Princessebonen in romige citroensaus

Princessebonen in romige citroensaus

Licht gekookte prinsessenbonen overgoten met een romige citroensaus, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg extra-fijne prinsessenbonen
  • 1 citroen
  • 1 koffielepel gehakte peterselie
  • 2 eierdooiers
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • Zout
  • Peper

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g

Pannenkoeken met Ham en Champignons

Pannenkoeken met Ham en Champignons

Heerlijke hartige pannenkoeken gevuld met romige champignons en ham, gegratineerd met gruyère kaas.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 g meel
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • 3 dl melk
  • 1 snufje zout
  • Voor het garnituur:
  • 250 g ham
  • 250 g champignons
  • 2 sjalotten
  • 50 g meel
  • 50 g boter
  • 500 ml melk
  • 50 g geraspte gruyère kaas
  • Peper en zout

Instructies

  • Giet het meel in een mengkom en maak een kuiltje.
  • Breek de eieren hierin en voeg de gesmolten boter en zout toe.
  • Meng geleidelijk met de koude melk tot een vloeibaar beslag.
  • Laat 1 uur rusten.
  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht.
  • Voeg de in blokjes gesneden champignons toe en stoof tot het vocht verdampt is.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en voeg het meel toe.
  • Giet de melk erbij en roer tot een gladde saus.
  • Voeg de champignons en in blokjes gesneden ham toe.
  • Bak de pannenkoeken en vul ze met het mengsel.
  • Rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
  • Bestrooi met geraspte gruyère en gratineer 5 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Kuikentjes met Dragon

Kuikentjes met Dragon

Sappige kuikentjes gevuld met een romige dragon-kaasvulling, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kuikentjes
  • 3 kleine Zwitserse kaasjes
  • 100 g boter
  • 6 el slagroom
  • 2 takjes dragon
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng in een kom de kaasjes met geplette dragon, peper en zout.
  • Vul de kuikentjes met dit mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Bak 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg vlak voor het serveren de slagroom en extra dragon t

Notities

Serveertip:
Lekker met luciferfrietjes of gebakken aardappelen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Chiroubles.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Koude Kip in Romige Saus

Koude Kip in Romige Saus

Malse kip geserveerd met een romige saus op basis van bouillon, room en tomatenpuree, afgewerkt met truffel.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kip van 1 5 kg (of 2 kleine kippen)
  • 2 kalfsschenkels
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 2 liter water
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • Peper
  • Zout
  • Voor de saus:
  • 60 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml ingekookte bouillon
  • 200 ml room
  • 1 gelatineblad
  • 2 eierdooiers
  • 1 el tomatenpuree
  • Rode peper en truffel voor garnering

Instructies

  • Breng water aan de kook met de kalfsschenkels, groenten en kruiden.
  • Laat 1 uur sudderen en voeg de kip toe.
  • Laat nog 1 uur koken.
  • Laat de kip lauw worden en snijd in stukken.
  • Maak een roux van boter en bloem, voeg de ingekookte bouillon toe en roer tot een smeuïge saus.
  • Los de geweekte gelatine op in hete bouillon en meng met room en eierdooiers.
  • Breng op smaak met tomatenpuree en laat afkoelen.
  • Leg de kip op een schaal en overgiet met de saus.
  • Garneer met stukjes rode peper en truffel.

Notities

Serveertip:
Serveer met rijstsalade of stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte witte wijn zoals Chablis of Rosé d’Anjou past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 45g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Quiche met Roquefort

Quiche met Roquefort

Een romige quiche met de intense smaak van Roquefort, perfect voor een smaakvolle maaltijd of lunch.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 300 g bloem
  • 200 g boter
  • 1 ei
  • 2 el melk
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 300 ml melk
  • 300 ml room
  • 150 g Roquefort
  • Peper

Instructies

  • Kneed bloem, boter, ei, melk en zout snel tot een deeg en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol uit en bekleed een ingevette taartvorm.
  • Prik gaatjes in het deeg en bak 10 minuten voor op 180°C.
  • Verkruimel de Roquefort over de bodem.
  • Klop eieren met melk, room en peper en giet over de kaas.
  • Bak 30 minuten in een middelmatig warme oven (180°C).
  • Laat 10 minuten afkoelen en serveer lauw.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade.
Wijnadvies:

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Kalfsvleesballetjes in Tomatensaus

Kalfsvleesballetjes in Tomatensaus

Smeuïge kalfsballetjes, zacht gegaard en geserveerd in een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kalfsgehakt
  • 150 g oud brood
  • 250 ml warme bouillon
  • 3 eierdooiers
  • 2 el gehakte ui
  • 40 g boter
  • 1 el gehakte peterselie
  • 50 g bloem
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week het brood in de bouillon en knijp uit.
  • Fruit de ui in boter en meng met het gehakt, het brood, eierdooiers, peterselie, peper en zout.
  • Vorm balletjes en rol ze door de bloem.
  • Breng water aan de kook, voeg zout toe en pocheer de balletjes tot ze boven komen drijven.
  • Laat nog 2 minuten garen en haal ze eruit.
  • Serveer met tomatensaus en pasta of groenten.

Notities

Serveertip:
Lekker met tagliatelle en Parmezaanse kaas.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Kalfsgehaktbrood met Champignons

Kalfsgehaktbrood met Champignons

Een smeuïg kalfsgehaktbrood met champignons en spek, perfect gekruid en langzaam gegaard in de oven. Materialen:
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g kalfsgehakt
  • 500 g varkensgehakt
  • 200 g mager spek
  • 2 sneetjes brood
  • 1 kop melk
  • 2 eieren
  • 100 g champignons
  • 2 tijmbladeren
  • 1 laurierblad
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week het brood in melk en meng met het kalfs- en varkensgehakt.
  • Snijd het spek en de champignons fijn en voeg toe.
  • Meng de eieren, kruiden, peper en zout door het gehakt.
  • Vorm een broodvorm en leg in een ingevette ovenschaal.
  • Bak 75 minuten op 200°C tot goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met gestoofde wortelen en aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een rode Bordeaux zoals Saint-Émilion past hier perfect bij.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 32g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Hamburgers met Gefruite Uien

Hamburgers met Gefruite Uien

Sappige hamburgers van gekruid rundvlees, geserveerd met goudbruine gefruite uien, ideaal voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 g rundergehakt
  • 100 g broodkruim of paneermeel
  • 100 ml bouillon
  • 1 el fijngesnipperde ui
  • 1 el gehakte peterselie
  • 60 g boter
  • 4 el olie
  • 3 uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week het broodkruim in de bouillon en meng met het gehakt, ui, peterselie, peper en zout.
  • Vorm platte hamburgers en bak ze in boter en olie tot goudbruin en gaar.
  • Snijd de uien in ringen en fruit ze in de resterende boter tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Serveer de hamburgers met de gefruite uien erop.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperige frietjes of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn of een fris biertje past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Gegratineerde Gevulde Tomaten met Paddenstoelen

Gegratineerde Gevulde Tomaten met Paddenstoelen

Heerlijk gevulde tomaten met paddenstoelen, knoflook en kruiden, gegratineerd met Gruyère.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 600 g paddenstoelen
  • 100 g broodkruim
  • 50 g geraspte Gruyère
  • 30 g boter
  • ½ liter melk
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het broodkruim weken in de melk.
  • Snijd een kapje van de tomaten en verwijder de zaadjes.
  • Hak de paddenstoelen fijn en meng ze met het uitgeknepen broodkruim, geperste knoflook, peterselie, peper en zout.
  • Bind het geheel met de losgeklopte eieren.
  • Vul de tomaten met het mengsel en bestrooi met Gruyère.
  • Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht of als lichte hoofdmaaltijd met een salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Gefrituurde Biscuits met Vanillesuiker

Gefrituurde Biscuits met Vanillesuiker

Luchtige, knapperige biscuits gefrituurd en bestrooid met vanillesuiker, een heerlijke zoete traktatie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 el rum
  • 3 el olie
  • 125 g suiker
  • 300 g bloem
  • ½ tl zout
  • Vanillesuiker
  • Frituurolie

Instructies

  • Klop de eieren schuimig in een kom.
  • Voeg de rum, olie, suiker, zout en bloem toe en meng tot een stevig deeg.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ½ cm.
  • Snijd in gewenste vormen (bijvoorbeeld ruiten of rechthoeken).
  • Verhit de frituurolie tot 180°C en frituur de biscuits in kleine porties goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met vanillesuiker.

Notities

Serveertip:
Lekker met een kop koffie of warme chocolademelk.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij deze biscuits.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g