Chocolade Cakejes met Chocoladesaus

Chocolade Cakejes met Chocoladesaus

Heerlijke chocolade cakejes met een extra chocoladesaus. Perfect voor een zoete snack of als traktatie bij de koffie!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Gebak, Koek
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • papieren bakvormpjes

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels cacao
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 350 gram meel
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel chocoladesaus
  • 1 zakje bakpoeder
  • Chocoladebolletjes naar wens

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng de olie, vanillesuiker en suiker goed door elkaar.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
  • Voeg de chocoladesaus en chocoladebolletjes toe en meng goed.
  • Meng het bakpoeder met de cacao en het meel.
  • Voeg het meel beetje bij beetje toe en blijf goed roeren.
  • Schep de papieren bakvormpjes iets meer dan de helft vol.
  • Zet de bakvormpjes in de voorverwarmde oven.
  • Haal de cakejes uit de oven zodra een sateprikker er droog uitkomt.
  • Laat de cakejes goed afkoelen voor je ze eet, anders kun je buikpijn krijgen.

Notities

Serveertip:
Serveer de cakejes met een kop koffie of thee voor een heerlijke snackmoment.
Wijnadvies:
Een glas lichte, zoete wijn past goed bij de chocolade cakejes.

Kabeljauw uit de Römertopf

Kabeljauw uit de Römertopf

Geniet van een heerlijke kabeljauw uit de Römertopf, met tomaten, courgette en gesmolten kaas. Makkelijk te maken en ideaal voor een gezonde maaltijd!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g geraspte 20+ kaas
  • 2 eetlepels fijngesneden selderij
  • 3 ontvelde tomaten in blokjes
  • 600 g kabeljauwfilet
  • 1 ongeschilde courgette in kleine blokjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Dompel de Römertopf ± 15 minuten in water onder.
  • Haal de Römertopf uit het water en leg de kabeljauw erin.
  • Vermeng de selderij, tomaten, zout en peper en verdeel dit over de kabeljauw.
  • Leg de courgette op de kabeljauw en verdeel de kaas erover.
  • Zet het deksel op de Römertopf.
  • Zet de pot in het midden van de oven en schakel de oven in op 200°C.
  • Laat het gerecht ± 40 minuten gaar worden.
  • Serveer met pasta.

Notities

Serveertip:

Serveer de kabeljauw met een frisse salade of wat gekookte pasta voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 34g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Sappige kip uit de oven met groenten

Sappige kip uit de oven met groenten

Een heerlijk Hollands kipgerecht uit de Romertopf, vol smaak door smeuïge boter, spek en verse groenten zoals champignons, paprika en ui.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine optioneel
  • 1 braadkip ± 1 kg of diepvrieskip
  • ½ komkommer optioneel
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 100 g worteltjes optioneel
  • 200 g champignons
  • 50 g boter
  • 50 g ontbijtspek
  • 6 g zout
  • Knoflook optioneel

Instructies

  • Zet de braadschotel ongeveer 15 minuten onder water.
  • Laat de braadschotel uitlekken.
  • Bestrooi de kip met zout.
  • Leg de kip samen met de boter en plakjes ontbijtspek in de schotel.
  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Leg de champignons, paprika, ui en eventueel worteltjes, aubergine, komkommer en knoflook rond de kip.
  • Plaats de schotel op een rooster in een koude oven.
  • Stel de temperatuur in op 180°C.
  • Laat de kip in ongeveer 1 uur gaar smoren.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of rustiek brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Mediterrane bonenstoof met kool

Mediterrane bonenstoof met kool

Een geurige, stevige maaltijdsoep boordevol bonen, groenten en mediterrane kruiden. Perfect voor frisse herfstavonden.
Voorbereidingstijd1 dag
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Soep
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 125 gram kievitsbonen
  • 125 gram witte bonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien in ringen
  • 3 winterwortels fijngehakt
  • 300 gram groene kool in reepjes
  • 400 gram gepelde tomaten
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week de bonen 24 uur in ruim water.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de helft van de ui, 1/3 van de wortel, ½ eetlepel rozemarijn en 1 teentje knoflook samen met de bonen in een vuurvaste pot.
  • Voeg zoveel water toe tot alles net onderstaat.
  • Zet de pot met deksel in de oven en stoof de bonen in ongeveer 1 uur gaar.
  • Giet de bonen af en vang het kookvocht op.
  • Pureer de helft van de gare bonen.
  • Vul het kookvocht aan met water tot 1 liter en voeg dit samen met de gepureerde en hele bonen terug in de pot.
  • Pers het overgebleven teentje knoflook.
  • Fruit de knoflook, rest van de ui en wortel in hete olijfolie.
  • Voeg de rest van de rozemarijn, kool en tomaten toe en roer alles door de bonenmassa.
  • Zet de pot opnieuw 1 uur in de oven om te laten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige sesamcrackers of reepjes stevig boerenbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals een Chianti of een robuuste rosé.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Pastinaak Koekjes uit de Oven

Pastinaak Koekjes uit de Oven

Heerlijke, knapperige pastinaakkoekjes uit de oven. Perfect als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en ideaal voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Was de pastinaak en snijd deze in schijfjes.
  • Kook de pastinaak in de groentebouillon totdat deze gaar is (ca.
  • 20 minuten).
  • Voeg indien nodig extra vocht toe tijdens het koken.
  • Pureer de pastinaak samen met het kookvocht.
  • Strooi de volkoren bloem over de puree.
  • Voeg het ei, peper & zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
  • Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
  • Bak de koekjes op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakkoekjes als bijgerecht bij vlees of een lichte salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een lichte en verfrissende smaak.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Wijncake met Chocolade

Wijncake met Chocolade

Een heerlijke en smeuïge wijncake met chocolade en een rijke smaak van rode wijn, perfect voor een zoet moment.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr boter of margarine
  • 250 gr suiker
  • 4 eieren
  • 250 gr bloem
  • 5 el cacao
  • 2 tl kaneel
  • 3 tl bakpoeder
  • 150 gr chocoladevlokken
  • 125 ml rode wijn
  • 1 zakje chocoladecouverture of 2 geraspte bittere repen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter, suiker en eieren schuimig.
  • Maak een mengsel van bloem, cacao, kaneel en bakpoeder en zeef dit bij de schuimige boter.
  • Klop alles tot er een glad deeg ontstaat.
  • Voeg de rode wijn en chocoladevlokken toe en schep het voorzichtig met een lepel om.
  • Vet een cakevorm in, strooi er paneermeel in en giet het beslag voorzichtig in de vorm.
  • Bak de cake 60-70 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Smelt de chocoladecouverture of de bittere repen au-bain-marie.
  • Giet de gesmolten chocolade over de afgekoelde cake.

Notities

Serveertip:
Laat de cake goed afkoelen voordat je de chocolade erover giet, voor een mooie, glanzende afwerking.
Wijnadvies:
Deze wijncake combineert perfect met een glas zoete rode wijn of een rijke port.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Weense Buideltjes – Variaties met Noten en Vulling

Weense Buideltjes – Variaties met Noten en Vulling

Weense buideltjes zijn heerlijke, zoete koekjes die je kunt vullen met verschillende variaties. Van hazelnoten tot appel, ze zijn altijd een succes!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Koek, Noten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels melk
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels bruine rum
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 25 gram boter
  • 375 gram bloem
  • 50 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 115 gram gemalen geroosterde hazelnoten
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 1 eetlepel broodkruim
  • 1 citroen geraspte schil
  • 2 appels
  • 75 gram pure chocolade druppels
  • 200 gram boter
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Instructies

  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Verwarm de melk in een steelpan met 50 gram zeer fijne kristalsuiker.
  • Roer tot de suiker is opgelost en breng aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en roer de hazelnoten, boter en de helft van de rum door de melk.
  • Laat de vulling afkoelen en daarna in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC / gasstand 2-3.
  • Zeef de bloem in een kom, vermeng met de overgebleven suiker en wrijf de boter erdoor.
  • Voeg de geraspte citroenschil, de resterende rum en het ei toe.
  • Kneed het kort door.
  • Verpak het deeg in bakpapier en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een 3 mm dikke lap en snijd er vierkantjes van 5x5 cm uit.
  • Zet in het midden van elk stukje 2 theelepels koude notenvulling.
  • Vouw elke punt over de vulling heen naar het midden toe en druk ze op elkaar.
  • Bestrijk de pakketjes met eiwit en bestrooi ze met kristalsuiker.
  • Bak de pakketjes 20 minuten.
  • Neem ze uit de oven en zet ze op een rooster.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de buideltjes met een kopje koffie of een lekker glas warme melk. Ze zijn ook perfect voor feestjes of als traktatie bij de thee.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Tolhuiskoekjes met Chocolade en Noten

Tolhuiskoekjes met Chocolade en Noten

Tolhuiskoekjes zijn een klassieker! Dit recept maakt heerlijke koekjes met een rijke smaak van chocolade en pecannoten, perfect voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Vlees, Vleesvervangers
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram pure chocoladedruppels
  • 200 gram fijngehakte pecannoten
  • 225 gram boter
  • 340 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • ½ theelepel zout
  • t theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 190 ºC/gasstand 3-4.
  • Vet een vorm van 33x23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Zeef de bloem met het zuiveringszout en zout.
  • Klop de boter met beide soorten suiker en de vanille-extract romig.
  • Klop de eieren erdoor.
  • Zeef het bloemmengsel erbij en voeg de noten en chocolade toe.
  • Kneed alles tot een deeg.
  • Stort het deeg in de vorm en druk het gelijkmatig uit.
  • Bak de koekjes in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het gebak 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Snijd het in vierkantjes en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Bewaar de koekjes 3-4 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato is een perfecte keuze om deze koekjes te vergezellen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Notentaartjes met Karamelvulling

Notentaartjes met Karamelvulling

Heerlijke krokante notentaartjes met een rijke karamelsmaak. Perfect als tussendoortje of feestelijke traktatie bij de koffie of thee!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • 2 muffinvormen (12-gats)

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 40 g pijnboompitten walnoten of pecannoten
  • 60 g bloem
  • 60 g boter
  • 2 el bruine suiker
  • 175 g suikerstroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC (hetelucht 160ºC).
  • Vet de muffinvormen in.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Meng de boter in kleine stukjes met de bloem tot een kruimelig geheel.
  • Vorm een bal van het deeg en rol het uit tot een lap van 3 mm dik.
  • Steek rondjes van 5-6 cm uit en druk deze in de muffinvormpjes.
  • Rooster de gehakte noten op een bakplaat in 2-3 minuten goudbruin.
  • Laat de noten afkoelen en verdeel ze over het deeg.
  • Smelt de boter en meng deze met de suikerstroop en bruine suiker.
  • Giet het mengsel over de noten.
  • Bak de taartjes in 15 minuten goudbruin.
  • Laat ze 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals Sauternes of een zoete sherry.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 9g

Notenrotskoekjes uit de Oven

Notenrotskoekjes uit de Oven

Deze heerlijke notenrotskoekjes combineren de knapperigheid van biscuitkruimels met de zoetheid van marshmallows en chocolade. Perfect voor bij de koffie!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakvorm (20 x 20 cm)
  • Bakpapier of aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 150 g pure chocoladedruppels
  • 150 g verkruimelde digestives of volkorenbiscuits
  • 100 g fijngehakte pecannoten
  • 200 g minimarshmallows
  • 75 g boter
  • 2 el fijne kristalsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Smelt de boter en meng deze met de koekkruimels en suiker.
  • Druk het mengsel uit op de bodem van een met folie beklede bakvorm.
  • Strooi de pecannoten erover en bak 10 minuten.
  • Haal de vorm uit de oven en strooi de marshmallows en chocoladedruppels erover.
  • Plaats de vorm terug in de oven en bak nog 10 minuten tot de marshmallows gesmolten zijn.
  • Laat volledig afkoelen in de vorm.
  • Snijd in blokjes en bewaar in een luchtdichte trommel.

Variaties:

  • Notenrotskoekjes met kersen: Voeg 150 g rode bigarreaux toe voordat je de marshmallows toevoegt.
  • Roze notenrotskoekjes: Vervang pure chocolade door witte chocoladedruppels en voeg 75 g gedroogde kersen toe.
  • Gebruik roze marshmallows.
  • Notenrotskoekjes met karamel: Besprenkel de gebakken bodem met 4 el karamelsaus en 75 g gehakte zachte karamels voor je de chocolade en marshmallows toevoegt.
  • Pindarotskoekjes: Vervang pecannoten door pinda's en schep na het bakken van de bodem 125 g pindakaas erop voordat je de chocolade en marshmallows toevoegt.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een kop koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals een zoete sherry of port.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g