Groene pistachekoekjes met notenvulling
Deze Marokkaanse pistachekoekjes met notenvulling zijn heerlijk bij de thee en perfect voor feestdagen zoals het Kikkerfeest.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 35
Calories: 115kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 50 gram amandelen
- 150 gram boter
- 2 eetlepels poedersuiker voor de vulling
- 3 eetlepels poedersuiker voor het deeg
- Een paar druppels groene kleurstof
- Gehakte pistachenootjes voor de afwerking
- Meel genoeg om soepel deeg te maken
- Rozewater naar behoefte
- 1 zakje vanillesuiker voor het deeg
- 1 zakje vanillesuiker voor de vulling
- 150 gram gepelde pistachenootjes
- Honing voor de afwerking
Meng de boter, poedersuiker en vanillesuiker in een beslagkom.
Voeg geleidelijk meel toe totdat je een soepel deeg krijgt.
Maal pistachenoten en amandelen fijn in de keukenmachine.
Voeg poedersuiker, vanillesuiker en groene kleurstof toe aan het notenmengsel.
Voeg rozewater toe tot je van de vulling kleine balletjes kunt vormen.
Laat de vulling 15 minuten rusten.
Vorm van de vulling balletjes zo groot als een hazelnoot.
Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een kleine walnoot.
Druk een kuiltje in elk deegballetje en stop er een vullingballetje in.
Sluit het deeg en vorm het tot een rond balletje, druk het daarna licht plat.
Snijd elk koekje kruiselings in met een scherp mes.
Leg de koekjes op een bakplaat.
Bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius.
Bestrijk de zijkanten van de afgekoelde koekjes met honing.
Rol de zijkanten door gehakte pistachenootjes.
Serveertip:
Serveer deze koekjes bij muntthee voor een traditionele Marokkaanse ervaring.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies; lekkerder met een warme kruidenthee zoals muntthee.
Calories: 115kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Marokkaanse Filodeeg Slakjes met Amandel en Honing
Heerlijke Marokkaanse koekjes van knapperig filodeeg gevuld met amandelspijs en geglaceerd met honing en oranjebloesemwater. Makkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- Amandelspijs
- kant-en-klaar Filodeeg vellen
- Gesmolten boter
- Honing
- Oranjebloesemwater
- Sesamzaad ter decoratie
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snijd de filodeegvellen in repen van ongeveer 4 cm breed.
Bestrijk een reep voorzichtig met gesmolten boter.
Verdeel de amandelspijs in kleine stukjes.
Leg de stukjes amandelspijs in een rij op de beboterde reep, met een paar millimeter tussenruimte.
Rol de reep voorzichtig horizontaal op tot een lange slang.
Rol deze slang op tot een slakkenhuisje.
Herhaal dit met alle repen.
Bak de slakjes in het midden van de oven goudbruin, ongeveer 20-25 minuten.
Verwarm ondertussen honing met oranjebloesemwater.
Dompel de warme koekjes voorzichtig in de honing.
Laat ze even uitlekken en afkoelen.
Leg de koekjes in bonbonpapiertjes en bestrooi eventueel met sesamzaad.
Serveertip:
Serveer deze koekjes bij een kopje muntthee voor een authentieke Marokkaanse ervaring.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat past goed bij de honing en amandelspijs.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Goudbruine Anijsringen met Sesam
Deze brosse goudbruine anijsringen met sesam zijn een Marokkaanse lekkernij uit Oujda, perfect voor bij de thee of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- 1 ei voor bestrijken
- 100 gram suiker
- 100 ml olie
- 2 eetlepels geraspte citroenschil
- 2 zakjes vanillesuiker
- 400 gram meel
- 50 gram gemalen amandelen
- 50 gram gemalen anijszaad
- 50 gram gemalen sesamzaad
- 50 ml fanta
- 50 ml rozewater
- een half zakje bakpoeder
- een snufje kaneel
Doe het ei, de olie, het rozewater, de fanta, de suiker, vanillesuiker, kaneel, citroenschil, anijszaad, sesamzaad en amandelen in een schaal.
Roer alles goed door elkaar.
Meng de bakpoeder met het meel.
Voeg beetje bij beetje het meel toe aan het natte mengsel.
Kneed tot een stevig deeg, gebruik al het meel.
Vorm staafjes van het deeg.
Maak met een mes inkepingen in de staafjes.
Vorm de staafjes tot ringen en druk de uiteinden goed tegen elkaar.
Leg de koekjes op een bakblik.
Bestrijk ze met ei en decoreer eventueel met sesamzaad.
Bak de koekjes in het midden van de oven op 180 °C tot ze goudbruin zijn.
Laat ze even afkoelen voor het serveren.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas verse muntthee voor een authentiek Marokkaans moment.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies van toepassing, lekkerder met thee.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Zachte koekjes met jamvulling
Deze zachte jamkoekjes met een zoete vulling zijn perfect bij de thee of als zoete traktatie tussendoor. Makkelijk te maken en heerlijk om te delen.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- 250 gram meel
- 60 gram suiker
- 75 gram zachte boter
- Jam naar keuze
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng de boter, suiker en het ei tot een glad geheel.
Voeg beetje bij beetje het meel toe en kneed tot een zacht deeg.
Vorm kleine balletjes van het deeg.
Leg de balletjes op een bakplaat.
Druk met de steel van een pollepel een gaatje in elk balletje.
Bak de koekjes in het midden van de oven in circa 15 minuten.
Controleer of de onderkant lichtbruin is en haal ze dan uit de oven.
Laat de koekjes afkoelen.
Druk indien nodig opnieuw de gaatjes in met de pollepel.
Verwarm de jam in een steelpan.
Vul elk gaatje met een beetje warme jam.
Laat de koekjes volledig afkoelen.
Serveertip:
Serveer de koekjes op een mooie schaal met een beetje poedersuiker erover voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete witte wijn zoals Muscat of een licht bruisende dessertwijn.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Luchtige laagjescakejes met frambozenjam
Deze vrolijk gekleurde laagjescakejes met frambozenjam zijn feestelijk, luchtig en heerlijk zoet. Perfect voor verjaardagen, high tea of als traktatie.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cakepapiertjes
kommen
Vork of lepel
- 1 zakje bakpoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 g suiker
- 200 ml zonnebloemolie
- 350 g meel
- 5 eieren
- Cakepapiertjes
- Frambozenjam naar keuze
- Geraspte citroenschil
- Marsepeinen roosjes
- Rode kleurstof
- Eetbare blaadjes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng zonnebloemolie, suiker en vanillesuiker goed door elkaar.
Voeg één voor één de eieren toe en mix telkens grondig.
Roer de geraspte citroenschil erdoorheen.
Meng bakpoeder door het meel tot het niet meer zichtbaar is.
Voeg het meel geleidelijk aan het beslag toe en roer goed door.
Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
Voeg aan één deel een paar druppels rode kleurstof toe en roer goed.
Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het in twee helften met aluminiumfolie.
Giet het lichte beslag in één helft en het roze beslag in de andere helft.
Bak de cake 30 minuten in de oven tot deze gaar is.
Laat de cake afkoelen en haal voorzichtig uit het bakblik.
Snijd beide cakes in drie lange stroken.
Bestrijk vijf van de stroken royaal met jam en stapel ze op elkaar.
Plaats de zesde strook zonder jam bovenop.
Druk alles goed aan tot één lange staaf.
Snijd de cake in stukken van ongeveer 2 cm breed.
Decoreer de bovenkant met marsepeinen roosjes en eetbare blaadjes.
Plaats de stukjes in cakepapiertjes en serveer.
Serveertip:
Strooi eventueel wat geraspte kokos op de buitenkant van de cake voor extra smaak en uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete mousserende wijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 4g | Vet: 13g | Zout: 0.2g | Sugar: 21g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Krokante Marokkaanse Fekkas met Amandel en Sesam
Deze krokante Marokkaanse Fekkas met amandel en sesam is snel klaar, heerlijk knapperig en perfect bij de thee. Geen wachttijd, wel maximaal resultaat!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 gram zachte boter
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 300 gram meel
- 1 zakje bakpoeder
- Amandelschaafsel naar smaak
- Sesamzaad naar smaak
- Stukjes chocola naar smaak
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng de boter, suiker en vanillesuiker goed door elkaar.
Voeg de eieren toe en meng opnieuw goed.
Meng in een aparte kom het meel met het bakpoeder.
Voeg het meel-bakpoeder mengsel toe aan het boter-suiker-ei mengsel.
Voeg sesamzaad, amandelschaafsel en eventueel stukjes chocola toe.
Kneed het geheel tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in stukken en vorm er staven van.
Leg de staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de staven ongeveer 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
Haal de bakplaat uit de oven en leg de staven op het aanrecht.
Snijd de staven in schuine stukjes.
Leg de plakjes weer op de bakplaat en bak ze nog eens 15 minuten.
Keer de koekjes halverwege met een mes.
Laat de koekjes volledig afkoelen.
Bewaar ze in een luchtdichte doos.
Serveertip:
Serveer met een glaasje muntthee of een espresso voor een heerlijk Marokkaans moment.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met thee of koffie.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Goudbruine chocoladekrakelingen met notendecoratie
Heerlijk krokante chocoladekrakelingen met een zachte bite, afgewerkt met witte of melkchocolade en een topping naar keuze zoals noten of sesam.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 285kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- 100 gram suiker
- 125 gram boter
- 250 gram meel
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 repen witte of melkchocolade 75 gram per stuk
- 1 theelepel koekkruiden
- Sesamzaad gehakte amandelen, nougatine (naar keuze)
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de boter en de suiker tot een romig mengsel.
Voeg het ei toe en meng goed door.
Meng de koekkruiden met het meel.
Voeg het meel beetje bij beetje toe aan het botermengsel.
Kneed het deeg kort tot een stevige bal.
Vorm van het deeg een lange staaf en snijd in stukjes.
Rol elk stukje uit tot een slangetje.
Vorm van de slangetjes kleine krakelingen.
Leg de krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Smelt de chocolade samen met de zonnebloemolie au-bain-marie.
Doop de krakelingen in de gesmolten chocolade.
Haal ze eruit met een vork en leg op bakpapier.
Bestrooi direct met sesamzaad, gehakte amandelen of nougatine.
Laat de chocolade uitharden voor het serveren.
Serveertip:
Serveer de krakelingen op een mooi schaaltje met een mix van witte en bruine krakelingen voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een Marokkaanse muntthee.
Calories: 285kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 19g | Zout: 0.1g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Heerlijke Chocolade Mini Cakes
Luchtige en smaakvolle chocolade mini cakes met een rijke cacao- en chocoladeboost, perfect als zoete traktatie voor elk moment.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
papieren bakvormpjes
satéprikker
- 200 gram suiker
- 200 ml zonnebloemolie
- 1 eetlepel chocoladesaus
- 2 eetlepels cacao
- 2 zakjes vanillesuiker
- 350 gram meel
- 5 eieren
- Bakpoeder 1 zakje
- Chocoladebolletjes naar wens
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
Meng de zonnebloemolie, vanillesuiker en suiker goed door elkaar.
Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed.
Voeg de chocoladesaus en chocoladebolletjes toe en roer goed door.
Meng het bakpoeder met de cacao en het meel.
Voeg het meel beetje bij beetje toe aan het natte mengsel en roer goed.
Schep de papieren bakvormpjes voor iets meer dan de helft vol met het beslag.
Zet de bakvormpjes in de voorverwarmde oven.
Bak de cakejes totdat een satéprikker er droog uitkomt (ongeveer 25 minuten).
Laat de cakejes goed afkoelen voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer de chocolade mini cakes met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra verwennerij.
Wijnadvies:
Een zoete rode wijn zoals een Ruby Port past uitstekend bij de rijke chocolade smaak.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Romertopfstoof van varkenslever met appel en ui
Een smaakvolle Hollandse ovenschotel met varkenslever, ui, appel en kruiden, langzaam gegaard in een Romertopf voor een authentieke stoofervaring.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 appel
- 1 laurierblad
- 1 tomaat
- 1 ui
- 2 eetlepels peterselie
- 2 kruidnagels
- 800 g varkenslever
- Enkele plakjes ontbijtspek
- Knoflookpoeder
- Tijm
- Bonenkruid
- Witte peper
- Zout
Zet de Romertopf 15 minuten in koud water (langer indien weinig gebruikt).
Bekleed de Romertopf met de plakjes ontbijtspek.
Snijd de varkenslever in vingerdikke plakken.
Pel de ui en snijd in ringen.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes.
Pel de tomaat en snijd in plakjes.
Hak de peterselie fijn.
Leg de uiringen onder in de Romertopf.
Leg de plakken lever op de uien.
Verdeel de appelschijfjes en tomatenplakjes over de lever.
Strooi de kruidnagels, het laurierblad, knoflookpoeder, tijm, bonenkruid, zout, witte peper en peterselie over het geheel.
Plaats de Romertopf in een koude oven.
Stel de oven in op 250°C.
Laat de lever 75 minuten garen.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een lichte Pinot Noir voor een harmonieuze smaakbeleving.
Calories: 375kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3
Zachte kabeljauw met courgette uit de Römertopf
Een smaakvolle ovenschotel met zachte kabeljauw, verse groenten en gesmolten kaas, langzaam gegaard in een traditionele Römertopf.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 g geraspte 20+ kaas
- 2 eetlepels fijngesneden selderij
- 3 ontvelde tomaten in blokjes
- 600 g kabeljauwfilet
- Peper
- Zout
- 1 ongeschilde courgette in kleine blokjes
Dompel de Römertopf ongeveer 15 minuten onder in water.
Haal hem uit het water en leg de kabeljauwfilet erin.
Meng de selderij, tomaten, zout en peper door elkaar.
Verdeel dit mengsel over de kabeljauw.
Leg de blokjes courgette erop.
Strooi de geraspte kaas erover.
Plaats het deksel op de Römertopf.
Zet de pot in het midden van de oven.
Schakel de oven in op 200°C.
Laat het gerecht in circa 40 minuten gaar worden.
Serveer warm met pasta.
Serveertip:
Heerlijk met volkoren spaghetti of tagliatelle en een groene salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 3