Cheesecake Bites van Bladerdeeg met Aardbeienjam

Cheesecake Bites van Bladerdeeg met Aardbeienjam

Kleine, makkelijke cheesecake hapjes van bladerdeeg gevuld met roomkaas, vanille en aardbeienjam. Perfect voor een feestelijke gelegenheid!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Tussendoortje
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 22
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Amandelschaafsel
  • 4 el aardbeienjam
  • 1 ei + 1 om mee te bestrijken
  • 2 rollen vers bladerdeeg
  • 1 pakje kloppudding vanille @droetkerbakken_nl
  • Poedersuiker
  • 400 g roomkaas
  • 1 tl vanille aroma

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van het bladerdeeg (meestal 200°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol beide vellen bladerdeeg uit.
  • Snijd elk vel in 10-12 vierkantjes (afhankelijk van de gewenste grootte van de bites).
  • Meng in een kom de roomkaas, 1 ei en het vanille aroma goed door elkaar tot een glad beslag.
  • Voeg het vanille kloppuddingpoeder toe aan het roomkaasmengsel en mix nogmaals goed door.
  • Leg de bladerdeegvierkantjes op de bakplaat.
  • Verdeel op elk vierkantje een theelepel van het roomkaasmengsel.
  • Schep bovenop het roomkaasmengsel een halve theelepel aardbeienjam.
  • Vouw de tegenoverliggende punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze in het midden goed vast met een vork, zodat je kleine pakketjes krijgt.
  • Klop het extra ei los in een kommetje en bestrijk de bovenkant van de bladerdeegpakketjes met het losgeklopte ei.
  • Bestrooi de bovenkant van de pakketjes met amandelschaafsel.
  • Bak de cheesecake bites in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cheesecake bites na het bakken iets afkoelen op de bakplaat.
  • Bestrooi de afgekoelde cheesecake bites eventueel met poedersuiker voor het serveren.
  • Serveer de cheesecake bites lauwwarm of op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:
Serveer de cheesecake bites met verse aardbeien of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht fruitige rosé past goed bij de zoete smaken van de cheesecake en de aardbeienjam.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Twentse speculaaskoekjes met amandel

Twentse speculaaskoekjes met amandel

Heerlijke Twentse speculaaskoekjes met knapperige amandelschilfers en een rijke kruidenmix. Perfect voor bij de koffie of als nostalgisch tussendoortje.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 25
Calories: 105kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gram anijszaad
  • 1 gram kardemom
  • 1 gram koriander
  • 1 gram nootmuskaat
  • ¼ theelepel amandelextract
  • ¼ theelepel natriumbicarbonaat
  • 1.5 gram gember
  • 150 gram boter
  • 2 theelepels speculaaskruiden eigen mengsel
  • 20 gram kaneel
  • 200 gram bloem gezeefd
  • 5 gram foelie
  • 5 gram kruidnagel
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 65 gram amandelschilfers
  • 65 gram griessuiker
  • Snuifje zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160 graden Celsius.
  • Meng bloem met zout, kruiden en natriumbicarbonaat.
  • Voeg 45 gram amandelschilfers toe als je ze erin verwerkt wilt hebben.
  • Klop de boter romig, voeg suiker en amandelextract toe, klop tot glad beslag.
  • Roer het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Vorm het deeg tot een rol van circa 4 cm diameter.
  • Laat het deeg minimaal 1 uur koelen in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakjes van 0,5 cm.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de resterende amandelschilfers.
  • Bak de koekjes circa 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:

Serveer met een warme kop koffie of thee voor een nostalgisch genietmoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete witte wijn zoals een Muscat past uitstekend bij de kruidige smaken.

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 5g

Zoetzure saus met ananas en gember

Zoetzure saus met ananas en gember

Deze zelfgemaakte zoetzure saus met ananas en gember is heerlijk bij oriëntaalse gerechten. Zoet, pittig en perfect in balans!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 klein blikje ananas
  • 1 el ketjap
  • 2 el maïzena
  • 2 el water
  • 4 el azijn
  • 5 bolletjes gember
  • 5 el keukenstroop

Instructies

  • Smelt de keukenstroop op een zacht vuur.
  • Voeg de azijn, ketjap, het water en het sap uit het blikje ananas toe.
  • Roer de maïzena los met 2 eetlepels water en voeg toe aan de saus.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Snijd de gember fijn en hak 2 schijven ananas in stukjes.
  • Voeg de gember en ananasstukjes toe aan de saus.
  • Laat even doorkoken tot de saus indikt.

Notities

Serveertip:

Heerlijk als dipsaus of over een wokgerecht met rijst en groenten.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Riesling.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.4g | Sugar: 17g

Luxe boterkoekjes uit eigen oven

Luxe boterkoekjes uit eigen oven

Heerlijke, krokante boterkoekjes met een rijke botersmaak. Makkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker – perfect voor bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 105kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ theelepel zout
  • theelepel vanille-essence
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 225 gram boter
  • 300 gram bloem

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanille glad en romig maar niet luchtig.
  • Voeg het zout en de bloem toe en meng tot een glad deeg.
  • Vorm een rol van 4 cm doorsnee, wikkel in aluminiumfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Snijd de rol in plakjes van 6 mm dik.
  • Leg de plakjes met 4 cm tussenruimte op bakplaten met bakpapier.
  • Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer op een mooi bord met poedersuiker en een kopje espresso of zwarte thee.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een milde likeur.

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur

Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur

Deze smeuïge appelkoekjes met rozijnen, walnoten en een vleugje glazuur zijn perfect voor de herfst en heerlijk bij een kopje koffie of thee.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 24
Calories: 155kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat
  • ½ theelepel zout
  • 120 gram boter kamertemperatuur
  • 125 gram walnoten fijngehakt (optioneel)
  • 150 gram appel in kleine stukjes
  • 175 gram rozijnen
  • 240 gram bloem
  • 240 gram bruine suiker
  • 60 ml volle melk indien nodig

Voor het glazuur:

  • 14 gram boter 1 eetlepel
  • 2 ½ eetlepel melk
  • 15 gram bloemsuiker gezeefd
  • ½ theelepel vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Klop de boter en bruine suiker romig.
  • Voeg het ei toe en klop opnieuw tot het mengsel luchtig is.
  • Meng in een aparte kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout en bakpoeder.
  • Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Voeg de stukjes appel, rozijnen en indien gewenst walnoten toe en meng goed.
  • Voeg daarna de rest van het bloemmengsel toe en roer tot een homogeen deeg ontstaat.
  • Schep met een eetlepel het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, houd 4 cm tussenruimte.
  • Voeg melk toe als het deeg te droog is.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bereid ondertussen het glazuur door de bloemsuiker te zeven, boter eronder te mengen en vanille-extract en melk toe te voegen tot een smeerbare consistentie.
  • Smeer het glazuur op de warme koekjes.
  • Laat afkoelen voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer de appelkoekjes lauwwarm met een snufje kaneelpoeder bovenop voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:

Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een glas appelcider.

Nutrition

Calories: 155kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.15g | Sugar: 12g

Wokgroenten met rode bonen en geitenkaas

Wokgroenten met rode bonen en geitenkaas

Een kleurrijk en kruidig bijgerecht met rode bonen, paprika en zachte geitenkaas. Snel klaar in de wok en heerlijk vegetarisch.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 310kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 blik rode bonen ca. 350 g
  • 1 gele paprika zonder zaadjes, in repen
  • 1 rode paprika zonder zaadjes, in repen
  • 100 g zachte geitenkaas in blokjes of verkruimeld
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • ½ el versgehakte tijm of 1/2 tl gedroogd
  • 2 el wokolie of arachideolie
  • 2 lente-/bosuitjes in stukjes van 2 cm
  • mespuntje paprikapoeder
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Giet de bonen af, spoel ze met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Fruit de knoflook kort.
  • Voeg de paprika toe en roerbak 4 minuten.
  • Voeg de bosui, tijm en bonen toe en roerbak 2 minuten.
  • Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  • Serveer bestrooid met geitenkaas.

Notities

Serveertip:

Lekker met knapperig stokbrood of als vulling in een warme tortilla.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of droge rosé past goed bij de romige geitenkaas en de paprika.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 11g | Vet: 19g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Frisse Bonte Bonensalade

Frisse Bonte Bonensalade

Een frisse, kleurrijke bonensalade met tomaten, paprika en een lekkere dressing. Perfect voor een lichte lunch of als bijgerecht!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje cherry-/kerstomaten gehalveerd
  • 1 el olijfolie voor de dressing
  • 1 el olijfolie voor bakken
  • 1 gele paprika zonder zaadjes, in miniblokjes
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 pot witte bonen ca. 350 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el wijnazijn of citroensap
  • 1 el kappertjes
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotjes tot ze glazig zijn.
  • Meng de olijfolie, wijnazijn (of citroensap), kappertjes, zout en peper voor de dressing in een kom.
  • Voeg de gefruite sjalotjes met het bakvet toe aan de dressing.
  • Meng in een grote kom de witte bonen, gehalveerde tomaten, paprika, en gehakte peterselie.
  • Spatel de dressing door de salade en meng goed door.

Notities

Serveertip:

Serveer de salade met een stuk grof bruinbrood of stokbrood. Voor een extra bite, voeg geroosterde pistachenoten of pijnboompitten toe.
Wijnadvies:

Een frisse, witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Amandel-kweeperentaart uit de oven

Amandel-kweeperentaart uit de oven

Deze smeuïge taart combineert de subtiele frisheid van kweeperen met amandel en boter, voor een perfect nagerecht bij een herfstige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 8
Calories: 345kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g amandelpoeder
  • 150 g gesmolten boter
  • 175 g suiker
  • 25 g amandelschaafsel
  • 2 grote kweeperen of handperen
  • 50 g bloem
  • 5 eiwitten
  • Schil van 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de peren, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snij ze in dunne partjes.
  • Blancheer de kweepeerpartjes 4 minuten en laat goed uitlekken op keukenpapier.
  • Meng in een kom de suiker, bloem, amandelpoeder en citroenschil.
  • Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
  • Klop de eiwitten lobbig.
  • Schep eerst 1/3 van het eiwit door het meelmengsel.
  • Spatel daarna voorzichtig de rest van het eiwit erdoor.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Druk de peerpartjes dakpansgewijs in het beslag.
  • Klop een eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
  • Strooi het amandelschaafsel erover.
  • Bak 15 minuten op 200 °C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak nog 10 minuten tot de taart goudbruin en stevig is.

Notities

Serveertip:

Serveer met een lepel crème fraîche of een bolletje vanille-ijs voor een extra traktatie.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Duitse Auslese.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.1g | Sugar: 21g

Romige Rettich-Walnoottappenade

Romige Rettich-Walnoottappenade

Een smeuïge tappenade van pittige rettich en romige walnoten, perfect als broodbeleg, dip of smaakmaker bij kaas en toast.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Groenten, Noten, Saus, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el melk room of mayonaise
  • 1 tl aromat afgestreken
  • 2 el walnootolie
  • 2 el water
  • 25 g walnoten
  • 150 g rettich of ramanas
  • Wat versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de rettich in grove stukken.
  • Doe de rettich samen met de walnoten, walnootolie, water, melk (of room of mayonaise), aromat en peper in de foodprocessor.
  • Pureer tot een smeuïge massa.
  • Kies afhankelijk van gebruiksmoment voor melk, room of mayonaise.
  • Laat de tappenade even staan zodat eventueel vocht vrijkomt.
  • Roer goed door voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Heerlijk als broodbeleg of op een toastje met een plak belegen kaas.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling voor een mooi contrast met de nootachtige smaak.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Nigeriaanse stoofpot met rund en garnalen

Nigeriaanse stoofpot met rund en garnalen

Een rijke, geurige Nigeriaanse stoofpot met rundvlees, garnalen en spinazie. Egusi- of pompoenpitten geven dit gerecht zijn kenmerkende smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Nigeria
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr egusi pitten of pompoenpitten
  • 100 ml arachideolie pindaolie
  • 1 kilo verse garnalen schoongemaakt en darmkanaal verwijderd
  • 2 grote tomaten gehalveerd
  • 2 groene chilipepertjes zonder zaadjes
  • 3 el tomatenpuree
  • 350 ml water
  • 500 gr verse spinazie gesneden
  • 600 gr tomatensaus passata
  • 675 gr runderstoofvlees in blokjes
  • 1 kleine ui in vieren gesneden
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Maal de egusi- of pompoenpitten in een keukenmachine tot een poederige substantie en zet apart.
  • Verwarm de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak het rundvlees 3-5 minuten tot het aan de buitenkant bruin is.
  • Pureer de tomaten, ui en chilipepers in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Voeg het tomatenmengsel toe aan het vlees, zet het vuur lager, dek de pan af en laat 40-50 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, water en garnalen toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de spinazie en de gemalen pitten toe en laat nogmaals 10 minuten zachtjes doorkoken.

Notities

Serveertip:

Serveer met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Afrikaanse ervaring.
Wijnadvies:

Combineer met een kruidige Shiraz of gekoelde rosé voor een uitgebalanceerde smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 45g | Vet: 27g | Zout: 2.4g | Sugar: 5g