Langzaam Gegaarde Amerikaanse Runderstoof

Langzaam Gegaarde Amerikaanse Runderstoof

Deze smaakvolle Amerikaanse runderschotel is perfect voor de slowcooker. Het vlees valt uit elkaar en combineert heerlijk met tortilla’s of een frisse salade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd9 uur
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje lente-uitjes fijngesneden
  • 1.5-2 kg doorregen runderlappen
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1-2 eetlepels Tabasco
  • 225 ml witte wijn
  • 3 eetlepels knoflook geperst
  • 400 gr gezeefde tomaten
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Plaats het vlees in de slowcooker.
  • Overgiet het vlees met witte wijn, gezeefde tomaten en tabasco.
  • Voeg de geperste knoflook toe.
  • Kruid met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
  • Dek de slowcooker af.
  • Laat het gerecht 8-9 uur garen op de lage stand.
  • Trek het vlees uit elkaar met twee vorken zodra het gaar is.
  • Meng het draadjesvlees met het vrijgekomen vocht.
  • Voeg de lente-uitjes toe en roer goed door.

Notities

Serveertip:

Serveer met tortilla’s en een frisse groene salade of koolsalade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:

Combineer met een stevige rode wijn zoals een Zinfandel of een Shiraz.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 38g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Pittige chocolade-molesaus met noten

Pittige chocolade-molesaus met noten

Een rijke, pittige molesaus met donkere chocolade, pepers en noten – perfect geserveerd met Quorn of gevulde paprika.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blik tomaten
  • 1 snee witbrood zonder korst in stukjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • ¼ reep pure chocolade min. 75% cacao
  • ¼ tl tijm
  • ½ tl oregano
  • 100 ml olie
  • 2 el pinda's
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el rozijnen
  • 3 kruidnagels
  • 4 gedroogde anchopepers
  • 6 tortillachips
  • 6 verse Spaanse pepers vervanging
  • 8 peperkorrels
  • 1 gedroogde pasillapeper
  • 1 laurierblad
  • 1,5 el sesamzaadjes
  • 1 gedroogde mulatopeper
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 stukje kaneel 2,5 cm

Instructies

  • Haal de zaadjes uit de pepers en hak ze in kleine stukjes.
  • Rooster de pepers in een koekenpan (let op: sterke dampen).
  • Giet kokend water over de pepers en laat ze een uur weken.
  • Pureer de geweekte pepers met een beetje weekvocht in een blender.
  • Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan.
  • Bak in dezelfde pan de pinda’s, pompoenpitten, ui, knoflook, tortillachips en het brood.
  • Meng dit met kruiden, specerijen, chocola en tomaten.
  • Maal het mengsel tot een gladde saus in de keukenmachine met de helft van de bouillon.
  • Verhit de saus in een kookpan.
  • Voeg beetje bij beetje de geweekte peperpuree toe tot de saus de gewenste scherpte heeft.
  • Laat de saus een uur zachtjes pruttelen en voeg eventueel extra bouillon toe.
  • Serveer de dikke saus met Quorn of gevulde paprika.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met rijst en een frisse salade van limoen en koriander.
Wijnadvies:

Combineer met een stevige, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Chileense Carmenère.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Kikkererwten Casserole met Bulghur en Abrikozen

Kikkererwten Casserole met Bulghur en Abrikozen

Deze kikkererwten casserole met bulghur en abrikozen is een heerlijke, smaakvolle maaltijd die zowel warm als koud geserveerd kan worden. Perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bulghur
  • 600 ml kokende groentebouillon
  • 100 g gedroogde abrikozen fijngesneden
  • 1 rode ui fijngehakt
  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 200 g cherry-tomaten
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 2 el gehakte verse munt
  • 2 el verse gehakte koriander
  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • sap van 1/2 limoen
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de bulghur met de bouillon in een grote pan en laat in 15 minuten op een zacht vuur gaar worden.
  • Voeg de abrikozen, ui en kikkererwten toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en kook het geheel circa 2 minuten.
  • Voeg de tomaten, lente-ui, munt, koriander en olijven toe.
  • Kook nog eens 3 tot 4 minuten.
  • Giet het citroensap en de olijfolie erbij.
  • Serveer warm of koud.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra verse kruiden zoals munt of koriander voor een frisse smaak.
Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Pittige Quornkerrie met Aziatische twist

Deze geurige en pittige quornkerrie met een verrassende Aziatische twist is een verrassend Aziatisch hoofdgerecht boordevol smaak, perfect voor een vegetarische avondmaaltijd. De combinatie van de milde Quorn met de warme kruiden zoals kardemom, kerrie en kaneel, samen met de frisse toets van citroensap en azijn, maakt dit gerecht tot een ware smaaksensatie. Serveer deze heerlijke kerrie met luchtige rijst en een zoetzure mangochutney voor een complete en bevredigende maaltijd. Garneer eventueel met verse koriander voor een extra fris accent.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 tl kardamompoeder
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 200 g tomaten uit blik in stukken
  • 350 g Quorn
  • Peper
  • Scheutje citroensap
  • Zou

Instructies

  • Verhit de olie in een pan en bak de Quorn goudbruin.
  • Haal de Quorn uit de pan.
  • Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot de ui zacht wordt.
  • Voeg kardamom, kerrie en kaneel toe en bak al roerende 2 tot 3 minuten.
  • Voeg de tomaten, citroensap en azijn toe.
  • Breng aan de kook en laat 2 minuten trekken.
  • Doe de Quorn er weer bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer met rijst en chutney.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse koriander en serveer met mango chutney voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:

Lekker met een koele Riesling of een fruitige rosé die het kruidige accent benadrukt.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 19g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Knapperige risottokoeken met champignons

Knapperige risottokoeken met champignons

Deze krokante risottokoeken met champignons zijn heerlijk als bijgerecht of vegetarische snack en perfect om van tevoren te bereiden.
Voorbereidingstijd1 uur 20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Rijst, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram champignons dungesneden
  • 225 gram risottorijst
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • Olijfolie

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat zacht koken met de deksel op de pan.
  • Verhit olijfolie in een braadpan.
  • Fruit de ui op middelhoog vuur in 3 minuten glazig.
  • Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot opgenomen.
  • Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar en romig is (circa 20 minuten).
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen in een kom.
  • Zet de kom minstens 1 uur in de koelkast.
  • Vorm met vochtige handen ronde koeken van het mengsel.
  • Leg de koeken 15 minuten terug in de koelkast.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
  • Bak de koeken 3 tot 4 minuten per kant goudgeel en knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer de risottokoeken met een frisse rucolasalade of een yoghurtdip met verse kruiden.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse groentesalade met romige dressing

Frisse groentesalade met romige dressing

Een kleurrijke en gezonde salade boordevol beetgare groenten, afgewerkt met een frisse dressing van kwark en mayonaise of sojanaise.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 165kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kop doperwtjes
  • 1 pastinaak of 1 kleine knolleraap of 1 paar meiknolletjes
  • 1 tl citroensap
  • 2 aardappelen
  • 2 el peterselie
  • 3 el kwark
  • 3 el mayonaise of 6 el sojanaise
  • 4 worteltjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd wortel, pastinaak of raap en aardappel in kleine blokjes van 0,5 cm.
  • Blancheer de blokjes groenten en doperwten apart beetgaar.
  • Spoel de groenten koud af.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Meng de groenten met de peterselie.
  • Klop kwark, mayonaise en citroensap tot een dressing.
  • Meng de dressing door de groenten.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:

Serveer koud, eventueel met een blaadje kropsla of rucola voor extra kleur.
Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze salade.

Nutrition

Calories: 165kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Kruidige Tofu Shoarma uit de Pan

Kruidige Tofu Shoarma uit de Pan

Deze verrassend kruidige tofu shoarma is een heerlijk vegan alternatief voor de klassieke shoarma. Klaar in 25 minuten!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Vleesvervangers
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g champignons in plakjes
  • 2 el plantaardige olie
  • Halve rode paprika in stukjes
  • Ketjap
  • Peper
  • Shoarmakruiden
  • Snufje paprikapoeder
  • Snufje zout
  • Tofu 100 g
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • Verse bieslook of peterselie

Instructies

  • Snijd de tofu in blokjes en besprenkel met ketjap.
  • Bestrooi de tofu met shoarmakruiden en laat even intrekken.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui.
  • Voeg paprika en champignons toe en bak mee.
  • Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
  • Voeg de tofu toe en laat alles enkele minuten smoren.
  • Garneer met verse bieslook of peterselie.
  • Serveer het mengsel in twee opengesneden shoarmabroodjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met knoflooksaus op basis van plantaardige yoghurt en een frisse salade.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit kruidige gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 11g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Frisse witlofsalade met sinaasappel en taugé

Frisse witlofsalade met sinaasappel en taugé

Een verrassend lichte en snelle salade met een frisse citrus-twist. Perfect als lunch of voorgerecht en klaar in een handomdraai.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el frambozenazijn
  • 2 el olijfolie
  • 3 struikjes witlof in dunne reepjes zonder harde uiteinden
  • 50 g taugé
  • Partjes van 1 sinaasappel uit de vliezen gesneden
  • Peper en zout
  • Rode ui 1 kleine, in halve ringen

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg de rode ui, sinaasappelpartjes, witlof en taugé toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur.
  • Voeg de frambozenazijn, peper en zout toe en meng goed.
  • Verdeel de salade over twee borden.
  • Serveer lauwwarm.

Notities

Serveertip:

Garneer met een paar blaadjes verse munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Groene asperges recept met appel, ricotta en hazelnoten

Groene asperges recept met appel, ricotta en hazelnoten

Een licht, fris en smaakvol bijgerecht met groene asperges, romige ricotta, appel en knapperige hazelnoten. Ideaal voor lente of zomer.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Kaas, Noten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 165kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el Jumbo Parmigiano Reggiano Poeder
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 stuk elstar appel
  • 1 tl Italiaanse kruidenmix
  • 125 g ricotta
  • 25 g hazelnoten
  • 350 g groene aspergetips

Instructies

  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten en hak ze daarna grof.
  • Verhit de zonnebloemolie in dezelfde pan.
  • Voeg de aspergetips en Italiaanse kruiden toe en bak 5 minuten.
  • Snijd de appel in parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne plakken.
  • Verdeel de ricotta over de borden.
  • Voeg de appel aan de asperges toe en bak nog 1 minuut.
  • Schep de asperge met appel over de ricotta en garneer met de hazelnoten en parmigiano reggiano poeder.

Notities

Serveertip:
Ook heerlijk met geroosterde aardappeltjes of als topping op een plak geroosterd zuurdesembrood.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Soave of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 165kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g

Romige kruidenomelet met bosui en kaas

Romige kruidenomelet met bosui en kaas

Deze luchtige omelet met bosui, lavas en geraspte kaas is heerlijk als ontbijt of lichte lunch. Snel klaar en boordevol smaak!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blaadjes lavas of een paar druppels aroma
  • 20 g margarine
  • 25 g geraspte belegen 30+ kaas
  • 3 bosuitjes
  • 3 eieren
  • 3 el halfvolle melk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Verwarm de margarine in een koekenpan en smoor de bosuitjes enkele minuten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Klop de eieren los met de melk.
  • Hak de lavas fijn en meng deze of een paar druppels aroma door het eimengsel.
  • Voeg nog wat peper en zout toe.
  • Schenk het eimengsel over de bosuitjes in de pan.
  • Strooi de geraspte kaas eroverheen.
  • Bak de omelet op laag vuur tot het ei gestold is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en volkorenbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Lekker met een glas droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 13g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g