Crostini met Sardinepaté

Crostini met Sardinepaté

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 stokbrood in plakjes gesneden (glutenvrij indien nodig)
  • 2 blikjes sardines
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels groene tapenade
  • 2 eetlepels groene olijven zonder pit

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Roer de olijfolie, zout en knoflook door elkaar in een kom.
  • Bestrijk de plakjes stokbrood met de knoflookolie en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten tot ze goudbruin zijn en knapperig.
  • Dit worden de crostini.
  • Maak intussen de sardines fijn met een vork in een andere kom.
  • Meng ze met het fijngesneden sjalotje, de mayonaise en de groene tapenade tot een grove vispaté.
  • Snijd de groene olijven in plakjes.
  • Besmeer de geroosterde crostini met de sardinepaté en garneer ze met plakjes olijf.

Notities

Wijnadvies:

De zoute en hartige smaken van de sardinepaté worden goed gecompenseerd door een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Als je liever rood drinkt, kies dan voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 20g | Vet: 15g

Courgettes Gevuld met Zomerse Stamppot

Courgettes Gevuld met Zomerse Stamppot

Bereidingstijd29 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • Lente-uischotel met ham hoeveelheid naar smaak
  • 2 sneetjes oud brood
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol ze helemaal uit met een lepel.
  • Verdeel de lente-uischotel met ham over de vier halve courgettes.
  • Maal in de keukenmachine de boterhammen fijn met 3 eetlepels olijfolie en de gepelde knoflookteentjes.
  • Verdeel dit mengsel over de courgettes en bestrooi ze naar smaak met zout en peper.
  • Vet de ovenschaal in met de resterende olijfolie en leg de gevulde courgettes erin.
  • Plaats de courgettes 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Italiaanse Ciabatta met Parmaham, Mozzarella en Gegrilde Paprika

Italiaanse Ciabatta met Parmaham, Mozzarella en Gegrilde Paprika

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch, Snack
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ciabatta brood glutenvrij indien nodig
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella in plakjes (lactosevrij indien nodig)
  • 2 gegrilde paprika's
  • 100 g Parmaham

Instructies

  • Bak het ciabatta brood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd het brood in de lengte doormidden en besprenkel beide helften met de olijfolie.
  • Beleg de onderste helft van het brood met een laag mozzarella.
  • Snijd de gegrilde paprika's open zodat ze grote plakken worden en leg ze in een laag op de mozzarella.
  • Leg hier een laag parmaham overheen en dek het geheel af met de bovenste helft van het brood.
  • Snijd het brood voor het serveren in vier stukken.

Notities

Wijnadvies:

Deze Italiaanse ciabatta met parmaham, mozzarella en gegrilde paprika gaat heerlijk samen met een lichte rode wijn, zoals een Chianti Classico. De fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de gegrilde paprika en de zoute parmaham perfect.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Zalm Cannelloni met Romige Ricotta

Zalm Cannelloni met Romige Ricotta

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 -
Calories: 430kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Keukenmachine (optioneel)
  • ovenschaaltjes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 500 g zalmfilet of zalmhaasjes
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g, uitgelekt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 12 cannelloni pastarolletjes
  • 400 ml visbouillon van tablet
  • 250 g ricotta kaas
  • 50 g geraspte pittige kaas bijv. Grana Padano
  • Bereidingswijze:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Hak de zalm fijn in een keukenmachine of met een mes.
  • Meng de gehakte zalm met de tomatenblokjes, 1 eetlepel citroensap en zout en peper naar smaak.
  • Vul de cannelloni pastarolletjes rechtopstaand op het werkblad met behulp van een theelepel met het zalmmengsel (niet te vol).
  • Schenk de helft van de visbouillon in ovenschaaltjes.
  • Verdeel de gevulde cannelloni over de ovenschaaltjes.
  • Roer in een kom de ricotta los met de rest van de visbouillon.
  • Breng de ricotta op smaak met de rest van het citroensap, zout en peper.
  • Schep de ricotta over de gevulde cannelloni en bestrooi met geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaaltjes in de oven en bak de cannelloni in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio vormt een goede combinatie met de zachte smaak van de zalm en de romige ricotta.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 38g | Vet: 19g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Gegrilde Geitenbrie en Peer Ciabatta

Gegrilde Geitenbrie en Peer Ciabatta

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ciabatta of notenbrood voor een extra smaakdimensie
  • 50 g plantaardige boter
  • 150 g geitenbrie of zachte geitenkaas
  • 4 kleine handperen
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snijd de ciabatta horizontaal doormidden en vervolgens in vier (schuine) stukken.
  • Besmeer ze dun met plantaardige boter.
  • Snijd de geitenbrie in dunne plakken.
  • Schil of was de peren.
  • Houd ze bij het steeltje vast en snijd er zo aan beide kanten, langs het klokhuis, plakken van.
  • Smelt de rest van de boter in een grote grillpan en laat de plakken peer aan beide kanten lichtbruin kleuren.
  • Leg de broodhelften met de opengesneden kant naar boven onder de grill en rooster het brood in 3-4 minuten goudbruin.
  • Neem het rooster of bakblik uit de oven en leg de broodhelften erop, weer met de opengesneden kant naar boven.
  • Beleg twee van de vier broodhelften met peer en brie en bestrooi ze met versgemalen peper.
  • Schuif het brood 3-4 minuten terug onder de grill, tot de snijvlakken goudbruin zijn en de brie is gesmolten.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de combinatie van geitenkaas en peer.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 17g

Gegratineerde Broccoli in Romige Roquefortsaus

Gegratineerde Broccoli in Romige Roquefortsaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 25 g boter
  • 125 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 100 g Roquefort kaas
  • 1 grote broccoli
  • 1 eetlepel olie
  • 100 g Grano Padano kaas geraspt
  • 4 eetlepels verse peterselie fijngesneden

Instructies

  • Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de fijngesnipperde ui gedurende 5 minuten.
  • Voeg de slagroom en melk toe en breng aan de kook.
  • Verbrokkel de Roquefort kaas boven het warme roommengsel en laat smelten.
  • Snijd de steel van de broccoli af en leg de broccoli in de roquefortroom.
  • Bestrooi de broccoli met zout en peper naar smaak, en stoof deze op laag vuur gaar gedurende ongeveer 30 minuten met het deksel schuin op de pan.
  • Sluit de pan gedurende de laatste 10 minuten volledig af.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Vet een bakplaat dun in met olie.
  • Verdeel de geraspte Grano Padano kaas gelijkmatig en in een dunne laag over de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat 15 cm onder de hete grill en bak de kaas gedurende ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant.
  • Laat de kaas afkoelen, neem het van de bakplaat en breek het in stukken.
  • Schep de broccoli uit de pan in een warme serveerschaal.
  • Roer de fijngesneden peterselie door de saus en schenk deze over de broccoli.
  • Plaats de stukken gegratineerde kaas rondom de broccoli.
  • Geniet van deze verrukkelijke gegratineerde broccoli in romige Roquefortsaus!

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij de rijke smaken van de Roquefortsaus en de gegratineerde kaas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Gevulde Beschuitbollen met Ei en Champignons

Gevulde Beschuitbollen met Ei en Champignons

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 beschuitbollen verkrijgbaar bij de broodafdeling, pak à 4 stuks
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ bakje verse bieslookpesto à 100 g
  • 6 kastanjechampignons in plakjes (of ½ bakje voorgesneden champignons à 125 g)
  • 4 eieren
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd een dun kapje van de bovenkant van de beschuitbollen en hol de broodjes uit tot op 1 cm van de wand.
  • Bestrijk de buitenkant van de broodjes dun met olijfolie en de binnenkant met bieslookpesto.
  • Plaats de broodjes op een bakplaat.
  • Meng de plakjes champignon voorzichtig met de rest van de bieslookpesto.
  • Breek boven elk broodje een ei en verdeel de champignons over de broodjes.
  • Strooi de geraspte kaas erover en maal wat zwarte peper erboven.
  • Bak de broodjes in de oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze gevulde beschuitbollen passen goed bij een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Honing-Gember Pompoencake

Honing-Gember Pompoencake

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Cake:

  • 340 g honing
  • 250 g pompoenvruchtvlees
  • 200 g bloem of glutenvrije bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda of zuiveringszout
  • 1 snufje zout
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 tl nootmuskaat
  • Sap en rasp van 1 citroen

Glazuur:

  • 4 el poedersuiker
  • 2 el citroensap
  • 4 stukjes gekonfijte gember

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier.
  • Vet het bakpapier lichtjes in.
  • Rasp de pompoen.
  • Meng in een kom de bloem met zout, bakpoeder, zuiveringszout, gemberpoeder, koekkruiden en nootmuskaat.
  • Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten.
  • Verwarm de honing in de magnetron, voeg de geraspte pompoen toe en roer goed door.
  • Voeg het honing-pompoenmengsel toe aan de droge ingrediënten (in het kuiltje) en meng geleidelijk met een siliconen garde tot een nat beslag ontstaat.
  • Bak de cake ongeveer 45 minuten in het midden van de oven, tot deze gaar is.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.

Glazuur:

  • Meng alle ingrediënten voor het glazuur goed door elkaar.
  • Sprenkel het glazuur over de afgekoelde cake.

Notities

Wijnadvies:

Deze cake met zijn rijke en aromatische smaken van honing en gember past goed bij een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 4g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 52g

I am 1

I am 1

bananen cake
Bereidingstijd14 minuten
wachttijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 160 g suiker
  • 300 g bananen
  • 250 g courgette
  • 50 g gemalen amandelen
  • 1 snufje zout
  • 150 g rijstbloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 3 el cacaopoeder
  • 200 g pure chocolade
  • 3 el honing
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet de bakvorm in met olie.
  • Mix de eieren met de suiker tot het licht en schuimig is.
  • Pel de banaan en prak met een vork.
  • Snijd de uiteinden van de courgette en rasp fijn.
  • Voeg de geprakte banaan, olie, gemalen amandelen, courgette en een snufje zout toe aan de eieren en mix goed door.
  • Zeef de rijstbloem, bakpoeder en cacaopoeder boven de natte ingrediënten en meng met een houten lepel tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak circa 40 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en roer de honing erdoor.
  • Giet de chocoladeglazuur over de cake.

Geroosterde Auberginedip met Sesamzaad

Geroosterde Auberginedip met Sesamzaad

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 192kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Ovenschaal of bakblik
  • vijzel
  • keukenmachine of staafmixer
  • serveerschaal

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 4-8 shoarmabroodjes
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Dun schil de aubergines.
  • Leg de aubergines in een ovenschaal of bakblik en laat ze in de oven in ca.
  • 45 minuten gaar worden, af en toe omkeren.
  • Snijd de shoarmabroodjes in 4 punten en bak ze de laatste 5 minuten in de oven mee.
  • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin en laat het in een vijzel afkoelen.
  • Wrijf met een stamper van de vijzel het sesamzaad samen met de knoflook fijn.
  • Haal de aubergines uit de oven en snijd ze in grove stukken.
  • Pureer de aubergines met driekwart van de koriander in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Voeg de crème fraîche, limoensap en olijfolie toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
  • Roer de sesampasta door de auberginepuree en breng de dip pittig op smaak met zout, peper en eventueel extra chilipoeder.
  • Schep de auberginepuree in een laag schaaltje en strijk het glad.
  • Bestrooi met chilipoeder en garneer met de rest van de koriander.
  • Serveer de auberginedip met de broodpuntjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze dip.

Nutrition

Calories: 192kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g