Chocoladetruffels

Chocoladetruffels

Recept categorieën: Chocolade, Hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 25 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g chocola extra bittere
  • 7 eetlepels slagroom
  • 60 g cacaopoeder

Instructies

Voorbereiden:

  • Chocolade in kleine stukjes hakken en in kom doen.
  • In pan ruime hoeveelheid water aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen en kom in pan met heet water zetten.
  • Chocolade zachtjes doorroeren tot het gesmolten is.
  • Slagroom tot lauwwarm verwarmen en door chocolade roeren.
  • Mengsel laten afkoelen, af en toe roeren.
  • Chocolademengsel iets laten opstijven, maar niet hard laten worden.
  • Mengsel met mixer tot luchtige massa kloppen die lichter van kleur wordt.
  • In koelkast afgedekt 1 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • Cacaopoeder boven een groot plat bord zeven.
  • Met behulp vantwee theelepels balletjes uit chocolademengsel scheppen (of met handen balletjes maken).
  • Balletjes in cacaopoeder leggen en met vingertop rondom door cacao wentelen.
  • Truffels in koelkast laten opstijven.
  • Op kamertemperatuur serveren.

Notities

Variatietip:
truffels door (100 g) fijngeschaafde, extra bittere chocolade wentelen in plaats van door cacao.

Plattekaaspudding met frambozen

Plattekaaspudding met frambozen

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: België
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 vanillestokje
  • liter slagroom
  • 75 gr basterdsuiker
  • 500 gr volle kwark
  • 125 gr frambozen
  • 2 geperste citroenen

Instructies

  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng het merg met de slagroom.
  • Klop de slagroom met 50 gr basterdsuiker bijna stijf en meng hem met de kwark.
  • Meng de frambozen in een kom met de rest van de suiker en leg het leeggeschraapte vanillestokje erbij, zodat dit extra smaak afgeeft.
  • Knijp de gelatine uit.
  • Verwarm het citroensap in een pannetje, neem de pan van het vuur en los de gelatine in het citroensap op.
  • Meng het citroensap voorzichtig door de roomkwark, schep het kwarkmengsel in de vorm, dek de pudding met plasticfolie af en laat hem in de koelkast in 3 uur opstijven.
  • Dompel de pudding in een bak heet water, snijd de rand van de pudding voorzichtig los, leg er een bord op, keer ze samen en laat de pudding op een schaal glijden.
  • Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozen over en naast de pudding.

Cake basisrecept

Cake basisrecept

40 recepten voor cakepops
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Cake
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 250 g bloem gezeefd
  • 50 ml melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 160°C.
  • Klop met de mixer of in de keukenmachine de boter met de suiker, de vanillesuiker en een snuf zout zacht en romig.
  • Klop er één voor één de eieren door.
  • Voeg het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen.
  • Klop tenslotte de melk erdoor.
  • Voeg de bloem in 2-3 porties toe en klop tot een glad beslag.
  • Schep het beslag in de vorm
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven in 75 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of de cake gaar is door met een prikker in de cake te prikken: de cake is gaar als er geen beslag meer aan de prikker plakt.
  • Zet de cake eventueel nog 5 minuten terug in de oven en controleer de gaarheid opnieuw.

Je Länger – Je Lieber

Je Länger - Je Lieber

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Tjechië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 gram boter
  • 2 eierdooiers
  • 5 pakjes vanillesuiker
  • 2 lepels melk
  • 1 ons bloem

Instructies

  • Roer de boter goed met de eierdooiers en de suiker [minstens 5 minuten] en voeg dan de melk en de bloem toe en blijf roeren.
  • Hoe langer men roert des te beter is het. [Hebt U een mixer dan is deze voor dit recept uitstekend geschikt].
  • Men vormt bolletjes en drukt ze op een bakblik, zo, dat er in het midden van ieder bolletje een kuiltje is.
  • Bak ze lichtgeel en doe dadelijk na het bakken aardbeien of andere jam in het kuiltje.

Zuppa Inglese van A. Steengracht

Zuppa Inglese van A. Steengracht

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eierdooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • geraspte citroenschil
  • ½ vanillestokje merg ervan
  • 4 deciliter melk
  • 1 eetlepel boter
  • 1 cake
  • rum
  • crème de cacao
  • geconfijte vruchten
  • 3 eiwitten
  • 60 gram suiker

Instructies

  • Drie eetlepels suiker, 3 eierdooiers, 2 eetlepels bloem, geraspte citroenschil en het merg van het halve vanillestokje flink dooreen roeren in een steelpan.
  • Al kloppende de kokende melk toevoegen.
  • Op het vuur de massa al roerende tegen de kook aanbrengen en het 4 minuten onder voortdurend roeren tegen de kook aan houden.
  • De pan van het vuur nemen en de boter toevoegen en de massa afkoelen.
  • De cake in plakken snijden en de helft der plakken besprenkelen met rum, de andere helft met crème de cacao.
  • Enkele geconfijte vruchten zeer fijn snijden.
  • De bodem van een vuurvaste schotel bedekken met een deel der koud geworden vanille-crème, hierop de met rum besprenkelde cake plaatsen, daarna bedekken met de overige vanille-crème en fijn gehakte vruchten.
  • Hierop de cake besprenkeld met crème de cacao.
  • Intussen drie eiwitten zeer stijf slaan en aldoor kloppende 60 gram suiker toevoegen.
  • Hiermee de cake bedekken en de schotel 20 minuten in een matig warme oven bakken.

Notities

Koud serveren.

Tartulla coeur d’Ange

Tartulla coeur d’Ange

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 grote botercake
  • 1 groot blik fruitsalad of 1 grote fles kersen op sap,
  • ½ liter slagroom
  • wat marasquin

Instructies

  • Men snijdt een lange botercake in vingerdikke plakken en besprenkelt deze met marasquin.
  • Men plaatst zoveel van deze plakken in een glazen schaal, dat de bodem goed bedekt is.
  • Hierop verdeelt men ‘fruit salad’ uit blik, of kersen op sap en giet er met een lepel flink wat sap over.
  • Dan volgt een flinke dikke laag heel stijfgeslagen room.
  • Hierop plaatst men achtereenvolgens weer een goed afsluitende laag cake met marasquin, vruchten met hun sap en als bovenste laag de slagroom.
  • U versiert het geheel met mandarijnenschijfjes uit blik, geconfijte kersjes en opgespoten room.
  • Dan een paar uur in de ijskast of op een hele koele plaats.

Chocolade-biscuit verleiding met slagroomtop

Chocolade-biscuit verleiding met slagroomtop

Een onweerstaanbare gelaagde traktatie van chocolade, luchtige biscuit en romige slagroom. Ideaal voor chocoladeliefhebbers die willen genieten!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 2 eieren
  • 200 g Biscuits de Savoie
  • 3 el suiker
  • 500 ml slagroom
  • 6 el heet water
  • 6 repen chocolade
  • 2 pakjes vanillesuiker

Instructies

  • Smelt de chocolade in het hete water au bain-marie.
  • Voeg de suiker en boter toe en laat alles samen smelten.
  • Klop de eidooiers los en meng ze door het chocolademengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Laat het chocolademengsel even rusten tot het wat steviger wordt.
  • Begin met een laag Biscuits de Savoie in een schaal.
  • Schep hier een laag chocolademengsel over.
  • Herhaal de lagen tot alles op is en eindig met chocolade.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
  • Bedek de bovenkant van het dessert met de slagroom.
  • Garneer met wat gesmolten chocolade.
  • Laat het dessert minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Werk het dessert af met een takje munt of fijngehakte hazelnoten voor een luxe uitstraling.
Wijnadvies:
Serveer met een zachte dessertwijn zoals een Franse Muscat of een glaasje rode port.

Nutrition

Calories: 468kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 36g | Zout: 0g | Sugar: 26g

Ajo Blanco

Ajo Blanco

Gazpacho: koude soep uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Spanje
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 gram gepelde amandelen
  • 1 deciliter olijfolie
  • teentje knoflook
  • zout
  • peper
  • azijn naar smaak,
  • koud water.

Instructies

  • Deze soep is het gemakkelijkste te maken als men een mixer heeft.
  • Doe de amandelen met het zout, peper, knoflook en genoeg water [zodat de mixer goed kan draaien] in de mixer.
  • Als het mengsel heel fijn en bijna vloeibaar is doet ge er langzamerhand de olie bij en de azijn.
  • Dit alles terwijl de mixer blijft lopen.
  • De azijn geeft aan de ajo de witte kleur [blanco].
  • Proef en kruid meer indien nodig en voeg de rest van het water op het laatst toe en geeft er gebakken dobbelsteentjes brood bij

Notities

Dien zeer koud op.

Gazpacho van C. M. van Lanschot

Gazpacho van C. M. van Lanschot

koude tomatensoep / Uit het boekje van Tesselschade - Arbeid Adelt uit 1958
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 grote tomaten mooi rode
  • slaolie
  • 1 eetlepel azijn liefst dragon of kruidenazijn,
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 5 sneetjes wittebrood zonder korst
  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • zout
  • 1 ei hard gekookt
  • 1 liter koud water

Instructies

  • Laat de sneetjes brood in de olie weken.
  • Ondertussen hakt U de ui, komkommer, knoflook en paprika fijn en doet alles in de mixer met wat zout en een deel van het water.
  • Wanneer het een dikke brij is geworden doet u de in stukken gesneden tomaten en het brood erbij en laat de mixer weer draaien tot alles een gladde massa is geworden.
  • Voeg op het laatst de azijn en de rest van het water erbij en roer alles met een lepel door elkaar.
  • Zet in de ijskast en doe ook nog enkele ijsblokjes in de soep.
  • Dien de soep heel koud op, natuurlijk zonder ijsblokjes erin en geef er apart bij: fijngemaakt hard ei, blokjes komkommer, dobbelsteentjes gebakken brood, waarvan iedereen zich zelf kan bedienen.

Notities

Dit is een Spaans recept en een heerlijke soep voor een warme zomerdag.

Advocaat van Johnny Dillen

Advocaat van Johnny Dillen

Recept categorieën: Alcoholische drank, Koude Dranken
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eierdooiers
  • 1 fles melk
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 350 g griessuiker
  • 2 dl alcohol van 90 graden

Instructies

  • Doe de eierdooiers, de melk en de vanillesuiker in de beker van de mixer.
  • Meng een korte tijd op lage snelheid.
  • Voeg 100g griessuiker toe.
  • Schakel vervolgens de mixer op hoge snelheid en voeg om beurten de alcohol en de rest van de suiker toe.
  • Laat vervolgens nog enkele minuten draaien.