Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons
Deze aardappelgratin met eekhoorntjesbrood en champignons is een smaakvolle en rijke ovenschotel. Perfect voor herfst- en wintermaaltijden, met lagen van zachte aardappelschijfjes en hartige paddenstoelen, afgemaakt met een heerlijke groentebouillon.
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1½ kg aardappels
- Boter voor invetten en bakken
- Olijfolie voor bakken
- 250 g champignons in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 2 theelepels gehakte tijm
- 4½ dl groentebouillon
Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is.
Schil intussen de aardappelen en snijd ze, bij voorkeur met behulp van een mandoline, in zeer dunne plakjes.
Leg de aardappelschijfjes in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
Verwarm een klontje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot ze zacht zijn.
Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak het in grove stukken en voeg het toe aan de champignons.
Verwarm het mengsel nog enkele minuten langer en breng royaal op smaak met zout en peper.
Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddenstoelenmengsel en de aardappelschijfjes.
Schenk de groentebouillon en het opgevangen weekvocht van het eekhoorntjesbrood eroverheen en leg er wat plakjes boter op.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190°C en bak tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is, ongeveer 45 minuten.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Hasseltse Amandel-Speculaaskoekjes
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 dag d
Servings: 20 koekjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 375 gr patisserie bloem
- 250 gr donkere basterdsuiker
- ½ zakje bakpoeder
- ½ koffielepel natrium bicarbonaat
- ½ koffielepel speculaaskruiden
- 125 gr zachte boter
- 2 eieren gesplitst
- 10 ml water
- Paar druppels amandel extract
- Handvol amandelschaafsel
Doe alle droge ingrediënten, inclusief de amandelschilfers en het amandelpoeder, in een grote kom of Keukenmachine.
Voeg een paar druppels amandel extract en de in blokjes gesneden boter toe.
Als je een keukenrobot hebt, zet hem dan op de eerste stand en laat de machine langzaam draaien totdat de boter is opgenomen.
Heb je geen keukenrobot, kneed dan met de hand totdat alles korrelig is.
Voeg de eidooiers toe en kneed verder.
Klop de eiwitten stijf en voeg ze toe aan het deeg.
Meng verder met de keukenrobot of met de hand.
Voeg nu het water toe en kneed nog even verder.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het 24 uur rusten op een koele plaats of in de koelkast.
Na 24 uur kneed je het deeg nogmaals door.
Maak een lange dikke rol en snijd stukken af van ongeveer 2 à 2.
5 cm dik.
Snijd deze schijven nogmaals doormidden en rol er met de hand rolletjes van.
Leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier en strooi er wat amandelschilfers over.
Plaats ze 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar aan plakken, omdat het deeg iets uitzet tijdens het bakken.
Bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Na het bakken haal je het bakpapier met de koekjes van de bakplaat en leg je de speculaas op een rooster om af te koelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Stokbrood met zeevruchtensalade
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 meergranen stokbroden boulogne, afbak, à 250 g
- 500 g tomaten
- 1 zakje basilicum verse 15 g
- 2 bakjes fruits de mer zeevruchten, à 150 g
- 1 bakje roze garnalen 125 g
- 5 eetlepels cocktailsaus pot à 296 g
- 1 zakje rucola-sla 75 g
Oven op 220 °C voorverwarmen.
Brood volgens gebruiksaanwijzing afbakken.
Tomaten wassen, halveren, pitjes eruit scheppen en vruchtvlees in blokjes snijden.
Basilicumblaadjes fijnknippen.
In kom zeevruchten, garnalen, tomaatblokjes, basilicum en cocktailsaus door elkaar scheppen.
Broden halveren en helften in lengte opensnijden.
Van onderste helft brood wat indrukken, beleggen met rucola en zeevruchtensalade erop scheppen.
Met bovenste helften afdekken.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Spikkelschuimpjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 eieren
- 5 druppels citroensap
- 250 g poedersuiker
- 1 potje musket gemengde spikkeltjes
Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
Leg het bakpapier op de bakplaat.
Splits de eieren.
Truc! Je doet het zo...
Breek de schaal van een ei boven een kom.
Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
Giet het eigeel in één van de twee helften.
Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
Dat eigeel heb je niet meer nodig.
Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
Alle poedersuiker weg geklopt?
Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Sint-Hubertus Wildzwijnkoteletten met Peperjus
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 8 wildzwijnskoteletten
- 500 g vet vlees van wild zwijn
- 200 g paneermeel
- 3 dl pepersaus
- Zout en peper naar smaak
- 200 g boter
- 3 jeneverbessen verpulverd
- 500 g appelmoes ongezoet
- 200 g champignons
- 100 g varkensnet
Maak een farce door het vlees twee keer door de vleesmolen te draaien met de fijnste plaat.
Maak de champignons schoon en hak ze fijn.
Meng het gemalen vlees, gehakte champignons en verpulverde jeneverbessen goed.
Breng op smaak met peper en zout.
Smelt 50 g boter in een pan en bak hierin de koteletten aan één kant.
Leg ze op een bord en plaats er een gewicht op om ze te pletten.
Laat ze afkoelen.
Besmeer de bruine kant van de koteletten met de farce.
Draai elke kotelet in een stuk varkensnet en leg ze in een ovenvaste schaal.
Smelt 100 g boter en sprenkel deze over de koteletten.
Strooi het paneermeel erover.
Schuif de schaal in een voorverwarmde oven van 180ºC en laat de koteletten 20 minuten bakken.
Bedruip ze regelmatig met de boter.
Serveer de wildzwijnskoteletten met pepersaus en ongezoete appelmoes.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Havermoutrepen van Onbekende Auteur
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 120 gram boter
- 125 gram appelstroop
- 225 gram havermout
- 100 gram noten in stukjes hakken (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pistachenoten)
- 12 abrikozen gedroogde in stukjes
Smelt de boter en stroop in een pannetje op laag vuur.
Meng in een kom de havermout, noten en gedroogde abrikozen.
Als de boter en stroop helemaal gesmolten zijn, deze goed roeren en dan van het vuur afhalen.
Het havermoutmengsel in het pannetje overdoen en goed mengen met het botermengsel.
Leg onderop een cakevorm een strook bakpapier dat over de zijranden heen valt en giet het mengsel erin.
Het mengsel moet een hoogte hebben van ongeveer anderhalve c.m., dit met de bolle kant van een lepel aandrukken en gladstrijken.
In een oven van 170-180 graden Celsius bakken gedurende 20 minuten, tot de havermoutplak een middenbruine kleur heeft.
Haal cakevorm uit de oven en trek bakpapier er voorzichtig uit, samen met de havermoutplak.
Leg op een rooster en laat 2 uur afkoelen.
Snij in repen. Bewaar in een goed afgesloten plastic bak.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
keukenpapier
theedoek
Pannetje
eetlepel
vuurvaste schaal
- 1 groene kool
- 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
- 1 dessertlepel gedroogde uitjes
- 1 dessertlepel paprikapoeder
- 1 dessertlepel komijnpoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de béchamelsaus:
- 30 gram roomboter
- 1 volle eetlepel bloem
- 20 cl koude melk
- Zout en peper naar smaak
- Een vleugje nootmuskaat
- 2 eetlepels geraspte kaas
Voorbereiding:
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.
Vulling voor de rolletjes:
Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.
Béchamelsaus:
Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.
Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Geroosterde Rode Bieten Salade met Amandelen en Sinaasappelvinaigrette
Een heerlijke rodebietensalade....net weer even anders.........
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 middelgrote rode bieten gewassen en in vieren gesneden
- 4 sjalotten gepeld en in vieren gesneden
- 1 dessertlepel komijnzaadjes
- Olijfolie
Voor de vinaigrette:
- 1 eetlepel citroensap gemengd met sinaasappelsap
- 1 dessertlepel honing
- 75 ml olijfolie
- 1 dessertlepel geraspte sinaasappelschil
- ½ theelepel zout
- Mespunt versgemalen zwarte peper
Extra:
- Handjevol blanke amandelen geroosterd
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Bedek een bakplaat met aluminiumfolie, laat de randen daarvan een beetje overhangen.
Verspreid de stukken rode biet, sjalot en komijnzaadjes over het midden van de bakplaat.
Giet er wat olijfolie overheen, bestrooi met peper en zout, en meng alles goed door elkaar.
Laat het geheel ongeveer 45 minuten bakken in de oven tot de rode bieten zacht zijn.
Vinaigrette:
Maak ondertussen de vinaigrette in een kom.
Klop citroen- en sinaasappelsap, honing, sinaasappelrasp, de helft van de gehakte peterselie, peper en zout door elkaar.
Voeg beetje bij beetje olijfolie toe en klop alles goed door elkaar.
Samenvoegen:
Voeg de nog hete geroosterde rode bieten en sjalotten toe aan de vinaigrette en meng alles goed.
Bestrooi de salade met geroosterde amandelen, de rest van de gehakte peterselie en extra sinaasappelrasp.
Geniet van deze heerlijke geroosterde rode bietensalade als bijgerecht of als lichte maaltijd. Perfect voor een gezonde en smaakvolle ervaring.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Medina Gehaktbrood met Kruidige Vulling
Dit bijzondere gehaktbrood, geïnspireerd door de geuren en kleuren van de Marokkaanse Medina, brengt een culinair avontuur op tafel. De kruidige vulling met verrassende toevoegingen maakt dit gerecht echt uniek.
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui gehakt
- ½ bosje platte peterselie fijngehakt
- 5 eieren
- 1 flinke teen knoflook geperst
- 2 eetlepels roomboter
- 1 koffielepel korianderpoeder
- 1 koffielepel ras el hanout
- 1 koffielepel kurkuma
- ½ koffielepel gemberpoeder
- 3 mespuntjes komijnpoeder
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Kook 3 eieren hard in 10 minuten en laat ze schrikken.
Houd apart.
In een keukenmachine, combineer het gehakt, gehakte ui, geperste knoflook, fijngehakte platte peterselie, korianderpoeder, ras el hanout, kurkuma, gemberpoeder, komijnpoeder, en zout en peper naar smaak.
Breek 1 ei boven het gehaktmengsel en laat de keukenmachine 2 keer kort draaien om alle ingrediënten goed te vermengen.
Vet een bakplaat goed in en vorm een langwerpig gehaktbrood.
Maak een groef bovenin het gehaktbrood en leg de hardgekookte eieren hierin.
Sluit het gehaktbrood boven de eieren zodat ze volledig bedekt zijn.
Strijk alles mooi glad, eventueel met een beetje water.
Maak enkele inkepingen met een mes in de bovenkant van het gehaktbrood.
Bestrijk het gehaktbrood met het losgeklopte overgebleven ei en zet het in de oven.
Bak het gehaktbrood in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
Serveer het Medina gehaktbrood met tomatensalade en/of gebakken aardappelen voor een complete en smaakvolle maaltijd. Geniet van deze Marokkaanse culinaire ervaring!
Calories: 380kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 28g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48
Gegratineerde Courgetteschotel met Gehakt uit de Oven
Deze moderne gegratineerde courgetteschotel met gehakt is een eenvoudig en smaakvol ovengerecht dat zeker in de smaak zal vallen!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 courgettes
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui fijngehakt
- 250 ml melk
- 2 eieren
- Geraspte kaas
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Verwarm de oven voor op 180-200 graden Celsius en vet een ovenschaal in.
Rasp de courgettes en bak de courgetterasp in een pan met een scheutje olie tot het gaar is.
Haal het uit de pan en zet opzij.
Fruit de fijngehakte ui in een beetje olie tot deze glazig is.
Voeg het gehakt toe en bak tot het gaar is.
Meng dit met de gebakken courgetterasp.
Klop de eieren los en meng ze met de melk.
Voeg dit toe aan het courgette-gehaktmengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe het mengsel in de ingevette ovenschaal en bestrooi royaal met geraspte kaas.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gratineer gedurende 20-25 minuten, of tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 48