-3 minuten per kant, totdat deze van binnen rosé is.
  • Bereid ondertussen de ovenfriet volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg de biefstuk op een warm bord en dek af met aluminiumfolie om warm te houden.
  • Roer de grove mosterd, 1 eetlepel water en crème fraîche door het bakvet in de koekenpan en verwarm gedurende 1 minuut.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Serveer de salade, ovenfriet en biefstuk met de mosterdsaus.

Notities

Wijnadvies:

Een rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij dit gerecht vanwege de volle smaak van de biefstuk en de pittigheid van de mosterdsaus. Als je liever wit drinkt, kan een Chardonnay een goede keuze zijn, vooral als deze een lichte houtlagering heeft gehad.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g

Aziatische Bami met Pittige Varkensschnitzel en Ananas

Aziatische Bami met Pittige Varkensschnitzel en Ananas

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Mie, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 2 personen
Calories: 640kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gebroken sperziebonen
  • 2 varkensschnitzels ongepaneerd, op kamertemperatuur
  • 2 tl sambal badjak
  • 25 g boter
  • 450 g gekoelde bami
  • 234 g ananas uit blik in stukjes
  • 2 el geraspte kokos

Instructies

  • Kook de sperziebonen in ruim kokend water met zout gedurende 7-8 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Bestrooi de varkensschnitzels met een snufje zout en bestrijk ze rondom met sambal.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de schnitzels op matig vuur in 8-10 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwarm ondertussen de bami in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Voeg de ananasstukjes toe aan de koekenpan bij de schnitzels en verwarm kort mee.
  • Leg de schnitzels op twee borden en verdeel de ananas erover.
  • Bestrooi met geraspte kokos en serveer met de gekookte sperziebonen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete Riesling of Gewürztraminer past goed bij de pittige en exotische smaken van dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen de zoetheid van de ananas benadrukken en de kruidigheid van de sambal mooi balanceren.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 38g | Vet: 31g | Zout: 2.5g | Sugar: 18g

Bloemkoolsalade met bieslook

Bloemkoolsalade met bieslook

Recept categorieën: Magnetron koken, Salade, Varkensvlees, Vlees
Servings: 2 personen (magnetron)
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Magnetronschaal
  • magnetron

Ingrediënten

  • 300 gram bloemkool
  • zout peper
  • 1 uitje
  • 2 augurkjes
  • 1 ei hardgekookt
  • 50 gram katenspek
  • 5 eetlepel(s) slaolie
  • 3 eetlepel(s) azijn
  • 5 eetlepel(s) slagroom
  • 2 eetlepel(s) bieslook fijngeknipte

Instructies

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook die 3 minuten in een laagje kokend water met een snufje zout.
  • Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
  • Hak het uitje en de augurkjes fijn.
  • Pel het ei en prak het fijn.
  • Snijd het spek in reepjes.
  • Verhit 2 eetlepels slaolie en bak de reepjes spek hierin op hoog vuur 2 minuten.
  • Roer het ei, de ui, de augurkjes, het uitgebakken spek met de olie uit de pan, de rest van de olie, de slagroom, het bieslook en zout en peper door de azijn en schep deze dressing door de bloemkoolroosjes.
  • Leg de bloemkoolroosjes 3 minuten in een bakje water, schep ze vervolgens in een magnetronschaal en verwarm ze afgedekt 2 minuten op vol vermogen.
  • Schep tussentijds eenmaal om.

Chinese Gevulde Koolrolletjes

Chinese Gevulde Koolrolletjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • magnetron

Ingrediënten

  • 4 bladeren chinese kool
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngesnipperd
  • 1 eetlepel(s) chinese sojasaus
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 eetlepel(s) crème fraîche dikke
  • 300 gram rundergehakt
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de koolbladeren voorzichtig, wat uitslaan en leg ze tussen keukenpapier 1 min. op vol vermogen in de magnetron.
  • Neem ze uit de magnetron en leg ze naast elkaar op het aanrecht.
  • Meng de ui, knoflook, sojasaus, gemberpoeder, zout, peper en crème fraîche door het gehakt en maak er rolletjes van.
  • Wikkel elk rolletje in een koolblad en leg ze met de naad naar onderen in een lage en wijde ovenschaal.
  • Zet de koolrolletjes ca. 6 min. op vol vermogen in de magnetron.
  • De overgebleven kool in repen snijden, wassen en laten uitlekken.
  • Leg de groente met 3 eetlepels water in een schaal met deksel en voor 500 gram kool is de magnetrontijd ca. 7 min. op vol vermogen.
  • Geef er een pindasaus, witte rijst en de overgebleven kool bij.

Chutney Van Kwetsen 2

Chutney Van Kwetsen 2

Recept categorieën: Bijgerecht, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • magnetron

Ingrediënten

  • 1 kg kwetsen
  • 5 dl azijn
  • 250 gram uien grote gesnipperde
  • 4 tenen knoflook gesnipperde
  • 4 theelepel djahé
  • 4 eetlepel(s) bakgember
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 100 gram rozijnen
  • zout

Instructies

  • Was de kwetsen, snijd ze doormidden en verwijder de pitten.
  • Wrijf uien,knoflook, djahé, kaneel en kruidnagel met een beetje zout tot een brij.
  • Breng de azijn aan de kook met dit kruidenmengsel en voeg er, als dit kookt, de kwetsen en suiker aan toe en de rozijnen en de gehakte bakgember.
  • Kook de massa op een zeer laag vuur (gebruik bij gas een onderzetplaatje) in tot de dikte van jam.
  • Blijf roeren.
  • Doe de massa in potten en pas afsluiten als ze afgekoeld zijn.
  • Minstens 6 weken bewaren voor gebruik.

Magnetron:

  • Voorbereiden zoals aangegeven.
  • Doe de azijn met de kruidenbrij in een grote magnetronschaal en breng het afgedekt in 6 à 7 min. op 100% aan de kook.
  • Roer de kwetsen met de suiker, rozijnen en bakgember erdoor en laat het onafgedekt 10 à 15 min. op 100% inkoken.
  • Verder afmaken zoals hierboven aangegeven.

Notities

Chutney kan ook gemaakt worden van andere tropische vruchten zoals mango, papaya kiwi, etc.

Atjar Bawang Timor – Zure Uitjes met Kruiden

Atjar Bawang Timor - Zure Uitjes met Kruiden

Deze pittige en frisse atjar bawang Timor, gemaakt van sjalotjes en een heerlijke kruidenazijn, is perfect als bijgerecht bij Indonesische maaltijden. Een smaakvolle aanvulling met een zure twist.
(inclusief rusttijd voor de uitjes)3 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • magnetron
  • glazen litermaat
  • afsluitbare pot

Ingrediënten

  • Schil de sjalotjes en bestrooi ze met zout. Laat ze enkele uren uitlekken.
  • Wrijf de gesnipperde uien knoflook, kemiries, koenjit en djahé tot een brij.
  • Fruit dit mengsel in de olie totdat de uien lichtgeel zijn.
  • Voeg de azijn toe en laat dit kort meekoken. Laat het mengsel daarna afkoelen.
  • Wrijf de sjalotten droog in een doek en schik ze in een afsluitbare pot. Giet de afgekoelde kruidenazijn over de sjalotten.
  • Magnetronmethode: Verwarm de olie in een glazen litermaat onafgedekt 1 minuut op 100% in de magnetron. Roer de fijngewreven kruiden erdoor en verwarm nog 2 à 3 minuten op 100%. Voeg de azijn toe en breng alles 6 à 7 minuten op 100% aan de kook. Volg daarna de rest van de instructies.
  • Sluit de pot af en laat de atjar minstens een dag staan om de smaken goed in te laten trekken.

Instructies

  • Schil de uitjes, bestrooi ze met zout en laat ze enkele uren uitlekken.
  • Wrijf de gesnipperde uien met knoflook, kemiries, koenjit en djahé tot een brij en fruit dit in olie tot de uien lichtgeel zijn.
  • Voeg de azijn toe en kook die even mee.
  • Laat de massa afkoelen.
  • Wrijf de sjalotten droog in een doek, schik ze in een afsluitbare pot en giet de kruidenazijn er overheen.

Magnetron:

  • Voorbereiden zoals aangegeven.
  • Doe de olie in een glazen litermaat en verwarm deze onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Roer de fijngewreven kruiden erdoor en verwarm alles onafgedekt 2 à 3 min. op 100%.
  • Voeg de azijn toe en breng alles in 6 à 7 min. op 100% aan de kook.
  • Verder afmaken zoals hierboven aangegeven.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze atjar met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De zurige tonen van de wijn vullen de frisse smaak van de atjar goed aan.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Atjar Timor

Atjar Timor

Timorees zuur
Recept categorieën: Bijgerecht, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • magnetron

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 100 gram taugé
  • 4 eetlepel(s) azijn
  • 100 gram witte groene of savooiekool 8 gehalveerde
  • sjalotten
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 2 lomboks
  • 2 theelepel djahé
  • eetlepel(s) suiker
  • zout

Instructies

  • Kook de azijn met de suiker, knoflook en zout en strooi de djahé erin.
  • Maak de groente schoon en laat ze uitlekken.
  • Kook de ontpitte en in stukjes gesneden komkommer en kool 5 min. op in de azijnsaus.
  • Verwijder de pitten van de lomboks en snijd ze in lange repen.
  • Kook ook die mee.
  • Roer er daarna de taugé doorheen en laat de atjar nog 1 min. koken.

Magnetron:

  • Doe de azijn in een magnetronschaal van 1 liter met suiker, knoflook, zout en djahé en breng het in 1 a 2 min. op 100% aan de kook.
  • Voeg de komkommer en kleingesneden kool toe en verwarmde groente afgedekt 4 a 5 min. op 100%.
  • Roer de reepjes lombok en de taugé er door en verwarm alles afgedekt nog 2 a 3 min. op 100%.

Dadar Tahoe 2

Dadar Tahoe 2

omelet van tahoe uit Wonosobo
Recept categorieën: Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • koekenpan met dikke bodem
  • deksel
  • magnetron

Ingrediënten

  • ½ blok tahoe
  • 2 eieren
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 1 prei beetje dunne fijngehakt
  • 3 eetlepel(s) citroensap
  • 2 tenen knoflook geperste
  • 1 eetlepel(s) sambal oelek
  • 3 eetlepel(s) ketjap
  • ½ theelepel ve-tsin
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verkruimel de tahoe, vermeng hem de uiterst fijngehakte prei, peper, zout, ve-tsin en losgeklopte eieren.
  • Bak hier in een koekenpan met dikke bodem een omelet van.
  • Keer hem om op een deksel en laat hem zachtjes met de ongebakken zijde naar onderen weer in de pan glijden en bak hem zachtjes lichtbruin en gaar.
  • Meng de ketjap door de sambal, voeg het citroensap toe en giet de saus over de omelet.

Magnetron:

  • Doe de olie in een glazen deksel (ø 24 cm) en verwarm deze onafgedekt ca. 2 min. op 100%.
  • Schenk het eimengsel erop en verwarm het onafgedekt 5 à 6 min. op 70%.
  • Schep halverwege de bereidingstijd de gestolde buitenkant naar binnen en de gestolde binnenkant naar buiten.
  • Serveer de omelet met de saus.