Gegratineerde Stamppot met Spruiten, Prei en Belegen Kaas
Deze gegratineerde stamppot met spruiten, prei en belegen kaas is een heerlijk vegetarisch gerecht. De combinatie van romige aardappelen en knapperige groenten maakt dit tot een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels afkokers
- 400 g spruiten
- 2 preien in ringen
- Peper en zout naar smaak
- 1 teen knoflook
- 4 eetlepels olijfolie extra vergine
- 100 g belegen kaas geraspt
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukjes.
Maak de spruiten schoon en snijd de prei in ringen van 1 cm breed.
Was de preiringen grondig.
Kook de aardappelstukjes in licht gezouten water gedurende ongeveer 10 minuten.
Voeg de hele spruiten, preiringen en knoflook toe en laat alles nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
Controleer of de aardappelen gaar zijn.
Giet de aardappelen en groenten af en laat ze even droogstomen.
Schep de olijfolie voorzichtig door het aardappel- en groentemengsel, waarbij je ervoor zorgt dat de aardappelstukjes heel blijven.
Schep de stamppot in een voorverwarmde ovenschaal en strooi er versgemalen peper en de geraspte kaas overheen.
Zet de schaal onder de ovengrill en laat de kaas smelten en bubbelen.
Serveer zodra de kaas mooi gegratineerd is.
Wijnadvies:
Deze stamppot combineert goed met een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay. De romige textuur van de wijn vult de zachte smaak van de gesmolten kaas mooi aan.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Franse Boeren Bonenpot met Rookworst en Katenspek
Deze hartige Franse boeren bonenpot met rookworst en katenspek is een stevige, verwarmende maaltijd. Perfect voor koude winterdagen en eenvoudig te bereiden.
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kopje geweekte bruine bonen
- 1 grote aardappel
- 1 stukje prei
- 1 ui
- 1 rookworst
- 2 kopjes vleesbouillon
- 100 gram katenspek
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Zet een grote soeppan op het vuur en kook de geweekte bruine bonen met het aanhangende weekwater gaar.
Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes.
Maak de prei en ui schoon en zet ze samen met de aardappel in een pan met weinig water op.
Laat de rookworst wellen in heet water en snijd deze in onregelmatige plakken.
Prak een kwart van de bonen fijn met een vork en voeg deze samen met de rest van de bonen toe aan de aardappel, prei en ui.
Giet de vleesbouillon in de pan en roer goed door.
Snijd het katenspek in dobbelsteentjes en voeg dit samen met de rookworst toe aan de pan.
Strooi royaal peper over het gerecht, dek de pan af en laat de inhoud goed warm worden.
Voeg eventueel extra zout en peper toe naar smaak en serveer het gerecht heet.
Wijnadvies:
Serveer deze boeren bonenpot met een volle, stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône. De hartige smaken van de rookworst en het katenspek worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de wijn.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Oosterse Speklapjes met Ketjap Manis en Honing
Deze Oosterse speklapjes gemarineerd in ketjap manis, honing en chilipeper vormen een heerlijke combinatie van zoet en pittig. Perfect geserveerd met hutspot of een frisse salade.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 Speklapjes
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 4 speklapjes
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels olie
- 1 chilipeper fijngehakt
Leg de speklapjes 15 minuten in een marinade van ketjap manis, honing, olie en het fijngehakte rode pepertje.
Verhit de koekenpan en bak de gemarineerde speklapjes in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.
Voeg de laatste 2 minuten 1 in ringen gesneden prei toe en bak deze mee.
Serveer de speklapjes met de gebakken prei, eventueel naast hutspot of een andere bijgerecht naar keuze.
Wijnadvies:
Deze speklapjes gaan goed samen met een droge rosé of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De lichte fruitige tonen van de wijn passen perfect bij de zoet-pittige marinade
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes
Geniet van de traditionele Ierse colcannon: een heerlijke stamppot van aardappelen en savooiekool, geserveerd met krokante spekrolletjes. Dit eenpansgerecht is perfect voor een winterse avond of als smaakvolle aanvulling op je St. Patrick’s Day-feest.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
mes
pureeknijper
- 750 gram savooiekool in dunne reepjes gesneden
- 2 uien in ringen gesneden
- 2 eetlepels reuzel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- ⅜ liter vleesbouillon
- 2 dl room
- 50 gram boter
- 200 gram rookspek zonder zwoerd in plakken
- 30 gram bieslook fijngehakt
Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
Maak intussen de savooiekool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
Verhit de reuzel in een ruime pan en fruit de koolreepjes en uienringen ca.
2 minuten op laag vuur.
Kruid met zout en peper.
Druk de gekookte aardappelen door een pureeknijper en voeg ze bij de groenten in de pan.
Voeg de room en boter toe aan het kool-aardappelmengsel en meng goed door.
Breng op smaak met zout en peper.
Rol de plakken spek op en zet ze vast met een cocktailprikker.
Bak de spekrolletjes krokant in een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur.
Was en snijd de bieslook fijn.
Schep de colcannon in een schaal, strooi de bieslook erover en leg de krokante spekrolletjes erbovenop.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot past perfect bij de rijke smaken van de colcannon en het spek.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Chinese Koolstamppot met Knapperige Kipreepjes
Geniet van deze heerlijke Chinese koolstamppot met knapperige kipreepjes en een vleugje mosterd. Een snel en smaakvol gerecht dat perfect is voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- ½ eetlepel roerbakolie
- 350 gram kipfilet in reepjes gesneden
- 4 teentjes knoflook in plakjes gesneden
- 1 zakje aardappelpureepoeder voor 4 personen
- Melk volgens de aanwijzingen op het pureepoeder
- Water volgens de aanwijzingen op het pureepoeder
- 1 fijngesneden struik Chinese kool
- 1 rode paprika in stukjes gesneden
- 2 eetlepels mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verhit ½ eetlepel roerbakolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
Bak hierin de kipreepjes en de plakjes knoflook in ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar.
Bestrooi met peper en zout naar smaak.
Bereid intussen de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk en water.
Schep de fijngesneden Chinese kool, paprika, mosterd, peper en zout door de aardappelpuree.
Warm het geheel goed door.
Serveer de Chinese koolstamppot samen met de gebakken kipfilet.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de milde smaak van de Chinese kool en het pittige vleugje mosterd.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Andijviestamppot met Komijnekaas en Knapperig Spek
Geniet van een hartverwarmende andijviestamppot met een twist. Deze variant combineert de pittige smaak van komijnekaas met knapperig spek en romige mosterd, voor een heerlijk vullende maaltijd die perfect is voor koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
- 500 gram andijvie gewassen en uitgelekt
- 150 gram komijnekaas in kleine blokjes gesneden
- 250 gram ontbijtspek
- 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
- 25 gram boter
- 1 dl melk
- 3 eetlepels mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
Bak ondertussen het ontbijtspek in een droge koekenpan in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig.
Zet opzij.
Giet de aardappelen af en stamp ze samen met het bakvet van het spek, de boter en de melk tot een romige puree.
Roer de mosterd, de komijnekaasblokjes, de andijvie en de bosuitjes door de puree en verwarm de stamppot al omscheppend tot deze goed warm is.
Breng op smaak met peper en zout.
Garneer de stamppot met het uitgebakken spek en serveer direct.
Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 125 g crème fraîche
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 200 g rode bieten gekookt en in plakjes gesneden
- 100 g geitenkaas verkruimeld
- 1 rode ui in halve ringen
- 2 takjes verse tijm grof gehakt
- 6 walnoten gebroken in stukjes
- 40 g rucola
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Vouw de randen van het deeg ca.
1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Meng de crème fraîche met de helft van de gehakte tijm, zout, peper en citroenrasp in een kom.
Bestrijk dit mengsel over de bodem van het bladerdeeg.
Verdeel de rode ui en vervolgens de plakjes rode biet over de taartbodem.
Strooi de verkruimelde geitenkaas en de walnootstukjes er gelijkmatig overheen.
Breng op smaak met extra peper, zout en verse tijm.
Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
Verdeel vlak voor het serveren de rucola over de plaattaart en besprenkel eventueel met een beetje walnotenolie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de geroosterde bieten en geitenkaas.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Romige Asperge-Champignonsoep met Ham
Een fluweelzachte asperge-champignonsoep met een romige textuur en hartige blokjes ham. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 liter runderbouillon
- 1 dl slagroom
- 40 g bloem
- 40 g boter
- 50 g asperges in stukjes
- 50 g gekookte ham in blokjes
- 250 g champignons in plakjes
- Peper naar smaak
- Peterselie fijngehakt (voor garnering)
- Zout naar smaak
Maak een witte roux door de boter te smelten en de bloem toe te voegen in een grote kookpan.
Voeg de runderbouillon en de in stukjes gesneden asperges toe.
Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Voeg de champignons en de blokjes ham toe.
Breng op smaak met zout en peper en laat nog enkele minuten sudderen.
Klop de slagroom los met de eierdooier in een kommetje.
Voeg dit mengsel geleidelijk toe aan de soep, terwijl je goed roert met een garde.
Serveer de soep met fijngehakte peterselie als garnering.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of croutons voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze soep. De lichte zuurgraad complementeert de romige structuur en de zachte smaken van asperges en champignons.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Gourmet Tosti met Blauwe Kaas en Yorkham
Een luxe tosti met hartige yorkham, romige blauwe kaas en een frisse touch van augurk. Perfect voor een snelle lunch of een smakelijke snack.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd4 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 2 augurken in plakjes
- 8 plakken yorkham
- 8 sneetjes witbrood
- 100 g gorgonzola of andere blauwe kaas in plakjes
Verdeel de plakken yorkham over de helft van de sneetjes witbrood.
Leg de plakjes gorgonzola gelijkmatig over de ham.
Verdeel de plakjes augurk over de kaas en dek af met de overige sneetjes witbrood.
Druk de tosti's goed aan.
Bak ze in een tosti-ijzer of tostirooster tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Snijd de tosti’s schuin doormidden en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een pittige mosterdsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past perfect bij de romige blauwe kaas en de hartige yorkham.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Spaghetti met Aubergine en Romige Tomatensaus
Een smaakvolle pasta met gebakken aubergine, ui en een romige tomatensaus, afgemaakt met een flinke snuf geraspte kaas.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g spaghetti
- 3 el olijfolie
- 1 aubergine in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 pot Grand’Italia Romana pastasaus
- 75 g geraspte kaas Parrano
- Snufje zout
- Snufje peper
Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook al omscheppend gedurende 5 minuten.
Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze al omscheppend in ongeveer 5 minuten bruin.
Laat alles op laag vuur nog 3 minuten zachtjes pruttelen.
Schep de pastasaus door het auberginemengsel en warm goed door.
Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
Giet de spaghetti af en verdeel de saus erover.
Bestrooi met de geraspte kaas en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een scheutje extra vierge olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een Timara Chardonnay Semillon past goed bij dit gerecht. De volle smaak van de Chardonnay en de frisheid van de Semillon vullen de romige saus en de geroosterde aubergine mooi aan.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85