Tiramisu met gezouten caramelsaus
Bereidingstijd30 minuten min
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram mascarpone
- 70 gram suiker
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 10 langvingers
Voor de caramelsaus
- 300 gram poedersuiker
- 30 gram gezouten boter
- 30 cl slagroom
Caramelsaus
Laat de poedersuiker smelten in een steelpan met dikke bodem.
Zodra deze een licht bruine kleur heeft van het vuur halen en de slagroom toevoegen en flink roeren met een houten pollepel.
Roer daarna de boter in kleine klontjes erdoor.
Tiramisu
Splits de eieren.
Klop de eiwitten tot stevige pieken.
Doe de eidooiers in en kom en meng met de suiker en de vanillesuiker.
Roer de mascarpone er doorheen.
Spatel de opgeklopte eiwitten door het mascarpone mengsel.
Opmaak
Verdeel het langevingermengsel over 4 glazen.
Verdeel de caramelsaus over de glazen,
Verdeel de Tiramisu over de glazen.
Laat opstijven in de koelkast.
Vlak voor het serveren bepoeder met de cacaopoeder.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Tiramisu met aardbeien
Bereidingstijd45 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram mascarpone
- 4 eieren
- 80 gram suiker
- 300 gram aardbeien
- wat extra suiker
- 4 tl citroensap
- 1 pak lange vingers
- kaneel om te bestuiven
- zout
Haal de mascarpone uit de koelkast.
Deze is beter te verwerken indien deze niet al te koud is.
Was de aardbeien en laat ze uitlekken.
Houd de mooiste 6 aardbeien apart voor de garnering,
Doe de rest van de aardbeien in de blender of keukenmachine en pureer ze samen met het citroensap.
Proef en voeg eventueel wat suiker toe.
Splits de eieren en doe deze in 2 schalen.
Klop het eiwit stijf met een snufje zout.
Klop de eigelen met de suiker.
Voeg de mascarpone toe en meng goed door elkaar tot een gladde massa.
Spatel het eiwit door het mascarpone mengsel met behulp van een houten pollepel.
Doe dit voorzichtig zodat het mengsel luchtig blijft.
Doop de lange vingers in de aardbeienpuree en bedek hiermee de bodem van een (oven)schaal. Giet een dun laagje van de aardbeienpuree erover.
Bedek met een laagje mascarponemengsel.
Bedek met een nieuwe laag in aardbeienpuree gedoopte lange vingers.
Weer een laag aardbeienpuree(tot het op is).
Een laatste laag mascarponemengsel.
Snijdt 3 aardbeien in plakjes.
Decoreer met de aardbeien en plakjes aardbei zoals op de foto.
Stuif er een kaneelpoeder over en zet voor minimaal 3 uur weg in de koelkast om op te stijven.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Vienetta ijs
Calories:
Author: Cor Klaar
plasticfolie
of
rechthoekige springvorm
rond spuitmondje
- 1 liter slagroom liefst 40% vetgehalte
- 350 g chocola pure / je kunt ook half puur en half melkchocolade nemen
- 250 g suiker
- 4 eieren
- 2 vanillestokjes
- 1 eetlepel(s) vanille extract zelfgemaakt
- snufje zout
Neem een vel bakpapier en teken hierop de grote van de broodvorm uit.
Bekleed de broodvorm met plasticfolie.
Als je de vorm insmeert met boter dan blijft de folie beter plakken en kun je de folie zo strak mogelijk verdelen in de vorm.
Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Roer goed door.
Neem het vel bakpapier en smeer nu de chocolade in een dunne laag uit over de tekening. Herhaal dit tot je chocolade op is.
Laat de chocolade nu uitharden.
Dit kun je doen op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvries.
Begin pas met de bereiding van de eieren als de chocolade geheel hard is.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en voeg beetje voor beetje 125 gr suiker toe.
Klop tot er mooie witte stijve pieken ontstaan.
Zet het eiwit in de koelkast.
Klop de overige 125 gr suiker samen met de eidooiers tot een luchtige ruban.
Zet de geklopte eidooiers even in de koelkast.
Klop de slagroom samen met de zaadjes van de vanilleboontjes en het vanille extract lobbig (yoghurt dikte).
Neem de geklopte eidooiers erbij en verdeel ze over de slagroom.
Klop nu verder zodat het geheel gemengd is.
Spatel nu het eiwit onder de slagroom.
Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een laag slagroom op de bodem.
Leg hierop een chocoladeplaat.
Weer een laag slagroom en een chocoladeplaat.
Ga zo door tot alles op is en eindig altijd met een laag slagroom.
Klop lichtjes met de vorm op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
Dek af met plastic folie en zet de vorm minimaal 5 uur in de diepvries.
Haal het ijs vlak voor het serveren uit de diepvries en stort het ijs op een mooie schaal. Versier het ijs nog eventueel met wat chocoladekrullen of cacaopoeder of smelt nog wat chocolade en trek sliertjes hiermee over het ijs.
Snijd het ijs in mooie stukken en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Spaanse spiesjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperste
- 1 eetlepel citroensap
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- 300 gram lamsvlees mager of varkensfricandeau in ± 15 cm lange dunne reepjes
- zout
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Meng de olie met de knoflook, het citroensap, de komijn en de cayennepeper en bestrijk het vlees hiermee.
Steek telkens 1 reepje vlees zigzag aan een spiesje en rooster ze onder de hete grill in ± 5 minuten om en om bruin en gaar.
Bestrooi de spiesjes na het grillen met zout.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Stokbrood met Serranoham
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- stokbrood
- knoflookpuree
- olijfolie
- Serranoham
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Sannie's Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus
Calories:
Author: Cor Klaar
- 800 gram varkenshaas in blokjes gesneden, niet te klein
Voor de marinade
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 eetlepel(s) ketjap medja
- 1 eetlepel(s) 5 spice kruiden
- 1,5 eetlepel(s) sesamolie
- 1 eetlepel(s) sambal oelek
- 1 eetlepel(s) gembersiroop
- 1 eetlepel(s) Greensweet syrup of honing
Voor de pindasaus
- de overgebleven marinade
- 1 eetlepel(s) ketjap asin zoute ketjap
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 eetlepel(s) Greensweet stevia Brown of bruine basterdsuiker
- 1 rode ui klein gesnipperd
- 4 eetlepel(s) Surinaamse pindakaas
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine of met de staafmixer tot een papje en meng met de blokjes varkenshaas.
Laat minimaal 3 uur intrekken maar het liefst een hele nacht.
Rijg de varkenshaasblokjes op de saté-stokjes (als je de saté op de barbecue gaat maken, zet dan de houten stokjes een dag in een glas water).
Pindasaus bereiden
Doe de marinade en de rode ui in een pannetje en roer dit 5 minuten op hoog vuur.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot de pindakaas goed zacht is geworden en er een lekkere saus is ontstaan.
De saté
Bak de saté in een grillpan zonder verdere toevoeging van olie of boter om en om een paar minuten.
Het moet niet te ver door garen, dit moet een beetje op gevoel en ligt aan de dikte van je blokjes.
Ik heb ze ongeveer 4 minuutjes per kant op middelmatig vuur gedaan.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Salsa van Frans Huits
Hete dipsaus
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 tomaten grote ontvelde
- 1 klein blikje gepelde tomaten met sap à 200 gr
- 1 kleine ui fijngesnipperde
- 2 stengels bleekselderij in blokjes
- ¼ groene paprika in blokjes
- 5 fijngesneden groene hete chilipepers
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 1 eetlepel(s) rode wijnazijn
- ¼ tl mosterdpoeder
- ½ tl korianderpoeder ketoembar
- zout
- peper
Pureer alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grof mengsel.
Dek dit mengsel af en laat het 2 uur in de koelkast koelen om de smaken te laten intrekken.
Dien de salsa op bij tortillachips, als dip met rauwe groenten, of als bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd.
Maak ook eens een verse salsa
van 3 gehakte ontvelde tomaten, een gesnipperd groen pepertje (zonder zaad), een geraspt sjalotje, 1 el korianderblad, het sap van ½ limoen en flink wat zout.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Tortine di salmone
Zalmragout met bladerdeeg / Een gerecht dat als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht geserveerd kan worden. Door kleine soufflé-schaaltjes te gebruiken, heb je geen geknoei met opscheppen. Met een krokant dakje van bladerdeeg ziet het er ook nog eens verrassend uit. En op deze manier krijg je zelfs kinderen aan de vis met groente.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram zalmfilet
- 4 hardgekookte eieren
- 1 rauw eirecept_il tramonto_0308
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 1 courgette
- 1 teentje knoflook
- 300 gram bladerdeeg
- 50 gram bloem
- 50 gram boter of margarine
- 1 visbouillontablet
- 1 groentebouillontablet
- 100 ml slagroom
- worcestersaus
- peper & zout
- olie om te bakken
Smeer met een kwast of stukje keukenpapier een stuk aluminiumfolie in met een scheutje olie.
Leg de zalmfilet op de folie en bestrooi deze met peper & zout en giet er de citroensap over.
Vouw de aluminiumfolie dicht, maar laat een klein kiertje open zodat het vocht kan verdampen.
Gaar de vis in 20 minuten in de oven op 175 graden.
Snipper 2/3 deel van de gare zalm in kleine stukjes.
Gooi het eventuele kookvocht niet weg.
Snipper de gekookte eieren in kleine stukjes.
Snijd de courgette in kleine stukjes en bak deze samen met de (geperste) knoflook en peper & zout gaar in een scheut olie.
Los de beide bouillontabletten op in een liter kokend water.
Boter in pan laten smelten.
Met een houten lepel bloem erdoor roeren, totdat er een deegklomp ontstaat.
Blijven roeren en ‘bak’ de deegklomp op middelvuur.
Beetje bij beetje de bouillon toevoegen en goed roeren.
Op eigen gevoel voldoende bouillon toevoegen totdat de ragout de juiste dikte heeft bereikt. Indien het dreigt te gaan klonteren dan even met een garde stevig doorkloppen.
Blijven roeren met een houten spatel om aanbakken te voorkomen.
Meng er vervolgens de stukjes ei, de gebakken courgette, de zalmsnippers en eventueel kookvocht van de vis doorheen.
Maak de ragout af met de slagroom en maak op smaak met worcestersaus en peper & zout (liefhebbers van een mildere smaak kunnen een schepje suiker toevoegen).
Wanneer de ragout door het toevoegen van de droge vis en eieren te dik wordt, kun je er gerust nog wat bouillon bij doen.
Verdeel de visragout over de schaaltjes.
Breek de overgebleven zalm in 6 stukjes en verdeel deze over de schaaltjes.
Rol met een deegroller het bladerdeeg tot een grote dunne lap en steek met een ‘dessert-ring’ (of een groot glas) rondjes uit het deeg.
Maak deksels van bladerdeeg op de schaaltjes.
Duw het deeg goed vast.
Gebruik eventueel het overgebleven deeg om de bladerdeegdeksels te versieren.
Bestrijk het deeg met ei (geklutst met een snufje zout).
Prik met een cocktailprikker 4 gaatjes in het deeg.
Bak af in een voorverwarmde oven (180 graden).
Let op: de ragout is al gaar, dus hoeft in feite alleen het bladerdeeg gebakken te worden en ondertussen wordt de ragout verhit.
De ragout kun je al een dag van te voren maken (trekken de smaken goed in). Wanneer je koude ragout gebruikt moet je rekening houden met een iets langere baktijd.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Rucola-pesto
Toen vriendin Nynke bij ons op bezoek was in Italië proefde ze mijn pesto die volgens het klassieke recept gemaakt was. “Lekker” zie ze “maar mijn variant is nog veel lekkerder……!”.Ik daagde haar uit om ons te laten proeven van haar Rucola-Pesto. Nynke vervangt de basilicumblaadjes en pijnboompitten door rucola en pisachenoten. De citroensap zorgt voor een frisse smaak en voorkomt eventuele verkleuring.De foto’s getuigen van het resultaat en wij smulden van haar pesto op tomaat en mozzarella. Natuurlijk geen Hollandse kastomaten, maar eerlijke en zongerijpte Italiaanse tomaten, vol van smaak!
Calories:
Author: Cor Klaar
- zak verse rucola-sla 50-75 gram
- 2 tenen knoflook
- 30 gram gepelde pistachenootjes
- 1 eetlepel(s) citroensap
- ongeveer 20 tot 15 gram Parmezaanse kaas of Grana Padano
- olijfolie 3 a 4 eetlepels extra vergine
- peper en zout
Rasp de kaas en snij de knoflooktenen in kleinere stukjes.
Pureer met een keukenmachine of staafmixer de rucola, pistachenootjes en knoflook.
Voeg de olie, citroensap, en kaas toe.
Breng het geheel op smaak met peper en zout en roer het nog even flink door.
Als de pesto te dik is, voeg nog wat extra olijfolie toe tot de pesto de gewenste dikte heeft.
Uiteraard kun je de hoeveelheden naar eigen inzicht aanpassen.
De één houdt van veel kaas de ander van minder notensmaak.
Deze pesto is heerlijk op tomaten met mozzarella maar ook als traditionele pesto over de pasta of op een broodje.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2
Torta di mandorle
AmandeltaartHet advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten nemen we graag ter harte, zeker wanneer deze gezonde noten verwerkt zijn in een Amandeltaart.Amandelen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. De Gezondheidsraad adviseert om elke dag ongezouten noten te eten, omdat noten je cholesterol verlagen en dat helpt weer om je bloedvaten gezond te houden. Naast het feit dat amandelen voor 90% bestaan uit onverzadigde vetten, vormen ze een goede bron van vitaminen, mineralen en eiwitten. Nou, dan wordt eens tijd om iets lekkers te maken met amandelen: Torta di mandorle, Amandeltaart.Taart of CakeVeel zoetigheden die in Italië ‘torta’ genoemd worden, zouden in het Nederlands cake genoemd worden. Dus hou ik het voor dit recept op een amandelcake.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram amandelen
- 200 gram bloem
- 200 gram suiker
- 200 gram margarine of boter
- 3 middelgrote eieren
- 50 ml Amaretto di Saronno of amandelsiroop
- 1 citroen geraspt
- 10 gram gist/bakpoeder *1)
- 1 snufje zout
- poedersuiker
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Vet een spring/bakvorm van 20-24 centimeter in met boter (eventueel bestrooid met paneermeel) of gebruik een siliconen bakvorm.
Maal (in een keukenmachine of met een stafmixer) de amandelen.
Niet te fijn, zodat je nog kleine stukjes amandel blijf zien.
Houd twee eetlepels apart.
Splits de eieren.
Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa.
Klop het eiwit met een snufje zout zo stijf dat je de schaal op z’n kop kunt houden en het eiwit er niet uitloopt.
Voeg bij het eigeelmengsel de boter in kleine klontjes toe, goed mixen en vervolgens de citroenrasp en de gemalen amandelen toevoegen.
Voeg daarna de bloem, het bakpoeder en de likeur toe.
Spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwit door het mengsel en doe het beslag in de bakvorm.
Bestrooi met de achtergehouden gemalen amandelen.
Bak de amandeltaart in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten (om te rijzen), verhoog dan de temperatuur tot 180 graden (160/70 heteluchtoven) en bak de cake in 20 minuten gaar
Controleer eventueel met een satéprikker of de cake gaar is.
Wanneer aan de satéprikker beslag blijft plakken is ie nog niet gaar.
Zodra de satéprikker er wel droog uit komt is de cake gaar.
Laat de cake afkoelen, haal uit de bakvorm en bestrooi eventueel met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / of / Pagina 2