Zomerfruit gebak

Zomerfruit gebak

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 Gram Bladerdeeg
  • 2 Deciliter Melk
  • 150 Gram Room Stijfgeklopt Met
  • 4 eetlepel(s) Suiker
  • 3 eetlepel(s) Custard Poeder
  • 2 Eidooiers
  • 200 Gram Zomerfruit Aardbeien, Kersen, Frambozen, Rode Bessen, Enz.

Instructies

  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 8 rechthoeken.
  • Verdeel een eidooier met een kwastje over vier plakjes.
  • Bak alle deegrechthoeken een kwartier op 180 graden.
  • Laat ze afkoelen.
  • Los de custard poeder en het overgebleven ei op in een beetje melk.
  • Breng de rest van de melk aan de kook.
  • Voeg het custardmengsel toe, verhit tot het dik wordt en laat de custard vervolgens afkoelen. Roer dan de slagroom erdoor.
  • Leg de deegrechthoekjes zonder eigeel op een bordje, lepel de helft van de custard erover, leg het fruit erop en dan de rest van de custard.
  • Leg het deegplakje met eigeel erbovenop.

Gevulde Oosterse Forel

Gevulde Oosterse Forel

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Azië, Japan
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 2 struikjes paksoi
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels sesamzaad potje à 45 g
  • eetlepel Japanse sojasaus
  • 4 forellen à ca. 200 g
  • Grof zeezout
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Maak de rode peper schoon en snijd in reepjes.
  • Houd 4 paksoibladeren met steel apart, snijd de rest van de paksoi in flinterdunne reepjes.
  • Verhit olie in een wok en fruit de peperreepjes ca.
  • 1 minuut.
  • Voeg de gesneden paksoi toe en bak al omscheppend in ca.
  • 1 minuut beetgaar.
  • Meng 1 eetlepel sesamolie, sojasaus en 2 eetlepels sesamzaad door de paksoi.
  • Dek de schaal eventueel af en zet in de koelkast.
  • Vet een ovenschaal in met ½ eetlepel olie.
  • Spoel de forellen af en dep droog met keukenpapier.
  • Vul de buiken van de forellen met de paksoi en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
  • Bestrijk de forellen met de rest van de sesamolie.
  • Strooi de rest van het sesamzaad erover en maal grof zeezout erboven.
  • Zet de schaal eventueel afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Neem de schaal uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de forellen in ca.
  • 15 minuten gaar.
  • Verwarm vier borden voor.
  • Leg de apart gehouden paksoibladeren op de borden en leg de forellen erop.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gevulde appels met honingsaus

Gevulde appels met honingsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • lage ovenschaal inhoud ca. 2 liter

Ingrediënten

  • 4 Cox's Orange
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 40 g pecannoten
  • 4 eetlepel(s) vloeibare honing
  • 100 g verse roomkaas MonChou,
  • 4 eetlepel(s) calvados slijter,
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder om te bestuiven
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 C of gasovenstand 4.
  • Schaal invetten.
  • Appels schillen, halveren en klokhuizen verwijderen.
  • Appels in schaal leggen en besprenkelen met citroensap.
  • Van noten 8 achterhouden, rest in stukjes fijnhakken.
  • Noten en 2 eetlepels honing door roomkaas (op kamertemperatuur) mengen.
  • Met eetlepel vulling als bolletjes in holten van appelhelften scheppen.
  • Rest van noten als garnering op roomkaas-mengsel leggen, iets aandrukken.
  • In kommetje calvados, honing en kaneel tot sausje roeren.
  • Sausje over appels schenken.
  • Appels in midden van oven ca. 20 minuten bakken, 'regelmatig bedruipen met saus.
  • Vier borden bestuiven met kaneel.
  • Appels uit oven nemen en over borden verdelen.
  • Achtergebleven saus (indien nodig) met 1 eetlepel water losroeren en over appels scheppen.

Gekruide rozemarijn aardappelpartjes met rode ui uit de oven

Gekruide rozemarijn aardappelpartjes met rode ui uit de oven

AllerHande december 2000
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 rode uien
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 pak gekruide aardappeltjes rozemarijn 450 g
  • zeezout
  • peper

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Uien pellen en in partjes snijden.
  • Bakplaat invetten met 2 eetlepels olie en aardappelpartjes en uien erop leggen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • In midden van oven aardappels en ui in ca. 20 minuten gaar en knapperig bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.

Geitenkaastimbaaltjes met Paddenstoelen en Kruidige Saus

Geitenkaastimbaaltjes met Paddenstoelen en Kruidige Saus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Brunch, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g oesterzwammen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel pesto rosso Sacla
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 sneetjes oud witbrood
  • 200 g zachte Franse geitenkaas
  • 1 ei
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 ml droge witte wijn
  • ¼ kruidenbouillontablet
  • 4 kerstomaatjes
  • 2 takjes peterselie
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier.
  • Hak de helft van de champignons fijn en snijd de rest in plakjes.
  • Snijd de oesterzwammen in vieren.
  • Zet de champignonplakjes en oesterzwammen afgedekt in de koelkast.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de fijngehakte champignons en de helft van de sjalot ca. 3 minuten al omscheppend.
  • Roer de pesto erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het in de keukenmachine.
  • Snijd de geitenkaas in stukjes en voeg toe aan de keukenmachine samen met het ei en 3 eetlepels crème fraîche.
  • Pureer tot een glad mengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de timbaaltjes in en schep het kaasmengsel erin.
  • Maak in het midden een kuiltje en schep het champignonmengsel erin.
  • Strijk de bovenkant glad.
  • Zet afgedekt in de koelkast.
  • Breng in een pan 100 ml water met de wijn, het bouillontablet en de rest van de sjalot aan de kook.
  • Laat in ca. 5 minuten tot de helft inkoken.
  • Zeef het vocht boven een andere pan en roer de rest van de crème fraîche erdoor.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Was de kerstomaatjes en snijd in vieren.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Zet de timbaaltjes in een ovenschaal en schenk het kokende water in de schaal tot ca. 3 cm onder de rand van de timbaaltjes.
  • Laat de timbaaltjes in het midden van de oven in ca. 25-30 minuten stevig worden.
  • Verwarm vier borden voor.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen in ca. 3 minuten bruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de saus zachtjes gedurende ca. 2 minuten.
  • Zet een timbaaltje op elk bord, keer om, schud even en laat het timbaaltje op het bord glijden.
  • Schenk de saus om de timbaaltjes en leg de paddenstoelen in de saus.
  • Garneer met partjes tomaat en toefjes peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gehakt met courgette en tomatensaus

Gehakt met courgette en tomatensaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo grote vastkokende aardappels
  • zout
  • 1 grote courgettes ca. 500 g,
  • 1 zakje kaassaus Knorr,
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepel(s) olijfolie,
  • 1 mespunt tijm
  • 1 mespunt rozemarijn
  • 1 mespunt oregano
  • 500 g rundergehakt
  • 1 pot gekruide tomatensaus netto ca. 250 ml, Heinz Spagheroni,
  • peper
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel(s) olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Aardappels schillen, wassen en in plakken van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • In pan met weinig water en zout aardappelplakjes in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen.
  • Courgette wassen en in blokjes snijden.
  • Kaassaus maken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Ui en knoflook in ca. 1 minuut glazig fruiten.
  • Tijm, rozemarijn en oregano erdoor roeren.
  • Gehakt toevoegen en in ca. 5 minuten rul bakken,
  • Courgetteblokjes toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten meebakken.
  • Tomatensaus erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met wat zout en peper.
  • Schaal invetten en helft van aardappelplakjes dakpansgewijs over bodem verdelen.
  • Daarop gehaktmengsel scheppen en afdekken met rest van aardappelplakjes.
  • Kaassaus erover verdelen.
  • Bestrooien met geraspte kaas.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • In oven gehaktschotel in ca. 30 minuten goudbruin en warm laten worden.

Fruittaart van Allerhande

Fruittaart van Allerhande

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg á 450 g, diepvries,
  • 2 perssinaasappels,
  • 1 pakje poeder voor gele banketbakkersroom 140 g, Baukje,
  • 1 bakje bramen 200 g,
  • 1 banaan
  • 2 perziken
  • 2 kiwi's
  • 100 g pitloze witte druiven
  • 50 g pistachenoten zakje á 150 g, AH,
  • 1 pakje chocoglazuur 100 g, Baukje,
  • 1 zakje taartgelei 15 g, Taartina, Oetker,
  • 2 ½ deciliter appelsap
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Vorm invetten.
  • Bladerdeegplakjes op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van ca. 3 cm groter dan bakvorm.
  • Bakvorm ermee bekleden.
  • Stukje bakpapier op bladerdeeg leggen.
  • Bonen of blindbakvulling erop verdelen.
  • In midden van oven bladerdeeg in ca. 25 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen sinaasappels uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 3 dl.
  • Poeder voor banketbakkersroom erdoor mengen zodat mooie gladde room ontstaat.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.
  • Taartbodem uit oven nemen, vulling verwijderen en laten afkoelen.

BEREIDEN:

  • Zakje chocoglazuur in ca. 10 minuten in pannetje met heet water laten smelten.
  • Glazuur over taartbodem uitstrijken en laten stollen.
  • In zeef bramen afspoelen onder koud water en laten uitlekken.
  • Banaan pellen en in plakjes snijden.
  • Perziken dun schillen, halveren, pit verwijderen en vruchtvlees in kleine partjes snijden.
  • Kiwi's schillen en in plakjes snijden.
  • Druiven wassen en halveren.
  • Pistachenoten pellen en grof hakken.
  • Room over taartbodem uitstrijken.
  • Fruit naar eigen inzicht erop rangschikken, zodat taart overdadig is bedekt.
  • Taartgelei met appelsap bereiden volgens gebruiksaanwijzing en over fruit schenken.
  • Pistachenoten erover strooien.

Frittata met krab en broccoli

Frittata met krab en broccoli

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Tapas, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ovenschaal ca. 20 x 22 cm

Ingrediënten

  • 1 pakje Crabfantasy 200 g, diepvries, AH,
  • 200 g broccoli
  • zout
  • 5 eieren
  • 4 eetlepel(s) koffieroom
  • 1 eetlepel(s) maïzena
  • 1 theelepel dragon
  • peper
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Crabfantasy in ca. 1 1/2 uur laten ontdooien
  • Crabfantasy in kleine stukjes verdelen.
  • Broccoli schoonmaken, wassen en in kleine roosjes verdelen.
  • Broccolistronk schillen en in dunne plakjes snijden.
  • In pan met weinig water en zout plakjes broccoli afgedekt ca. 3 minuten koken.
  • Roosjes toevoegen en ca. 2 minuten meekoken.
  • In vergiet broccoli afspoelen onder koud water.
  • Goed laten uitlekken.
  • In kom eieren loskloppen met koffieroom, maïzena, dragon, zout en peper.
  • Schaal invetten.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Eiermengsel in schaal gieten.
  • Krab en broccoli erover verdelen (= frittata).
  • In midden van oven frittata in ca. 30 35 minuten lichtbruin bakken.
  • Iets laten afkoelen en in 16 stukken snijden.

Fillodeegbakjes met mangosalade

Fillodeegbakjes met mangosalade

Aller Hande 1997
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 stuks
Calories: 60kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • muffinvorm met 12 kleine holletjes (of 12 kleine cake vormpjes)

Ingrediënten

  • ½ pak fillobladerdeeg 225 g, Easy Bakery,
  • 3 eetlepel(s) olie
  • 1 kleine mango
  • 150 g Kernhemse kaas
  • 1 takje dragon
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • zout
  • versgemalen zwarte peper,
  • 25 g pistachenootjes

Instructies

Voorbereiden:

  • Fillobladerdeeg ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Deeg in 24 stukjes van ca. 8 x 8 cm snijden.
  • Bestrijken met olie.
  • Muffinvorm bestrijken met olie.
  • Steeds 2 velletjes deeg op elkaar leggen en in holletje drukken.
  • In midden van oven fillodeegbakjes in ca. 8 minuten goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • Intussen mango schillen en vruchtvlees in plakken van pit snijden.
  • In blokjes snijden.
  • Korstjes van kaas snijden en kaas in blokjes snijden.
  • Boven kom dragon heel fijn knippen.
  • Mango, kaas en citroensap erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Pistachenootjes pellen en grof hakken.

Bereiden:

  • Mango kaassalade in fillodeegbakjes scheppen.
  • Pistachenootjes erover strooien.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 2g | Vet: 5g

Fillobladerdeeg tompouce

Fillobladerdeeg tompouce

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 vellen fillobladerdeeg pak á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
  • 25 g boter of margarine
  • poedersuiker uit strooibus
  • 3 sinaasappels
  • 80 g suiker
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur slijter,
  • 3 gemberbolletjes
  • 1 beker Slankroom 2 dl, Melkunie,
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat invetten.
  • In steelpan boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
  • 1 Vel fillobladerdeeg op aanrecht uitspreiden en met kwastje dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Licht bestrooien met poedersuiker.
  • Nog 1 vel deeg erop leggen.
  • Weer bestrijken met boter en bestrooien met poedersuiker.
  • Uit deegstapeltje met uitsteekvormpje 4 rondjes steken.
  • Op dezelfde manier nog 3 deegstapeltjes maken en hieruit nog 12 deegrondjes steken (= 16 deegrondjes in totaal).
  • Deegrondjes op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Deegrondjes uit oven nemen en helemaal laten afkoelen.
  • Tot gebruik deegrondjes in goed afsluitbare trommel bewaren.
  • 2 Sinaasappels uitpersen.
  • Andere sinaasappel dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje partjes boven kom tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
  • Opgevangen sap aan rest van sinaasappelsap toevoegen.
  • In steelpan sinaasappelsap met suiker al roerend zachtjes verwarmen tot suiker is opgelost.
  • Saus zachtjes in ca. 3 á 4 minuten laten inkoken.
  • Likeur erdoor roeren.
  • Sinaasappelpartjes erin leggen.
  • Saus laten afkoelen.

BEREIDEN:

  • Gemberbolletjes fijnsnipperen.
  • In kom room met vanillesuiker stijfkloppen.
  • Gembersnippers erdoor scheppen.
  • Op vier borden elk 1 deegrondje leggen.
  • Elk deegrondje voorzichtig bestrijken met ca. 1 eetlepel gemberroom.
  • Tweede deegrondje erop leggen en voorzichtig bestrijken met gemberroom.
  • Derde deegrondje erop leggen en weer voorzichtig bestrijken met gemberroom.
  • Eindigen met deegrondje.
  • Sinaasappelpartjes uit saus scheppen en op 'tompouces' leggen.
  • Saus erover en ernaast schenken.