Romige Snijbiet à la Crème

Romige Snijbiet à la Crème

Een zacht en romig bijgerecht van snijbiet, perfect op smaak gebracht met boter en room. Heerlijk bij aardappelen of een stukje vlees of vis.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg snijbiet bladgroen en/of stelen
  • 20 g boter
  • 1 dl room
  • Snufje zout

Optionele smaakvariaties:

  • Snufje nootmuskaat
  • Verse basilicum

Instructies

  • Als je de stelen gebruikt, snijd deze eerst in dunne reepjes.
  • Was de snijbietbladeren goed en snijd ze in brede repen, vervolgens in kleinere stukken.
  • Breng een pan met een klein beetje water en zout aan de kook en voeg de snijbiet toe.
  • Kook de snijbiet in 5-10 minuten gaar.
  • Giet overtollig vocht af en pureer de snijbiet met een staafmixer of pureestamper.
  • Laat de boter in de warme snijbiet smelten en roer de room erdoor.
  • Breng op smaak met zout en eventueel nootmuskaat of fijngesneden basilicum.
  • Serveer direct of vries het gerecht in voor later gebruik.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij geroosterde aardappelen of gegrild vlees.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige structuur van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Frisse Witlofsalade met Ramanas en Appel

Frisse Witlofsalade met Ramanas en Appel

Een knapperige en frisse witlofsalade met ramanas en appel, perfect als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stronken witlof
  • 1 ramanas of rettich
  • 1 appel bij voorkeur friszuur, zoals Elstar
  • 2 el mayonaise of yoghonaise
  • Snufje peper
  • Snufje zout

Optioneel:

  • ½ tl paprikapoeder

Instructies

  • Maak de witlof schoon, verwijder het hart en snijd in dunne reepjes.
  • Rasp de ramanas of rettich en de appel grof.
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom.
  • Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat paprikapoeder.
  • Serveer direct of laat even intrekken voor extra smaak.

Notities

Serveertip:
Lekker als fris bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse en knapperige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen

Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen

Een rijke en smaakvolle Nigeriaanse stoofpot met gemalen egusi pitten, rundvlees, garnalen en spinazie. Perfect voor wie iets nieuws wil proberen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nigeria
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g egusi pitten of pompoenpitten
  • 100 ml arachideolie pindaolie
  • 675 g runderstoofvlees in blokjes
  • 2 grote tomaten gehalveerd
  • 1 kleine ui in vieren gesneden
  • 2 groene chilipepers zonder zaadjes
  • 600 g tomatensaus passata
  • 3 el tomatenpuree
  • 350 ml water
  • 1 kg verse garnalen schoongemaakt, darmkanaal verwijderd
  • 500 g verse spinazie gesneden
  • Snufje zout
  • Snufje versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Maal de egusi pitten of pompoenpitten in een keukenmachine gedurende 30-40 seconden tot een fijn poeder.
  • Zet apart.
  • Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten.
  • Voeg het runderstoofvlees toe en bak het 3-5 minuten aan tot de buitenkant mooi bruin is.
  • Pureer de tomaten, ui en chilipepers in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Voeg dit tomatenmengsel toe aan het stoofvlees, zet het vuur lager en plaats het deksel op de pan.
  • Laat 40-50 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, water en garnalen toe.
  • Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de spinazie en de gemalen egusi pitten toe.
  • Laat nog 10 minuten sudderen tot de spinazie is geslonken en de stoofpot goed is ingedikt.

Notities

Serveertip:
Serveer de egusi stoofpot met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Nigeriaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz past goed bij de kruidige en rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Hartige preitaart met gruyère

Hartige preitaart met gruyère

Een heerlijke hartige preitaart met een romige saus en gesmolten gruyère, perfect als lunch of diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 1 glas melk
  • 1 eetlepel olie
  • 30 g boter
  • 50 g geraspte gruyère
  • 300 g bloem
  • 4 dikke preien
  • 150 g boter
  • Zout
  • Peper
  • ½ glas water

Instructies

  • Meng de bloem, boter in stukjes, zout en water en kneed tot een deeg.
  • Rol het deeg tweemaal uit en laat 30 minuten rusten.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
  • Bak de bodem 20 minuten voor in de oven en laat afkoelen.
  • Was de preien, snijd het groen eraf en blancheer het witte deel 10 minuten in gezouten kokend water.
  • Laat de prei uitlekken en snijd in schijfjes.
  • Verwarm de boter met de olie in een pan en bak de prei zachtjes.
  • Haal de prei uit de pan en voeg een lepel bloem toe aan de boter.
  • Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Haal van het vuur en meng de room, eidooier en peper erdoor.
  • Giet de helft van de saus over de taartbodem.
  • Verdeel de prei erover en bedek met de rest van de saus en geraspte kaas.
  • Bak 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Piemontese Schotel

Piemontese Schotel

Een romige aardappelschotel met uien, room en verse Parmezaanse kaas, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg aardappelen
  • 1 kg uien
  • 100 g boter
  • 750 ml melk
  • 250 ml room
  • 100 g geraspte Parmezaan
  • Peper zout en muskaat

Instructies

  • Snijd de uien fijn en smoor ze in de helft van de boter.
  • Was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de room, Parmezaan, peper, zout en muskaat.
  • Leg afwisselend lagen aardappelen en uien in een ovenschaal.
  • Giet de melk erbij tot de bovenste laag net onder staat.
  • Verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
  • Bak 2 uur in een voorverwarmde oven op 170°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een groene salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn of droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Lamsvlees op z’n Hongaars

Lamsvlees op z'n Hongaars

Mals lamsvlees met pittige paprika en een hartige ansjovisboter, perfect voor liefhebbers van de Hongaarse keuken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zadelstuk lamsvlees ontbeend
  • 1 blik ansjovisfilets
  • 200 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el paprika
  • 1 el cognac
  • 12 kleine tomaten
  • 3 uien
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Bestrijk het vlees met olie en paprika en leg het in een ovenschaal.
  • Braad 30 minuten op 180°C.
  • Stoof de uien en tomaten apart met een beetje olie.
  • Prak de ansjovis met knoflook en boter tot een pasta.
  • Smeer het lamsvlees in met de ansjovisboter en bak nog 10 minuten.
  • Schik de groenten op een schaal en houd warm.
  • Deglaceer de ovenschaal met cognac en een beetje water en laat inkoken tot een saus.
  • Serveer het vlees met de groenten en saus.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree of rijst.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals Saint-Emilion.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 50g | Vet: 40g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Kuikentjes met Dragon

Kuikentjes met Dragon

Sappige kuikentjes gevuld met een romige dragon-kaasvulling, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kuikentjes
  • 3 kleine Zwitserse kaasjes
  • 100 g boter
  • 6 el slagroom
  • 2 takjes dragon
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng in een kom de kaasjes met geplette dragon, peper en zout.
  • Vul de kuikentjes met dit mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Bak 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg vlak voor het serveren de slagroom en extra dragon t

Notities

Serveertip:
Lekker met luciferfrietjes of gebakken aardappelen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Chiroubles.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Kreeft met Fijne Kruiden

Kreeft met Fijne Kruiden

Luxe kreeft in een romige kruidenroomsaus, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kreeften 1 kg per stuk
  • 3 wortelen
  • 2 uien
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 3 sjalotten
  • 1 glas droge witte wijn
  • 200 ml room
  • 100 g boter
  • 2 dl olijfolie
  • Kruiden:
  • 1 el gehakte kervel
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 tl dragon
  • 1 tl basilicum
  • ½ laurierblad fijngehakt
  • Mespunt cayennepeper
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Smoor de wortelen, uien en sjalotten in olie en boter.
  • Snijd de kreeften doormidden en vang het sap op.
  • Bak de kreeftstukken tot ze rood worden en flambeer met cognac.
  • Blus met witte wijn en voeg tomaten en kruiden toe.
  • Laat 20 minuten sudderen en neem de kreeft eruit.
  • Meng het kreeftensap en room door de saus en kook in.
  • Serveer met geboterde rijst.

Notities

Wijnadvies:
Een zeer goede Muscadet past perfect bij deze kreeft.

Gegrilde Koolvis met Kruiden

Gegrilde Koolvis met Kruiden

Sappige koolvismoten gemarineerd in citroen en Provençaalse kruiden, gegrild tot perfectie.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 koolvismoten
  • 1 citroen
  • 2 el olijfolie
  • 6 snufjes Provençaalse kruiden
  • 1 bosje gehakte peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Leg de vis in een kom en besprenkel met citroensap en olijfolie.
  • Strooi de kruiden erover en laat 2 uur marineren.
  • Draai de vis af en toe om.
  • Grill 10-12 minuten op een hete grill of in een oven op 200°C.
  • Besprenkel tijdens het grillen met een beetje olie.
  • Bestrooi met peterselie en serveer met citroenpartjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterde groenten of een lichte salade.
Wijnadvies:
Een frisse Chablis past perfect bij deze vis.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 8g | Zout: 0.9g | Sugar: 1g

Konijn in Gelei

Konijn in Gelei

Een verfijnde Franse klassieker: zacht gegaard konijn in een smaakvolle wittewijngelei, perfect als koud voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 konijn 1,5 kg
  • 500 ml droge witte wijn
  • 500 ml water
  • 2 el azijn
  • 6 peperbollen
  • 4 jeneverbessen
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, dragon
  • 10 kleine uitjes
  • 6 jonge wortelen
  • 12 g gelatine 4 blaadjes van 3 g
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd het konijn in middelgrote stukken en leg ze in een diepe kom.
  • Giet de witte wijn en azijn erover en voeg de kruiden toe.
  • Laat enkele uren marineren en draai de stukken af en toe om.
  • Schil de uien en wortelen en kook ze 15 minuten in gezouten water.
  • Voeg het konijn en de gezeefde marinade toe en laat 20 minuten sudderen tot het vlees gaar is.
  • Haal het konijn en de groenten uit de pan en leg ze in een diepe schaal.
  • Week de gelatine in koud water en los op in een beetje warm kookvocht.
  • Zeef het kookvocht, meng met de gelatine en giet over het konijn en de groenten.
  • Laat volledig afkoelen tot de gelei stevig is.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd brood en augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Drink dezelfde witte wijn als gebruikt in de marinade, zoals Graves of Mâcon.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g