Venkel-citroensoep met een verrassende twist
Geniet van een heerlijke venkel-citroensoep, perfect voor een lichte maaltijd. Een frisse smaak door citroen en venkelzaad, met een verrassende toevoeging van pastis of ouzo.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 liter water
- 2 groentebouillonblokjes of poeder/pasta
- 1 theel. venkelzaad
- ½ citroen sap
- 750 g knolvenkel
- Peper vers gemalen
- Zout
- Garnering: schijfjes citroen fijn geknipt venkelgroen
Zet 1 liter water op met de bouillonblokjes en het venkelzaad.
Maak de venkel schoon, snijd de bruine delen van de steel en onderkant van de knol weg.
Knip het venkelgroen af en zet apart.
Snijd de knolvenkel in stukken.
Kook de venkelstukken 15 minuten in de bouillon tot ze gaar en zacht zijn.
Pureer de soep tot een gladde massa.
Breng de soep op smaak met zout, peper en citroensap.
Garneer de soep met het venkelgroen en schijfjes citroen.
Serveer met (geroosterd) volkorenbrood en verschillende soorten kaas zoals knoflookkaas, roquefort of geitenkaas.
Serveertip:
Serveer met (geroosterd) volkorenbrood en een selectie van kazen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.
Receptenplein.nl
Home / mes
Frisse Paksoisalades in Drie Variaties
Een veelzijdig voorgerecht met paksoi en drie smaakvolle dressings: met kwark, olie of yoghurt. Fris, snel klaar en vol variatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel dragonazijn
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1 theelepel mosterd
- 125 gram kwark
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels olie
- 3 eetlepels yoghurt
- Citroensap naar smaak
- Fijngehakte kervel of dragon
- Fijngesneden peterselie
- Mespuntje suiker
- Paksoi gesneden in smalle reepjes
- Peper
- Tomatenketchup
- Zout
Snijd de paksoi in smalle reepjes.
Kies één van de drie onderstaande dressings:
Dressing 1: Meng kwark met mayonaise, mosterd, citroensap, zout, peper en fijngesneden peterselie.
Dressing 2: Meng olie met dragonazijn, zout, peper, een mespuntje suiker en fijngehakte kervel of dragon.
Dressing 3: Meng yoghurt met zout, peper, tomatenketchup en gesnipperde ui.
Meng de gewenste dressing door de paksoi.
Serveer direct of laat kort intrekken in de koelkast.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of als frisse toevoeging bij een oosters hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Verdejo.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / mes
Tropische Rujak met Fruit en Sambal
Verfrissende tropische rujak met fruit en een pittige sambalsaus. Perfect als bijgerecht voor een rijstgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 appel Granny Smith
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1½ theelepel sambal oelek
- 1 hand sinaasappel
- 1 blikje ananasstukjes
- ½ komkommer
- ½ theelepel donkerbruine basterdsuiker
- 1 rode grapefruit
- zout
Schil de grapefruit en sinaasappel dik met een scherp mes.
Snij het vruchtvlees tussen de vliezen uit en vang het sap op.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne plakjes.
Was de komkommer, halveer hem in de lengte en verwijder het zaad.
Snij de komkommer in schuine plakjes.
Laat de ananas uitlekken.
Meng in een grote kom de sambal, basterdsuiker, ketjap, citroensap en voeg het vruchtensap toe.
Breng op smaak met zout.
Roer totdat de basterdsuiker is opgelost.
Schep de vruchten erdoor.
Laat de rujak afgedekt in de koelkast ca.
1 uur rusten.
Schep het af en toe om.
Serveertip:
Serveer de rujak bij een pittig rijstgerecht voor de perfecte balans van smaken.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
Receptenplein.nl
Home / mes
Pastinaak en Bleekselderij Salade met Hüttenkäse
Een frisse en gezonde salade met pastinaak, bleekselderij, Hüttenkäse en rozijnen. Heerlijk als bijgerecht of lichte lunch!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 eetl olijfolie
- 1 eetl yoghurt of sandwichspread
- 2 stelen bleekselderij
- 2 eetl rozijnen
- 150 g Hüttenkäse cottagecheese of andere kaas in blokjes
- 1 ui
- 1 grote pastinaak knolselderij of winterwortel
- Tomaat en olijven naar wens
Borstel de pastinaak goed schoon en snijd harde stukken schil weg.
Snijd de pastinaak in blokjes en kook deze 10 minuten in water (niet te gaar).
Snijd de gewassen bleekselderij in smalle reepjes.
Roer de olie, yoghurt (of sandwichspread), de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar.
Voeg de bleekselderij, pastinaak en Hüttenkäse of andere kaas erbij.
Meng alles voorzichtig door elkaar en leg naar wens olijven en plakjes tomaat erbovenop.
Serveer met zilvervliesrijst of quinoa, indien gewenst.
Receptenplein.nl
Home / mes
Pastinaaksoep met appel en een romige twist
Geniet van een heerlijke en verwarmende pastinaaksoep met appel, perfect voor elke gelegenheid. Met een vleugje room voor extra smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kleine appel goudrenet
- 1 kleine pastinaak
- 1 uitje
- ½ liter bouillon
- olie
- zout
Boen de pastinaak goed schoon.
Schil de appel en snijd zowel de pastinaak als de appel in blokjes.
Snipper het uitje.
Verhit wat olie in een pan en fruit het uitje totdat het glazig is.
Voeg de pastinaak en appel toe en bak kort mee.
Voeg de bouillon toe, zodat de groenten net onder staan.
Kook het geheel 15 minuten.
Pureer de soep goed met een staafmixer.
Voeg zout naar smaak toe en voeg eventueel wat water of room toe voor de gewenste consistentie.
Serveertip:
Serveer de soep met een lepel room voor extra romigheid en een lekker stukje brood erbij.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.
Receptenplein.nl
Home / mes
Romige pastinaakpuree met peterselie
Deze romige pastinaakpuree met peterselie is een heerlijk bijgerecht voor elke gelegenheid. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 el gehakte peterselie
- 1 el olijfolie
- 2 uien
- 0.5 dl sojamelk
- 400 g pastinaak
- kruidenzout
Schrob de pastinaak schoon en snijd in plakjes.
Snijd de ui.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui.
Voeg de pastinaak en een bodempje water toe.
Laat de pastinaak gaarstoven.
Voeg (kruiden)zout en sojamelk toe en mix het geheel fijn.
Bestrooi de puree met gehakte peterselie.
Serveertip:
Serveer de pastinaakpuree als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of een vegetarisch gerecht.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze puree.
Receptenplein.nl
Home / mes
Amandelbiscotti
Heerlijk knapperige amandelbiscotti, perfect bij de koffie of als zoete traktatie. Probeer ook de varianten met citroen & pistache, chocolade & rozijnen of vijgen & venkel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g hele blanke amandelen
- ¼ tl zout
- 2 tl vanille-essence
- 200 g zeer fijne kristalsuiker
- 300 g bloem
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 1-2).
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille-essence door elkaar.
Roer het eimengsel door de droge ingrediënten.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van elk deel een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
Bak de rollen 35-40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
Haal ze uit de oven en snijd direct in plakjes van 1 cm dik.
Leg de plakjes terug op de bakplaat.
Bak ze 10-15 minuten.
Keer de koekjes om en bak nogmaals 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de biscotti volledig afkoelen.
Bewaar in een goed afsluitbare trommel tot enkele weken.
Variaties:
Citroen & Pistachebiscotti:Vervang de vanille-essence door 2-3 tl geraspte citroenschil en de amandelen door pistachenootjes.
Chocolade & Rozijnenbiscotti:Vervang de amandelen door 75 g rozijnen en 75 g pure chocoladedruppels.
Vijgen & Venkelbiscotti:Vervang de helft van de amandelen door 75 g fijngehakte gedroogde vijgen en de vanille-essence door 2 tl venkelzaad.
Serveertip:
Lekker bij een espresso of als knapperige traktatie na het diner.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Vin Santo of een andere zoete dessertwijn.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / mes
Kapucijners met frisse appelrelish
Een smaakvol gerecht met kapucijners en een frisse appelrelish. De combinatie van kruidige ui, knapperige spekreepjes en zoetzure appel maakt dit bijgerecht een heerlijke aanvulling op elke maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 2 appels geschild en in miniblokjes
- 2 el arachideolie
- 50 g blanke rozijnen
- 50 ml appelsap
- 150 g vegetarische spekreepjes
- 1 blik of pot jonge kapucijners
- 1 tl geraspte mierikswortel potje
- ½ tl chilipoeder of paprikapoeder
- 2 uien gesnipperd
- Zout en versgemalen peper
Giet de kapucijners af, spoel ze met koud water en laat uitlekken.
Meng de appelblokjes, appelsap, rozijnen en mierikswortel tot een relish.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui met chilipoeder.
Rooster de spekreepjes krokant in een droge hete koekenpan.
Schep de kapucijners door de uien en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met de spekreepjes erop en de appelrelish erbij.
Serveertip:
Lekker met knapperig volkorenbrood of geroosterde aardappeltjes.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past hier goed bij.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 9g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / mes
Pastinaakgratin met Aardappel en Kaas
Deze hartige pastinaakgratin combineert de zoete, aardse smaak van pastinaak met romige aardappelen en gesmolten kaas voor een heerlijk comfortfoodgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g aardappelen
- 75 g boter
- 50 g geraspte kaas
- 200 g uien
- 1 el fijngehakte peterselie
- 500 g pastinaken
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Schrap en was de pastinaken en verwijder de uiteinden.
Schil en was de aardappelen.
Snijd de uien, pastinaken en aardappelen in dunne schijven.
Vet een ovenschaal in en leg de schijven afwisselend plat in de schaal.
Snijd de boter in klontjes en verdeel over de groenten.
Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats in de oven.
Stoof het geheel in ca.
50 minuten gaar.
Verwijder de folie, strooi de geraspte kaas over de schotel.
Zet de schaal terug in de oven en gratineer gedurende 5 minuten tot de kaas goudbruin is.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Pinot Noir.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes
Witlofsalade met Rettich en Appel
Een frisse en knapperige witlofsalade met rettich en appel, perfect als bijgerecht of lichte lunch. Snel te maken en heerlijk van smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 1 appel
- 1 rettich of ramanas
- 1 struik witlof
- 1 el mayonaise of yoghonaise
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paprikapoeder optioneel
Was en snijd de witlof in reepjes, verwijder het harde hart.
Schil en rasp de rettich of ramanas.
Schil en rasp de appel.
Meng de witlof, rettich en appel in een kom.
Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel paprikapoeder.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een stukje vers brood of als frisse tegenhanger bij een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes