Kruidige Chinese sperziebonensoep met kalkoen

Kruidige Chinese sperziebonensoep met kalkoen

Deze smaakvolle Chinese sperziebonensoep met kalkoen en mie heeft een heerlijke kruidige twist dankzij vijfkruidenpoeder. Een voedzaam en verwarmend gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kalkoen, Noedels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 bosuitje in ringetjes
  • 1 mespunt vijfkruidenpoeder
  • 3 worteltjes in schuine plakjes
  • 7 deciliter kippenbouillon
  • 200 gram kalkoenfilet in dunne reepjes
  • 250 gram Chinese mie
  • 250 gram sperziebonen schoongemaakt en in stukjes gebroken
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
  • Verhit de arachideolie in een grote soeppan.
  • Voeg de sperziebonen en wortel toe en fruit ze tot ze glazig zijn.
  • Voeg de kalkoenreepjes toe en bak deze 2 minuten al omscheppend mee.
  • Schenk de hete kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook.
  • Laat de soep 7 minuten zachtjes koken tot de sperziebonen beetgaar zijn.
  • Schep de mie erdoor en warm de soep goed door.
  • Breng op smaak met vijfkruidenpoeder, peper en zout.
  • Garneer met bosui en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met een scheutje sojasaus of een paar druppels sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 8g | Zout: 1.7g | Sugar: 6g

Frisse Chinese noedelsalade met kip en scampi’s

Frisse Chinese noedelsalade met kip en scampi’s

Deze frisse Chinese noedelsalade met kip, scampi’s en een pittige dressing is een lichte en smaakvolle maaltijd. Perfect als lunch of zomerse maaltijdsalade!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Noedels, Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 gram mungbonennoedels
  • 180 gram kleine scampi’s zonder schaal
  • 1 eetlepel olie
  • 1 kipfilet in stukjes gesneden
  • 1 chilipeper fijngehakt
  • 3 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels Nam Pla Thaise vissaus
  • 1 theelepel suiker
  • 3 sjalotjes in dunne schijfjes
  • Verse korianderblaadjes
  • Sla ter garnering
  • Gebakken sjalotjes ter garnering
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bereid de noedels volgens de instructies op de verpakking en laat ze afkoelen.
  • Blancheer de scampi’s kort in kokend water tot ze roze worden.
  • Laat ze afkoelen.
  • Verhit de olie in een wok of pan en bak de kip goudbruin.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
  • Meng in een kom de chilipeper, limoensap, vissaus, suiker, sjalotjes en korianderblaadjes tot een dressing.
  • Voeg de kip, scampi’s en noedels toe en meng goed door.
  • Serveer de salade op een bedje van sla en garneer met gebakken sjalotjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra limoensap en gehakte pinda’s voor een extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past perfect bij de frisse en pittige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 30g | Vet: 8g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Chinese kipsalade met pindadressing

Chinese kipsalade met pindadressing

Deze frisse Chinese kipsalade met komkommer, wortel en een romige pindadressing is een heerlijke combinatie van knapperige groenten en sappige kip.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kip, Salade
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine gegrilde kip kant-en-klaar, in stukjes
  • ½ komkommer in smalle reepjes
  • 100 gram worteltjes in smalle reepjes
  • 50 gram waterkers

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels pindakaas
  • eetlepel azijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 1 theelepel suiker
  • ½ deciliter water
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Haal het vlees van de gegrilde kip en verdeel het in stukjes.
  • Schil de komkommer en snijd deze in dunne reepjes.
  • Schrap de worteltjes en snijd ze in smalle reepjes.
  • Pluk de blaadjes van de waterkers.
  • Klop een dressing van de pindakaas, azijn, sojasaus, sesamolie, sherry, suiker en water.
  • Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met zout.
  • Meng de kip, komkommer en worteltjes in een kom en schep de dressing erdoor.
  • Rangschik de waterkers eromheen en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en gehakte pinda’s voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een frisse Sauvignon Blanc past perfect bij de romige pindadressing en de knapperige groenten.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Authentieke Chinese kippensoep met eiergelei

Authentieke Chinese kippensoep met eiergelei

Deze authentieke Chinese kippensoep heeft een rijke bouillon, fijne vermicelli en een bijzondere twist met gestoomde eiergelei. Een smaakvolle, hartverwarmende soep!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter kippenbouillon getrokken van 100 gram kippenpoelet
  • 1 eetlepel vermicelli of laksa
  • ½ kopje prei flinterdun gesneden
  • 1 theelepel ve-tsin
  • ½ theelepel djahé
  • ½ teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel rijstwijn of sherry
  • 1 ei
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Boter voor het invetten van het schaaltje

Instructies

  • Breng de kippenbouillon aan de kook en trek deze van het kippenvlees.
  • Haal de kip uit de bouillon, snijd het fijn en voeg het terug toe.
  • Voeg de vermicelli, djahé, knoflook en zout toe en laat zachtjes koken.
  • Wanneer de vermicelli gaar is, voeg dan de rijstwijn of sherry toe.

Eiergelei:

  • Klop het ei los met wat peper en zout.
  • Vet een vuurvast schaaltje in met boter en giet het eimengsel erin.
  • Zet het schaaltje in een pannetje met heet water en stoom de eiermassa ongeveer 10 minuten gaar.
  • Laat de eiergelei afkoelen en snijd in kleine blokjes.
  • Vlak voor het opdienen voeg je de ve-tsin, eiergelei en fijngesneden prei toe.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een scheutje sojasaus en een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een droge Riesling of een Grüner Veltliner past goed bij de subtiele smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Chinese kippensoep met mihoen en omeletreepjes

Chinese kippensoep met mihoen en omeletreepjes

Deze klassieke Chinese kippensoep is gevuld met zachte mihoen, smaakvolle kip en fijne reepjes omelet. Een heerlijke, hartverwarmende soep met een authentieke twist!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 gram kip
  • liter kippenbouillon
  • 50 gram mihoen
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel sojasaus
  • Snufje ve-tsin
  • 1 ei
  • Verse selderij fijngehakt

Instructies

  • Breng 2 liter water aan de kook en kook hierin de kip gaar.
  • Haal de kip uit de pan en bewaar de bouillon.
  • Snijd de kip in kleine stukjes.
  • Week de mihoen in warm water en breek deze in kleine stukjes.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de fijngesneden kip, ui en prei toe en laat de soep 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de geweekte mihoen, zout, sojasaus en ve-tsin toe en roer goed door.
  • Klop het ei los en bak er in een koekenpan een dunne omelet van.
  • Snijd de omelet in dunne reepjes.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de omeletreepjes en fijngesneden selderij.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met een scheutje extra sojasaus of een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een Verdejo past goed bij de delicate smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g

Chinese kippensoep met mihoen en ei

Chinese kippensoep met mihoen en ei

Deze lichte en smaakvolle Chinese kippensoep met mihoen, champignons en ei is heerlijk als voorgerecht of lichte maaltijd. Simpel en snel te bereiden!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram mihoen
  • 100 gram champignons in dunne plakjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 kleine prei in dunne schijfjes
  • 2 eieren

Instructies

  • Was de champignons en snijd ze in dunne plakjes.
  • Was de prei en snijd deze in uiterst dunne schijfjes.
  • Breng een pan met water aan de kook en blancheer de prei 2 minuten.
  • Laat uitlekken.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook.
  • Voeg de mihoen en de champignons toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de geblancheerde prei en een scheutje sojasaus toe.
  • Klop de eieren los en giet ze al roerend langzaam in de soep, zodat er lange draden ontstaan.
  • Serveer de soep heet.

Notities

Serveertip:
Serveer met een snufje witte peper en een scheutje extra sojasaus voor meer diepgang in smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet

Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet

Deze klassieke Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet combineert een aromatische bouillon met zachte mihoen en fijne reepjes omelet. Een heerlijke, hartverwarmende soep!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 1 eetlepel ui zeer fijngesnipperd
  • 1 eetlepel selderij zeer fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 dunne prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk of water
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram mihoen
  • 1 eetlepel peterselie zeer fijngehakt
  • Flinke mespunt ve-tsin
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Was de kipfilet en dep droog.
  • Verhit de boter in een pan en voeg de sherry, fijngesneden ui, selderij, ½ theelepel sojasaus, peper, zout en 8 eetlepels water toe.
  • Breng het water aan de kook en laat de kipfilet hierin 15-20 minuten zachtjes garen.
  • Maak de prei en ui schoon en snijd in stukken.
  • Maal de prei en ui zo fijn mogelijk met een vijzel of keukenmachine.
  • Los de bouillontabletten op in 1 liter kokend water en voeg de fijngemaakte prei en ui toe.
  • Snijd de kip in kleine stukjes en voeg samen met het kookvocht toe aan de bouillon.
  • Breng ¾ liter water aan de kook en doe de mihoen erin.
  • Haal de pan van het vuur en laat de mihoen wellen volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af in een vergiet, spoel met koud water en voeg toe aan de soep.
  • Klop het ei los met melk of water en een snufje zout.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak een dunne omelet.
  • Snijd de omelet in smalle reepjes en voeg toe aan de soep.
  • Roer de ve-tsin en fijngehakte peterselie door de soep en laat kort opkoken.
  • Proef en breng indien nodig extra op smaak met sojasaus, peper of zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Bestrooi met extra verse peterselie en serveer met een paar druppels sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 6g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Chinese kip-taugésalade met sesamdressing

Chinese kip-taugésalade met sesamdressing

Deze lichte en frisse Chinese kip-taugésalade met een heerlijke sesamdressing is perfect als voorgerecht of lichte maaltijd. De kip wordt zachtjes gestoomd voor een sappige structuur.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kip, Salade
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram taugé
  • 350-400 gram kipfilet
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 dessertlepel suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 klein beetje knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel notenolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • Zout naar smaak
  • Peper uit de molen

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook en dompel de taugé kort onder.
  • Giet de taugé meteen af in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
  • Verwijder eventueel achtergebleven groene velletjes.
  • Wrijf de kipfilet aan alle kanten in met de lichte sojasaus.
  • Plaats de kip in een stoommandje boven kokend water en laat in ongeveer 15 minuten gaar stomen.
  • Haal de kip uit het mandje en laat afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde kip in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de azijn, suiker, ketjap manis, knoflook, notenolie, sesamolie, zout en peper tot een dressing.
  • Rangschik de plakjes kip op een schaal en leg de taugé in een bergje in het midden.
  • Schenk de dressing erover en bestrooi met fijngehakte bieslook.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterde sesamzaadjes en een paar druppels extra sesamolie voor een intensere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 7g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g

Chinese ijsbergsalade met oestersaus

Chinese ijsbergsalade met oestersaus

Deze eenvoudige Chinese ijsbergsalade wordt kort geblancheerd en overgoten met een smaakvolle dressing van oestersaus en olie. Een perfect bijgerecht voor Aziatische gerechten!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 krop ijsbergsla
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
  • Snijd de ijsbergsla in grove repen.
  • Blancheer de sla 1 minuut in het kokende water.
  • Giet de sla af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Meng in een kom de oestersaus met de olie tot een gladde dressing.
  • Doe de ijsbergsla in een schaal en schenk het oestersausmengsel erover.
  • Serveer direct als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Garneer met dunne reepjes wortel of geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een droge Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de umami-smaken van de oestersaus.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Deze smaakvolle Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen is een heerlijk lichte maaltijdsoep vol knapperige groenten en Aziatische kruiden.
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 466kcal
Author: Albert Heijn

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 1,5 liter kippenbouillon versgetrokken, uit een pot of van tabletten
  • 1 stukje gember circa 3 cm, in plakken
  • 1 kleine prei gescheiden in preigroen en lichte ringen
  • 2 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 rode Spaanse peper in stukken

Voor de soep:

  • 1 paprika in blokjes
  • 4 worteltjes in plakjes
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 100 gram taugé
  • 2 nestjes mihoen
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de kipballetjes:

  • 200 gram kipfilet
  • 100 gram cashewnoten
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel sambal oelek
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de gember, het preigroen, knoflook en Spaanse peper.
  • Laat 15 minuten trekken en zeef de bouillon.
  • Snijd het lichte deel van de prei in dunne ringen.
  • Snijd de paprika in blokjes en de worteltjes en champignons in plakjes.
  • Was de taugé en laat uitlekken.

Bereiding van de kipballetjes:

  • Hak de kipfilet, cashewnoten, eierdooier, sambal, gemberpoeder, zout en peper in een foodprocessor tot een samenhangend mengsel.
  • Rol er met bebloemde handen kleine balletjes van.
  • Breng water aan de kook en laat de balletjes hierin circa 5 minuten gaar worden.
  • Laat de balletjes in het kookvocht staan tot gebruik.

Bereiding van de soep:

  • Breng de gezeefde bouillon aan de kook en voeg de preiringen, paprikablokjes, wortel- en champignonplakjes en mihoen toe.
  • Laat de soep ongeveer 3 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met sojasaus, rijstwijn of sherry, citroensap en sesamolie.
  • Laat de kipballetjes kort in de soep doorwarmen.
  • Schep de taugé er vlak voor het serveren doorheen.

Notities

Serveertip:
Garneer met fijngesneden lente-ui en een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een licht aromatische Riesling past goed bij de subtiele smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 466kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g