Chocoladetulband van Allerhande

Chocoladetulband van Allerhande

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd1 uur 35 minuten
Bereidingstijd10 minuten
wachttijd30 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade
Servings: 6 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g pure chocolade
  • 250 g boter of margarine
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 75 g cacaopoeder
  • zout
  • 1 deciliter melk
  • 50 g witte chocolade
  • 125 g poedersuiker
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • VOORBEREIDEN:
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Vorm invetten.
  • Pure chocolade grof hakken.
  • In kom boter met suiker en vanillesuiker met handmixer in ca. 10 minuten schuimig kloppen.
  • Eén voor één eieren erdoor roeren (volgend ei pas toevoegen als vorige ei is opgenomen).
  • Geheel in nog ca. 1 minuut luchtig kloppen.
  • Boven andere kom bakmeel, cacaopoeder en mespunt zout zeven.
  • Bakmeel in gedeelten voorzichtig door eiermengsel roeren, blijven roeren tot glad beslag ontstaat.
  • Melk en gehakte chocolade erdoor scheppen.
  • Beslag overdoen in vorm.
  • Tulband in midden van oven in ca. 60 à 70 minuten gaar bakken.
  • Tulband ca. 10 minuten in vorm laten afkoelen.
  • Vorm verwijderen en tulband op taartrooster verder laten afkoelen.
  • BEREIDEN:
  • Witte chocolade (met dunschiller) in dunne flinters schaven.
  • Boven kom poedersuiker zeven.
  • 2 Eetlepels warm water erdoor roeren tot glazig mengsel ontstaat (= glazuur).
  • Bovenkant van tulband bestrijken met glazuur.
  • Chocoladeflinters erover strooien.
  • Glazuur in ca. 30 minuten hard laten worden.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 17g

Champignonsoep met broccoli, maïs en kip

Champignonsoep met broccoli, maïs en kip

AllerHande maart 2003
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Soep, Voorgerechten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 meergranenpistolets (àfbakbrood pak à 4 stuks
  • 2 eetlepel(s) olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 200 g kipfilet in blokjes
  • ½ zakje panklare broccoli à 300 g
  • 1 blikje maïskorrels 150 g
  • 1 zak verse champignonsoep 500 ml
  • 2 eetlepel(s) fijne kruiden diepvries, strooibusje

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • Pistolets in 8-9 minuten afbakken.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Kipblokjes in ca. 5 minuten rondom bruin en gaar bakken.
  • Broccoliroosjes zo nodig kleiner snijden.
  • Maïs afgieten.
  • In pan champignonsoep en broccoli verwarmen en zachtjes tegen de kook aan houden, tot broccoli beetgaar is.
  • Maïs en kruiden erdoor roeren en nog even meewarmen.
  • Kipblokjes en soep over twee grote kommen verdelen.

Notities

Serveren met brood.

Champignonhoedjes met chorizo

Champignonhoedjes met chorizo

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Servings: 20 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 kastanjechampignons bakje á 250 g, AH,
  • ¼ rode paprika
  • 50 g chorizo stukje,
  • ¼ zakje verse peterselie
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • ½ eetlepel(s) olijfolie,
  • 2 eetlepel(s) paneermeel
  • 3 eetlepel(s) medium dry sherry

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Champignons schoonvegen en steeltjes uit hoedjes draaien.
  • Paprika schoonmaken en wassen.
  • Champignonsteeltjes, paprika en chorizo heel fijn hakken.
  • In kopje peterselie fijnknippen.
  • In kommetje bouillonpoeder oplossen in 3 eetlepels heet water.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Chorizo ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Champignonsteeltjes en paprika ca. 3 minuten meebakken, vocht laten verdampen.
  • Peterselie erdoor scheppen.
  • Champignonhoedjes vullen met chorizomengsel.
  • Aandrukken.
  • Champignonhoedjes naast elkaar in ovenschaal zetten.
  • Paneermeel erover strooien.
  • Bouillon en sherry ertussen schenken.
  • In midden van oven champignonhoedjes in ca. 15 á 20 minuten bruin en gaarbakken.

Notities

Champignonhoedjes warm of lauwwarm serveren.

Camemberttaartjes

Camemberttaartjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries,
  • 2 rode uien,
  • 2 scharrel eieren,
  • 4 eetlepel(s) melk
  • zout
  • peper
  • 200 g camembert
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 1 eetlepel(s) gesneden bakgember potje, AH,
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel(s) bloem om te bestuiven

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Plakjes -bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien. Intussen uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • In kom eieren loskloppen met melk, zout en peper.
  • Met natgemaakt mes camembert in plakjes snijden.
  • Vormpjes invetten.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Plakjes bladerdeeg elk uitrollen tot vierkanten van ca. 16 x 16 cm.
  • Vormpjes bekleden met elk 1 plakje bladerdeeg.
  • Overtollig deeg langs randen wegsnijden.
  • Plakjes camembert over vormpjes verdelen.
  • Uienringen erop leggen.
  • Eiermengsel in vormpjes schenken.
  • In midden van oven taartjes in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Taartjes ca. 10 minuten in vormpjes laten afkoelen.
  • Uit vormpjes nemen en op taartrooster verder laten afkoelen.
  • Taartjes tot gebruik afgedekt in koelkast (of diepvries) zetten.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Taartjes afdekken met aluminiumfolie en in midden van oven in ca. 15 à 20 minuten verwarmen.
  • Intussen in kommetje olie en azijn tot sausje kloppen.
  • Gember erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Taartjes uit oven nemen en uit vormpjes halen.
  • Op vier borden elk 1 taartje zetten en sla erover verdelen.
  • Sausje erover scheppen.

Boulognebollen met roerei en ham

Boulognebollen met roerei en ham

AllerHande oktober 2002
Recept categorieën: Broodjes, Ei, Lunch, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g geroosterde achterham vleeswaren
  • ½ zakje verse bieslook à 25 g
  • 4 boulognebollen afbakbrood
  • 4 eieren
  • 4 eetlepel(s) melk
  • zout
  • versgemalen peper
  • 25 g boter

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Ham in reepjes snijden.
  • Bieslook in stukjes knippen.
  • Boulognebollen op rooster leggen en in ca. 8 minuten afbakken.
  • In kom eieren loskloppen met melk en op smaak brengen met zout en peper.
  • Kapjes van warme boulognebollen snijden en broodkruim eruit plukken (kruim wordt verder niet gebruikt).
  • In koekenpan boter smelten.
  • Eimengsel in pan schenken en op laag vuur al roerend laten stollen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Hamreepjes en bieslook door roerei mengen.
  • Mengsel in boulognebollen scheppen en kapje er weer op zetten.

Boterkoek met rozemarijn en abrikozen

Boterkoek met rozemarijn en abrikozen

AllerHande juli 2002
Recept categorieën: Fruit, Koek, Taart
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gewelde abrikozen
  • 50 g hazelnoten
  • 1 takje rozemarijn
  • 300 g patentbloem
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 250 g koude boter
  • zout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) boter om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Abrikozen in stukjes knippen.
  • Hazelnoten grof hakken.
  • Naalden van takje rozemarijn rissen en zeer fijnhakken.
  • Boven beslagkom bloem en basterdsuiker zeven.
  • Boter in 3 plakken snijden en op bloemmengsel leggen.
  • Boter met twee messen in kleine stukjes snijden.
  • Abrikozen, hazelnoten, rozemarijn en snufje zout aan bloemmengsel toevoegen.
  • Met koele hand snel tot samenhangende deegbal kneden.
  • Bakplaat invetten.
  • Op bakplaat koek vormen van deeg.
  • Ei loskloppen met een lepel water.
  • Bovenkant van deeg met ei bestrijken.
  • Boterkoek in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Laten afkoelen.

Notities

De plaatkoek wordt mooi vierkant door zelf van bakpapier een bakvorm op maat te vouwen en deze in de hoeken met paperclips vast te zetten.

Boerenpaté

Boerenpaté

Voorbereidingstijd2 uur 30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
wachttijd1 dag
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 225kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g dunne plakjes katenspek
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g varkenslever
  • 700 g varkensgehakt
  • 2 eetlepels cognac of vieux
  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 ei
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (gasovenstand 2).
  • Vet de vorm in met boter of margarine.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met spek, laat het spek aan alle kanten ca. 4 cm overhangen.
  • Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
  • Breng ruim water aan de kook in een fluitketel of pan.
  • Snijd de varkenslever in stukken en pureer deze in een keukenmachine tot een fijn mengsel.
  • Doe het levermengsel in een kom en meng het met het varkensgehakt, sjalot, knoflook, cognac, witte wijn, tomatenpuree, ei en nootmuskaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het vleesmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Vouw de overhangende plakjes spek terug over het mengsel om het af te dekken.
  • Bedek de vorm met aluminiumfolie en zet deze in een braadslede.
  • Vul de braadslede met kokend water, zodat de vorm voor 2/3 in het water staat.
  • Bak de paté in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot het gaar is.
  • Haal de paté uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat het afkoelen.
  • Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem ca. 24 uur in de koelkast.

Bereiden:

  • Houd een mes onder warm water en snijd voorzichtig langs de randen van de paté om hem los te maken.
  • Leg een plat bord op de vorm, keer hem om en laat de paté uit de vorm glijden.
  • Houd het mes opnieuw onder warm water en snijd de paté in 12 plakken.

Notities

Serveer met gemengde sla en toast.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij de rijke smaken van deze boerenpaté.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 19g | Vet: 16g

Romige Bloemkool-Aardappeltaart

Romige Bloemkool-Aardappeltaart

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • Zout
  • 1 kleine bloemkool ongeveer 600 g
  • 1 ui
  • 3 scharreleieren
  • 3 eetlepels melk
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 100 g geraspte komijnekaas
  • Peper
  • 10 sprietjes bieslook
  • 2 eetlepels boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem om te bestrooien

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in vieren en was ze.
  • Kook de aardappels in een grote pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Maak de bloemkool schoon, verdeel in roosjes en was deze.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een pan met ruim water en zout gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui goudbruin in ongeveer 5 minuten.
  • Vet de taartvorm in en bestrooi met bloem.
  • Giet de aardappels en bloemkool af en pureer ze met een pureestamper.
  • Meng de eieren, melk, mosterd, kaas en ui door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doe het mengsel in de taartvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Bak de bloemkool-aardappeltaart in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Knip de bieslook fijn en strooi over de taart.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bloemkool-aardappeltaart past goed bij een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn helpt de romigheid van de taart te compenseren en zorgt voor een gebalanceerde smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Bladerdeegdessert met Honing, Druiven en Vanille-ijs

Bladerdeegdessert met Honing, Druiven en Vanille-ijs

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 plakken roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 4 eetlepels honing met oranjebloesem
  • 100 g groene pitloze druiven
  • 1 eetlepel muntblaadjes in dunne reepjes gesneden
  • 1 liter vanille-ijs
  • 1 zakje walnoten 55 g, grofgehakt
  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de plakken bladerdeeg in vieren en leg de 16 vierkantjes op een stuk bakpapier op een bakplaat.
  • Prik de vierkantjes in met een vork en besprenkel ze met 2 eetlepels honing.
  • Bak ze in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat ze vervolgens even afkoelen.
  • Halveer de druiven en meng ze met de muntblaadjes.
  • Leg op elk bord een vierkantje bladerdeeg, schep er een flinke bol vanille-ijs op en bedek deze met een tweede bladerdeegvierkantje.
  • Bestrooi de torentjes met de grofgehakte walnoten en poedersuiker.
  • Druppel de rest van de honing eroverheen.
  • Garneer het bord met het druiven-muntmengsel en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti uit Italië past perfect bij dit zoete en fruitige dessert. De verfrissende bubbels en de fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de druiven, honing en vanille-ijs mooi aan.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g

Geitenkaas Bladerdeegtorentjes met Groenten en Tomatensaus

Geitenkaas Bladerdeegtorentjes met Groenten en Tomatensaus

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 710kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 schaaltje vegetarische mix 250 g, bijv. Tivall
  • 75 g boter of margarine
  • 1 tomaat
  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 2 plakken zachte geitenkaas á 50 g, bijv. Bettinne Blanc
  • 1 scharreleierdooier
  • 250 ml tomatensap
  • ½ groentebouillonblokje
  • ½ eetlepel mangochutney
  • Peper
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • 1 ui

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Vorm 4 platte schijven van de vegetarische mix.
  • Verhit in een pan 2 eetlepels boter en bak de schijven in circa 2 minuten aan beide zijden goudbruin.
  • Haal uit de pan en leg op een bord.
  • Breng ruim water aan de kook in een pan.
  • Kruis de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
  • Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de courgette in stukken van ongeveer 6 cm en vervolgens in smalle reepjes.
  • Snijd de prei in stukken van ongeveer 6 cm en daarna in smalle reepjes.
  • Laat de plakjes bladerdeeg circa 5 minuten ontdooien.
  • Vet een bakplaat in.
  • Klop de eierdooier los.
  • Steek uit elk plakje bladerdeeg een rondje.
  • Leg op de bakplaat 2 rondjes bladerdeeg.
  • Leg op elk rondje achtereenvolgens: een vegetarische schijf, een plakje geitenkaas, een vegetarische schijf en een rondje bladerdeeg.
  • Bestrijk de bovenste rondjes bladerdeeg met de losgeklopte eierdooier.
  • Bak in het midden van de oven gedurende circa 25 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Smelt in een pan 25 g boter.
  • Fruit de helft van de ui glazig.
  • Voeg tomatensap toe en breng aan de kook.
  • Verkruimel het groentebouillonblokje erboven.
  • Roer de mangochutney erdoor.
  • Breng op smaak met peper en laat op laag vuur circa 5 minuten zachtjes koken.
  • Verhit in een andere pan de rest van de boter en bak de overgebleven ui, prei en courgette circa 5 minuten op halfhoog vuur.
  • Roer de tomatenblokjes erdoor.
  • Verdeel de saus over twee borden.
  • Leg de groenten in het midden en zet de bladerdeegtorentjes erop.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij dit gerecht. De wijn vult de smaken van de geitenkaas en groenten aan zonder te overheersen. Serveer de wijn licht gekoeld voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 710kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 16g | Vet: 54g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g