Aardappel-Pizza’s met Ham en Olijven

Aardappel-Pizza's met Ham en Olijven

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Pizza, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram kruimige aardappels
  • 500 gram tomaten
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • 2 eetlepels pizzakruiden
  • 115 gram olijven uit een potje
  • 200 gram hamreepjes
  • 150 gram geraspte kaas

Instructies

  • Schil de aardappels, kook ze gedurende 10 minuten, haal ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de tomaten en halveer ze.
  • Snijd de aardappels in plakjes.
  • Klop in een ruime kom eieren met melk, pizzakruiden, zout en peper los.
  • Schep de aardappelschijfjes door het eimengsel.
  • Verdeel het aardappel-eimengsel over taartvormen.
  • Verdeel ham, tomaten en olijven over de aardappelschijfjes en bestrooi met kaas.
  • Bak de aardappelpizza's in 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Geniet van deze smakelijke aardappel-pizza's met ham en olijven!

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de hartige smaken van de aardappelpizza's.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Amandelboterletter

Amandelboterletter

Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
  • Voor de amandelspijs:
  • 150 g fijn gemalen amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • Amandelen voor decoratie

Instructies

  • Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
  • Vorm de amandelspijs tot een rol en rol deze in vershoudfolie.
  • Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed af.
  • Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
  • Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
  • Vorm het deeg naar eigen wens, bijvoorbeeld in de vorm van een letter.
  • Steek eventueel vormpjes uit het overgebleven deeg (bijvoorbeeld sinterklaasfiguurtjes) en leg deze op de boterbrief.
  • Leg de amandelboterbrief met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk de boterbrief met losgeklopt ei.
  • Bak de amandelboterbrief in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Voeg na het bakken de amandelen toe als decoratie.

Notities

Serveer de amandelboterletter als feestelijk gebak tijdens de koude winterdagen, bijvoorbeeld bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Deze amandelboterbrief is een traditioneel gerecht tijdens de feestdagen en past goed bij een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Paddenstoelenpizza met Roodschimmelkaas en Tijm

Paddenstoelenpizza met Roodschimmelkaas en Tijm

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 g met potje saus (200 g)
  • 200 g paddenstoelenmix shiitake, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, mini champignons
  • 50 g roodschiimmelkaas
  • 2 takjes verse tijm grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 260°C en verwerk het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het bakpapier op het bakblik uit.
  • Verdeel de tomatensaus over de pizza.
  • Beleg de pizza met de paddenstoelen en de roodschiimmelkaas.
  • Bestrooi de pizza met de grof gehakte tijm.
  • Bak de pizza in ca.
  • 8-10 minuten krokant in de voorverwarmde oven.

Notities

Deze pizza funghi met roodschiimmelkaas en tijm is heerlijk als hoofdgerecht voor een gezellig diner thuis.
Wijnadvies:
Serveer de pizza met een frisse groene salade en een glas rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Merlot.

Vegetarische Pizza met Artisjok en Brie

Vegetarische Pizza met Artisjok en Brie

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 g met potje saus (200 g)
  • 50 g spinazieblaadjes
  • 1 blik artisjokken in plakjes gesneden
  • 1 blik maïs 300 g, uitgelekt
  • 100 g brie in plakjes gesneden
  • Chili-olie
  • Bosjes koriander

Instructies

  • erwarm de oven voor op 260°C en verwerk het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het bakpapier op het bakblik uit.
  • Verdeel de tomatensaus over de pizza.
  • Beleg de pizza met de spinazieblaadjes, plakjes artisjok, maïskorrels en de plakjes brie.
  • Bewaar wat spinazieblaadjes voor de garnering.
  • Bak de pizza in ca.
  • 8-10 minuten krokant in de voorverwarmde oven.
  • Haal de pizza uit de oven en bestrooi met de korianderblaadjes en wat verse spinazieblaadjes.
  • Besprenkel de pizza met chili-olie.

Notities

Deze vegetarische pizza met artisjok en brie is een heerlijke keuze voor een smaakvolle maaltijd.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse salade en een glas witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 g crème fraîche
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 200 g rode bieten gekookt en in plakjes gesneden
  • 100 g geitenkaas verkruimeld
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 2 takjes verse tijm grof gehakt
  • 6 walnoten gebroken in stukjes
  • 40 g rucola
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Meng de crème fraîche met de helft van de gehakte tijm, zout, peper en citroenrasp in een kom.
  • Bestrijk dit mengsel over de bodem van het bladerdeeg.
  • Verdeel de rode ui en vervolgens de plakjes rode biet over de taartbodem.
  • Strooi de verkruimelde geitenkaas en de walnootstukjes er gelijkmatig overheen.
  • Breng op smaak met extra peper, zout en verse tijm.
  • Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Verdeel vlak voor het serveren de rucola over de plaattaart en besprenkel eventueel met een beetje walnotenolie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de geroosterde bieten en geitenkaas.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Stoofperenpakketjes met Amandelspijs

Stoofperenpakketjes met Amandelspijs

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 6-8 stoofperen
  • 500 ml muskaatwijn
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g suiker + 2 tl extra suiker
  • 1 kaneelstokje
  • Citroensap
  • Rasp van een halve sinaasappelschil
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 g amandelspijs
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan zitten.
  • Snijd een dun plakje van de onderkant, zodat ze goed blijven staan.
  • Breng de muskaatwijn in een steelpan aan de kook met het laurierblaadje, 150 g suiker, het kaneelstokje, citroensap, sinaasappelrasp en het vanillestokje (gespleten en het merg eruit geschraapt).
  • Voeg de stoofperen toe en laat ze op laag vuur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30-40 minuten.
  • Laat de peren afkoelen in de siroop.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in vier gelijke vierkanten.
  • Meng de amandelspijs met 2 tl suiker.
  • Plaats een stoofpeer in het midden van elk vierkant bladerdeeg.
  • Vul het kuiltje van de stoofpeer met het amandelspijsmengsel.
  • Vouw de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze zachtjes aan om pakketjes te vormen.
  • Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
  • Bak de stoofperenpakketjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer warm, eventueel met een beetje van de overgebleven siroop van de stoofperen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij de fruitige smaak van de stoofperen en de rijke amandelspijs.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Kleurrijke Pizza met Diverse Groenten en Kazen

Kleurrijke Pizza met Diverse Groenten en Kazen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers pizzadeeg 400 g of alternatief 1 rol vers spelt-pizzadeeg (400 g)
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 mozzarella bol in fijne blokjes gesneden
  • 200 g spinazie gewassen en gedroogd
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 125 g geitenkaas verkruimeld
  • 20 groene olijven ontpit
  • ½ bakje champignons in plakjes gesneden
  • 10 cherrytomaatjes gehalveerd
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven 200°C).
  • Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Smeer het pizzadeeg gelijkmatig in met crème fraîche.
  • Verdeel de rode ui, champignons, en gehalveerde cherrytomaatjes over de pizza.
  • Leg vervolgens de spinazie erop en verdeel de geitenkaas, mozzarella en groene olijven er gelijkmatig overheen.
  • Kruid de pizza met peper en zout naar smaak.
  • Bak de pizza in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 minuten, of tot het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten is.
  • Haal de pizza uit de oven en laat deze kort afkoelen voordat je hem in punten snijdt.
  • Garneer de pizza eventueel met vers gehakte kruiden zoals basilicum en oregano voor een extra Italiaans tintje.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of Sangiovese past goed bij de diversiteit aan smaken op deze pizza.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Zomerse Plaattaart met Mascarpone en Bastognekoek

Zomerse Plaattaart met Mascarpone en Bastognekoek

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 500 g mascarpone losgeroerd
  • 250 ml slagroom
  • vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 2 rijpe mango's in partjes van een halve cm
  • 3 sinaasappels in partjes, ontvliest
  • 2 mandarijnen in partjes
  • 1 pak Bastogne koeken in grove stukken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Bak de bodem in het midden van de oven gedurende 15-18 minuten, of tot deze goudbruin is.
  • Laat na het bakken afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met het vanillemerg en 2 eetlepels kristalsuiker op tot stijve pieken.
  • Meng vervolgens voorzichtig met de losgeroerde mascarpone.
  • Spatel de poedersuiker, geraspte citroenschil en geraspte sinaasappelschil erdoor.
  • Bouw de taart op in laagjes: begin met een derde van het mascarponemengsel, leg daarop de mangopartjes, gevolgd door weer een derde van het mascarponemengsel, dan de helft van de Bastogne koeken in grove stukken en eindig met het laatste deel van het mascarponemengsel.
  • Decoreer de taart met de sinaasappel- en mandarijnpartjes, en verkruimelde Bastogne koek.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Sauternes past goed bij dit rijke en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 9g | Vet: 55g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Fluweelzachte Prei Royale met Romige Textuur

Fluweelzachte Prei Royale met Romige Textuur

Een zijdezachte Franse prei royale, langzaam gegaard in de oven voor een fluweelachtige textuur. Perfect als verfijnd voorgerecht!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • erwarm de oven voor op 180°C (350°F).
  • Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Stoof de fijngehakte prei in een beetje boter tot ze gaar is.
  • Voeg de bechamelsaus en de slagroom toe aan de prei, en meng goed.
  • Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan het preimengsel.
  • Roer goed door.
  • Passeer het mengsel door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Verdeel het mengsel over de ingevette bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot de helft van de hoogte van de bakvormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 45 minuten, of tot ze gestold zijn.
  • Laat de royales buiten de au bain-marie afkoelen alvorens ze uit de vormpjes te storten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een lichte vinaigrette en een krokant stukje stokbrood voor extra smaakbeleving.
Wijnadvies:
Een lichte en droge witte wijn zoals een Chablis uit de Bourgogne past uitstekend bij dit gerecht. De frisse tonen van de wijn complementeren de romige textuur van de prei royale.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Fluweelzachte Aspergeroyale met Spinazie

Fluweelzachte Aspergeroyale met Spinazie

Een zijdezachte aspergeroyale met verse spinazie en een vleugje nootmuskaat, langzaam gegaard in de oven voor een romige en verfijnde smaakbeleving.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gekookte asperges in stukjes
  • 2 el bechamelsaus
  • 2 el slagroom
  • Handvol spinazie
  • 3 eieren
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Meng de gekookte asperges, bechamelsaus, slagroom, spinazie, nootmuskaat, zout en peper in een kom.
  • Klop de eieren los en voeg ze toe aan het aspergemengsel.
  • Roer goed door en passeer het mengsel door een zeef voor een gladde textuur.
  • Verdeel het mengsel over de ingevette bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot halverwege de vormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales 40 tot 45 minuten in de oven, tot ze stevig zijn.
  • Laat de royales buiten de au bain-marie afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een scheutje truffelolie voor een luxe afwerking.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei past perfect bij dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn complementeren de romige textuur van de aspergeroyale.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 10g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g