Atjar Ketimoen met Rode Peper en Gember
Een frisse en pittige atjar ketimoen met rode peper en gember. Perfect als knapperig bijgerecht bij Indonesische maaltijden of een barbecue.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 1 komkommer zonder zaadjes en in stukjes gesneden
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 rode peper fijngehakt
- 200 ml azijn + 4 eetlepels natuurazijn
- 1 eetlepel donkere basterdsuiker
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 theelepel gemberpoeder
- 4 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
Snijd de komkommer in repen, verwijder de zaadjes en snijd deze vervolgens in kleine stukjes.
Meng de komkommer met de gesnipperde sjalot, fijngehakte rode peper en een mespunt zout in een kom.
Breng in een steelpan 4 eetlepels natuurazijn en de donkere basterdsuiker aan de kook.
Schenk het hete azijnmengsel over de komkommermix en roer door.
Breng in een andere steelpan de resterende azijn, 300 ml water, geperste knoflook, gemberpoeder, suiker en zout aan de kook.
Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
Let op: buig niet over de pan om de dampen niet direct in te ademen.
Schenk het azijnmengsel over de komkommermix in de kom.
Laat de atjar volledig afkoelen voordat je deze serveert of bewaart in schone glazen potten of plastic bewaardoosjes in de koelkast.
Serveertip:
Serveer de atjar als bijgerecht bij Indonesische rijsttafels, saté of barbecuegerechten. Ook heerlijk op een sandwich voor extra crunch.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling, die de frisse en pittige smaken in balans brengt.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Shakshuka pizza met feta en eieren
Combineer de smaken van shakshuka en pizza in dit unieke gerecht. Kruidige tomatensaus, zachte eidooiers en verkruimelde feta zorgen voor een ware smaakexplosie!
Bereidingstijd1 uur uur 5 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol glutenvrij spelt-pizzadeeg
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 paprika's rood en groen, in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- Snufje cayennepeper
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl suiker
- 2 el fijngehakte koriander
- 2 el fijngehakte peterselie
- 4 eieren
- 100 g feta verkruimeld
- Olijven optioneel
- Peper en zout naar smaak
Tomatensaus:
Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze glazig is.
Voeg de stukjes paprika toe en bak 2-3 minuten.
Voeg vervolgens de knoflook, cayennepeper, komijn- en paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut.
Roer de tomatenpuree erdoor en voeg tomatenblokjes en suiker toe.
Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout, en laat de saus afkoelen.
Pizza samenstellen:
Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
Verdeel de afgekoelde tomatensaus over het pizzadeeg en maak 4 kuiltjes in de saus.
Bak de pizza 15 minuten in het midden van de oven.
Eieren en afwerking:
Haal de pizza uit de oven en breek in elk kuiltje een ei.
Verdeel de verkruimelde feta over de pizza en bak nog 6-8 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt.
Haal de pizza uit de oven, bestrooi met koriander en peterselie, en voeg eventueel olijven toe.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een aromatische witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Mini appeltaartjes met abrikozenlaagje
Deze knapperige mini appeltaartjes, met een vleugje kaneel en een glanzende abrikozenlaag, zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol glutenvrij vers bladerdeeg
- 3 appels geschild en in blokjes
- 2 el suiker
- 1 el custardpoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 ei geklutst, om te bestrijken
- 2 el amandelschaafsel
- 100 g abrikozenjam
Voorbereiding:
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat.
Vullen en vouwen:
Verdeel de appelvulling diagonaal over elk stukje deeg.
Vouw één punt van het deeg over de vulling en maak de andere punt nat.
Vouw de natte punt over de vulling en druk deze voorzichtig aan zodat de punten blijven plakken.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een dot slagroom voor een extra feestelijke ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn, zoals een late harvest riesling, voor een harmonieus geheel.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Courgette en ricotta galette met citroen en tijm
Deze hartige galette combineert de romige smaak van ricotta met frisse citroen en courgette, allemaal verpakt in een knapperige korst. Perfect als lichte maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Meng in een kom de ricotta, 100 g Parmezaanse kaas, geraspte citroenschil, knoflook, tijm, cayennepeper en zout tot een glad mengsel.
Rol het deeg uit op een bakplaat en verdeel het ricotta-mengsel gelijkmatig over het deeg, maar laat een rand van ongeveer 5 cm vrij.
Schik de courgetteplakjes op een waaierachtige manier over het ricotta-mengsel.
Vouw de rand van het deeg naar binnen over de courgette, zodat een gedeeltelijk open galette ontstaat.
Bestrijk de rand van het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met de extra geraspte Parmezaanse kaas.
Bak de galette in het onderste deel van de oven gedurende 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is.
Haal de galette uit de oven en besprenkel vlak voor het serveren met een beetje olijfolie voor extra smaak.
Serveertip:
Serveer de galette warm met een frisse groene salade of als bijgerecht bij een zomerse barbecue.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse citroensmaak en romige ricotta van dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Gevlochten Chocoladebroodje
Geniet van dit heerlijke chocolade vlechtbroodje, perfect als dessert of bij de koffie. Met een krokante laag bladerdeeg en een smeuïge chocoladevulling.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 reep chocolade 225 g
- 50 g hazelnoten grof gehakt
- 1 ei om mee te bestrijken
Verwarm de oven voor op 220°C en laat het deeg 10 minuten rusten buiten de koelkast.
Rol het deeg uit met het bakpapier en leg het in de lengte voor je neer.
Plaats de chocoladereep in het midden van het deeg in de lengte.
Snijd reepjes van ongeveer 1 cm breed langs beide zijden van de chocoladereep.
Vlecht de reepjes kruislings over elkaar, beginnend onderaan.
Vouw de onderste flapjes van het deeg over of onder de vlecht.
Bestrijk het geheel met ei en strooi de gehakte hazelnoten erover.
Bak het broodje gedurende 20-25 minuten onderin de oven tot het goudbruin is.
Een glas lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke chocoladesmaak van dit vlechtbroodje.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Herfstige Appel-Pistache Galette
Deze herfstige appel-pistache galette combineert knapperig deeg met romige vanillepudding en een topping van frisse appels en knapperige pistachenoten.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Totale tijd1 uur uur 5 minuten min
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 500 ml melk of appelsap voor een veganistische versie
- 1 zakje vanillepuddingpoeder
- 2 eetlepels suiker
- 1 grote groene appel
- 50 ml appelsap water kan ook
- Kaneel naar smaak
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel gehakte pistachenoten
Bereid de vanillepudding volgens de instructies op de verpakking met melk of appelsap.
Laat de pudding afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes.
Rol het deeg met bakpapier uit op een bakplaat.
Bestrijk het deeg met de afgekoelde vanillepudding, laat ongeveer 4 cm aan de rand vrij.
Verdeel de plakjes appel in een cirkel over de pudding en vouw de randen van het deeg over de vulling.
Bak de galette in ongeveer 40 minuten goudbruin in het midden van de oven.
Kook het klokhuis van de appel met appelsap, vanillesuiker en kaneel ongeveer 5 minuten tot een siroop.
Bestrijk de nog warme galette met de siroop en bestrooi met gehakte pistachenoten.
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Muscat of een Riesling past goed bij deze appel-pistache galette. De zoetheid van de wijn balanceert mooi met de frisse appels en het romige vanillepuddinglaagje.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Knapperige Groentechips met Romige Yoghurtdip
Geniet van deze zelfgemaakte knapperige groentechips, perfect geserveerd met een romige yoghurtdip. Ideaal als gezonde snack voor elk moment van de dag.
Voorbereidingstijd20 minuten min
voor het drogen van de chips8 uur uur
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Voor de groentechips:
- 1 rode biet
- 1 zoete aardappel
- ½ winterwortel
- 1 pastinaak
- Olijfolie naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de dipsaus:
- 150 ml Griekse yoghurt
- 1 teen knoflook
- 1 takje munt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de rode biet (gebruik handschoenen), zoete aardappel, winterwortel en pastinaak.
Snijd de groenten in zeer dunne plakjes.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en bestrijk deze met olijfolie.
Bestrooi met zout.
Verdeel de groenteschijfjes gelijkmatig over de bakplaten.
Besprenkel met extra olijfolie en een snufje zout.
Plaats een bakplaat op de bodem van de warmhoudlade en de andere op het rek.
Verwarm de warmhoudlade voor op 85°C en droog de groenten 8 uur, tot ze knapperig zijn.
Heb je geen warmhoudlade?
Droog de groentechips dan in de oven op Hetelucht Plus 75°C gedurende 5-7 uur.
Open af en toe de ovendeur om vocht te laten ontsnappen.
Voor de dipsaus: Plet de knoflookteen en hak de munt fijn.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de knoflook en komijn tot ze geurig zijn.
Laat afkoelen.
Meng de afgekoelde knoflook en komijn met de Griekse yoghurt.
Voeg de gehakte munt toe en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de knapperige groentechips met de romige yoghurtdip.
Deze knapperige groentechips combineren goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé. De romige yoghurtdip past ook uitstekend bij deze wijnen.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep
Geniet van een heerlijke combinatie van geroosterde bietensalade met feta en knapperige spekjes, en een romige courgettesoep met geroosterde pijnboompitten. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar
Voor de bietensalade:
- 125 g spekblokjes
- 1 limoen
- 4 bietjes
- 250 g feta
- 4 el honing
- Peper en zout
Voor de courgettesoep:
- 50 g pijnboompitten
- 1 courgette in blokjes
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 400 ml water
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml crème fraîche
- Peper en zout
Voor de bietensalade:
Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Halveer de limoen en snijd een paar plakjes voor garnering.
Pers de rest uit.
Was en schil de bieten, snijd ze in dunne plakjes en leg dakpansgewijs op de borden.
Besprenkel de bieten met limoensap en kruid met peper en zout.
Verbrokkel de feta over een deel van de salade en besprenkel met honing.
Strooi de gebakken spekjes over het andere deel.
Garneer met een plakje limoen.
Voor de courgettesoep:
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.
Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de courgetteblokjes met de knoflook gedurende 3 minuten.
Voeg water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de soep.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over kommen en garneer met de geroosterde pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer de bietensalade en courgettesoep samen als een verfijnde maaltijdstarter. Voeg wat knapperig brood toe om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij de bietensalade, terwijl een lichte Pinot Noir mooi samengaat met de romige courgettesoep.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 17g | Vet: 34g | Zout: 2.7g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Gestoomde venkelsalade met walnootvinaigrette
Een verfijnde venkelsalade met walnootvinaigrette, perfect als warm of koud bijgerecht. Licht, smaakvol en gezond!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
Stoomovenpan
Droge koekenpan
mes
- 4 venkelknollen
- 150 ml witte wijn
- 50 ml droge vermout
- 100 ml groentebouillon
- 1 laurierblad
- 6 peperkorrels
- 50 g walnoten
- 1 ei
- 1 el azijn
- 2 el notenolie
- 3 el olijfolie
- 1 tl mosterd
- Snufje zout
- 1 el peterselie fijngehakt
- 1 el venkelkruid gehakt
Reinig de venkelknollen en verwijder de harde en groene delen.
Snijd het venkelkruid eraf en bewaar dit apart.
Snijd de venkelknollen in partjes en leg ze in een stoomovenpan zonder gaatjes.
Meng de witte wijn, vermout en groentebouillon en giet dit over de venkel.
Voeg het laurierblad en de peperkorrels toe.
Stel de stoomoven in op 100°C gedurende 12-15 minuten, of 120°C gedurende 6-8 minuten, en stoom de venkel gaar.
Rooster de walnoten in een droge pan op het fornuis tot ze geurig zijn.
Hak ze grof.
Kook het ei hard, laat afkoelen, en hak in stukjes.
Maak een vinaigrette door azijn, notenolie, olijfolie, mosterd, zout, peterselie en gehakt venkelkruid te mengen in een kom.
Verdeel de vinaigrette over de warme gestoomde venkel.
Bestrooi met de geroosterde walnoten en de stukjes ei.
Serveertip:
Serveer warm als bijgerecht of koud op een zomerse dag met een sneetje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, complementeert de lichte en hartige smaken van deze salade perfect.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85
Zelfgemaakte Thaise rode currypasta
Breng de smaken van Thailand naar je keuken met deze authentieke rode currypasta. Perfect voor pittige curry's en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Thailand Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 30kcal
Author: Cor Klaar
- 8 gedroogde chilipepers
- 1 g zout
- 1 el gehakte laos
- 1 stengel citroengras sereh
- 4 limoenblaadjes
- 2 tl korianderzaad
- 1 rode sjalot gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 tl gapi trassi, garnalenpasta
Snijd de steeltjes van de gedroogde chilipepers, halveer ze en verwijder de zaden.
Week de chilipepers 15 minuten in warm water tot ze zacht zijn.
Hak ondertussen de laos, citroengras, limoenblaadjes en korianderzaad fijn.
Snipper de rode sjalot en hak de knoflook fijn.
Knijp de geweekte chilipepers uit en hak ze fijn.
Maal de chilipepers samen met het zout in een Thaise vijzel tot een gladde pasta.
Voeg één voor één de overige ingrediënten toe in de volgorde van de ingrediëntenlijst en maal telkens goed door tot een gladde, samenhangende pasta ontstaat.
De rode currypasta is nu klaar voor gebruik of kan worden ingevroren voor later gebruik.
Serveertip:
Gebruik de currypasta als basis voor Thaise curry's met vlees, vis of groenten. Voeg kokosmelk toe voor een rijke, romige smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een aromatische witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer die de pittigheid van de curry verzacht en complimenteert.
Calories: 30kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 85