Abdij Broodpudding met Rozijnen
Een eenvoudig en voedzaam dessert uit de keuken van de Abdij van Heeswijk. Oud brood wordt omgetoverd tot een heerlijke broodpudding met rozijnen, perfect met jam of vruchtensaus.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter melk
- 300 g oud brood wit of bruin
- 50 g rozijnen
- 2 eieren
- 15 g suiker
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd het brood in stukken en doe in een kom.
Voeg de gewassen rozijnen toe.
Klop de eieren met de melk en de suiker.
Giet het melkmengsel over het brood en laat enkele uren weken.
Vet een ovenschaal in met boter.
Schep het broodmengsel in de ovenschaal.
Bak de broodpudding in 20-30 minuten goudbruin en gaar.
Serveer de broodpudding warm of koud met jam, gelei of vruchtensaus.
Serveertip:
Serveer met een frisse jam, zoals abrikozenjam, of een koude vruchtensaus. Een bolletje vanille-ijs past er ook goed bij.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Spek uit de Oven (West-Brabants)
Een traditioneel West-Brabants gerecht van langzaam in de oven gebakken spek, met een knapperig zwoerd en een rijke smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- Een stuk gezouten en gedroogd rugspek
Was het spek grondig.
Maak inkepingen in het zwoerd op ca.
¾ - 1 cm afstand.
Plaats het spek met het zwoerd naar boven in de braadslee of vuurvaste schotel.
Bak het spek in een voorverwarmde oven (175-185 °C) gedurende 1-1,5 uur, tot het gaar en bruin is.
Laat het spek na het bakken afkoelen.
Snijd het afgekoelde spek in dunne plakjes.
Serveer de plakjes spek op brood van ongebuild tarwemeel, eventueel met peper en mosterd.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en grove mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Sloffen (Grote Arnhemse Meisjes)
Grote, ovale koeken van bladerdeeg met een knapperige suikerlaag, een grotere variant van de bekende Arnhemse meisjes.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bloem
- 175 g roomboter
- Snufje zout
- 1 dl water
- Kristalsuiker
Maak een bladerdeeg van de bloem, boter, zout en water.
Laat het deeg geruime tijd opstijven in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van ca.
½ cm dikte.
Snijd met behulp van de kartonnen mal ovale koeken van 15 x 6 cm.
Bestrijk de bovenzijde van de koeken met koud water.
Leg de koeken omgekeerd op een 'bedje' van kristalsuiker.
Rol voorzichtig met de deegroller over de koeken, zodat de suiker eraan blijft kleven.
Leg de koeken op een natgemaakte bakplaat.
Laat het deeg nogmaals afkoelen en opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de koeken midden in de oven in 20-25 minuten gaar en bruin.
Neem de koeken direct van de bakplaat af.
Laat de sloffen goed afkoelen.
Bewaar de sloffen in een goed sluitende trommel om te voorkomen dat ze taai worden.
Serveertip:
Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Romige Slakropjes uit de Oven met Lavas
Gestoofde slakropjes in een romige botersaus met lavas en nootmuskaat, een verrassend en smaakvol bijgerecht uit de oven.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 4 middelgrote kropjes harde sla
- 50 g boter in klontjes
- 1 blaadje lavas maggiplant
- 1 beschuit
- Zout
- Nootmuskaat
Maak de slakropjes schoon (verwijder verlepte bladeren en harde stronken).
Spoel de slakropjes grondig tot ze zandvrij zijn.
Zet de slakropjes in een pan met een klein beetje water op de bodem en de stronkjes naar beneden.
Voeg een half lepeltje zout toe.
Kook de slakropjes 8-10 minuten.
Haal de slakropjes uit de pan en laat ze uitlekken.
Schep de slakropjes in een vuurvaste schaal.
Verdeel de klontjes boter over de slakropjes.
Bestrooi de slakropjes met beschuitkruim.
Hak de lavas fijn en strooi samen met nootmuskaat over de slakropjes.
Dek de schaal af met een deksel en stoof de slakropjes 10 minuten in een voorverwarmde oven (180°C).
Verwijder het deksel en stoof de slakropjes nog enkele minuten tot het beschuitkruim goudbruin is.
Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Hartige Gehakt-Paprikataart
Een smaakvolle quiche met een vulling van gehakt, paprika en Parmezaanse kaas, perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 takjes basilicum
- 5 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 2 eieren
- 75 g gemalen Parmezaanse kaas
- 2 el kappertjes
- 500 g kip- of kalkoengehakt
- 2 el rode pesto
- 2 rode paprika's
- 1 groene paprika
- Peper
- Zout
Ontdooi het bladerdeeg, leg ze op elkaar en rol ze uit tot een lap van 30 cm doorsnee.
Bekleed een ingevette quichevorm met het deeg en snijd de randen bij.
Vermeng het gehakt met de eieren, zout, peper, pesto, gesnipperde paprika's, kappertjes en Parmezaanse kaas.
Verwarm de oven voor op 185°C.
Doe het gehaktmengsel in de vorm en druk gelijkmatig aan.
Snijd de groene paprika in ringen, schik deze op het gehakt en druk licht aan.
Bak de quiche in het midden van de oven in 40 minuten bruin en gaar.
Garneer met de blaadjes basilicum.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Perenflapjes met Roomkaas en Amandelen
Zoete perenflapjes gevuld met roomkaas en aardbeienjam, gegarneerd met honing en amandelen.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el honing
- 3 el aardbeienjam
- 4 el geschaafde amandelen
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg diepvries
- 1 rijpe handpeer
- 75 g roomkaas
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Schil de peer en snijd in stukjes.
Prak de kaas los en roer de jam erdoor.
Verdeel de peerstukjes en het kaasmengsel over de plakjes bladerdeeg en bestrijk de randen met water.
Vouw de plakjes schuin dubbel en druk de randen goed aan.
Verwarm de honing op laag vuur en bestrijk de flapjes ermee.
Bestrooi met de amandelen.
Bak de flapjes in ± 20 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C goudbruin en gaar.
Variatietips:
- Gebruik kersenconfiture in plaats van aardbeienconfiture.
- Bestrooi de flapjes in plaats van met amandelen met 4 eetlepels grofgehakte hazelnoten.
Serveertip:
Serveer warm of koud, eventueel met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Gegratineerde Geitenkaasjes met Gestoofde Peer
Verfijnde combinatie van warme, gegratineerde geitenkaas met zachte, in wijn gestoofde peren en een zoete notensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 0.5 citroen het sap van
- 4 kleine geitenkaasjes
- 1.5 dl halfdroge witte wijn
- 30 gram noten
- 4 stevige handperen
- 0.5 dl schenkstroop
- 50 gram suiker
Hak de noten grof.
Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
Serveer direct.
ak de noten grof.
Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
Serveer direct.
Serveertip:
- Serveer direct na het gratineren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
- Een halfdroge witte wijn, zoals een Gewürztraminer, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Kaas Empanada's
Hartige Spaanse of Zuid-Amerikaanse pasteitjes gevuld met kaas en chilipoeder.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
kommen
messen
Uitsteekvormpje (± 8 cm)
Werkblad
- 1 dl water
- 1 ei
- 150 g oude kaas geraspt
- 250 g bloem
- 4 mespunten bakpoeder
- 75 g boter
- ¼ tl chilipoeder
- 2 mespunten zout
Zeef de bloem met zout en bakpoeder in een kom.
Snijd de boter door het bloemmengsel en voeg het ei toe.
Kneed het mengsel en voeg water toe tot een soepel deeg ontstaat.
Vorm een bal van het deeg en laat ± 30 minuten rusten op een koele plaats.
Rol het deeg uit tot een dunne lap (± 3 mm).
Steek rondjes uit het deeg (± 8 cm).
Klop het eiwit stijf en voeg de kaas en chilipoeder toe.
Verdeel het kaasmengsel over de helft van de deegrondjes en leg de andere helft erop.
Zet de randen vast met water.
Leg de empanada's op een bakplaat en bak ± 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bruin.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer direct, eventueel met een pittige saus.
Wijnadvies:
Een droge sherry, of een fruitige witte wijn, zoals een Verdejo.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Geitenkaasflensjes met gekarameliseerde ui en prei
Hartige flensjes gevuld met geitenkaas, gekarameliseerde ui en prei, een smaakvol en elegant gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el geschaafde amandelen
- 1 prei in dunne ringen
- 2 el boter
- 2 el crème fraîche
- 2 el suiker
- 2 ½ dl melk
- 4 plakken geitenkaas à ± 70 g
- 75 g bloem
- 1 ei
- 2 gesnipperde uien
- Peper
- Zout
Maak een beslag van bloem, zout, ei en melk.
Bak in de boter 4 dunne flensjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Halveer de geitenkaas en bestrooi met peper.
Smoor de ui en prei in de boter op laag vuur.
Voeg suiker en 4 el water toe en verwarm tot het water verdampt en de suiker gekarameliseerd is.
Spreid de flensjes uit.
Leg op elk flensje wat groenten en 2 stukjes geitenkaas.
Vouw de flensjes in vieren.
Schep de rest van de groenten in een ovenschaal en leg de flensjes er met de punt naar het midden op.
Schep de crème fraîche in het midden en strooi er de amandelen over.
Laat de crème fraîche ± 8 minuten smelten in de oven.
Serveertip:
Serveer direct uit de oven, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111
Gevulde Uien met Mozzarella en Pesto
Gevulde uien met mozzarella, pesto en Parmezaanse kaas, een smaakvol en vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el broodkruim
- 2 el pijnboompitten
- 2 el witte wijn
- 3 el slagroom
- 4 el tomatenblokjes pot
- 4 uien
- 60 g Parmezaanse kaas geraspt
- 1 mozzarella
- ¾ l groentebouillon
- ¾ potje pesto Grand'Italia, 135 ml
Kook de uien 15-20 minuten in de bouillon.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Hol de uien uit tot 1 cm dikte.
Snijd de uitgesneden stukjes ui klein en breng ze met de pesto en room aan de kook.
Zet het vuur laag en kook de uien zachtjes 4-5 minuten.
Rooster de pijnboompitten licht in een droge koekenpan.
Houd 2 el Parmezaanse kaas apart en meng de rest met het broodkruim door het uimengsel.
Schep de pijnboompitten en tomaten erdoor en vul de uien hiermee.
Sprenkel de wijn in de braadzak, zet de uien erin, dek af met mozzarella en strooi de achtergehouden kaas erover.
Bind de zak dicht en prik hem eenmaal in.
Zet de zak in de ovenschaal en bak de uien in 30 minuten gaar.
Knip de zak open en serveer de uien.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Soave, of een lichte rode wijn, zoals een Chianti.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 111