Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Geniet van deze heerlijk gebakken witte vis in een romige tahinsaus met knapperige walnoten, een ware smaaksensatie!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Mediterraan, Midden Oosten
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 scheut arachideolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl geraspte gember
  • 100 gr walnoten
  • 2 el tahin
  • 3 el olijfolie
  • 50 gr pijnboompitten
  • 800 gr witte vis
  • 1 citroen rasp ervan
  • 1 ui klein gesneden
  • Grof zeezout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de vis in met grof zeezout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Spoel de vis af, wrijf in met arachideolie en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
  • Terwijl de vis in de oven staat, fruit de gesneden ui en pijnboompitten 10 minuten in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Meng in een kom de tahin, citroensap, en 2 eetlepels water.
  • Voeg de basilicum, geraspte gember en een snufje grof zeezout toe.
  • Voeg dit tahinmengsel toe aan de gefruite uien en pijnboompitten, en laat de saus 5-10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de oven en giet de tahinsaus eroverheen.
  • Strooi de walnoten over de vis.
  • Zet de vis terug in de oven en laat nog 10 minuten sudderen.

Notities

Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Vega gevulde paprika

Vega gevulde paprika

Deze vega gevulde paprika's met courgette en vega gehakt zijn een heerlijk en gezond hoofdgerecht, perfect voor een voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Oventijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 puntpaprika’s gehalveerd en zaadjes verwijderd
  • 300 g vega gehakt
  • ½ courgette in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eieren
  • Plakjes oude kaas
  • Handvol rozijnen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • ½ zakje taco kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de paprika’s, halveer ze en verwijder de zaadjes.
  • Meng in een grote kom het vega gehakt, courgetteblokjes, ui, knoflook, eieren, rozijnen, zout, peper en taco kruiden goed door elkaar.
  • Leg de gehalveerde paprika's op een bakplaat en vul ze met het vega mengsel.
  • Bedek de gevulde paprika’s met plakjes oude kaas.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de paprika’s gedurende 20 minuten tot de kaas goudbruin is.
  • Kook ondertussen 65 g rijst per persoon en bereid eventueel een frisse meloensalade als bijgerecht.
  • Serveer de gevulde paprika's warm, samen met de rijst en salade.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een koele rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Portobello gevuld met spekjes

Portobello gevuld met spekjes

Deze gevulde portobello's met spekjes, paprika en een romige crème fraîche zijn een heerlijke combinatie van hartige smaken en zachte texturen.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 portobello’s uitgehold en lamellen verwijderd
  • 300 gr gerookte spekblokjes
  • 1 puntpaprika in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 250 ml crème fraîche
  • Verse basilicum fijn gesneden
  • Provençaalse kruiden naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Voeg de fijn gesneden ui en puntpaprika toe aan de pan en bak deze mee tot de ui glazig en zacht is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche en de fijn gesneden basilicum erdoor.
  • Breng op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout.
  • Vul de uitgeholde portobello's met het spek- en roommengsel.
  • Plaats de gevulde portobello's op een bakplaat of in een ovenschaal en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-18 minuten, tot de portobello's zacht zijn en de vulling goed heet is.
  • Serveer direct als hoofdgerecht of als een smaakvol voorgerecht.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een lichte Chardonnay voor een perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Deze Provençaalse aardappelgratin combineert de rijke smaken van tomaat, basilicum en knoflook met aardappelschijfjes en geraspte kaas. Een perfect bijgerecht of hoofdgerecht voor elk seizoen!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Frans Huits

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen gesneden
  • 3 eetlepels olie
  • 400 gram tomaatblokjes blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 kg aardappels in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 gram belegen kaas geraspt
  • 25 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten in een pan.
  • Voeg de tomaatblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Laat het mengsel 5 minuten sudderen.
  • Leg de dunne aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal en schenk het tomaatmengsel erover.
  • Verdeel de fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en boter gelijkmatig over het mengsel.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten, totdat de aardappels gaar en de bovenkant goudbruin is.
  • Laat de gratin iets afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Plaattaart met Brie, Appel, Courgette en Walnoten

Plaattaart met Brie, Appel, Courgette en Walnoten

Geniet van deze heerlijke plaattaart met een verrassende combinatie van brie, appel, courgette en walnoten. Perfect voor een lichte lunch of brunch!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 3
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg uitgerold en randjes iets omgekruld
  • ½ courgette in plakjes gesneden
  • 1 appel in dunne schijfjes gesneden
  • Plakjes spek optioneel
  • Flinke handvol walnoten
  • Plakjes brie
  • Handvol rucola
  • 1 el Souq kruiden voor oven groenten
  • Beetje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en krul de randen iets om.
  • Bekleed het bladerdeeg met plakjes courgette, bestrooi met een beetje zout en de Souq kruiden voor oven groenten.
  • Leg de dunne appelschijfjes en walnoten gelijkmatig over de courgette.
  • Verdeel de plakjes spek (indien gebruikt) en plakjes brie over de taart.
  • Bak de plaattaart ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is en de brie gesmolten.
  • Haal de taart uit de oven en maak af met een handvol verse rucola.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle en lichte maaltijd.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé past perfect bij deze plaattaart.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Aardappelen gebakken met kerstomaatjes

Aardappelen gebakken met kerstomaatjes

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Frans Huits

Equipment

  • braadslee, of ovenschaal

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels in stukjes
  • 250 gram uien in stukken
  • 250 gram kerstomaatjes
  • Zout
  • Peper
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de aardappelen, uien en kerstomaatjes en leg het mengsel in de braadslee.
  • Bestrooi met zout en peper en schenk er de olijfolie over.
  • Bak het gerecht in het midden van de oven ongeveer 50 minuten, af en toe omscheppen.

Notities

Geniet van deze heerlijke gebakken aardappelen met sappige kerstomaatjes!

Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler

Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler

Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg)2 uur
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas, Lunch, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • 200 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 2 flinke sjalotten gesnipperd
  • 4 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 300 ml bruin bier of groentebouillon
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 extra ei losgeklopt
  • 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • Versgemalen zwarte peper
  • Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel

Instructies

  • Begin met het deeg.
  • Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
  • Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
  • Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
  • Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
  • Giet af en spoel ze af met koud water.
  • Snijd in dunne schijfjes.
  • Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
  • Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
  • Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
  • Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
  • Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
  • Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
  • Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
  • Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
  • Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
  • Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
  • Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Klassieke Appeltaart met Walnoten en Rozijnen

Een klassieke appeltaart met knapperige walnoten en zoete rozijnen, perfect voor elke feestelijke gelegenheid.
(inclusief baktijd)1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bladerdeeg op rol
  • 3 sprank appelen geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram rozijnen
  • 50 gram walnoten in vieren
  • 5 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg en houd een deel opzij voor de reepjes bovenop de taart.
  • Meng in een grote mengkom de stukjes appel, rozijnen, walnoten, suiker en kaneel goed door elkaar.
  • Vul de beklede taartbodem met het appelmengsel.
  • Snijd het achtergehouden bladerdeeg in reepjes en leg deze kruislings over de vulling.
  • Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Laat de taart iets afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.

Notities

Een halfzoete Riesling of een glas dessertwijn zoals Muscat past goed bij deze appeltaart.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Croissant Pizza met Ham, Kaas en Courgette

Croissant Pizza met Ham, Kaas en Courgette

Geniet van een heerlijke twist op de klassieke pizza met deze croissant pizza, belegd met ham, kaas en verse groenten. Perfect voor een snelle lunch!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Fusion, Internationaal
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kleine croissants uitgerold
  • 2 tomaten in plakjes gesneden
  • 1 bosui in ringetjes gesneden
  • Plakjes kaas
  • 75 g ham in plakjes
  • ½ courgette in plakjes gesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de croissants uit op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in om te voorkomen dat het deeg te veel rijst.
  • Verdeel de plakjes kaas gelijkmatig over het uitgerolde deeg.
  • Leg de plakjes tomaat, bosui en courgette op de kaas.
  • Bestrooi het geheel met peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak.
  • Verdeel vervolgens de plakjes ham over de groenten.
  • Bak de croissant pizza in de voorverwarmde oven gedurende 14 minuten, of totdat het deeg goudbruin en knapperig is.
  • Haal de pizza uit de oven, snijd in stukken en serveer direct.

Notities

Een lichte, fruitige rosé of een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gevulde Groene Courgette met Gehakt en Rijst

Gevulde Groene Courgette met Gehakt en Rijst

Probeer deze smaakvolle gevulde groene courgette met gehakt en rijst, perfect voor een voedzame maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 flinke courgette doormidden gesneden en uitgehold
  • 100 gram basmatirijst gekookt
  • 175 gram gehakt
  • ¼ rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 bosui fijn gesneden
  • Paar champignons in schijfjes gesneden en gebakken
  • Blikje tomaten in blokjes
  • Beetje zout
  • Beetje peper
  • Italiaanse kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).
  • Snijd de courgette doormidden en hol deze uit met een lepel.
  • Bewaar het uitgeschepte vruchtvlees.
  • Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Meng in een kom het gehakt met het uitgeschepte vruchtvlees van de courgette, de fijn gesneden rode paprika, bosui, en de gebakken champignons.
  • Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.
  • Vul de uitgeholde courgettehelften met het gehaktmengsel.
  • Giet het blikje tomatenblokjes in een ovenschaal en leg de gevulde courgettehelften erop.
  • Verdeel de overgebleven champignons rondom de courgette in de ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat de courgette 45 minuten garen.
  • Serveer de gevulde courgette op een bedje van gekookte basmatirijst.
  • Geniet van deze heerlijke en voedzame maaltijd!

Notities

Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g