Rijke Bouillon van Runder Tong
Een rijke en smaakvolle bouillon met rundertong, perfect voor een stevige maaltijd of als basis voor andere gerechten.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur
Totale tijd3 uur uur 20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rundertong
- 1 wortel
- 3 blaadjes foelie
- 2 uien
- 6 kruidnagels
- 2 blaadjes laurier
Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
Leg alle ingrediënten in een soeppan en voeg 2½ liter water toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het minstens 3 uur zachtjes trekken totdat de tong gaar is.
De tong is gaar wanneer het puntje zacht is en het vel gemakkelijk loslaat.
Zeef de bouillon en serveer.
Serveertip:
Serveer de bouillon met stukjes vers brood of gebruik het als basis voor een soep.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past goed bij de rijke smaak van deze bouillon.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen
Geniet van ambachtelijk desembrood met de rijke smaken van walnoten en vijgen. Perfect voor een hartige maaltijd of een luxe ontbijt.
inclusief desemrijping1 dag d
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
Werkvlak
theedoek
mes
rooster
- 200 g actieve desemstarter
- 300 g tarwebloem of glutenvrije bloem
- 150 g water lauwwarm
- 50 g walnoten grof gehakt
- 50 g gedroogde vijgen in stukjes gesneden
- Snufje zout
Meng de desemstarter, tarwebloem en lauwwarm water in een kom tot een plakkerig deeg.
Voeg de grof gehakte walnoten, stukjes gedroogde vijgen en een snufje zout toe.
Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8-12 uur rijpen op een warme plek, of tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220°C en plaats een lege bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
Bestrooi een werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
Vorm het deeg voorzichtig tot een ronde broodvorm.
Leg het deeg op een stuk bakpapier en laat het nog eens 1-2 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
Snijd met een scherp mes een paar ondiepe inkepingen in de bovenkant van het deeg.
Plaats het deeg op het voorverwarmde bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 30-35 minuten, of tot het mooi goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Serveertip:
Dit brood is heerlijk met een laagje boter of als bijgerecht bij salades en kazen.
Wijnadvies:
Dit ambachtelijke desembrood met walnoten en vijgen past goed bij een glas rode wijn, zoals een lichte Merlot of een fruitige Pinot Noir.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Luxe Multigranenbol met Kaas en Huisgemaakte Appelstroop
Een smaakvolle meergranenbol met smeltende 30+ kaas en zelfgemaakte appelstroop. Perfect voor een luxe lunch of tussendoortje.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote meergranenbol
- 1 liter appelsap
- 200 g basterdsuiker
- 2 plakken 30+ kaas of een andere kaassoort naar keuze
- 1 handje rucola
Kook de appelsap samen met de basterdsuiker op laag vuur tot een dikke stroop, dit duurt ongeveer 1,5 uur.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Snijd de meergranenbol doormidden.
Leg de plakken kaas op de onderste helft van de bol.
Besprenkel de kaas royaal met de zelfgemaakte appelstroop.
Beleg met een handje rucola en plaats de bovenste helft van de bol erop.
Serveer direct en geniet van dit heerlijke broodje.
Serveertip:
Serveer met een kopje thee of een glas vers appelsap voor een complete lunchervaring.
Wijnadvies:
Bij dit hartige broodje met zoete appelstroop past een lichte en fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Chardonnay.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Eieren Gebakken in Broodbollen
Heerlijke eieren gebakken in knapperige broodbollen. Een feestelijk gerecht dat perfect is voor een speciaal ontbijt of een eenvoudige lunch.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 2 bruine bollen om af te bakken
- 2 eieren
- Olijfolie
- Verse peterselie fijngehakt
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de kapjes van de bollen af en hol ze voorzichtig uit, maar laat een laagje brood aan de binnenkant zitten.
Besprenkel de binnenkant van de uitgeholde broodbollen met een beetje olijfolie.
Breek een ei in elke broodbol en breng op smaak met peper en zout.
Strooi wat fijngehakte peterselie over het ei.
Plaats de broodbollen op een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 9 minuten, of tot het ei gaar is en het brood knapperig.
Zet de kapjes terug op de broodbollen en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een glaasje vers geperste sinaasappelsap voor een compleet ontbijt.
Wijnadvies:
Een lichte mousserende wijn zoals Prosecco of een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 9g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Mini Krentenbol met Kipfilet en Mandarijn
Een heerlijke en gezonde lunch, bestaande uit een mini-krentenbol gevuld met kipfilet, smeerkaas en frisse mandarijnpartjes. Snel, smakelijk en perfect voor onderweg.
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 1 mini-krentenbol
- 1 el smeerkaas 20+
- 1 plakje kipfilet of ½ plakje ham
- 5 partjes mandarijn
Begin met het openen van de mini-krentenbol en bestrijk beide snijvlakken royaal met smeerkaas.
Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar houdt ook het brood vochtig, zodat het niet uitdroogt.
Leg het plakje kipfilet dubbelgevouwen op de onderkant van het krentenbolletje.
De kip biedt een hartige smaak die prachtig contrasteert met de zoetheid van de mandarijn.
Garneer het broodje met de partjes mandarijn voor een frisse, citrusachtige toets die het geheel opfleurt en een verfrissende smaakbeleving biedt.
Sluit de krentenbol af met de bovenkant en wikkel het geheel strak in huishoudfolie.
Dit maakt het makkelijk om mee te nemen en houdt het broodje vers tot het moment van eten.
Serveertip:
Als je van variatie houdt, kun je in plaats van mandarijn ook plakjes kiwi of stukjes verse ananas gebruiken. Deze vruchten bieden een ander, maar even verfrissend effect, en brengen nieuwe smaken naar je broodje.
Wijnadvies:
Voor een extra verfrissende ervaring, zou een lichte, fruitige witte wijn zoals Riesling uitstekend passen bij dit gerecht. De frisse zuren van de wijn completeren de citrus van de mandarijn en de romigheid van de smeerkaas perfect.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Friese Roggebrood Snack met Kersenjam en Hüttenkäse
Een snel en heerlijk hapje voor bij de koffie, met roggebrood, kersenjam en een romige laag hüttenkäse. Perfect voor een moment van verwennerij.
Bereidingstijd2 minuten min
Servings: 1
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sneetje donker roggebrood
- 1 el kersenjam
- 1 flinke eetlepel hüttenkäse
- 1 tl vanillesuiker
Snijd het sneetje roggebrood diagonaal door en bestrijk de helften met kersenjam.
Meng de hüttenkäse met de vanillesuiker en schep dit mengsel op een helft van het roggebrood.
Leg de andere helft met de jamkant naar beneden op de hüttenkäse en serveer direct.
Serveertip:
Vervang de kersenjam door bosvruchtenjam of abrikozenjam voor een andere smaakvariatie.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn met een hint van zoetheid, zoals Gewürztraminer, zou goed samengaan met dit gerecht.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Verfrissende Komkommersandwich met Kalfsleverworst
Een lichte en verfrissende sandwich met kalfsleverworst en komkommer, perfect voor een snelle lunch of als tussendoortje.
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 1 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes bruin brood
- 2 el kalfsleverworst
- 5 cm komkommer in dunne plakjes
- Versgemalen peper
Besmeer de sneetjes bruin brood met de kalfsleverworst.
Leg de plakjes komkommer op één sneetje.
Strooi eventueel wat versgemalen peper over de komkommer en leg het andere sneetje met de leverworst naar beneden op de komkommer.
Druk de sandwich licht aan en snijd hem diagonaal in vier stukjes.
Serveertip:
Geef deze sandwich een zomerse twist door wat verse basilicumblaadjes toe te voegen aan de plakjes komkommer voor extra smaak.
Wijnadvies:
Bij deze lichte en frisse sandwich past een glas Sauvignon Blanc goed, vanwege zijn verkwikkende citrusaroma's en kruidige tonen.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Gezond Meergranen Broodje met Selderij-Wortelsalade
Een gezond en smaakvol broodje met selderij-wortelsalade en geraspte kaas. Perfect voor een snelle lunch of als tussendoortje.
Bereidingstijd3 minuten min
Servings: 1 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 meergranenbroodje
- 2 el geraspte kaas
- 3 el selderij-wortelsalade
- Margarine of halvarine
Schep de geraspte kaas door de selderij-wortelsalade.
Snijd het meergranenbroodje open en besmeer de snijvlakken dun met margarine of halvarine.
Schep de salade op de onderkant van het broodje.
Serveertip:
Serveer met een verse salade of een glas vers geperste jus voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit gezonde broodje vanwege zijn fruitige en kruidige smaken.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Zomerse Volkoren Bruschette met Rauwe Ham en Meloen
Verfrissende volkoren bruschette met rauwe ham, zoete meloen en een drizzle honing. Perfect als lichte lunch of als borrelhapje.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Grillpan of broodrooster
mes
Bordjes
- 4 dikke sneden donker volkorenbrood
- ¼ meloen
- 2-3 el olijfolie extra vierge
- 4 el honing
- 8 plakjes rauwe ham
- Versgemalen peper
- 2 el basilicum in reepjes
Rooster de sneden volkorenbrood in een grillpan of broodrooster tot ze mooi bruin zijn.
Schil de meloen, verwijder de pitjes en snijd het in 8 dunne plakken.
Leg de geroosterde sneden brood op vier bordjes en sprenkel er wat olijfolie over.
Strijk over elke sneetje een eetlepel honing uit.
Vouw de plakjes rauwe ham losjes op en rangschik ze samen met de meloenplakken op de sneden brood.
Maal er eventueel wat zwarte peper boven.
Strooi de basilicumreepjes over de sneetjes en serveer.
Serveertip:
Serveer de bruschette met een frisse salade of als lichte lunch.
Wijnadvies:
Deze bruschette passen goed bij een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Chardonnay.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92
Griekse Rosbiefbroodjes met Tzatziki
Heerlijke Griekse broodjes met malse rosbief, romige tzatziki en knapperige asperges. Een frisse en smaakvolle lunchoptie.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Griekenland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 4 Kaiserbroodjes
- 16 plakken rosbief
- 150 g Griekse yoghurt
- ½ komkommer
- 8 groene asperges
- 2 teentjes knoflook
- ½ handje aspergescheuten
- Peper naar smaak
- Zeezout naar smaak
Was de komkommer en snijd deze in kleine blokjes.
Meng de komkommerblokjes met de Griekse yoghurt in een mengkom.
Hak de knoflook fijn en voeg toe aan de komkommer-yoghurt.
Snijd de onderste stukken van de asperges af en blancheer ze kort in kokend water.
Spoel de asperges direct koud af en laat ze uitlekken.
Snijd vier asperges in ringetjes en houd de rest apart voor garnering.
Voeg de aspergeringetjes toe aan de tzatziki en breng op smaak met peper en zeezout.
Snijd de Kaiserbroodjes open en leg de plakken rosbief op de onderste helft.
Verdeel de tzatziki over de rosbief en garneer met de hele asperges en aspergescheuten.
Plaats de bovenste helft van het broodje erop en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige Pinot Noir of een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 92